Torneå 1621 -kuosi juhlistaa 400 vuotiasta Torniota

Sukkahousut ja satojen vuosien takaiset sakkokirjat, ihmeellinen ilmapostirata ja kahden valtakunnan rajalla aikaa vartioiva aurinkokello, virvoittava olut ja ruotsalainen kuningas – mikä mahtaa näitä kaikkia yhdistää?

Tornion kaupunki on julkistanut Torneå 1621 -kuosin. Uniikin kaupunkikuosin on suunnitellut tilaustyönä taiteilija Susanna Sivonen. Kuosi on luotu kaupungin 400-vuotisjuhlavuoden kunniaksi ja se lanseerattiin toukokuussa 2020 osana juhlavuoden valmisteluja. Tornion kaupunki täyttää 400 vuotta 12.5.2021.

Tuotekuvat: Pauliina Silvén Photography.

Historiaa, tarinoita ja torniolaista mielenmaisemaa

Haaparantalaislähtöinen, nykyisin Oulussa asuva, tekstiilisuunnittelijana tunnetuksi tullut taiteilija Susanna Sivonen kertoo, että Torneå 1621 -kuosi on kerroksellinen tulkinta Tornion 400-vuotista maisemasta, historiasta ja kaupunkikulttuurista.

– Visuaalinen kokonaisuus sisältää niin vuodenaikojen ja kaupungin värejä kuin väylän (Tornionjoki) sekä sen varrella kerrottuja tarinoita. Torneå 1621 -kuosin suunnitteluprosessi oli taiteellisen kokoamisen lisäksi myös syvällinen kulttuuritutkimus torniolaisten historiaan; sakkokirjojen puumerkkeihin, kuninkaan pitseihin, kirkon katon kuviointiin ja unelmiin väylän yli. Mielenmaisemia Torniosta -työnimellä syntynyt kuosi on toteutettu ilahduttamaan niin paikallisia kuin vieraita, kertomaan visuaalista tarinaa ainutlaatuisesta paikasta nimeltä Tornio, Sivonen kuvailee.

Torneå 1621 -kuosia hyödynnetään jatkossa monipuolisesti Tornion kaupungin tarinaa kertovana ilmeenä. Tavoitteena on, että juhlavuoden kunniaksi luotu ajaton ilme jää elämään ainutlaatuisena kuvauksena kaupungin pitkästä historiasta, ja että sen kautta torniolaiset voivat ylpeinä kertoa kotikaupungistaan. Näin viemme maailmalle viestiä rajattomasta, historiallisesta ja juurevasta kaupungista sekä sen omintakeisista asukkaista kautta vuosisatojen.

Iloa ja hyötyä kaikille torniolaisille

Torneå 1621 -kuosin toivotaan tuottavan iloa ja hyötyä kaikille torniolaisille ja Tornioon tykästyneille erilaisten laadukkaiden myyntituotteiden sekä osallistavan budjetoinnin kautta.

Uuden ilmeen ympärille syntyy vaiheittain monipuolinen Tornio-tuotteiden valikoima, johon kuuluvat jo vihko, postikortti, juliste, kangaskassin, tarjotin sekä korvakorut. Luvassa on pala palalta täydentyvä Torneå 1621 -tuoteperhe, joka sisältää niin uniikkeja, pieniä lahjatavaroita, arkea kaunistavia, mutkattomia käyttötuotteita kuin juhlavammaksikin lahjaksi sopivia tuotteita.

Tuotteet tulevat ensi vaiheessa myyntiin Tornion kaupungin toimipisteisiin, esimerkiksi Aineen taidemuseoon ja Torninlaakson museoon.

Kolmasosa Torneå 1621 -tuotteiden myyntihinnasta tullaan ohjaamaan juhlavuonna lahjoituksena torniolaiselle kohteelle, jonka saavat valita torniolaiset lapset ja nuoret. Torniolaiset lapset ja nuoret voivat myös itse osallistua Torneå 1621 -tuotteiden myyntiin ja kerryttää näin esimerkiksi luokkaretkirahastojaan tai vaikkapa urheiluseuransa kisakassaa. Kaupunki haluaa näin osallistua torniolaisten lasten ja nuorten arkeen ja tukea heille tärkeää kouluun ja harrastuksiin liittyvää toimintaa.

Lue lisää Tornion juhlavuoden tuotemyynnistä

Sivun alkuun