15.3.-26.5.2019 ALHAISOLAULUJA
Joel Karppanen

 

Jatkan tavallisen ihmisen ja suomalaisen maiseman kuvaamista uudessa teossarjassani Alhaisolauluja. Runoilija Kössi Kaatran vuonna 1922 julkaistun runokokoelman mukaan nimetty näyttelyni tarkastelee suomalaista työväenliikettä ja punaista Kemiä.

Suomen edelleen vasemmistolaisimman kaupungin kautta avautuu tuore näkökulma poliittiseen historiaamme ja nykyhetkeen. Kaupungin yli 130 vuoden taakse ulottuva teollistumisesta kummunnut punainen perintö vaikuttaa haalistuvan hiljalleen. Muuttoliike, korkea keski-ikä, historiallisen suuri terveydenhuollon ulkoistushanke yksityiselle toimijalle. Kaupungin vasemmistolaisuus on institutionalisoitunutta ja usein myös vilpitöntä, mutta herättää kysymyksen kulissista; haikailusta aikaan, jolloin työn ja pääoman suhde oli vahva.

Kemin veritorstaina 18.8.1949 poliisin ja mielenosoittajien välisessä kahakassa menehtyi kaksi ihmistä, Felix Pietilä ja Anni Kontiokangas. Seuraava kuolonuhrin vaatinut poliittinen väkivaltaisuus Suomessa tapahtui vuonna 2016, kun Jimi Karttunen menehtyi saamiinsa vammoihin uusnatsin pahoinpideltyä hänet Helsingin asema-aukiolla. Kuinka mennyt suhteutuu nykyhetkeen ja tulevaan, kun veritorstain tapahtumista tulee pian kuluneeksi 70 vuotta, tulo- ja terveyserot kasvavat ja oikeistoradikalismi nousee ympäri Eurooppaa? Mitä ovat ne kumouslaulut, joita tänä päivänä kirjoitamme ja laulamme?

Näyttely muodostuu valokuvista ja videoteoksesta. Musiikkivideon ja kollaasifilmin elementtejä yhdistävä kokeellinen 12-minuuttinen dokumenttielokuva – näyttelyn nimikkoteos – vie matkalle halki vappukulkueiden ja työoikeustaisteluiden lainaten kuvastoaan mm. Aki Kaurismäen, Sergei Eisensteinin, Mikko Niskasen ja Charlie Chaplinin elokuvista.

Itselleni työprosessi on ollut matka omille poliittisille juurille. Toimin vuosia sitten aktiivisesti Vasemmistonuorissa, mutta jättäydyin sittemmin neutraalimmalle maaperälle. Tällä näyttelyllä palaan poliittiseen keskusteluun ja asemoin itseäni entistä vahvemmin yhteiskunnallisen taiteen tekijänä. Siitä huolimatta näyttelyssä nousevat esille myös minulle ominaiset eksistentiaaliset teemat: tyhjyys, ihmisen omapäisyys sekä kaiken väliaikaisuus.

Näyttely on esillä Aineen taidemuseossa 15.3.–26.5.2019.

JOEL KARPPANEN
valokuvataiteilija, elokuvantekijä

BIO

Joel Karppanen (s. 1993) on Kemissä asuva taiteilija. Hän on keskittynyt henkilökohtaisten ja syväluotaavien valokuvasarjojen luomiseen. Tavallisuudesta ja elinympäristön vaikutuksesta ihmiseen kiinnostunut Karppanen ammentaa työskentelyssään yhteiskunnallisen realismin ja humanistisen valokuvan perinteistä.

Vuonna 2017 Karppaselle myönnettiin Jouko Lehtolan säätiön Nuori sankari -palkinto sekä Burn Magazinen Emerging Photographer Fund -ehdokkuus. Talvella 2018 hän voitti Uusi kuvajournalisti -palkinnon Kuvajournalismikilpailussa.

Karppasella on ollut yksityis- ja ryhmänäyttelyitä mm. Lontoossa, Helsingissä ja Wienissä. Hänen töitään löytyy useista yksityisistä ja julkisista kokoelmista. Karppasen esikoisteos Suomalainen pastoraali julkaistiin Musta taide -kirjasarjassa syksyllä 2018.

Sivun alkuun