| Heljala Minna

Museon näyttelytilat ovat kiinni, mutta työ jatkuu

 

Suomessa otettiin käyttöön poikkeuslait ja raja Suomen ja Ruotsin välillä suljettiin aitauksin. Paikallisen väestön kulkua ei ole kontrolloitu näin tiukasti sitten ensimmäisen maailmansodan. Rajan sulkeminen tuo isoja muutoksia paikallisten arkeen. Elämme siis hyvin historiallisia aikoja.

Tornionlaakson museon yhtenä valtakunnallisena tehtävänä on rajaan liittyvien ilmiöiden dokumentointi. Niinpä meiltä onkin viimeisten päivien aikana tehty useita kuvauskierroksia lähiympäristöön, jotta tämä erikoinen aika tallentuu tuleville sukupolville. Nykypäivän dokumentointi on yksi museon tehtävistä.

Tornionlaakson museo suljettiin kuten kaikki muutkin kulttuurilaitokset 18.3. lähtien. Onneksi näyttelymme Transit –  Rajapostia on alkujaankin suunniteltu olemaan auki elokuuhun, joten toivomme, että kiinnostuneet pääsevät viimeistään kesällä taas tutustumaan näyttelyyn. Lisäksi olemme suunnitelleet, että toteutamme avoimia verkkosisältöjä näyttelyistämme tulevien viikkojen aikana. Kohta pääsette museoon kotikoneelta. Tornionlaakson museon kotisivuilta löytyy myös runsaasti materiaalia niin historiasta, kulttuuriympäristöistä kuin perinteestä. Materiaaleissa on myös aineistoja kotikoulujen tueksi.

Tornio täyttää ensi vuonna 400 vuotta ja nyt on hyvä hetki keskittyä näyttelyiden, seminaarien ja luentotilaisuuksien suunnitteluun. Parhaillaan työstämme tulevan syksyn näyttelyä Menhäänkö marjaan, tosin kokoukset yhteistyötahojen kanssa ovat nyt hieman vaikeutuneet. Museo on asiantuntijayhteisö ja olemme jakaneet kullekin tutkimukselliset vastuualueet, joten työt onnistuvat hyvin erillisissä työhuoneissa ja omilla koneilla. Näyttelysuunnitteluryhmät olemme siirtäneet verkkoon.

Kokoelmatyötäkään ei virukset pysäytä. Esineiden, valokuvien ja arkistoaineistojen järjestäminen, digitoiminen ja luetteloiminen jatkuu kuten ennenkin. Ryhmätyöskentelyyn meillä ei ole nyt kuitenkaan mahdollisuuksia. Kokoelmista teemme tulevina viikkoina esittelyjä niin Facebookiin kuin Instagramiinkin.

Vastuumuseon työ on päässyt hyvin vauhtiin alkuvuoden aikana. Maankäyttöön ja rakentamiseen liittyviä viranomaislausuntoja on annettu jo lähes yhtä paljon kuin koko viime vuoden aikana yhteensä. Kulttuuriympäristötyöstä vastaavat henkilömme ovat nyt etätöissä, mutta ovat tavoitettavissa puhelimitse ja sähköpostilla. Lausuntojen valmistelu ei pysähdy epidemiankaan aikana ja viranomaisneuvotteluja järjestetään etäyhteyksillä.

Tällaiset poikkeustilanteet ovat myös oiva hetki tehdä suursiivouksia ja vähän uudistuksiakin perusnäyttelyyn. Kun näyttelyt taas avautuvat, yleisölle on taas jotain uutta.

Koronavirus tuo meille kaikille mahdollisuuksia viettää aikaa kotona vähän poikkeuksellisissa tilanteissa. Haastamme kaikkia kirjoittamaan kokemuksista, ajatuksista ja muuttuneista tottumuksista. Miten sujuu kotikoulu, etätyö tai muuttunut arki? Museo ottaa vastaan kirjoituksianne, jotta myöhemmät sukupolvet ja tutkijat tietävät yksilöllisistä kokemuksistamme.

Tämän kevään viimeiseksi yleisötapahtumaksi jäi lovikkavanttuiden työpaja. Nyt, kun vietämme iltoja kotona, kannattaa kokeilla lovikoiden tekoa. Laitamme ohjeet kotisivullemme.

Minna Heljala, museonjohtaja

tornionlaaksonmuseo@tornio.fi
www.tornio.fi/tornionlaaksonmuseo

 

Sivun alkuun