COVID-19 koronaviruspandemia

Maailman terveysjärjestö WHO julisti 11.3.2020 koronaviruksen aiheuttaman covid-19-epidemian pandemiaksi. Vaikea covid-19 koronainfektiotauti on lisätty tartuntatautilain määrittämien yleisvaarallisten tartuntatautien joukkoon. Koronavirusepidemiasta johtuen Suomessa on voimassa rajoituksia ja suosituksia. Rajoitusten ja suositusten tavoitteena on hidastaa ja estää koronaviruksen leviämistä Suomessa, turvata terveydenhuollon kapasiteetti ja kantokyky kaikkialla maassa sekä suojella erityisesti riskiryhmiin kuuluvia ihmisiä.

Jos epäilet saaneesi koronaviruksen

Koronatartunnan oireita voivat olla kuume, yskä, hengenahdistus, lihaskivut, väsymys, nuha, pahoinvointi tai ripuli, tai haju- tai makuaistin puutos.

Tornion koronavirusnäytteenotto sijaitsee osoitteessa Pakkahuoneenkatu 1 (Greenlinen Tullin päädyn parkkialue). Näytteenotto on avoinna arkipäivinä ainoastaan ajanvarauksella.

Näytteenotossa ei tehdä hoidon tarpeen arviointia. Voit arvioida omaa terveydentilaasi Omaolo-testillä. Mikäli koet, että tarvitset asiantuntijan arviointia ja hoitoa, ota yhteyttä Mehiläisen Digiklinikkaan tai soita arkisin Tornion koronaneuvontaan, p. 040 614 9797. Puhelinnumerossa palvellaan maanantaista torstaihin klo 8-15 ja perjantaisin klo 8-14.

Testaus-, jäljitys-, eristys- ja karanteenikäytännöt

Milloin testiin?

Lieväoireisten henkilöiden ei ole välttämätöntä hakeutua koronavirustestiin pelkän testin takia, vaan riittää, että sairastaa oireisen hengitystieinfektion kotona eristäytymällä viiden päivän ajaksi. Töihin tai kouluun voi palata kahden oireettoman päivän jälkeen, kunhan kokonaisaika on vähintään viisi päivää.

Poikkeuksen testiin hakeutumisessa muodostavat hengitystieoireista kärsivät sosiaali- ja terveydenhuollossa työskentelevät sekä heidän perheenjäsenensä. Myös raskaana olevien ja alle kuuden (6) viikon sisällä synnyttäneiden kehotetaan edelleen hakeutuvan koronavirustestiin, koska heidän osaltaan arvioidaan tarve tukosriskiä estävään lääkitykseen.

Oireettomien ei tule hakeutua testiin muuten kuin tartuntatautilääkärin määräyksestä.

Positiivisen kotitestin tehneen ei tarvitse enää hakeutua varmistustestiin, vaan hän voi sairastaa taudin ja eristäytyä viiden (5) vuorokauden ajaksi kotiinsa. Liikkeelle voi lähteä viiden (5) vuorokauden kuluttua positiivisesta kotitestistä, kunhan ajanjakso sisältää kaksi oireetonta päivää.

Jäljitys- ja karanteenikäytäntö

Tartunnanjäljitys keskittyy sosiaali- ja terveydenhuollon toimintayksiköihin ja laitosepidemioihin. Karanteenipäätösten tekemisestä on luovuttu alueellisesti.

Koronavirustaudille altistuneen (oleskelu yli 15 minuuttia alle kahden metrin etäisyydellä positiivisesta henkilöstä) suositellaan mahdollisuuksien mukaan välttämään kontakteja toisiin ihmisiin vähintään viiden päivän ajan.

Etätyötä ja etäopiskelua suositellaan mahdollisuuksien mukaan. Töihin ja opiskeluun voi mennä normaalisti, mikäli etätyö ei ole mahdollista. Kasvomaskin käyttöä ja hyvää käsihygieniaa suositellaan. Kouluun ja päiväkotiin mennään normaalisti. Mikäli ilmaantuu oireita, siirrytään kotiin sairastamaan.

Koronapositiivisten kontaktointi ja eristyskäytäntö

Eristykseen määrätään vain erityistapauksissa tilanteissa, joissa pyritään rajoittamaan ja ehkäisemään laitosepidemioita ja osana sosiaali- ja terveydenhuollon yksiköiden epidemian hallintaa.

Positiivisen koronatestin antanut saa ilmoituksen tartunnastaan tekstiviestillä, ja häntä kehotetaan eristäytymään kotiinsa vähintään viiden vuorokauden ajaksi. Liikkeelle voi lähteä viiden vuorokauden kuluttua, jos näihin päiviin sisältyy vähintään kaksi oireetonta päivää.

Normaalit sairauslomakäytännöt jatkossa

Mikäli henkilö tarvitsee sairauslomatodistuksen töistä poissaolonsa takia, hän on tavalliseen tapaan yhteydessä työterveyshuoltoon tai omaan terveyskeskukseen hyödyntäen sähköisiä kanavia ja puhelinta. Sairaana ei pidä lähteä liikkeelle kotoa todistuksen hakemisen takia.

Länsi-Pohjan keskussairaalan akuuttiklinikka keskittyy päivystyspotilaiden hoitoon. Sairauslomatodistukset työnantajaa varten tulee pyytää oman kotikunnan terveyskeskuksesta tai työterveyshuollosta tai sopia asiasta muutoin työnantajan kanssa.

Työnantajien suositellaan laajentavan omailmoituskäytäntöään työntekijän positiivisen koronatestin jälkeen, jotta tarpeettomien todistusten hankkimiselta vältyttäisiin.

Ohje sote-henkilöstölle

 • Ilmoita tartunnastasi ja altistumisestasi aina lähiesimiehellesi.
 • Mikäli kärsit hengitystieinfektion oireista, poistu työpaikaltasi ja hakeudu koronavirustestiin.
 • Vaikka perheenjäsenelläsi todettaisiin koronavirusinfektio (= perhealtistus), voit tulla töihin normaalisti, jos olet itse oireeton.
 • Jos olet altistunut, mutta oireeton, jatka työskentelyä suojattuna. Käytä viikon ajan työskennellessäsi venttiilitöntä FFP2-tason hengityssuojainta ja ruokaile ja pidä tauot välttäen suojaamatonta kontaktia muuhun henkilökuntaan.
 • Sote-henkilöstön eristyskäytäntö jatkuu ennallaan. Jos sote-työntekijä sairastuu koronavirusinfektioon, hänet eristetään viiden vuorokauden ajaksi oireiden alusta lukien.

Tornion koronaneuvontapalvelu ja muut yhteystiedot

Tornion koronaneuvontapalvelun numero on 040 614 9797. Puhelinnumerossa palvellaan arkipäivisin maanantaista torstaihin klo 8-14 ja perjantaisin klo 8-12.

 • Puhelinpalvelu antaa yleistä koronaneuvontaa.
 • Puhelinpalvelussa voi myös varata ajan koronanäytteenottoon, mikäli on oireinen eikä voi varata aikaa verkossa.
 • Sähköpostiosoite koronaan liittyvissä tiedusteluissa on korona@tornio.fi.
 • Tartuntatauti- ja jäljitysyhdyshenkilö, osastonhoitaja Marianne Junes-Leinonen, p. 040 753 1321
 • Koronatestejä tehdään arkisin, ajan näytteenottoon voi varata osoitteesta tornionkoronatestaus.kehollesi.fi.

Toiminta rajanylityspaikoilla

Tornion koronatestauspiste sijaitsee osoitteessa Pakkahuoneenkatu 1. Testauspiste on avoinna arkisin ajanvarauksella. Testejä ei oteta viikonloppuisin.

Koronarokotukset torniolaisille

Torniolaisten koronarokotukset jatkuvat. Rokotuspäivät sekä kulloinkin rokotusvuorossa olevat ryhmät, ajanvarausohjeet sekä muut tarvittavat tiedot löydät Koronarokotukset torniolaisille -sivulta:

Koronapassi

Koronapassina toimii EU:n koronatodistus, jonka saa Omakannasta tai tarvittaessa paperisena versiona terveydenhuollosta. Koronapassin esittämistä ei voi edellyttää paikoissa, joiden voidaan katsoa olevan tavanomaisen elämän tai lakisääteisten oikeuksien ja palveluiden nauttimisen kannalta välttämättömiä. Todistusta ei siis saa edellyttää asiakkailta esimerkiksi apteekeissa tai kaupoissa.

Torniolaiset, joilla ei ole mahdollisuutta ladata itselleen sähköistä koronapassia tai tulostaa sitä paperille, voivat hakea paperille tulostetun koronapassin Tornion terveyskeskuksesta.

 • Koronapassiin liittyvissä asioissa ota yhteys Tornion terveyskeskuksen neuvontaan, p. 016 432 835 (arkisin klo 8-16, takaisinsoittoautomaatti).

Pyydämme, että kaikki joilla on mahdollisuus käyttää omia pankkitunnuksia, lataavat koronapassin itse.

Ajankohtaista

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL vastaa laajasti koronaan liittyviin kysymyksiin omilla verkkosivuillaan.

Sivun alkuun