Tornio kirjallisuudessa, elokuvissa ja kuvataiteessa

Tornio on kiehtonut taitelijoiden mielikuvitusta jo vuosisatoja. Milloin se on nähty eksoottisena rajaseutuna, milloin sotatantereena tai rakkaana kotikaupunkina. Tornion 400-vuotispäivien kunniaksi kartoitimme kirjallisuuden, elokuvien ja kuvataiteen hienoimpia Tornio-kuvauksia.

Karu maa – Tornio kirjallisuudessa

Baudelairesta Koskenniemeen ja Kälkäjästä Röyhkään. Kirjallisuus maalaa Torniosta kuvan ankarana rajamaana, jossa ääripäät kohtaavat: sivistys ja villi luonto, valo ja pimeys, vanha ja uusi, Suomi ja Ruotsi. Lue juttu tästä.

Lampaansyöjät kaupunginhotellissa – Tornio elokuvissa

Hannulan siltaa ja Hallituskatua ovat tallanneet valkokankaan tähdet Tapio Rautavaarasta Sulevi Peltolaan. Tornio-elokuvissa on soluttauduttu salakuljetusliigaan, tapeltu nakkikioskilla, kärsitty ja rakastettu. Lue juttu tästä.

Rajatila – Tornio kuvataiteessa

Miltä Tornio näyttää kuvataiteilijoiden silmin? Esittelemme Aineen taidemuseon komeimpia Tornio-maalauksia kolmelta vuosisadalta. Lue juttu tästä.

Tornio-aiheinen musiikki ja torniolaiset muusikot

Lisäksi Tornion kaupunki sai tänä kesänä oman Spotify-soittolistansa! Parhaat Tornio-aiheiset kappaleet ja torniolaiset muusikot löydätte täältä.

Mikäli jokin olennainen teos uupuu edellisistä listauksista, otamme mielellämme vastaan lukijavinkkejä sähköpostiosoitteeseen anna-erika.heikkila@tornio.fi. Pyrimme täydentämään niin juttuja kuin myös Spotify-soittolistaa ehdotustenne perusteella.

Sivun alkuun