12.1.-15.4.2018
Sõnumid – Viestejä
Jaanus Samma

Tallinnalaissyntyisen Jaanus Samman (s. 1982) näyttelyssä Sõnumid – Viestejä kommunikointia käydään vessojen, alikulkutunneleiden ja sähkökaappien seiniltä löytyneiden kuvallisten ja sanallisten viestien kautta. Viestien kuvakieli ylittää useimmat kieli- ja kulttuurirajat.

Jaanus Samma voitti vuonna 2013 Viron suurimman Köler-taidepalkinnon, sekä itse kilpailun pääpalkinnon että sen yleisöäänestyksen. Voitto oli askel kohti Venetsian biennaalia, jossa hän edusti Viroa vuonna 2015 teoksellaan NSFW (Not Suitable For Work). Teos oli Samman laajoihin arkistotutkimuksiin perustunut fiktiivinen tragedia homoseksuaalista kolhoosinjohtajasta, joka menetti kaksoiselämänsä paljastuttua puolueen jäsenyyden, työnsä ja perheensä. Valtion keinot yksittäisen ihmisen elämän sääntelyyn ja kontrolloimiseen sekä yksityisen ja julkisen raja herättivät kysymyksiä Venetsian palatsiympäristössä.

Vuonna 2012 Samma ryhtyi valokuvaamaan eri puolilta Eurooppaa betoniseinistä, esimerkiksi julkisista käymälöistä löytämiään piirroksia, tageja tai törhyjä, katsantokannasta riippuen. Kuvat hän vei virolaisille käsityöläisille, jotka neuloivat rujot törkeydet villapuseroiksi.

Aineen taidemuseossa esillä on 15 käsinneulottua puseroa. Samman villaneuleissa halventavat ruokottomuudet muuttuvat käsityöläisen työhön käyttämän ajan ja vaivan sekä lämmittävän langan myötä pehmeäksi, kantajaansa lämmittäväksi suojaksi. Myös kuvien viesti muuttuu; anonyymit ja usein säädyttömät aiheet muuttavat merkitystään, kun ne muutetaan päälle puettavaksi vaatteeksi. Halventaminen muuttuu naurunalaiseksi, kuten queerteorian perusolemuksessa, kun asian tarkastelukulma muuttuu. Villapaitaan neulottu kannanotto on myös tilan tutkimusta julkisen ja yksityisen suhteen kautta ja niillä leikittelemistä.

Aineen taidemuseossa avautuvassa näyttelyssä on mukana myös Torniosta ja Haaparannalta kerättyjä alikulkutunnelikuvia. Kuvatut kannanotot on neulottu paidoiksi tervolalaisesta villalangasta, jonka torniolainen värjäri Riitta Tilja on kasviväreillä käsin värjännyt. Näin Tornio ja Haaparanta liittyvät muuhun Eurooppaan populaarikulttuurin kuvakielen universaalien aiheiden, kuten kirkkoveneiden kautta.

Virolaisen Kodaveren rauhallisen maaseutumiljöön kirjoittamaton historia kietoutuu Samman työskentelyssä osaksi taideteosta, joka on ensimmäistä kertaa esillä Aineen taidemuseossa. Kodaveren ulkohuussissa koristekaiverrusten ohella heikosti näkyvillä olevat kirjoitukset ajoittuivat vuosiin 1920–1947.

Näyttelyn avaa 11.1.2018 klo 18 pappi ja kirjailija Kai Sadinmaa.

Näyttelyä ovat tukeneet Pohjoismainen ministerineuvosto sekä opetus ja kulttuuriministeriö.

 

 

 

 

 

 

 

Sivun alkuun