COVID-19 koronaviruspandemia

Maailman terveysjärjestö WHO julisti 11.3.2020 koronaviruksen aiheuttaman covid-19-epidemian pandemiaksi. Vaikea covid-19 koronainfektiotauti on lisätty tartuntatautilain määrittämien yleisvaarallisten tartuntatautien joukkoon. Koronavirusepidemiasta johtuen Suomessa on voimassa rajoituksia ja suosituksia. Rajoitusten ja suositusten tavoitteena on hidastaa ja estää koronaviruksen leviämistä Suomessa, turvata terveydenhuollon kapasiteetti ja kantokyky kaikkialla maassa sekä suojella erityisesti riskiryhmiin kuuluvia ihmisiä.

Torniossa voimassa olevat rajoitukset ja suositukset

Tiedotamme Torniossa voimassa olevista rajoituksista ja suosituksista verkkosivujemme Ajankohtaista-osiossa.

Jos epäilet saaneesi koronaviruksen

Koronatulehduksen oireita voivat olla kuume, yskä, hengenahdistus, lihaskivut, väsymys, nuha, pahoinvointi tai ripuli, tai haju- tai makuaistin puutos. Mikäli sinulla on hengitystieinfektion tai muita koronavirustartuntaan sopivia oireita, mutta et katso tarvitsevasi terveydenhuollon ammattilaisen arviota tai hoitoa, voit varata ajan koronanäytteenottoon. Näytteenotossa ei tehdä hoidon tarpeen arviointia.

Voit arvioida omaa terveydentilaasi Omaolo-testillä. Mikäli koet, että tarvitset asiantuntijan arviointia ja hoitoa, ota yhteyttä Mehiläisen Digiklinikkaan 07-23, tai soita arkisin Tornion koronaneuvontaan, p. 040 614 9797. Puhelinnumero palvelee joka päivä klo 8-15.

Tornion koronaneuvontapalvelu ja muut yhteystiedot

Tornion koronaneuvontapalvelun numero on 040 614 9797. Puhelinnumerossa palvellaan arkipäivisin klo 8-15.

  • Puhelinneuvonta on tarkoitettu torniolaisille, jotka 1) kokevat altistuneensa koronavirukselle, 2) oireidensa perusteella arvelevat saaneensa tartunnan tai 3) ovat huolissaan omaisen altistumisesta tai oireista.
  • Puhelinpalvelu antaa yleistä koronaneuvontaa sekä opastaa karanteeniin, rajanylitykseen ja massatestaamiseen littyvissä asioissa.
  • Puhelinpalvelussa voi myös varata ajan koronanäytteenottoon, mikäli on oireinen eikä voi varata aikaa verkossa.
  • Sähköpostiosoite koronaan liittyvissä tiedusteluissa on korona@tornio.fi.
  • Ruotsista Suomeen tulevien, koronatestissä käyneiden rajanylittäjien todistukset, p. 040 544 9662 (24/7).
  • Tartuntatauti- ja jäljitysyhdyshenkilö, osastonhoitaja Marianne Junes-Leinonen, p. 040 753 1321

Näytteenotto ja ajanvaraus Torniossa

Tornion koronavirusnäytteenotto sijaitsee osoitteessa Pakkahuoneenkatu 1 (Greenlinen Tullin päädyn parkkialue). Näytteenotto toimii ainoastaan ajanvarauksella. Viikonloppuisin myös Länsi-Pohjan alueen muiden kuntien asukkaat voivat asioida Tornion näytteenottopisteessä.

Näytteenottoon saavuttaessa auto tulee jättää merkitylle paikalle. Siniselle näytteenottokontille (kolmas kontti) saavutaan kävellen. Ruuhkien välttämiseksi pyydetään saapumaan vasta juuri ennen omaa aikaa.

Ennen testituloksen valmistumista ja aina oireisena on syytä pysyä omaehtoisessa karanteenissa!

Massanäytteenotto Torniossa

Torniossa on käynnissä Ruotsista Suomeen suuntautuvan paluuliikenteen vapaaehtoinen koronavirustartuntojen massatestaaminen. Tavoitteena on seuloa rajaliikenteen joukosta entistä tarkemmin mahdolliset koronaviruksen ja sen muuntuneiden muotojen kantajat, estää taudin leviäminen ja turvata suomalaisten terveys.

Koronatestissä käyminen on rajanylittäjille vapaaehtoista, mutta erittäin suositeltavaa. Testiin ohjataan kaikki Suomeen saapuvat rajanylittäjät. Rajavartijoilla ei ole oikeutta tiedustella rajanylittäjien terveystietoja. Kuitenkin rajanylittäjä voí vapaaehtoisesti ja oma-aloitteisesti esittää rajaa ylittäessään 1) todistuksen negatiivisesta testituloksesta (voimassa seitsemän päivää) tai 2) todistuksen jo sairastetusta koronasta. Tällöin rajanylittäjä ohjataan jatkamaan matkaansa poikeamatta massatestauspisteessä.

Näytteenotossa käyneet rajanylittäjät saavat vastauksen pikatestiin noin tunnin kuluessa. Testitulosta ei tarvitse odottaa näytteenottopisteessä vaan asiakkaaseen otetaan yhteyttä, mikäli näyte on positiivinen.

Massanäytteenottopiste sijaitsee osoitteessa Pakkahuoneenkatu 1. Näytteenottopiste on avoinna joka päivä ympäri vuorokauden.

Massatestejä ei ole  tarkoitettu muille kuin rajaliikenteelle. Torniolaiset sekä lähikuntien asukkaat varaavat jatkossakin näytteenottoajan sähköisesti.

Ruotsiin suuntautuva menoliikenne

Torniossa koronanäytteitä otetaan sekä ns. massatestauspisteessä että ajanvarauksella. Massatestauspiste on tarkoitettu Suomeen suuntautuvalle paluuliikenteelle, ja ajanvarauksella toimiva näytteenotto paikallisille asukkaille.

Kumpaakaan testauspistettä Torniossa ei ole tarkoitettu Ruotsiin suuntautuvan työmatka- tai muun menoliikenteen testaamiseen. Ruotsissa työssä käyviä ohjeistetaan sopimaan koronatestissä käymisestä oman työnantajansa kanssa.

Tarvittaessa koronatestausta tarjoavat yksityisen sektorin palveluntuottajat.

Koronarokotukset torniolaisille

Torniolaisten koronarokotukset ovat käynnissä.

Rokotuspäivät sekä kulloinkin rokotusvuorossa olevat ryhmät, ajanvarausohjeet sekä muut tarvittavat tiedot löydät Koronarokotukset torniolaisille -sivulta:

Ajankohtaista

Aluehallintovirasto, ja valtioneuvosto ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL vastaavat laajasti koronaan liittyviin kysymyksiin aihealueittain omilla verkkosivuillaan.

Sivun alkuun