Koirat mukana nuorisoa kohtaamassa

Koirat mukana nuorisoa kohtaamassa

Marraskuun loppupuolella Torniossa kokeiltiin hieman tavallisesta poikkeavaa lähestymistapaa nuorille suunnatun pop-up ajanviettopaikan ohjelmasuunnittelussa. Tornion nuorisotoimen järjestämässä pop-upissa on mahdollisuus viettää aikaa muun muassa pelaillen erilaisia lautapelejä, Nintendo Switch -pelikonsolia sekä pöytätennistä, eli tutummin pingistä. Tietysti paikalla on myös turvallisia aikuisia, joiden kanssa vaihtaa kuulumisia ja ajatuksia. Tähän kuvioon uutta tulokulmaa toivat eräänä iltana Yhtymäpinnassa nuori -hankkeen hanketyöntekijän mukanaan tuomat koirien ohjaajat sekä koirakaverit, jotka toivottivat kaikki ajanviettopaikalle saapuneet iloisesti hännät heiluen tervetulleiksi.

Hihnan yläpäästä katsellessa ilo kohtaamisesta vaikutti molemminpuoliselta ja koirien spontaanit pusut kämmeneen tai poskelle nostattivat hymyn vastaanottajansa huulille. Pyrkimyksenä oli koirien avulla madaltaa entisestään kynnystä astua yhteiseen ajanviettotilaan, ja siinä onnistuttiinkin hyvin. Pelkällä läsnäolollaan koira rikkoo jäätä nuorten ja aikuisten väliltä antaen samalla luontevan aiheen, josta keskustella: koirat ja eläimet yleensä. Samaan aikaan koira ei myöskään vaadi kohtaamaltaan henkilöltä mitään, ei tenttaa kuulumisia tai kysele tekemisistä, korkeintaan tassulla huitomalla vaaditaan lisää rapsutuksia, joka pääsääntöisesti aina huvittaa ja naurattaa asianomaisia.

Koirilla on paljon annettavaa ja opetettavaa ihmisille kohtaamistyön ammattilaisuudesta. Useat asiat ovat toki sellaisia, ettei ihminen kykene niihin muuttumatta itse koiraksi, mistä syystä voikin olla fiksua hyödyntää koiraa työvälineenä sekä -toverina kohtaamistyön moninaisella toimikentällä. Hyvänä esimerkkinä toimii jalkautuminen kauppakeskuksen käytäville pop-up illan aikana, jolloin koirien luokse hakeutui ihmisiä pienistä lapsista aina vanhuksiin saakka. Kaikilla on jotain sanottavaa koirista, ja vaikkei olisikaan, sekin on koiralle täysin ok, pelkät lempeät rapsutuksetkin otetaan lämpimästi vastaan. Useille ihmisille koiran koskettaminen yhdistettynä siltä saatuun huomioon tuntuu tuovan iloa ja merkityksellisyyden tuntemuksia.

Toivottavasti tällainen koiria hyödyntävä toiminta saa jonain päivänä jatkoa näiden pop-uppien ja miksei vaikka nuorisotalovierailujenkin merkeissä. Mahdollisuudet ovat valtavat ja vielä paikoin heikosti hyödynnetyt, sillä pelkän taitavan kohtaamisen ja jään murtamisen lisäksi koirien kautta voidaan oppia ja havainnoida elämää useista eri näkökulmista. Miltä kuulostaisi esimerkiksi tunnetaitojen kehittäminen koirien avulla? Tai jokaisen yksilöllisyyden tunnistaminen, tunnustaminen ja arvostaminen? Tai vaikka ympäristön siistinä pitäminen yhdessä roskia etsivän ja roskiin kantavan koiran kanssa?

Koiravierailujen aikana pop-upissa toimi myös heijastinpaja, missä oli mahdollista tuunata itselleen mieluinen heijastin.

Kirjoittaja:
Sini Ruohonen osana työharjoittelua Yhtymäpinnassa nuori -hankkeessa

Yhtymäpinnassa nuori hanke on ESR-rahoitteinen ja rahoitukseen osallistuu myös STEA. Hankkeen päätoteuttaja on Pohjantähti-opiston kannatusyhdistys ry ja osatoteuttajina Tornion kaupunki, Lapin AMK ja Pohjankodit Oy.

Sivun alkuun