Tornionlaakson museossa avautui 26.8.2021 toinen Tornion kaupungin 400-juhlavuoden näyttely

Näyttely kertoo kaupungin perustajasta Kustaa II Aadolfista. Kustaa II Aadolf tuli kuninkaaksi 17-vuotiaana ja kehitti Ruotsin sodankäyntiä. Hänet tunnettiin menestyvänä Pohjolan Leijonana, joka lähetti Tornionlaaksostakin tuhatkunta miestä kolmikymmenvuotiseen sotaan. Lisäksi Kustaa II Aadolf uudisti Ruotsin hallintokoneistoa ja perusti yhteensä 14 kaupunkia, joista nyky-Suomessa on neljä, Tornio niiden joukossa.

Kustaa II Aadolf näyttely, Tornionlaakson museo. 1600-luvun rintapanssari ja kypärät lainassa Suomen Sotamuseosta.

Näyttely koostuu maalauksista, videokuvasta sekä esineistä. Esillä on aitoja aikakauden esineitä, kuten Sotamuseon rintapanssari, miekka ja hakkapeliitan kypärä. Lapsille näyttely tarjoaa ikkunan pohjoisen kuningaskunnan historiaan Kustaa II Aadolfin sukupuun sekä kruunu ja linnanneidon päähine -työpajojen muodossa. Lastennurkassa pääsee suunnittelemaan oman sukunsa vaakunan historiallisten esimerkkien avulla ja siten tutustumaan muun muassa ritariperinteeseen. Suunnitteilla on myös koululaisille suunnattu opetuspaketti.

Näyttelyssä on kopioita eri museoiden kokoelmiin kuuluvista öljymaalauksista ja muista kuvista, jotka kertova siitä, miten monitahoisesti Kustaa II Aadolfin henkilökuvaa on rakennettu.

Esillä olevat maalaukset on valittu niin, että ne kuvaavat Kustaa II Aadolfin monipuolista merkitystä niin omana aikanaan kuin sen jälkeenkin. Pohjolan Leijonaksi tituleeratusta kuninkaasta tuli kuolemansa jälkeen 1800-luvulla Ruotsin suurvallan henkilöitymä.

Näyttely on esillä Tornionlaakson museossa 27.8.2021–16.1.2022.

Noudatamme ajankohtaisia suosituksia ja rajoituksia. Tervetuloa!

 

 

Sivun alkuun