Mistä on TornioHaaparannan matkailun tulevaisuus tehty? Kenties kaljakylvyistä ja arktisesta saarihyppelystä

Mistä on TornioHaaparannan matkailun tulevaisuus tehty? Kenties kaljakylvyistä ja arktisesta saarihyppelystä

Aineen taidemuseolla kokoontui 25. huhtikuuta noin 40 hengen yrittäjistä, julkishallinnon edustajista ja maanomistajista koostuva joukko matkailun masterplan -hankkeen kolmanteen työpajaan. Tällä kertaa työpajan tarkoituksena oli ideoida uusia ja kansainvälisesti kiinnostavia matkailutuotteita ja -palveluita.

Työpaja käynnistyi lyhyellä kertauksella tähän asti tehdystä työstä. Edellisessä työpajassa keskityttiin kohderyhmien määrittelyyn sekä yhteismarkkinointiin. Viime kerralla tehtyjä kohderyhmävalintoja päästiin hyödyntämään nyt, kun mietittiin, millaiset uudet matkailutuotteet ja -palvelut olisivat potentiaalisten asiakkaiden näkökulmasta niin kiinnostavia, että he säntäisivät saman tien varaamaan matkan TornioHaaparannalle. Ideoinnin pohjana puolestaan käytettiin aivan ensimmäisessä työpajassa valittuja kärkiteemoja, joista lisää voit lukea aikaisemmista blogijulkaisuista.

Suuruudenhulluus on avain menestykseen

Aivan tyhjästä ei tarvinnut osallistujien nyhjäistä, sillä masterplan -hankkeen taustatiimi oli ideoinut mahdollisia tuotteita jo valmiiksi. Vetovoimainvestointien kohdalla esitettiin muun muassa luksusmajoitusta saaristossa, Tornionjoen ylittävää gondolihissiä, maisemasiltaa Kukkolankoskelle sekä olutkylpylää. Ideat voivat äkkiseltään tuntua suuruudenhulluilta, mutta sellaisia suositut matkailukohteet usein ovatkin. Vai kutsuisitko itse Suomen suurinta jääkaappia, eli Kemin 400 neliöistä, ympärivuotista LumiLinnaa, vaatimattomaksi ja arkipäiväiseksi ideaksi? Vähintään yhtä vauhkoja ideoita kaivataan myös meillä. Kyllä siinä olisivat Shanghain sankarit ihmeissään, kun pääsisivät ylittämään jäätynyttä jokea lasisessa gondolihississä revontulten alla, ja kesällä vastaavasti keskiyön auringon loisteessa. Entä kuinka rentouttavaa olisikaan pulahtaa raskaan päivän päätteeksi virkistävään olutkylpyyn! Perimätiedon mukaan oluella on ulkoisesti käytettynä suotuisia vaikutuksia iholle.

Uusien matkailutuotteiden kohdalla osallistujien mielikuvitusta ruokittiin esimerkiksi idealla arktisesta saarihyppelystä. Saarihyppely on ollut suosittu aktiviteetti Kreikassa ja Thaimaassa jo vuosikausia, mutta pohjolasta tuote vielä puuttuu. Hyppelyssä olisi mahdollista hyödyntää erilaisia majoitusmuotoja, kuten telttoja, mökkejä, lasikattoisia kalastusmajoja sekä laavuja. Siirtymät saarille voitaisiin tehdä talvisaikaan esimerkiksi moottorikelkoilla, suksilla, koiravaljakoilla ja kantin kestäessä myös leijalaudoilla. Kesäisin matkat voisi taittaa melomalla, vesiskoottereilla ja SUP-laudoilla. Saarissa olisi mahdollista harrastaa esimerkiksi pyöräilyä ja joogaa sekä tutustua saunomisen ja marjastuksen saloihin.

Toinen mielenkiintoinen idea on Border bucket list -paketti, johon kuuluisi erilaisia rajan ylittäviä ja alittavia kokemuksia ja aktiviteetteja, joista osallistuja voi valita itselleen ne mieluisimmat. Tietyn määrän aktiviteetteja suoritettuaan matkailija saisi uroteostaan todistuksen. Mukana voisi olla joen ylittävän gondolihissimatkan lisäksi vaikkapa vaijerilla rajan yli laskemista, rautatiesillan ylittämistä resiinalla ja miksei rajan ali voisi sukeltaakin. Tulipa jollain osallistujalla mieleen ihmisritsakin, jolla ihmisiä voisi singota jokeen, rajan ylitse.

Raakileesta timantiksi

Työpajan osallistujat pääsivät kommentoimaan esitettyjä ideoita sekä kertomaan omat visionsa uusista vetonaulatuotteista ja -palveluista. Vesistön tapauksessa esitettiin idea teemaristeilyistä: valassafarit ovat Pohjois-Norjassa erittäin suosittuja, joten täällä meillä turisteille voisi tarjota vaikkapa hylkeiden bongausta. Olemassa olevia tapahtumia, kuten Tornion suurpilkkejä voisi puolestaan jatkossa kasvattaa kokonaiseksi pilkkiviikoksi kytkemällä sen muihin lähialueen pilkkitapahtumiin. Pilkkimisen lomassa voisi piipahtaa valtakunnan rajalle rakennetussa jääbaarissa, jossa tarjolla olisi lämmintä juotavaa monenlaiseen makuun.

Rajaan tukeutuvissa tuotteissa ja palveluissa kehiteltiin myös muun muassa Happy Hour Marathon, eli maailman nopein maraton. Lähtö tapahtuisi Suomen puolella ja maali sijaitsisi puolestaan Ruotsissa. Tällä tavoin voitaisiin alittaa jopa maaginen kahden tunnin haamuraja – leikkimielisesti totta kai. Maratonreitillä voisi hyödyntää myös Kukkolankosken maisemasiltaa, jos siitä vain tehdään tarpeeksi jämäkkä, jottei juoksu muutu yllättäen koskenlaskuksi. Yksi mielenkiintoinen ehdotus oli ekokylä, jossa hyödynnettäisiin kestävän matkailun kasvavaa suosiota. Matkailijat asuisivat kylässä ilman sähköä ja juoksevaa vettä, ja ruuan voisi itse poimia, kerätä, kuokkia tai kalastaa. Apuna ja tukena matkailijoilla olisi paikallisopas, joka opastaisi turisteja ruuanhankinnassa ja myöhemmin kokkailussa leiritulella. Käytännössä kyse on siis suomalaisen mökkikulttuurin tuunaamisesta ja tuotteistamisesta ulkomaaneläjien nautittavaksi.

Lennokkaat ideat jätetään nyt hetkeksi muhimaan, kun masterplan-työssä siirrytään maankäyttö- ja investointiosioon. Tavoitteena on kuitenkin, etteivät suunnitelmat jää lojumaan pöytälaatikkoon ikuisiksi ajoiksi, vaan että niitä lähdettäisiin jatkossa jalostamaan kohti kansainvälisen tason vetonaulaa, jota kelpaa tulla ihastelemaan läheltä ja kaukaa.

Katariina Huikari
Kirjoittaja toimi Tornion matkailun Master Plan -hankkeen projektikoordinaattori vuoden 2019 loppuun saakka

Sivun alkuun