Seulonnat ja joukkotarkastukset

Kohdunkaulansyövän seulonta

Kaikki 30–65-vuotiaat naiset kutsutaan kohdunkaulan syövän ehkäisemiseksi ja varhaistoteamiseksi suoritettavaan seulontatutkimukseen (PAPA-kokeeseen) viiden vuoden välein.

Tutkimus on maksuton, ja siihen tulee henkilökohtainen kutsukirje. Kutsukirjeessä on sinulle aika varattuna. Mikäli aika ei sovi, voit vaihtaa sen verkkopalvelussa kutsussa olevilla tunnuksilla tai voit soittaa lähimpään neuvolaan kts. neuvoloiden yhteystiedot. Kohdunkaulansyövän seulonnat alkavat alkuvuodesta ja niitä tehdään koko vuoden.

Tarkastus tapahtuu kutsussa mainitussa paikassa, neuvolassa tai opiskeluterveydenhuollon tiloissa. Näytteenottoa ei voi siirtää seuraavalle vuodelle, vaan seulontanäyte on otettava sen vuoden loppuun mennessä, jolloin kutsu on lähetetty.

Papa-koe voi löytää syövän ja sen esiasteiden lisäksi myös hoidettavia infektioita. Myös 30−40-vuotiaiden osallistuminen seulontaan on tärkeää. Raskaus ei ole este näytteenotolle.

Vastaus tulee postitse kotiin noin 6–8 viikon kuluttua näytteenotosta. Jos sinulla on NetPosti aktivoituna, niin vastaus lähetetään sinne.

Rintasyöpäseulonnat

Mammografiaan kutsutaan 50−69-vuotiaat naiset kahden vuoden välein. Saat kutsukirjeen postitse noin kaksi viikkoa ennen kuvausta. Mikäli kutsussa ehdotettu tutkimusaika ei sovi, voit vaihtaa ajan kutsussa olevien ohjeiden mukaisesti. Kutsu mammografiaan on voimassa kutsussa mainitun vuoden ajan.Rintasyöpäseulonta tehdään Torniossa Terveystalolla. Ajanvaihdot myös verkossa osoitteessa www.terveystalo.com/seulonta kutsun ohjeen mukaan.

Suolistosyöpäseulonnat

Tornion kaupunki on tehnyt palvelusopimuksen Nordlabin kanssa suolistosyövän seulontapalveluista. Vuonna 2022 seulontaan kutsutaan 1954, 1956, 1958, 1960 ja 1962 syntyneet.

Sivun alkuun