| Markkula Hannu

Vaalivankkurit liikkeellä

Vaalivankkurit liikkeellä

Mikäli ei elä täysin umpiossa, ei ole voinut olla huomaamatta jo vajaan kolmen viikon päästä koittavia eduskuntavaaleja. Galluptuloksia julkaistaan kiihtyvällä tahdilla ja puolueiden asetelmia ja tulevaa vaalitulosta spekuloidaan päivittäin. Onpa jopa tulevan hallituksen kokoonpanoa ruodittu, kuka alkaa kenenkin kanssa ja kuka ei.

Tämän jännittävän spektaakkelin mahdollistaa hyvin toimiva vaalikoneisto. Äänestäjälle tämä näyttäytyy lähinnä ennakkoäänestyspaikan tai varsinaisen vaalipäivän äänestyspaikan vaalihuoneistona, äänestyskoppina ja vaalitoimitsijan, vaalitoimikunnan jäsenen tai vaalilautakunnan jäsenen kanssa asioimisena. Ennakkoäänestys järjestetään 22.–28.3. Rajalla-kauppakeskuksen alakerrassa sekä äänestysbussina toimivassa kirjastoautossa, joka kiertää jo tutuksi muodostuneen aikataulun mukaisesti Tornion kylillä sekä keskustassa. Uusi kirjastoautomme on esteetön, mikä mahdollistaa kaikkien asioinnin myös äänestyksen osalta. Varsinaisena vaalipäivänä 2.4. äänestyspaikkoina toimivat äänestysalueiden koulut, Suensaaren osalta paikkana on Rajalla-kauppakeskus ja Vojakkalassa Vojakkalan nuoriseuran talo.

Ennakkoäänestyksen osalta vaalitoimikunta menee suoraan äänestäjien luo, eli toimittaa laitosäänestyksen kaupunginhallituksen nimeämissä laitoksissa ja sosiaalihuollon toimiyksiköissä sekä kotiäänestyksen siihen ilmoittautuneiden kotona. Tällä lain takaamalla järjestetyllä varmistetaan, että kaikki äänestämiseen halukkaat ja kykenevät voivat täyttää kansalaisvelvollisuutensa ja -oikeutensa.

Viime eduskuntavaaleissa neljä vuotta sitten äänestysvilkkaus ylsi Torniossa hieman alle 70 prosenttiin ollen kutakuinkin Lapin vaalipiirin ja koko Suomen keskiarvoa. Keskusvaalilautakunta ei voi suoraan vaikuttaa äänestysaktiivisuuteen, välillisesti toki tarjoamalla riittävät äänestysmahdollisuudet sekä huolehtimalla siitä, että äänestystapahtuma on äänestäjälle positiivinen kokemus. Tällä on merkitystä erityisesti ensimmäistä kertaan äänestävien osalta.

Ennakkoäänestysaikana järjestettävä suurtapahtuma, Tornion Suurpilkit, tuo kaupunkiin runsaasti turisteja kaloja narraamaan ja nauttimaan oheistoiminnoista. Siinä sivussa on hyvä mahdollisuus käydä äänestämässä kauppakeskuksen väljissä tiloissa. Pukeutumisen osalta pilkkihaalari on varsin mainio asuste, kaira on hyvä jättää kuitenkin äänestyshuoneiston ulkopuolelle.

Vaalien toimittamiseen tarvitaan Torniossa noin 150 henkilöä eri tehtävissä. Yhteisellä ponnistuksella mahdollistamme sujuvan äänestystapahtuman ja toivomme äänestysaktiivisuuden nousevan mahdollisimman korkealle. Otamme mielellämme vastaan kaupunkilaisten palautetta kaikesta mahdollisesta vaaleihin ja äänestämiseen liittyen ja kehitämme toimintaamme saamamme palautteen pohjalta.

Uurnilla tavataan!

Hannu Markkula

kaupunginlakimies
keskusvaalilautakunnan sihteeri

Sivun alkuun