COVID-19 koronaviruspandemia

Maailman terveysjärjestö WHO julisti 11.3.2020 koronaviruksen aiheuttaman covid-19-epidemian pandemiaksi. Vaikea covid-19 koronainfektiotauti on lisätty tartuntatautilain määrittämien yleisvaarallisten tartuntatautien joukkoon. Koronavirusepidemiasta johtuen Suomessa on voimassa rajoituksia ja suosituksia. Rajoitusten ja suositusten tavoitteena on hidastaa ja estää koronaviruksen leviämistä Suomessa, turvata terveydenhuollon kapasiteetti ja kantokyky kaikkialla maassa sekä suojella erityisesti riskiryhmiin kuuluvia ihmisiä.

Toimi näin jos epäilet saaneesi koronaviruksen

Koronatulehduksen oireita voivat olla kuume, yskä, hengenahdistus, lihaskivut, väsymys, nuha, pahoinvointi tai ripuli, tai haju- tai makuaistin puutos. Mikäli sinulla on hengitystieinfektion tai muita koronavirustartuntaan sopivia oireita, mutta et katso tarvitsevasi terveydenhuollon ammattilaisen arviota tai hoitoa, voit varata ajan korona-näytteenottoon. Näytteenotossa ei tehdä hoidon tarpeen arviointia.

Voit arvioida omaa terveydentilaasi Omaolo-testillä. Mikäli koet, että tarvitset asiantuntijan arviointia ja hoitoa, ota yhteyttä Mehiläisen Digiklinikkaan 07-23, tai soita koronaviruspuhelimeen 040 825 1072. Puhelinnumero palvelee joka päivä klo 8-21.

Mehiläinen Länsi-Pohjan ohjeet koronavirusaikana
Koronaviruksen hoito ja ohjeet sairastuneelle – Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL

Näytteenotto Torniossa

Tornion koronavirusnäytteenotto sijaitsee osoitteessa Pakkahuoneenkatu 1 (Greenlinen Tullin päädyn parkkialue). Näytteenotto toimii ainoastaan ajanvarauksella.

Näytteenottoon saavuttaessa auto tulee jättää merkitylle paikalle. Siniselle näytteenottokontille saavutaan kävellen. Ruuhkien välttämiseksi pyydetään saapumaan vasta juuri ennen omaa aikaa. Varattu aika on ohjeellinen.

Tartuntatauti- ja jäljitysyhdyshenkilöt koronaan liittyvissä asioissa ovat:

  • Sirpa Kesti, p. 040 614 9797, ma–pe klo 8–16
  • Marianne Junes-Leinonen, p. 040 753 1321
  • Sähköposti: korona@tornio.fi

Ajankohtaista

Aluehallintovirasto, ja valtioneuvosto ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL vastaavat laajasti koronaan liittyviin kysymyksiin aihealueittain omilla verkkosivuillaan.

Rajanylitys Torniossa ja Haaparannalla

Rajavartiolaitos vastaa kysymyksiin koronaviruksen vaikutuksista rajanylitysliikenteeseen omilla verkkosivuillaan.

Sivun alkuun