|

Olipa kerran Linnaleikki

Olipa kerran Linnaleikki

Kertoisin sinulle sadun, sadun joka on aivan totta, voit sen uskoa. Ja ihmeellinenkin se on. Mutta nyt istuhan hetkeksi. Olipa kerran Tornion kaupungissa Pirkkiön päiväkoti. Pirkkiön päiväkodissa oltiin innoissaan leikkimisestä ja leikin kasvattamisesta. Ja nyt väität minulle, että leikkiä ei voi kasvattaa, mutta kerron sinulle, että niin voi tehdä. Kyllä vain leikkejä voi kasvattaa, mutta niitä ei laiteta kasvamaan multaan ja kastella säännöllisesti kuten kauniita kukkasia. Ehei, leikki kasvaa leikkijöiden ja leikin rikastuttajien käsissä. Ja nyt palataanpas tarinaan.

Olipa kerran yksinäinen linnaleikki, joka odotti leikkijöitä. Lapset ja aikuiset kulkivat linnaleikin ohitse päivittäin, mutta linnaleikki ei saanut ketään leikkimään. Se oli kyllä yrittänyt mutta oli jo kovin väsynyt ja seisoi vain paikallaan odottamassa. Eräänä päivänä päiväkodin hyvät haltiattaret päättivät antaa linnaleikille uuden mahdollisuuden. Nämä haltiattaret kuuluvat leikin rikastuttajien jaloon ritarikuntaan ja auttavat leikkejä ja leikkijöitä ahdingossa. Ritarikunnan edustajia on jokaisessa päiväkodissa ja he osaavat naamioida itsensä niin, ettei heitä erota muista aikuisista. Mutta pilke heidän silmäkulmassaan voi kertoa sinulle, että olet kohdannut leikin rikastuttaja haltiattaren.

Linnaleikki oli hyvin innoissaan. Se pyyhki pölyt hartioiltaan ja lähti innoissaan kohti sen uutta kotia haltiattarien kyydissä. Se matkasi käytävältä saliin ja sai paikakseen päiväkodin salin erkkerin. Kauniit valot valaisivat linnan ja se tunsi olonsa paremmaksi kuin koskaan, vähän se vielä tiesi siitä mitä tulevat viikot toisivat tullessaan. Voit vain kuvitella, kuinka iloinen linnaleikki oli, kun sen ympärillä alkoi liikkua hyvien haltiattarien lisäksi paljon lapsia. Tämä oli se mitä linnaleikki oli aina toivonut. Se luuli jo, että oli valmis ja pukeutunut hienoimpiinsa mutta se ei osannut arvata kuinka tarina jatkuisi. Eräänä päivänä saliin kannettiin suuri pahvinen laatikko. Juuri silloin linnaleikki huomasi, että salissa oli paljon eri kokoisia ja näköisiä laatikoita. Laatikoiden ympärillä alkoi liikkua lapsia ja linnaleikki luuli, että se oli unohdettu. Suruissaan se käpertyi ja katseli haikeana, kuinka lapset nauroivat ja aikuiset hymyilivät pahvilaatikoiden ympärillä.

Eräänä aamuna, kun linnaleikki oli heräilemässä unestaan, saapuivat lapset ja aikuiset jälleen saliin. Linnaleikin hämmästykseksi he alkoivat asetella pahvilaatikoita linnaleikin ympärille. Tosin nyt ne näyttivät aivan erilaisilta, ne muodostivat linnan muurin. Muuria pystyi muuttamaan ja tekemään siitä torneja, ratoja, tunneleita ja piilopaikkoja. Suurimmasta pahvilaatikosta oli lasten ja leikin rikastuttaja haltijoiden käsissä muodostunut korkea linnantorni ovineen ja ikkunoineen.

Linnaleikki ei voinut uskoa silmiään. Kun päivät kuluivat, linnaleikin ympärillä alkoi tapahtua lisää. Ihmeissään linnaleikki seurasi, kuinka ikkunoihin ilmestyi kauniita värillisiä linnanikkunoita, ovet saivat koristelasit, kukkaköynnökset ja peikonlehdet koristivat linnaa ja sen ovia. Toinen toistaan hienompia vaatteita riippui linnan pukeutumishuoneessa ja linnaleikki näki, kuinka iloisia lapset olivat pukeutuessaan erilaisiin linnaleikin asuihin. Hevostalli hevosineen nousi salin koilisnurkkaan, luoteisnurkkaan ilmestyi tarkkuusheittopiste. Linnan vaakunasali sai muurin ja upeat vaakunat, lohikäärmekaksoset nousivat linnanerkkerin kattoon ja suurin ja lempein lohikäärmeistä lensi linnansalin puolapuiden päälle vartioimaan. Sieltä korkealta se kertoili linnaleikille, kuinka lapset keksivät uusia jännittäviä leikkejä. Soihdut syttyivät linnanovien viereen ja lopulta paikalle saapui lasten ja haltiattarien yhteistyössä tekemä suuri Tornion vaakuna, jonka olivat allekirjoittaneet kaikki päiväkodin lapset. Kun kattoon nousi värikäs varjo lippuineen ja valoineen oli linnaleikki kovin ylpeä siitä mitä se, pieni ja vaatimaton linnaleikki, oli saanut ympärilleen.

Syksyn aikana linnaleikki näki ja kuuli leikin lisäksi kauniita lauluja, iloisia liikuntaleikkejä, temppuratoja ja rauhallisia satuhetkiä. Se iloitsi mielessään, kun pääsi osallistumaan lasten syntymäpäiväjuhlille ja kuunteli ja katseli teatteri ja pöytäteatteriesityksiä lumoutuneena. Sen ympärille nousi lokakuun lopussa haamujen joukko ja se kuuli jännittäviä haamulauluja. Se pääsi osallistumaan päiväkotivalokuvaukseen ja loisti kuvissa upeampana kuin koskaan ennen.

Linnaleikki jatkoi iloista elämäänsä salissa ja kun talvi saapui, alkoivat talven tuulet puhallella linnaleikin ympärille lumihiutaleita, jäätä, lumisia puita ja joulukuusia. Linnaleikki katsoi, kuinka pienet tontut juoksivat iloisena linnassa ja kuunteli kauniita joululauluja ja katsoi tonttujen tanssiesityksiä. Se oli vaihtanut kesäiset vaatteensa talvisiin ja muuttui koko ajan lasten iloksi ja ihmetykseksi. Se oli rohkeampi kuin koskaan ja innosti leikkimään yhä muuttuvia leikkejä. Linnassa nähtiin kuninkaallinen kauppa, esteratsastuskilpailuja ja tanssiesityksiä. Ennen itsenäisyyspäivää linnaleikki sai nähdä upean linnanjuhlan, johon kaikki olivat pukeutuneet hienoimpiinsa ja tanssivat kauniin musiikin säestyksellä ja herkuttelivat linnan salongissa.

Tämän kaiken olivat lapset ja leikin rikastuttaja haltiattaret saaneet taiallaan aikaan. Mutta ilman lapsia linnaleikki ei olisi ollut leikki vaan kaunis kulissi. Lasten leikin kautta linnaleikki heräsi henkiin leikiksi ja nautti jokaisesta hetkestään rakastettuna leikkinä. Se tunsi itsensä tärkeäksi. Lapset olivat iloisia ja heidän mielikuvituksensa lenteli salissa värikkäänä ja innokkaana. Haltiattaret katselivat linnaleikkiä ja leikkiviä lapsia iloisena.

Heidän suurin ilonsa oli lasten riemu.

Sen pituinen se.

Lähtötilanteena linnaleikkiprojektille Pirkkiön päiväkodissa oli leikin muodostaminen saliin, joka toimii koko päiväkodin yhteisenä tilana. Salia käytetään liikunta-, laulamis-, rauhoittumis- ja leikkitilana. Se on ollut myös aiemmin luovan leikin tilana, jonne on muodostettu erilaisia mielikuvitusmaailmoja. Lapset ovat olleet mukana toteuttamassa ja vaikuttamassa ympäristöön monin eri tavoin aiemmin ja nyt. Linnan muurien maalaaminen, linnan koristelu ruusuköynnöksin, vaakunaseinän suunnittelu ja toteutus, linnan koristeikkunoiden tekeminen, linnan lohikäärmeen valmistaminen, lumihiutaleet ja puut, siinä aineksia joista Pirkkiön päiväkotiin taiottiin linnaleikki.

Kirjoittaja

Henni Kantola
Varhaiskasvatuksen opettaja, Pirkkiön päiväkoti

 

 

Sivun alkuun