Kouluissa noudatetaan Opetus- ja kulttuuriministeriön sekä Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen antamia ohjeistuksia kouluille ja varhaiskasvatukselle koronaepidemian aikana.
Kaupunki seuraa koronaepidemian kehittymistä ja toimii tilanteen vaatimalla tavalla. Laki perusopetuslain väliaikaisesta muuttamisesta (521/2020) on tullut voimaan 1. elokuuta alkaen ja on voimassa vuoden loppuun asti. Tämä mahdollistaa siirtymisen poikkeaviin opetusjärjestelyihin, mikäli koronatilanne alueella sitä vaatii. Poikkeuksellisten opetusjärjestelyiden aikana opetusta voidaan järjestää osittain tai kokonaan muuna kuin lähiopetuksena etäyhteyksiä hyödyntäen.
Opetuksen järjestäjä voi tehdä päätöksen vain tilanteessa, jossa se on välttämätöntä eikä opetuksen järjestämisessä pystytä noudattamaan tartuntatautiviranomaisen päätökseen sisältyvää ohjeistusta opetustilojen turvallisesta käyttämisestä tai kun opetustilat joudutaan sulkemaan osittain tai kokonaan tartuntatautilain 58 §:n nojalla. Kaupungin tulee hyödyntää omaa lääketieteellistä ja tartuntatautien torjumiseen liittyvää osaamistaan tartuntatautilain 9 §:ssä määritellyn tehtävänsä mukaisesti ja toimia poikkeuksellisiin opetusjärjestelyihin siirtymisen arvioinnissa yhteistyössä tartuntatautiviranomaisten kanssa.
Tartuntaketjujen selvitystyö kuuluu tartuntatautilain mukaan kunnan tai sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaavalle lääkärille. Jos koulussa tai varhaiskasvatuksessa todetaan jollakin koronavirustartunta, selvitetään, onko tapahtunut altistumista. Altistuneet jäljitetään ja tartuntatautilääkäri voi asettaa heidät tartuntatautilain nojalla karanteeniin yleensä 14 vuorokaudeksi.
Koronavirustartunnan saaneen on siten oltava pois koulusta tai varhaiskasvatuksesta yleensä vähintään 14 vuorokauden ajan oireiden alkamisesta, mutta tarvittaessa pidempään niin, että hän on ollut vähintään kaksi vuorokautta oireeton ennen kuin palaa kouluun tai varhaiskasvatukseen.