COVID-19 koronaviruspandemia

Tiedot päivitetty 29.6.2020

Maailman terveysjärjestö WHO julisti 11.3.2020 koronaviruksen aiheuttaman covid-19-epidemian pandemiaksi. Vaikea covid-19 koronainfektiotauti on lisätty tartuntatautilain määrittämien yleisvaarallisten tartuntatautien joukkoon ja virkalääkärillä on tämän lain nojalla oikeus rajoittaa kansalaisen vapautta ja määrätä henkilö karanteeniin, mikäli sairaus todetaan. Suomen hallitus linjasi yhteistoiminnassa tasavallan presidentin kanssa 16.3.2020, että poikkeusoloissa on suojattava väestöä ja turvata yhteiskunnan toiminta, erityisesti terveydenhuollon kyky vastata hoidon tarpeeseen alkavan epidemian aikana. Suomessa sosiaali- ja terveysministeriö (STM) johtaa terveydenhuollon varautumista.

Valtioneuvosto kumosi 15.6.2020 valmiuslain 3 §:ssä tarkoitetut poikkeusolot, ja poikkeusolot päättyivät 16.6.2020. Hallituksen hybridistrategian mukaisesti sovelletaan edelleen muiden lakien, erityisesti tartuntatautilain, mutta myös esimerkiksi rajavartiolain, toimivaltuuksia ja muita normaaliolojen lainsäädännön toimivaltuuksia. Lisäksi tilannetta hallitaan viranomaisten antamilla määräyksillä, ohjeilla ja suosituksilla.

Ajankohtaista

Aluehallintovirasto ja valtioneuvosto vastaavat laajasti koronaan liittyviin kysymyksiin aihealueittain omilla verkkosivuillaan.

Rajavartiolaitos vastaa kysymyksiin koronaviruksen vaikutuksista rajanylitysliikenteeseen omilla verkkosivuillaan.

Toimi näin

  • Vältä kodin ulkopuolisia kontakteja.
  • COVID-19 koronavirus tuhoutuu herkästi epäsuotuisissa olosuhteissa. Siihen tehoavat tavanomaiset siivous- ja desinfektioaineet, kuten kloori. Se sietää huonosti korkeita lämpötiloja, korkeaa tai matalaa pH:ta ja auringonvaloa. Tärkeintä on, että huolehdit hyvästä käsihygieniasta, pidä kädet puhtaina, vältä kasvojen koskettelua ja opettele oikea tapa yskiä.
  • Omaolo-testillä voit arvioida omaa terveydentilaasi. Muista, että tarkistat oirearvion täytön jälkeen kotikunnan tai alueen toimintaohjeet.
  • Mikäli kaikista varotoimista huolimatta koet sairauden oireita (kuume, kurkkukipu, yskä, hengenahdistus, lihaskivut ja päänsärky), soita Länsi-Pohjan alueen koronaneuvontaan numeroon 040 825 1072 ja saat toimintaohjeet.

Koronaviruksen hoito ja ohjeet sairastuneelle – Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL

 

Sivun alkuun