| Konola-Jokinen Tarja

Vähän uutta, vähän vanhaa ja jotakin muutakin – kuulumisia sivistyspalvelujen kentältä

Vähän uutta, vähän vanhaa ja jotakin muutakin - kuulumisia sivistyspalvelujen kentältä

Sivistystoimessa sattuu ja tapahtuu suuria ja pieniä muutoksia.

Vuodenvaihteessa meillä aloitti kolme uutta palvelualuejohtajaa, kun johtajuus vaihtui kummassakin museossa sekä kirjastossa. Myös sivistyspalvelujen johtamisessa tapahtui iso muutos. Meitä on nyt kaksi puolikkaalla työajalla toimivaa sivistystoimenjohtajaa.

Olemme jakaneet työt siten, että pitkään sivistystoimenjohtajana toiminut Ilkka Halmkrona vastaa jatkossa sivistyspalveluista eli varhaiskasvatuksesta ja opetuksesta. Allekirjoittanut puolestaan huolehtii elämänlaatulautakunnan alaisuuteen kuuluvista palveluista, kuten kulttuuri-, liikunta- ja vapaa-ajan palveluista, nuorisotyöstä sekä kansalaisopistosta. Toki olemme todenneet, ettemme voi välttyä tekemästä myös toistemme tontille kuuluvia töitä ja se tekeekin työstämme mielenkiintoista.

Vielä vähän uutta

Rajakartanon remontointi on alkamassa, ja siksi kirjasto ja Aineen taidemuseon hallinto ovat muuttaneet Lappian tiloihin ns. Sähkötaloon. Rajakartanon remontti valmistunee loppuvuodesta.

Kirjaston toiminta on remontin johdosta vähän pienempimuotoista. Aineen taidemuseo taas jalkautuu esimerkiksi Rajalla på Gränsen-kauppakeskukseen, jossa avautuu Tornio-päivien aikaan torstaina 12.5. Väylän väki -kokoelmanäyttely. Galleria Kortteerin laaja näyttely esittelee taidetta ja tekijöitä Tornionjokilaaksosta heinäkuun loppuun saakka.

Osallistavaa budjetointia kokeiltiin ensimmäistä kertaa viime vuonna ja Tornio 400 -juhlavuoden tuotteiden myynnistä saatu tuotto päätettiin antaa torniolaisten nuorten käyttöön. Nuoret puolestaan päättivät, että haluavat perustaa saamillaan rahoilla mopopajan. Mopopajan suunnittelu ja toteutus etenevät jo hyvää vauhtia.

Struven ketju Tornionlaaksossa -virtuaalimaailma sijaitsee museon aulatilassa ja siihen voi tutustua ilmaiseksi museon aukioloaikoina.

Vähän vanhaa ja jotakin muutakin

Tornionlaakson museon perusnäyttelyssä voi tehdä virtuaalisen vierailun kahdeksalle Tornionlaaksossa sijaitsevalle Unescon maailmanperintökode Struven ketjun pisteelle. Struven ketju on jättimäinen mittanauha, jonka avulla varmistettiin maapallon muoto ja koko 1800-luvulla. Struven ketju Tornionlaaksossa -virtuaalimaailma sijaitsee museon aulatilassa ja siihen voi tutustua ilmaiseksi museon aukioloaikoina.

Osin pelillinen virtuaalinen maailma on rakennettu mittauspisteiltä otettujen 360 asteen kuvien ympärille. Vaarojen rinteille on haastava kiivetä ja Alatornion kirkon torni on puolestaan kokonaan kiinni vierailijoilta, mutta virtuaalitodellisuus tuo kohteet esteettömästi kaikkien saavutettavaksi. Hyttysten ininä ja tuulen ujellus värittävät tutkimusmatkailijoiden virtuaalista kiipeämistä vaarojen huipuille.

Struven ketju hyväksyttiin Unescon maailmanperintöluetteloon 2005 edustamaan kansainvälistä tieteen ja tekniikan kulttuuriperintöä. Vain murto-osa ketjun sadoista mittauspisteistä on valittu edustamaan koko ketjua Unescon maailmanperintökohteina.

Toukokuun 11. päivä Alatornion kirkossa järjestetään Struve-tapahtuma, jossa on hieno mahdollisuus nähdä yksi Aineen taidemuseon vanhoista taideaarteista. Kirkkoon tulee esille Aineen Kuvataidesäätiön kokoelmaan kuuluva Werner Holmbergin maalaus Tornio keskiyön auringossa (1849).

Vaikka sivistystoimen uutisista kertominen ei olekaan naimisiinmenoa – kuten otsikko antaa vähän olettaa –  eikä kirjoituksessani ollut mitään lainattua eikä sinistä, niin on tämä jonkinlaisen uuden ajan ja asioiden ihmettelyä.

Oikein hyvää kevään odotusta ja tervetuloa tutustumaan palveluihimme!

Sivun alkuun