Hyökkäys ja itsenäisyytemme symbolit
5.12.2017–21.1.2018

Näyttelyssä pureudutaan Suomen tunnuksiin ja katsellaan leijonia, karhuja, kieloja ja joutsenia uusin silmin. Tutut kuvat kätkevät taakseen mielenkiintoisia ajatuksia ja tarinoita, joita nykyään ei tule ajatelleeksi. Myös taide ja musiikki, kuten Eetu Iston Hyökkäys-maalaus tai Sibeliuksen Finlandia, voivat tiivistää jotakin olennaista suomalaisesta identiteetistä ja tarpeesta erottua muista.

Miksi Suomen symboli on leijona? Ovatko Suomen värit aina olleet sininen ja valkoinen? Mitä merkitystä kansallisilla tunnuksilla on? Näyttelyssä on esillä muun muassa harvinaisia lippuja Suomen itsenäistymisen alkuajoilta.

 

Laakso – Dalen
6.10.–19.11.2017

Valokuvanäyttely Laakso vie meidät Tornionlaaksoon – takapihoille, raunioille ja syvälle metsiin kauas vilkkaista teistä. Täällä puupinojen kasaajien ja aasialaisten marjanpoimijoiden joukossa on toisenlainen Tornionlaakso, erilainen kuin matkailuesitteissä. Valokuvaaja Kenneth Mikko Haaparannalta on kulkenut jokilaaksoa pitkin poikin, Pohjanlahdelta aina Ruijan luvattuun maahan saakka.

 

Ole Valmis! Pohjan Tytöt ja Sissit 100 vuotta
2.9. – 24.9.2017

Jo sata vuotta Torniossa toimineen partioliikkeen vaiheista kertova näyttely, joka on toteutettu yhteistyössä Tornionlaakson maakuntamuseon ja Tornion partiolaisten kanssa.

Lapin vanhin lippukunta on luovuttanut vuosien saatossa arkisto- ja kuvamateriaalia sekä esineistöä maakuntamuseolle ja näiden pohjalta on koottu näyttely osana Pohjan Tytöt ja Sissit ry:n 100-vuotisjuhlallisuuksia. Nähtävillä on muun muassa vanhat partioliput, joista vanhimmat sadan vuoden takaa. Lisäksi materiaalia ja esimerkkejä tämän päivän toiminnasta on saatu näyttelyä varten nykyisiltä lippukunta aktiiveilta.

 

Arvet
23.5. – 13.8.2017

Näyttely kertoo ruotsinsuomalaisten siirtolaisten ja heidän jälkeläisten tarinaa viimeisen viidenkymmenen vuoden ajalta. Kiertonäyttelyä on täydennetty paikallisilla henkilökuvauksilla.

Tornionlaakson maakuntamuseo on täydentänyt näyttelyä myös projektilla, joka on toteutettu yhdessä Haaparannan Kielikoulun 6. luokan oppilaiden kanssa. Projektissa oppilaat haastattelivat paikallisia ihmisiä heidän kokemuksista rajalla ja kaksoiskaupungissa asumisesta.

Näyttelyn on tuottanut Ruotsinsuomalaisten arkisto.

 

Rajalla – På gränsen -valokuvanäyttely
16.3.-14.5.2017

Suomi 100 -valokuvanäyttely Suomen itsenäisyyden ajan käännekohdista Haaparannan ja Tornion raja-alueella. Valokuviin on liitetty yksityishenkilöiden muistelmia itsenäisyyden eri vuosikymmeniltä.

 

Kalevala Koru
23.2.2017-5.3.2017

Tornion Kalevalaiset Naiset ry järjestää yhteistyössä maakuntamuseon kanssa lyhytkestoisen Kalevala Koru -näyttelyn.

 

Mämmiä ja surströmmingiä
16.12.2016–26.2.2017

Mikä on suomalaista? Mikä on ruotsalaista? Rajan molemmin puolin on välittynyt eri aikoina erilaisia kulttuurivaikutteita. Näyttelyssä vertaillaan pilke silmäkulmassa tyypillisiä suomalaisia ja ruotsalaisia esineitä ja ilmiöitä.

Kouluille: Näyttelyopastuksen yhteydessä oppilaiden kanssa voidaan nostaa virikekysymyksiä, joiden pohjalta on mahdollista toteuttaa mediapainotteinen työpaja. Työpajassa oppilaat etsivät ja kuvaavat eri kulttuurien vaikutteita omassa kaupungissaan ja elinympäristössään sekä etsivät eri kulttuurien vastinpareja samalle asialle. Työpaja soveltuu erityisesti yläkoululaisille ja lukiolaisille.

 

Torniolaisten haaksirikko
30.9.–20.11.2016

Syksyllä 1722 torniolaisten omistama laiva haaksirikkoutui Pietarsaaren ja Kokkolan välillä paluumatkallaan Tukholmasta Tornioon. Miehistö, matkustajat ja lasti upposivat laivan mukana. Laivassa oli muun muassa rakennustarvikkeita Tornion uutta raatihuonetta varten. Varmistus haaksirikosta saatiin seuraavana keväänä, kun hylkeenpyytäjät löysivät jään keskeltä hylyn ja hukkuneiden ruumiita.

Näyttelyssä kerrotaan laivassa olleista torniolaisista matkustajista sekä eri aikoina tehdyistä meriarkeologisista tutkimuksista. Näyttelyn esineistö on peräisin torniolaisten kadonneesta aluksesta. Arkistolähteet valottavat, miten haaksirikossa menehtyneiden omaiset reagoivat tapahtumaan. Kirjeiden ja meriarkeologisten sukellusten avulla tiedämme, mitä matkustajilla oli tuomisinaan Tukholmasta.

Meriarkeologisia tutkimuksia ovat tehneet Pietarsaaren kaupunginmuseo ja Kokkolan K.H. Renlundin museo yhdessä Museoviraston kanssa. Tornionlaakson maakuntamuseo on koonnut yhteen torniolaisten traagisen tarinan.

Näyttelyn avajaiset pidetään torstaina 29.9. klo 18 alkaen. Avajaisten yhteydessä Tornion urheilusukeltajat ry:n puheenjohtaja Risto Suomela pitää luennon aiheesta Sukeltamista Perämerellä ja lähiympäristössä vuodesta 1976.

Kouluille: Koululaisryhmät voivat varata näyttelyopastuksen yhteyteen työpajan, jossa oppilaat askartelevat helpon pullolaivan.

 

Aistitko kaupungin?
23.6.–11.9.2016

Näyttely tuo koettavaksi muuttuvan kaupungin ääni- ja tuoksumaisemineen. Näyttelyn keskiössä on äänimaiseman muuttuminen kaupungissa – aikaisempi kaupungin rauha on vaihtunut tämän päivän jytinään. Äänimaiseman on tuottanut äänisuunnittelija Janne Vahtola (Lapin AMK). Näyttelyssä olevat erilaiset tuoksut johdattelevat myös ajassa taaksepäin. Tornionlaakson maakuntamuseon kuvakokoelmien valokuvat kertovat tarinaa Tornion ja Haaparannan kaupunkimiljööstä noin sata vuotta sitten, ja uudempaa kuva-aineistoa on täydennetty valokuvaaja Tuomo Ylinärän valokuvilla.

 

Salaperäiset jatulintarhat
1.4. – 5.6.2016

Erilaisia ja eri-ikäisiä labyrinttejä löytyy ympäri maailmaa. Erityisen tiheästi kivilabyrinttejä on säilynyt Perämeren rannikolla ja Merenkurkun saaristossa Suomen ja Ruotsin puolella. Kivilabyrintit, joita Suomessa kutsutaan myös jatulintarhoiksi, herättävät kysymyksiä ja niihin liittyy monia uskomuksia. Ketkä niitä ovat rakentaneet – milloin ja miksi? Mihin niitä on käytetty?

Näyttelytilassa voi myös kokeilla jatulintarhan rakentamista.

Tornionlaakson maakuntamuseo järjesti toukokuun loppupuolella retken Haaparannan Vojakkalassa sijaitsevalle Revonsaaren jatulintarhalle.

Näyttely toteutettiin yhteistyössä Piteån museon kanssa.

 

Arabiaa – Kastikeastioita Kalervo Jussinniemen kokoelmasta
15.1. – 13.3.2016

Arabian kastikeastioita oli alkuvuodesta nähtävillä Tornionlaakson maakuntamuseossa. Esillä oli reilu sata astiaa oululaisen keräilijän kokoelmasta.

Kastikeastioiden historia alkaa 1600-luvulta. Suuret astiamäärät olivat tarpeen erityisesti 1800-luvun lopun muodikkailla päivällisillä, joihin kuului yleensä kymmenen ruokalajia lisäkkeineen. Arabian valikoimista tunnetaan sadan vuoden ajalta 87 erilaista astiastomallia ja erilaisia koristeaiheita yli 700. Nykyajan kattauksissa kastikeastiat alkavat olla harvinainen näky.

Helmikuussa 9.2. museolla järjestettiin keräilijäilta, jossa kaksi keräilijää esitteli omia kokoelmiaan ja keskusteli keräilystä yleisön kanssa.

Näyttely toteutettiin yhteistyössä Pohjois-Pohjanmaan museon kanssa.

 

Tornio ja Haaparanta –  1. maailmansodan solmukohtia
15.8.2015 – 30.11.2015

Valokuvanäyttely 1. maailmansodan vaikutuksista Ruotsin ja Venäjän rajalla. Sodan alettua kaikki kuljetusliikenne Venäjän ja Euroopan välillä keskittyi Venäjän ainoalle rauhalliselle rajalle: autonomisen Suomen ja puolueettoman Ruotsin välille Tornionjokilaaksoon.

Karungin, Tornion ja Haaparannan kautta kulki ennennäkemätön määrä postia ja transitokuljetuksia sekä kiinnostavia arvohenkilöitä, kuten leskikeisarinna Maria Fjodorovna. Kymmenien tuhansien pakolaisten ja sotainvalidien kuljetukset rajan yli ravisuttivat paikallisten arkea ja maailmankuvaa.

 

Museo 100 vuotta
31.8.-30.11.2014

Museon historiaa esitellään Museo 100 vuotta -näyttelyssä, joka avautui vaihtuvien näyttelyiden tilassa yhtä aikaa perusnäyttelyn kanssa. Näyttelyssä on nähtävillä muun muassa ensimmäisiä museokokoelmaan otettuja esineitä. Esillepanossa on tuulahdus entisajan museotunnelmaa.

Kotiseutuyhdistyksen myötä vuonna 1914 perustetun museon ensimmäinen näyttelytila sijaitsi entisestä ortodoksikirkosta muokatussa tilassa vuosina 1926–1956. Vuonna 1956 museo jäi läheisen koulun laajentuessa ilman tiloja, ja alettiin suunnitella erityistä museorakennusta. Rakennus valmistui nykyiselle paikalle vuonna 1962. Tilat avattiin museon 50-juhlien yhteydessä kaksi vuotta myöhemmin. Museotoiminnan muutenkin laajentuessa museo kunnallistettiin vuonna 1975. Kunnallisena ja ammattimaisesti hoidettuna museon oli mahdollista kehittyä edelleen. Vuonna 1981 valtio nimitti museon Länsipohjan alueen maakuntamuseoksi, jonka toiminta-alue ulottui Simosta Muonioon. Museorakennuksen laajennettiin 1982. Myös henkilökunta kasvoi erityisesti 1980-luvun aikana, jolloin perustettiin mm. amanuenssin, maakuntatutkijan ja arkistonhoitajan virat.

 

Sivun alkuun