COVID-19 koronaviruspandemia

Maailman terveysjärjestö WHO julisti 11.3.2020 koronaviruksen aiheuttaman covid-19-epidemian pandemiaksi. Vaikea covid-19 koronainfektiotauti on lisätty tartuntatautilain määrittämien yleisvaarallisten tartuntatautien joukkoon. Koronavirusepidemiasta johtuen Suomessa on voimassa rajoituksia ja suosituksia. Rajoitusten ja suositusten tavoitteena on hidastaa ja estää koronaviruksen leviämistä Suomessa, turvata terveydenhuollon kapasiteetti ja kantokyky kaikkialla maassa sekä suojella erityisesti riskiryhmiin kuuluvia ihmisiä.

Torniossa voimassa olevat rajoitukset ja suositukset

Tiedotamme Torniossa voimassa olevista rajoituksista ja suosituksista verkkosivujemme Ajankohtaista-osiossa.

Jos epäilet saaneesi koronaviruksen

Koronatartunnan oireita voivat olla kuume, yskä, hengenahdistus, lihaskivut, väsymys, nuha, pahoinvointi tai ripuli, tai haju- tai makuaistin puutos. Mikäli sinulla on hengitystieinfektion tai muita koronavirustartuntaan sopivia oireita, mutta et katso tarvitsevasi terveydenhuollon ammattilaisen arviota tai hoitoa, voit varata ajan koronanäytteenottoon. Näytteenotossa ei tehdä hoidon tarpeen arviointia.

Voit arvioida omaa terveydentilaasi Omaolo-testillä. Mikäli koet, että tarvitset asiantuntijan arviointia ja hoitoa, ota yhteyttä Mehiläisen Digiklinikkaan 07-23 tai soita arkisin Tornion koronaneuvontaan, p. 040 614 9797. Puhelinnumerossa palvellaan arkipäivisin maanantaista torstaihin klo 8-15 ja perjantaisin klo 8-14.

Tornion koronaneuvontapalvelu ja muut yhteystiedot

Tornion koronaneuvontapalvelun numero on 040 614 9797. Puhelinnumerossa palvellaan arkipäivisin maanantaista torstaihin klo 8-15 ja perjantaisin klo 8-14.

 • Puhelinneuvonta on tarkoitettu torniolaisille, jotka 1) kokevat altistuneensa koronavirukselle, 2) oireidensa perusteella arvelevat saaneensa tartunnan tai 3) ovat huolissaan omaisen altistumisesta tai oireista.
 • Puhelinpalvelu antaa yleistä koronaneuvontaa sekä opastaa karanteeniin, rajanylitykseen ja massatestaamiseen littyvissä asioissa.
 • Puhelinpalvelussa voi myös varata ajan koronanäytteenottoon, mikäli on oireinen eikä voi varata aikaa verkossa.
 • Sähköpostiosoite koronaan liittyvissä tiedusteluissa on korona@tornio.fi.
 • Ruotsista Suomeen tulevien, koronatestissä käyneiden rajanylittäjien todistukset, p. 040 544 9662 (24/7).
 • Tartuntatauti- ja jäljitysyhdyshenkilö, osastonhoitaja Marianne Junes-Leinonen, p. 040 753 1321

Näytteenotto ja ajanvaraus Torniossa

Tornion koronavirusnäytteenotto sijaitsee osoitteessa Pakkahuoneenkatu 1 (Greenlinen Tullin päädyn parkkialue). Näytteenotto toimii ainoastaan ajanvarauksella ja on tarkoitettu ainoastaan paikallisille asukkaille. Viikonloppuisin myös Länsi-Pohjan alueen muiden kuntien asukkaat voivat asioida Tornion näytteenottopisteessä.

Näytteenottoon saavuttaessa auto tulee jättää merkitylle paikalle. Siniselle näytteenottokontille (kolmas kontti) saavutaan kävellen. Ruuhkien välttämiseksi pyydetään saapumaan vasta juuri ennen omaa aikaa.

Ennen testituloksen valmistumista ja aina oireisena on syytä pysyä omaehtoisessa karanteenissa!

Koronanäytteenotto rajanylityspaikoilla

Tartuntatautilakiin väliaikaisesti tehdyt uudet pykälät 16 a–g, 87 a ja 89 a ovat voimassa 15.10.2021 asti. Terveystoimet ja pakollinen koronatestaus rajanylityspaikoilla jatkuvat tartuntatautilain nojalla myös tilanteessa, jossa EU:n sisärajavalvonta Schengen-sääntelyn perusteella on päättynyt heinäkuussa 2021.

Ruotsista saapuva liikenne ohjataan rajanylityspaikalla Torniossa pakolliseen koronavirustestiin, sillä Ruotsi lukeutuu riskimaihin eli maihin, joiden koronailmaantuvuus on suurempi kuin 25/100 000 asukasta kahden viikon aikana.

Määräys pakollisesta koronavirustestistä ei koske:

 • vuonna 2005 ja sen jälkeen syntyneitä lapsia ja nuoria
 • työtehtävissä olevaa tavaraliikenteen kuljetus- ja logistiikkahenkilöstöä
 • henkilöitä, joilla on hyväksyttävä COVID-19 -rokotussarjasta ja viimeisestä rokotusannoksesta on kulunut aikaa vähintään 14 vuorokautta
 • henkilöitä, joilla on luotettava todistus kuuden kuukauden sisällä sairastetusta laboratoriovarmistetusta koronavirustestistä
 • saamelaisia, jotka ylittävät rajan saamelaisen elinkeinon tai kulttuurin harjoittamisen vuoksi

Kun sinulla on riskimaasta tullessasi todistus negatiivisesta tuloksesta koronavirustestissä, joka on otettu enintään 72 tuntia ennen Suomeen saapumista TAI koronarokotussarjan ensimmäisestä rokoteannoksesta, joka on saatu vähintään 14 vuorokautta ennen saapumista, sinun tulee osallistua koronavirustestiin 3-5 vuorokautta (72-120 tunnin) aikana Suomeen saapumisesta.

Kun olet riskimaasta tullessasi osallistunut koronavirustestiin maahantulopisteellä, tulee sinun osallistua toiseen testiin myös 3-5 vuorokauden aikana Suomeen saapumisesta.

Näytteenotossa käyneet rajanylittäjät saavat vastauksen pikatestiin parin tunnin kuluessa. Testitulosta ei tarvitse odottaa näytteenottopisteessä vaan asiakkaaseen otetaan yhteyttä, mikäli näyte on positiivinen.

Rokotustodistuksen saa kanta.fi-palvelusta. Todistuksen voi tulostaa tai esittää rajalla esimerkiksi matkapuhelimesta.

Rajaliikenteen testauspiste sijaitsee osoitteessa Pakkahuoneenkatu 1. Testauspiste on avoinna joka päivä kello 7-24 (25. lokakuuta alkaen klo 7-22). Testauspisteen ollessa suljettu on rajanylittäjällä velvollisuus käydä koronatestissä 24 tunnin sisällä Suomeen saapumisestaan mikäli hänellä ei ole rajanylittäjältä vaadittavia koronatodistuksia.

Massatestejä ei ole tarkoitettu muille kuin rajaliikenteelle. Torniolaiset sekä lähikuntien asukkaat varaavat jatkossakin näytteenottoajan sähköisesti.

Koronarokotukset torniolaisille

Torniolaisten koronarokotukset ovat käynnissä. Rokotuspäivät sekä kulloinkin rokotusvuorossa olevat ryhmät, ajanvarausohjeet sekä muut tarvittavat tiedot löydät Koronarokotukset torniolaisille -sivulta:

Ajankohtaista

Aluehallintovirasto, ja valtioneuvosto ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL vastaavat laajasti koronaan liittyviin kysymyksiin aihealueittain omilla verkkosivuillaan.

Sivun alkuun