Maailman terveysjärjestö WHO julisti 11.3.2020 koronaviruksen aiheuttaman covid-19-epidemian pandemiaksi. Vaikea covid-19 koronainfektiotauti on lisätty tartuntatautilain määrittämien yleisvaarallisten tartuntatautien joukkoon. Koronavirusepidemiasta johtuen Suomessa on voimassa rajoituksia ja suosituksia. Rajoitusten ja suositusten tavoitteena on hidastaa ja estää koronaviruksen leviämistä Suomessa, turvata terveydenhuollon kapasiteetti ja kantokyky kaikkialla maassa sekä suojella erityisesti riskiryhmiin kuuluvia ihmisiä.
Koronatartunnan oireita voivat olla kuume, yskä, hengenahdistus, lihaskivut, väsymys, nuha, pahoinvointi tai ripuli, tai haju- tai makuaistin puutos.
Tornion koronavirusnäytteenotto sijaitsee osoitteessa Pakkahuoneenkatu 1 (Greenlinen Tullin päädyn parkkialue). Näytteenotto toimii ainoastaan ajanvarauksella ja on tarkoitettu ainoastaan paikallisille asukkaille. Viikonloppuisin myös Länsi-Pohjan alueen muiden kuntien asukkaat voivat asioida Tornion näytteenottopisteessä.
Näytteenotossa ei tehdä hoidon tarpeen arviointia. Voit arvioida omaa terveydentilaasi Omaolo-testillä. Mikäli koet, että tarvitset asiantuntijan arviointia ja hoitoa, ota yhteyttä Mehiläisen Digiklinikkaan tai soita arkisin Tornion koronaneuvontaan, p. 040 614 9797. Puhelinnumerossa palvellaan maanantaista torstaihin klo 8-15 ja perjantaisin klo 8-14.
Seuraavat testaus-, jäljitys-, eristys- ja karanteenikäytännöt ovat voimassa koko Länsi-Pohjan alueella 29. tammikuuta alkaen.
Jatkossa lieväoireisten henkilöiden ei ole välttämätöntä hakeutua koronavirustestiin pelkän testin takia, vaan riittää, että sairastaa oireisen hengitystieinfektion kotona eristäytymällä viiden päivän ajaksi. Töihin tai kouluun voi palata kahden oireettoman päivän jälkeen, kunhan kokonaisaika on vähintään viisi päivää. Alueella on nyt niin paljon koronavirustautia, että kaikkia hengitystieinfektioita voidaan pitää koronavirustaudin aiheuttamina. Muiden virusten aiheuttamia tauteja alueella on vähän.
Poikkeuksen testiin hakeutumisessa muodostavat hengitystieoireista kärsivät sosiaali- ja terveydenhuollossa työskentelevät sekä heidän perheenjäsenensä. Myös raskaana olevien ja alle kuuden (6) viikon sisällä synnyttäneiden kehotetaan edelleen hakeutuvan koronavirustestiin, koska heidän osaltaan arvioidaan tarve tukosriskiä estävään lääkitykseen.
Oireettomien ei tule hakeutua testiin muuten kuin tartuntatautilääkärin määräyksestä.
Positiivisen kotitestin tehneen ei tarvitse enää hakeutua varmistustestiin, vaan hän voi sairastaa taudin ja eristäytyä viiden (5) vuorokauden ajaksi kotiinsa. Liikkeelle voi lähteä viiden (5) vuorokauden kuluttua positiivisesta kotitestistä, kunhan ajanjakso sisältää kaksi oireetonta päivää.
Jatkossa tartunnanjäljitys tullaan keskittämään sosiaali- ja terveydenhuollon toimintayksiköihin ja laitosepidemioihin. Karanteenikäytännöstä nykymuodossa ja karanteenipäätösten tekemisestä luovutaan alueellisesti. Päätösten laatimisessa on pitkä viive eikä käytäntö enää vaikuta epidemiaa rajaavasti, sillä tauti on jo laajasti levinnyt.
Koronavirustaudille altistuneen (oleskelu yli 15 minuuttia alle kahden metrin etäisyydellä positiivisesta henkilöstä) suositellaan mahdollisuuksien mukaan välttämään kontakteja toisiin ihmisiin vähintään viiden päivän ajan.
Etätyötä ja etäopiskelua suositellaan mahdollisuuksien mukaan. Töihin ja opiskeluun voi mennä normaalisti, mikäli etätyö ei ole mahdollista. Kasvomaskin käyttöä ja hyvää käsihygieniaa suositellaan. Kouluun ja päiväkotiin mennään normaalisti. Mikäli ilmaantuu oireita, siirrytään välittömästi kotiin sairastamaan.
Eristyspäätösten tekeminen tartuntalain edellyttämällä tavalla on pitkän viiveen takia muodostunut mahdottomaksi. Pääsääntöisesti tartuntatautilain mukaisista eristyspäätöksistä luovutaan alueellisesti. Jatkossa eristykseen määrätään vain erityistapauksissa tilanteissa, joissa pyritään rajoittamaan ja ehkäisemään laitosepidemioita ja osana sosiaali- ja terveydenhuollon yksiköiden epidemian hallintaa.
Positiivisen koronatestin antanut saa ilmoituksen tartunnastaan tekstiviestillä, ja häntä kehotetaan eristäytymään kotiinsa vähintään viiden vuorokauden ajaksi. Liikkeelle voi lähteä viiden vuorokauden kuluttua, jos näihin päiviin sisältyy vähintään kaksi oireetonta päivää.
Mikäli henkilö tarvitsee sairauslomatodistuksen töistä poissaolonsa takia, hän on tavalliseen tapaan yhteydessä työterveyshuoltoon tai omaan terveyskeskukseen hyödyntäen sähköisiä kanavia ja puhelinta. Sairaana ei pidä lähteä liikkeelle kotoa todistuksen hakemisen takia.
Länsi-Pohjan keskussairaalan akuuttiklinikka keskittyy päivystyspotilaiden hoitoon. Sairauslomatodistukset työnantajaa varten tulee pyytää oman kotikunnan terveyskeskuksesta tai työterveyshuollosta tai sopia asiasta muutoin työnantajan kanssa.
Työnantajien suositellaan laajentavan omailmoituskäytäntöään työntekijän positiivisen koronatestin jälkeen, jotta tarpeettomien todistusten hankkimiselta vältyttäisiin.
Tornion koronaneuvontapalvelun numero on 040 614 9797. Puhelinnumerossa palvellaan arkipäivisin maanantaista torstaihin klo 8-15 ja perjantaisin klo 8-14.
Kaikki Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin alueella voimassa olevat koronarajoitukset ja -suositukset on koottu sairaanhoitopiirin verkkosivuille.
Vaikka Suomeen EU- ja Schengen-maista saavuttaessa ei ole voimassa matkustusrajoituksia, Suomeen saapuvia matkustajia, myös suomalaisia, koskevat tartuntatautilain mukaiset velvoitteet.
Koronapassin saa kanta.fi-palvelusta. Rajaliikenteen testauspiste sijaitsee osoitteessa Pakkahuoneenkatu 1. Testauspiste on avoinna joka päivä kello 7-22.
Torniolaisten koronarokotukset ovat käynnissä. Rokotuspäivät sekä kulloinkin rokotusvuorossa olevat ryhmät, ajanvarausohjeet sekä muut tarvittavat tiedot löydät Koronarokotukset torniolaisille -sivulta:
Koronapassina toimii EU:n koronatodistus, jonka saa Omakannasta tai tarvittaessa paperisena versiona terveydenhuollosta. Koronapassin esittämistä ei voi edellyttää paikoissa, joiden voidaan katsoa olevan tavanomaisen elämän tai lakisääteisten oikeuksien ja palveluiden nauttimisen kannalta välttämättömiä. Todistusta ei siis saa edellyttää asiakkailta esimerkiksi apteekeissa tai kaupoissa.
Torniolaiset, joilla ei ole mahdollisuutta ladata itselleen sähköistä koronapassia tai tulostaa sitä paperille, voivat hakea paperille tulostetun koronapassin Tornion terveyskeskuksesta.
Pyydämme, että kaikki joilla on mahdollisuus käyttää omia pankkitunnuksia, lataavat koronapassin itse.
Aluehallintovirasto, ja valtioneuvosto ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL vastaavat laajasti koronaan liittyviin kysymyksiin aihealueittain omilla verkkosivuillaan.