COVID-19 koronaviruspandemia

Maailman terveysjärjestö WHO julisti 11.3.2020 koronaviruksen aiheuttaman covid-19-epidemian pandemiaksi. Vaikea covid-19 koronainfektiotauti on lisätty tartuntatautilain määrittämien yleisvaarallisten tartuntatautien joukkoon. Koronavirusepidemiasta johtuen Suomessa on voimassa rajoituksia ja suosituksia. Rajoitusten ja suositusten tavoitteena on hidastaa ja estää koronaviruksen leviämistä Suomessa, turvata terveydenhuollon kapasiteetti ja kantokyky kaikkialla maassa sekä suojella erityisesti riskiryhmiin kuuluvia ihmisiä.

Torniossa voimassa olevat rajoitukset ja suositukset

Tiedotamme Torniossa voimassa olevista rajoituksista ja suosituksista verkkosivujemme Ajankohtaista-osiossa.

Jos epäilet saaneesi koronaviruksen

Koronatartunnan oireita voivat olla kuume, yskä, hengenahdistus, lihaskivut, väsymys, nuha, pahoinvointi tai ripuli, tai haju- tai makuaistin puutos. Mikäli sinulla on hengitystieinfektion tai muita koronavirustartuntaan sopivia oireita, mutta et katso tarvitsevasi terveydenhuollon ammattilaisen arviota tai hoitoa, voit varata ajan koronanäytteenottoon. Näytteenotossa ei tehdä hoidon tarpeen arviointia.

Voit arvioida omaa terveydentilaasi Omaolo-testillä. Mikäli koet, että tarvitset asiantuntijan arviointia ja hoitoa, ota yhteyttä Mehiläisen Digiklinikkaan 07-23, tai soita arkisin Tornion koronaneuvontaan, p. 040 614 9797. Puhelinnumero palvelee joka päivä klo 8-15.

Tornion koronaneuvontapalvelu ja muut yhteystiedot

Tornion koronaneuvontapalvelun numero on 040 614 9797. Puhelinnumerossa palvellaan arkipäivisin maanantaista torstaihin klo 08:00-15:00 ja perjantaisin klo 08:00 – 14:00.

 • Puhelinneuvonta on tarkoitettu torniolaisille, jotka 1) kokevat altistuneensa koronavirukselle, 2) oireidensa perusteella arvelevat saaneensa tartunnan tai 3) ovat huolissaan omaisen altistumisesta tai oireista.
 • Puhelinpalvelu antaa yleistä koronaneuvontaa sekä opastaa karanteeniin, rajanylitykseen ja massatestaamiseen littyvissä asioissa.
 • Puhelinpalvelussa voi myös varata ajan koronanäytteenottoon, mikäli on oireinen eikä voi varata aikaa verkossa.
 • Sähköpostiosoite koronaan liittyvissä tiedusteluissa on korona@tornio.fi.
 • Ruotsista Suomeen tulevien, koronatestissä käyneiden rajanylittäjien todistukset, p. 040 544 9662 (24/7).
 • Tartuntatauti- ja jäljitysyhdyshenkilö, osastonhoitaja Marianne Junes-Leinonen, p. 040 753 1321

Näytteenotto ja ajanvaraus Torniossa

Tornion koronavirusnäytteenotto sijaitsee osoitteessa Pakkahuoneenkatu 1 (Greenlinen Tullin päädyn parkkialue). Näytteenotto toimii ainoastaan ajanvarauksella ja on tarkoitettu ainoastaan paikallisille asukkaille. Viikonloppuisin myös Länsi-Pohjan alueen muiden kuntien asukkaat voivat asioida Tornion näytteenottopisteessä.

Näytteenottoon saavuttaessa auto tulee jättää merkitylle paikalle. Siniselle näytteenottokontille (kolmas kontti) saavutaan kävellen. Ruuhkien välttämiseksi pyydetään saapumaan vasta juuri ennen omaa aikaa.

Ennen testituloksen valmistumista ja aina oireisena on syytä pysyä omaehtoisessa karanteenissa!

Massanäytteenotto rajanylityspaikoilla

Ruotsista saapuva liikenne ohjataan rajanylityspaikalla Torniossa pakolliseen terveystarkastukseen, joka on käytännössä koronavirustesti. Ruotsi lukeutuu riskimaihin eli maihin, joiden koronailmaantuvuus on suurempi kuin 25/100 000 asukasta kahden viikon aikana (tilanne 30.6.2021).

Määräys pakollisesta terveystarkastuksesta ei koske:

 • vuonna 2005 ja sen jälkeen syntyneitä lapsia ja nuoria
 • työtehtävissä olevaa tavaraliikenteen kuljetus- ja logistiikkahenkilöstöä
 • henkilöitä, joilla on todistus negatiivisesta koronatestistä, joka on otettu aikaisintaan 72 tuntia ennen maahantuloa
 • Henkilöitä, joilla on luotettava todistus yhdestä tai kahdesta saadusta koronarokotteesta ja jälkimmäisestä rokotuskerrasta on kulunut vähintään 14 vuorokautta. Rokotustodistuksen saa kanta.fi-palvelusta. Todistuksen voi tulostaa tai esittää rajalla esimerkiksi matkapuhelimesta.
 • henkilöitä, joilla on luotettava todistus alle kuusi kuukautta ja vähintään 14 vuorokautta sitten sairastetusta koronataudista
 • saamelaisia, jotka ylittävät rajan saamelaisen elinkeinon tai kulttuurin harjoittamisen vuoksi
 • erityisryhmiä, joilla on paikallisten tartuntatautiviranomaisten kanssa sovitun menettelyn mukainen todistus. Esimerkiksi henkilöt, jotka käyvät säännöllisesti töissä voimassa olevien rajoitusten mukaisesti Suomen ja Ruotsin tai Suomen ja Norjan välillä ja heillä on todistus alle 7 vuorokautta vanhasta negatiivisesta koronatestistä.

Käytäntö maahantulijoiden pakollisista terveystarkastuksista perustuu Lapin aluehallintoviraston 15.6. antamaan, tartuntatautilain 16 §:n nojalla antamaan päätökseen, joka on voimassa 16.6.–12.7.

Tämän jälkeen, 12.7.–15.10. välisenä aikana, ovat voimassa tartuntatautilakiin väliaikaisesti tehdyt uudet pykälät 16 a–g, 87 a ja 89 a. Terveystoimet ja koronatestaus rajoilla jatkuvat siis tartuntatautilain nojalla myös tilanteessa, jossa EU:n sisärajavalvonta Schengen-sääntelyn perusteella päättyy.

Näytteenotossa käyneet rajanylittäjät saavat vastauksen pikatestiin parin tunnin kuluessa. Testitulosta ei tarvitse odottaa näytteenottopisteessä vaan asiakkaaseen otetaan yhteyttä, mikäli näyte on positiivinen.

Massanäytteenottopiste sijaitsee osoitteessa Pakkahuoneenkatu 1. Näytteenottopiste on avoinna joka päivä ympäri vuorokauden.

Massatestejä ei ole tarkoitettu muille kuin rajaliikenteelle. Torniolaiset sekä lähikuntien asukkaat varaavat jatkossakin näytteenottoajan sähköisesti.

Koronarokotukset torniolaisille

Torniolaisten koronarokotukset ovat käynnissä. Rokotuspäivät sekä kulloinkin rokotusvuorossa olevat ryhmät, ajanvarausohjeet sekä muut tarvittavat tiedot löydät Koronarokotukset torniolaisille -sivulta:

Ajankohtaista

Aluehallintovirasto, ja valtioneuvosto ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL vastaavat laajasti koronaan liittyviin kysymyksiin aihealueittain omilla verkkosivuillaan.

Sivun alkuun