Unesco-hakemus: ohjeet tu­ki­kir­jei­den laatimiseen

Etusivu » KULTTUURI JA VAPAA-AIKA » Tornionlaakson museo – Tornedalens museum » Unesco-hakuprosessi 2024-2026 » Unesco-hakemus: ohjeet tu­ki­kir­jei­den laatimiseen

Yhteisön suostumus ja tuki lip­po­ka­las­tuk­sen ni­mit­tä­mi­sek­si Unescon aineettoman kult­tuu­ri­pe­rin­nön luetteloon 2026

Unesco-hakemus on paketti, jossa on neljä osaa:

  1. Ha­ke­mus­lo­ma­ke, noin 15 sivua
  2. Unesco-video, joka esittelee perinteen Ruotsissa ja Suomessa
  3. Valokuvia, 10kpl mo­ni­puo­li­ses­ti eri ta­pah­tu­mis­ta ja tilanteista
  4. Tukikirjeet, joista käy ilmi yhteisön osallisuus sekä pe­rin­teen­har­joit­ta­mi­seen että hakemuksen kokoamisen eri vaiheisiin

Nyt on aika kerätä yhteisöltä tukikirjeitä, joissa erityisesti ääneen pääsevät itse perinteenharjoittajat. Kirjeissä tärkeää on niiden henkilökohtaisuus, eli kirjeitä ei standardisoida samanlaisiksi keskenään. Kirjeen voi siis kirjoittaa vaikka käsin – tai kuvata oman tarinansa videolle.

Kirjeillä on arvioijille keskeinen merkitys. Niistä käy ilmi että hakemus on yhteisön laatima ja seisoo sen takana. Niistä käy ilmi, mitä perinne ja sen vaaliminen sen parissa toimiville ihmisille merkitsee ja keitä perinteenharjoittajat ovat.

Kirjeet tulevat pysyvästi julkisiksi Unescon nettisivulle yhdessä muiden hakemuksen aineistojen kanssa.

Kirjeet ovat enintään yhden sivun pituisia (A4). ne kirjoitetaan omin sanoin omalla äidinkielellä, ja niistä käy ilmi mm. seuraavat asiat:

  • mikä/kuka kirjoittaja on ja suhde listalle haettavaan ilmiöön sekä mahdollinen rooli esimerkiksi yhdistyksen kohdalla (toiminnan lyhyt esittely, pe­rus­ta­mis­vuo­si, jäsen-/toimintaan osal­lis­tu­vien määrä)
  • tuki luetteloon hakemiselle ja hakemuksen sisällölle
  • lä­het­tä­jä­ta­hon ymmärrys mitä ja miksi on tukemassa ja että hän on perehtynyt hakemukseen
  • miten lä­het­tä­jä­ta­ho on mah­dol­li­ses­ti osal­lis­tu­nut tai voinut vaikuttaa hakemuksen val­mis­te­luun

Kirjeisiin ei tule tehdä vertailua muihin perinteisiin kertomalla että se olisi parempi, tärkeämpi, ainutlaatuisempi kuin jokin muu perinne tai korostaa sen aitoutta, vaan pyrkiä kuvaamaan hyvinkin omakohtaisesti suhteesta juuri lippokalastuskulttuuriin Tornionjoella. Kirjeeseen ei myöskään tulisi kirjoittaa, että Unescon listalle pääsy itsessään olisi suojelutoimi, sillä päälistan tehtävä on antaa näkyvyyttä aineettomalle kulttuuriperinnölle esittelemällä eri ilmiöitä eikä niinkään suojella yksittäisiä kohteita. Kirjeessä tulee olla on päivämääräpaikkakäsin kirjoitettu allekirjoitus tai allekirjoitukset ja yhteisön kohdalla allekirjoittajan titteli sekä mahdollisuuksien mukaan logo tai leima.

Käytännön ohjeita

Kun mainitset tukesi Unescon luetteloon hakemiselle, muista kirjoittaa listan nimi kuten alla:

  • Unescon ihmiskunnan aineettoman kult­tuu­ri­pe­rin­nön luettelo

Kirjeet tulee päivätä ja aikaisimmat päiväykset voivat olla lokakuulta 2024. Kirjeet tulee kirjoittaa marraskuun loppuun mennessä, jolloin oikoluemme ne ja mikäli niissä on huomioitavaa, annamme niistä palautetta. Kirjeen voi kirjoittaa tietokoneella tai käsin. Ensimmäisen version voi lähettää esimerkiksi word-tiedostona sähköpostilla, allekirjoittamattomana, jolloin tarkistamme että luettelon nimi on oikein ja kirjeessä on huomioitu muut yllä olevat ohjeet.

Valmiit/lopulliset kirjeet voi tuoda allekirjoitettuna ja mahdollisesti leimattuna Tornionlaakson museolle, lähettää postilla osoitteeseen Tornionlaakson museo – Tornedalens museum, Torikatu 4, 95400 Tornio tai skannata ja lähettää sähköpostilla osoitteeseen julia.autio@tornio.fi.

Ota rohkeasti yhteyttä mikäli sinulla on kysyttävää tai mikäli haluat mieluummin tehdä lyhyen videon!