| Bomström Helena

Vuosilomavapaa ja laiskottelun sietämätön keveys

Vuosilomavapaa ja laiskottelun sietämätön keveys

Kesäloma, tuo monen työntekijän ja viranhaltijan kiihkeästi odottama aika on käsillä. Tosin se monille myös tarkoittaa sitä, että viimeisinä viikkoina on hoidettavana tuhat ja yksi asiaa ja tekemisen tahti vain kiihtyy. Lomalle jäädessä onkin sitten olo kuin Duracel-pupulla, jonka patterit alkavat loppua. Asiantuntijat kehottavat, että lomalle jäädessään pieni jarruttelu olisi paikallaan jo lomaa edeltävällä viikolla. Pitäisi listata ylös työt, joista aloitetaan, kun lomien jälkeen palataan takaisin. Sen jälkeen työasiat pitäisikin voida unohtaa syksyyn, ainakin ideaalitilanteessa.

Työehtosopimukset ja vuosilomalaki määrittävät työntekijöille ja viranhaltijoille tämän ihanan oikeuden pitää vuosilomaa, jonka pituus määräytyy työssäoloajan pituuden mukaan. Kunta-alalla se tarkoittaa pisimmillään 38 päivää palkallista vuosilomaa. Useimmat työpaikat järjestävät niin, että työntekijöillä ja viranhaltijoilla on mahdollisuus pitää neljän viikon kesäloma, jonka aikana henkilöstö saa levätä ja ladata akkujaan syksyä ja talvea varten. Jääpä lomaa vielä syksylle ja talvellekin pidettäväksi. Tosin osa meistä haluaa itse pitää lomansa useammassa pätkässä ja hyvä niin, valinnan vapaus on kaikille suotava.

Pääasia on, että jokainen meistä pitää vuosilomansa. Varsinkin näiden rasittavien koronavuosien puitteissa tarvitaan latautumista ja lepoa. Meidän kaikkien kannattaa kuunnella itseä, tunnistaa oman työn kuormittavuus ja tarvittaessa suhteuttaa loman pituus omaan olotilaan. Jos kesäloma uhkaa mennä työasioiden märehtimiseen, tulisi hetkeksi pysähtyä ja miettiä omaa suhdetta työhön. Työpaikalla tulisi etukäteen sopia pelisäännöt esimerkiksi siitä, tarvitseeko työpuhelimeen vastata ja hoitaa työasioita kesken loman.

Lomaan pitäisi kuulua sopivassa määrin lepoa, aktiivisuutta ja luovaa laiskottelua. Toisinaan on ihan ok olla tekemättä yhtään mitään – maata vaikka riippumatossa tuijotellen pilvien lipumista ja olla ajattelematta yhtään mitään. Kun ottaa rennosti ja päästää ajatuksensa harhailemaan, saattaa saada yllättäviä oivalluksia, jopa uusia keksintöjä aikaiseksi. Se on mukavaa ja samalla mieli ja keho palautuvat jatkuvasta suorittamisesta. Laiskottelu voi tosin olla yllättävän vaikeaa monille, mutta kannattaa kokeilla laiskottelun sietämätöntä keveyttä.

Toivotankin kaikille aurinkoista ja nautinnollisen laiskaa kesää!

Sivun alkuun