Illusia Juvani
28.8.-15.11.2020
YLITORNIO EXIT

Illusia Juvani (s. 1988, Ylitornio) on queer, trans, ei-binäärinen (muunsukupuolinen) kuvataiteilija. Hän asuu ja työskentelee tällä hetkellä Helsingissä. Juvani on valmistunut kuvataiteen maisteriksi Kuvataideakatemiasta vuonna 2015, jonka lisäksi hän on opiskellut Tampereen ammattikorkeakoulussa. Opintonsa hän aloitti Torniossa, jossa hän opiskeli 2004–2008 audiovisuaalista viestintää ja kuvallista ilmaisua.

Illusia Juvani sai Vuoden nuori taiteilija-palkinnon vuonna 2018. Hänen teoksiaan on Aineen taidemuseon kokoelman lisäksi merkittävissä suomalaisissa nykytaiteen kokoelmissa.

YLITORNIO EXIT-näyttelyn teokset ovat vähäeleisiä videoperformanssimuotoisia omakuvia, joita taiteilija on kuvannut kesän 2020 aikana ennalta suunnitelluissa paikoissa eri puolilla Tornionjokilaaksoa. Taiteilija hyödyntää teoksissaan drag-estetiikkaa. Drag on ilmaisun muoto, jossa muokataan illuusiota sukupuolesta. Ilmaisuun liittyvät ristiriidat ja liioittelu, teatraalisuus sekä huumori.

Näyttelyn teokset perustuvat esseisiin, jotka käsittelevät Illusia Juvanin kasvua muunsukupuolisena queer-lapsena Ylitorniolla. Esseet kertovat tapahtumista, jotka johtivat taiteilijan lähtöön pois kotiseudulta. Ne kertovat myös hinnasta, joka oli maksettava oikeudesta kasvaa sellaiseksi ihmiseksi, joksi hänet oli tarkoitettu.

Illusia Juvanin työskentelyn lähtökohtina ovat mm. feminismi ja queer. Juvani muuttaa henkilökohtaisen poliittiseksi asettumalla itse teostensa malliksi. Samalla mukaan asettuu taiteilijalle tärkeä ohjaaja ja suunnanantaja; epämukavuus. Juvanille tyypillinen kreisi huumori ja komedia ovat tässä näyttelyssä vaihtuneet vakavampiin sävyihin.

YLITORNIO EXIT peilaa vaikutuksia, joita kapeat stereotypiat, sukupuolinormit ja hetero-oletus aiheuttavat. Näyttelyn osin fiktiiviset tekstit ovat monen sosiaalista todellisuutta ja osoittavat, miten harhaisen etuoikeutettua on elää sukupuolta, joka ei ole ristiriidassa heteronormatiivisen yhteiskunnan kanssa.

Illusia Juvani on viettänyt kesän 2020 Aineen taidemuseon kutsutaiteilijana Torniossa. Näyttelyä tukee Taiteen edistämiskeskus, Lapin taidetoimikunta.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sivun alkuun