| Kanniainen Virpi

Uusi julkinen taideteos Velj´puolj vetää katseita puoleensa Torniossa

Uusi julkinen taideteos Velj´puolj vetää katseita puoleensa Torniossa

Julkisen taiteen perusajatus on taiteen tuominen osaksi julkista tilaa, kaikkien ulottuville. Arkisen reitin varrella taide voi koskettaa kaikkia, myös heitä, joiden elämään tai arkeen taide ei ehkä muuten kuulu. Torniossa on henkilöiden ja tapahtumien muistoksi suunniteltujen muistomerkkien lisäksi moni-ilmeistä nykytaidetta. Teoksia on eri puolilla kaupunkia, mutta erityisen ainutlaatuinen veistosalue on kehittynyt Aineen taidemuseon ja Rajakartanon ympäristöön.

Perjantaina 9.12.2022 julkistettiin kuvanveistäjä Pekka Kauhasen (1954-2020) teos Velj`puolj 2010, alumiini, teräs). Tilaisuuden juhlapuhujana toimi Tornion kaupunginhallituksen puheenjohtaja Olli Rainio ja tilaisuudessa kuultiin saksofonisti Sanna Ylinivan esittämä musiikkikappale.

Pekka Kauhasen teos Velj`puolj on uusin julkinen taideteos Torniossa. Teos on Aineen taidemuseon Tornio 400-juhlavuoden hankinta ja se on liitetty taidemuseon kokoelmaan. Teoksen sijoituspaikka on Rajakartanon, Aineen taidemuseon ja Tornion kirjaston, sisäänkäynnin yllä sijaitseva lippa. Veistoksen ainutlaatuinen sijoituspaikka on suunniteltu yhdessä Tornion kaupungin teknisten palveluiden kanssa ja huomioitu rakennukselle vuonna 2022 tehdyssä mittavassa remontissa. Tornion kaupunkistrategiaan 2021-2025 kuuluvan kärkihankkeen, Rantakadun Kulttuurisataman, myötä taiteella tulee olemaan vielä entistäkin näkyvämpi sija myös taidemuseon seinien ulkopuolella.

Vuoden 2021 loppupuolella Aineen taidemuseon teoshankintatyöryhmä teki taidemuseon johtokunnalle esityksen Pekka Kauhasen teoksen hankinnasta. Työryhmän perusteli ehdotustaan sillä, että Pekka Kauhasen teoksissa yhdistyvät lähestyttävyys ja tulkinnan monitasoisuus. Ne käsittelevät inhimillisen olemassaolon peruskysymyksiä empaattisesti ja usein leikkimielellä. Aineen taidemuseon ja kirjaston muodostama Rajakartano on paikka, jossa ajattelulle ja mielikuvitukselle on sijaa. Teos korostaa Rajakartanon toiminnan roolia tiedon, luovuuden ja elämysten keskuspaikkana Torniossa sekä sen merkitystä erityisesti lapsille ja nuorille. Teoksen sijoituspaikka sisääntulossa tuo taiteen arkiseen ympäristöön, kaikkien ulottuville.

Taide ja kulttuuri ovat vahvoja alueellisia vetovoimatekijöitä ja julkisilla taideteoksilla on merkittävä rooli myönteisen kaupunkikuvan vahvistajana. Velj´puolj-teoksen ilmeikäs hahmo tulee varmasti vetämään katseita puoleensa ja se soveltuu siten hyvin Tornion julkisten veistosten joukkoon täydentäen samalla Aineen taidemuseon kokoelmaa sekä Rajakartanon ulkoalueelle kehittynyttä veistosaluetta.

Julkisen taiteen tiimoilta valmistellaan tällä hetkellä Tornion ja Haaparannan yhteistä veistosreittiopasta, joka esittelee taideteoksia rajan molemmin puolin. Rajanylisen toiminnan kautta tiivistetään jo olemassa olevia sekä kehitetään uusia yhteistyön muotoja, joilla vaikutetaan Tornion ja Haaparannan kulttuuripalveluiden moninaisuuteen ja saatavuuteen.

Lämpimästi tervetuloa tutustumaan uuteen julkiseen taideteokseen!

Sivun alkuun