Juhlanäyttely 400 vuotta – Tornio, Luulaja, Piitime

Tornio, Luulaja ja Piitime saivat kaupunkioikeutensa 1621. Siitä tulee vuonna 2021 kuluneeksi 400 vuotta. Sen johdosta Tornionlaakson museo, Norrbottens museum ja Piteå museum toteuttavat vuoden 2021 aikana yhteisnäyttelyn. Näyttely on esillä yhtä aikaa kaikissa kolmessa museossa.

Näyttelyssä kaupunkien 400-vuotinen historia esitellään vuosisata kerrallaan 1600-luvulta 1900-luvulle. Kukin museo esittelee henkilön, tapahtuman, esineen ja kuvan kultakin vuosisadalta ja kustakin kaupungista. Näyttelyissä on esillä yhteensä 48 kertomusta.

Tornionlaakson museon näyttelyssä keskeisenä teemana on kaupungin muutos pienestä kauppiaiden saarikaupungista laajaksi kylien kaupungiksi. Kaupungin vaiheita ja vuosisataista muutosta kuvaavat muiden muassa kaupungin privilegiokirja, Tornion kirkon kuoriaita, lennätinreviisori Karl Handolinin venäläistyylinen virkapuku sekä teollisuusneuvos Irma Stormbomin tarina.

Näyttelyyn liittyy luentoja ja tapahtumia, jotka järjestetään joko museoissa paikanpäällä tai digitaalisesti. Tornionlaakson museo tarjoaa yleisölle Kysy Torniosta! –iltoja kustakin vuosisadasta erikseen. Illoissa yleisö saa esittää asiantuntijoille kysymyksiä Tornion historiasta kulloinkin kyseessä olevan vuosisadan ajalta. Myös kouluille on tarjolla näyttelyyn liittyvää ohjelmaa.

Näyttelyt avautuvat museoissa seuraavasti:
• Tornionlaakson museo 12.1. (päättyy 8.8.2021)
• Piteå museum 12.1. (avoinna vähintään 6 kuukautta)
• Norrbottens museum 30.1. (avoinna koko vuoden 2021)

Näyttelyn ovat tuottaneet yhteistyössä Tornionlaakson museo, Norrbottens museum, Piteå museum, Tornion kaupunki, Luulajan kunta, Piitimen kunta, sekä Luleå tekniska universitet.

Lisätietoja: museonjohtaja Minna Heljala, minna.heljala@tornio.fi, 050 597 1557

 

Video näyttelyn avajaisista Tornionlaakson museon Youtube-kanavalla: https://youtu.be/qbaBjXY9Oak

 

Kuvat:

Messukasukka valmistui 1686 Tornion uuden kirkon vihkiäisiin. Tuomo Ylinärä, Tornionlaakson museo.

Outhierin piirtämä kartta Torniosta 1700-luvulta. Tornionlaakson museo

Lennätinvirkailija Karl Handolinin kaksirivinen venäläistyylinen virkatakki. Kuva Tuomo Ylinärä, Tornionlaakson museo.

Tornion kaupungintaloa rakennetaan 1973. Kuva Reino Kainulainen, Tornionlaakson museo

Sivun alkuun