”Kun paperit ovat kunnossa, on terveystarkastajakin tervetullut” – kesätöissä Meri-Lapin ympäristöterveysvalvonnassa

”Kun paperit ovat kunnossa, on terveystarkastajakin tervetullut” – kesätöissä Meri-Lapin ympäristöterveysvalvonnassa

Tulin kesätöihin Meri-Lapin ympäristöterveysvalvontaan toukokuun alussa, ja pääsin ensin kulkemaan kollegoiden mukana. Seurasin heidän työskentelyään ja sain oppia ja perehdytystä työhön. Työtehtäviini sisältyi pääasiassa elintarvikevalvontaa, mutta pääsin myös valvontatehtäviin uimarannoille.

Kesään kuuluivat aurinko ja lämpimät, kauniit päivät. Lämpimillä kesäpäivillä oli myös kääntöpuolensa – uimarantojen sinilevälöydökset. Ensimmäiset havainnot sinilevästä tulivat jo heinäkuun alussa. Onneksi haitta oli lyhytaikainen ja havainnot vähäisiä, ja uimarit pääsivät taas pulikoimaan.

näytteenotto uimavedestä näyteputkilo pitkän varren päässä veden päällä
Työtehtäviin ympäristöterveysvalvonnassa sisältyy uimaveden laadun valvontaa uimarannoilla.

Kesäaikaan liittyi myös monenlaisia kesätapahtumia. Lisäksi toiminnassa oli marjamyyntipisteitä, jäätelökioskeja, kesäkahviloita ja muita kesäisiä palveluja. Kesä poikkeaa talvesta aika lailla!

Alueellamme on monenlaisia valvottavia kohteita. Elintarvikevalvonnan piiriin kuuluvat ravintolat, kaupat, pizzeriat ja grillit tulivat tutuiksi. Lisäksi ehdin tarkastaa tupakka- ja nikotiinituotteiden vähittäismyyntipisteitä. Terveydensuojelu jäi muille työntekijöille, jotka kävivät tarkastamassa majoitushuoneistoja ja päiväkoteja. Mitä kaikkea muuta työhön liittyykään – en ehtinyt kaikkea yhden kesän aikana edes havainnoimaan!

Yleensä tarkastukselle mennessä olen tuntenut itseni tervetulleeksi, joskus jopa odotetuksi kävijäksi. Kohtaamiset alueemme toimijoiden kanssa ovat olleet mielenkiintoisia. Hyvällä yhteistyöllä asiat hoituvat parhain päin.

Joskus terveystarkastajaa pelätään, mutta aivan suotta, sillä työtähän tässä vain tehdään. Terveystarkastajat haluavat ohjata, neuvoa ja auttaa parhaansa mukaan. Olen itsekin työskennellyt pitkään juuri ”vastapuolella”, siis tarkastettavassa kohteessa ja muistan alussa arkailleeni tarkastajan tuloa. Mutta kun pitää asiakirjat ja tilat kunnossa, voi tarkastaja tulla vierailulle milloin tahansa!

Usein ulkopuolinen havainnoi tilannetta eri näkökulmasta ja kertoo esimerkiksi lainsäädännön muutoksista. Ymmärrän hyvin, että kaikkia uusia vaatimuksia ei ehdi työkiireissä aina huomata. Niinpä on hyvä, että joku ulkopuolinen käy välillä arvioimassa toimintaa.

Ruokailijoille arviointityöstä tekee näkyvää Oiva-raportti elintarvikeliikkeen ulko-oven tuntumassa. Se kertoo, millä tavalla yrityksessä pidetään huolta elintarvikehygieniasta. Mitä leveämpi hymy, sen paremmin elintarviketurvallisuusasiat ravintolassa ovat. Koen, että elintarvikkeiden turvallisuus on Suomessa hyvällä tasolla tiukan elintarvikelainsäädäntömme ansiosta – ja tietysti terveystarkastajien!

Kesä meni nopeasti. Syksyn tultua kaikki ovat palanneet arkeen ja minä saan jatkaa vs. terveystarkastajana. Olen saanut tehdä monipuolista ja mielenkiintoista työtä. Kiitos työkavereille siitä, että olette jaksaneet neuvoa ja ohjeistaa minua, olette rautaisia ammattilaisia!

Kirjoittaja
Marja Inkilä, vs. terveystarkastaja

Tornion, Kemin, Keminmaan, Simon ja Tervolan kuntien terveydensuojeluviranomaisena toimii Meri-Lapin ympäristöterveys- ja joukkoliikennejaosto. Meri-Lapin alueella on seitsemän terveystarkastajan virkaa.

Sivun alkuun