| Nousiainen Timo

Koronavirus poisti vakan kansankynttilöiden päältä

Koronavirus on vaikuttanut Tornion kaupungilla monen työtehtäviin ja vaatinut venymistä sekä uuttaa ajattelua. Yksi työntekijäryhmä täytyy kuitenkin jo tässä vaiheessa nostaa esille huikeasta muutosvalmiudesta luoda aivan uusi toimintakulttuuri tyhjästä. Opettajat!

Suomalainen menestystarina on yhtä kuin meidän koulun menestyminen. Oppineisuus ja sivistys ovat olleet kansakuntamme menestyksen takana. Pisa-menestystä on hämmästelty maailmalla. Monenlaisia spekulaatioita menestymisen taustaksi on esitetty ja allekirjoitan niitä monta. Yksi keskeinen seikka kuitenkin on se, että luokanopettajamme ovat kaikki maistereita ja opettajakoulutukseen valitaan parhaimmista parhaimmat.

Tornion kaupungissa työskentelee noin 400 opettajaa, jotka jo normaaliolosuhteissakin ovat työnsä puolesta entistä kuormitetumpia ja joutuvat vastamaan yhteiskunnan muutokseen eturintamassa lasten ja nuorten kanssa toimiessaan. Vapaa-ajalla taas opettajat toimivat aktiivisesti yhteisössämme. Monen meidän seuran ja yhdistyksen selkärankana on opettajataustainen henkilö.

”Kansankynttilöiden” itsenäinen ajattelu ja kyky yhteistyöhön on tullut hyvin esille etäopetukseen siirtymisessä. Rajallisista tietoteknisistä valmiuksista ja yhteyksistä huolimatta on opetus käynnistetty 3000 oppilaalle muutaman päivän valmistelun pohjalta. Rehtorit ovat edelleen kouluilla ja opettajilla on mahdollisuus opettaa luokastaan, mutta suurin osa on jo siirtynyt kotiluokkaansa.

Haastetta on valtakunnallisesti aiheuttanut Vilma-ohjelma kuormitus, kun kaikki Suomen koululaiset ovat yhtä aikaa ohjelmassa. Vilman käyttöä onkin meillä vaiheistettu ja tehtäviä on annettu Vilmassa jo edellisenä iltana ja käyttö on pääasiassa priorisoitu alakouluille.

Vanhemmat ovat myös joutuneet uuteen tilanteeseen etäoppilaidensa kanssa ja monessa kodissa on tietojeni mukaan ollut tiiviskin tunnelma yhtäaikaisten etätyöntekijöiden kanssa. Toisissa kodeissa taas vanhemmat sisarukset ovat pitäneet järjestystä yllä oman oppimisrauhansa turvaamiseksi.

Kouluruokaa Tornion kaupungissa tarjotaan Opetushallituksen suosituksen mukaisesti fyysisten kontaktien välttämiseksi vain lähiopetuksessa oleville oppilaille. Arvioimme kuitenkin koko ajan omaa toimintaamme pandemian aikana ja valmistelemme mahdollisuutta myös ruoan laajempaan jakoon.

Tänään pörssissä oli noussut yli 100 prosenttia suomalainen koronvirusta kehittelevä yrityksen Faron Pharmaceuticalsin osake. Heille on lääke jo valmiina koko Suomen tarpeeseen ja jakelukanavat lääkkeen kansainväliseen toimittamiseen.  Lääkkeeltä puuttuu myyntilupa, joka edellyttäisi vuosien testausta normaaliolosuhteissa. Nähtäväksi jää saadaanko lupa pikaisessa aikataulussa ja samalla tehden maailman onnellisimmasta kansasta tämänkin ongelman ratkaisijan.

Mutta ratkaisu on joka tapauksessa tähänkin lähellä. Kaupungintalolle tulleiden tietojen mukaan etäopetuksessa olevien lasten vanhemmat tulevat keksimään koronalääkkeen hyvinkin pikaisesti.

Sivun alkuun