Peräpohjolan markkinoita vietetään Raatihuoneen ympäristössä


Peräpohjolan markkinat järjestetään perjantaina 30.6. klo 16-20 ja lauantaina 1.7. klo 10-15 Torniossa Raatihuoneen ympäristössä. Peräpohjolan markkinat ovat siirtyneet 1900-luvun alkupuolelle ja eletään Tornion kesää 1907. Aiemmin markkinat on pidetty Åströmin kartanon pihapiirissä ja Rantakadulla. Tuolloin on koettu historiallisia elämyksiä alun perin 1700- luvun ja sittemmin 1800-luvun tunnelmissa.

Peräpohjolan markkinat tunnetaan korkeatasoisesta käsityötuotteiden, leivonnaisten ja design-tuotteiden tarjonnastaan. Myös tulevan kesän markkinat noudattavat tuttua ja hyväksi havaittua konseptia, joka tarjoaa markkinavieraille aikahypyn Tornion historiaan. Tarjolla on myös makunautintoja, muun muassa kuivalihavelliä. Tornion seurakunta järjestää Tornion kirkossa aamusaarnan klo 10.30, jossa käytetään vuoden 1886 virsikirjaa.

Merkittäviä historiallisia käännekohtia Torniolle ovat 1900-luvun alussa olleet muun muassa rautatien tulo vuonna 1903 ja ensimmäinen elokuvaesitys. Tornion teatterielämä oli 1900-luvun alussa varsin vilkasta vierailunäytöksineen. Vuonna 1906 nähtiin Torniossa ja Alatorniolla lähes 30 eri esitystä.

Vuoden 2017 Peräpohjolan markkinoilla on mahdollisuus nähdä esimerkiksi herrasväki piknikillä, tennisottelu Hallituskadulla ja Kantolan Kallen vossikkakyytiä ja talutusratsastusta ponilla lapsille. Vt. museonjohtaja Minna Heljalan suosittu opastettu kierros Raatihuoneen ympäristöön järjestetään lauantaina. Markkinoilla kuullaan myös aatteen paloa, kun pidetään puheita muun muassa naisten voimisteluseuran perustamiseksi, raittiusaatteen puolesta ja joppauksen vähentämiseksi. Kaupunginlääkäri varoittaa lasten liiallisen uimisen aiheuttamista vaaroista. Markkinateatteriseurue vierailee tapahtumassa molempina päivinä.

Peräpohjolan markkinat järjestävät Tornion kaupungin eri hallintokunnat. Tapahtuman suunnittelussa on hyödynnetty Tornionlaakson maakuntamuseon valokuva-arkistoa. Markkinaesityksistä vastaa Tornion kansalaisopisto. Markkinoiden tuottaja on Hannu Alatalo. Yksi yhteistyökumppaneista on TP-47, joka vastaa markkinaravintolan toiminnasta. Markkinaohjelman käsikirjoituksen on tehnyt Esko-Pekka Mattila. Markkinaesitykset on ohjannut Liisa Kivimäki.

Sitovat markkinamyyjäilmoittautumiset on tehtävä postitse tai sähköisesti 9.6. mennessä ja mahdolliset peruutukset 15.6. mennessä. Ilmoittautumislomake, josta käyvät ilmi pöytävuokrat ja osallistumismaksut löytyy www.tornio.fi/markkinat -sivulta. Ilmoittautumista ei vahvisteta erikseen. Myyntipöydät varataan ilmoittautumisjärjestyksessä. Katoksellisia myyntipöytiä riittää n. 30:lle, joten kannattaa olla ajoissa liikkeellä. Pukeutumisessa noudatetaan 1800-1900 -lukujen vaihteen tyyliä.

Lisätietoja

Liisa Kivimäki, teatteri-ilmaisun opettaja
Tornion kansalaisopisto 
Puh. 0400-721183
liisa.kivimaki@tornio.fi

Myyjäinfo                                                              

Arja Karhu, toimistosihteeri
Tornion kansalaisopisto
Puh. 050-5971944
arja.karhu@tornio.fi

                                    

                   

                         

             

 

Jaa tämä Facebookissa Jaa Twitterissä Jaa tämä Twitterissä