COVID-19 koronaviruspandemia

Maailman terveysjärjestö WHO julisti 11.3.2020 koronaviruksen aiheuttaman covid-19-epidemian pandemiaksi. Vaikea covid-19 koronainfektiotauti on lisätty tartuntatautilain määrittämien yleisvaarallisten tartuntatautien joukkoon. Koronavirusepidemiasta johtuen Suomessa on voimassa rajoituksia ja suosituksia. Rajoitusten ja suositusten tavoitteena on hidastaa ja estää koronaviruksen leviämistä Suomessa, turvata terveydenhuollon kapasiteetti ja kantokyky kaikkialla maassa sekä suojella erityisesti riskiryhmiin kuuluvia ihmisiä.

Jos epäilet saaneesi koronaviruksen

Koronatartunnan oireita voivat olla kuume, yskä, hengenahdistus, lihaskivut, väsymys, nuha, pahoinvointi tai ripuli, tai haju- tai makuaistin puutos. Mikäli sinulla on hengitystieinfektion tai muita koronavirustartuntaan sopivia oireita, mutta et katso tarvitsevasi terveydenhuollon ammattilaisen arviota tai hoitoa, voit varata ajan koronanäytteenottoon. Näytteenotossa ei tehdä hoidon tarpeen arviointia.

Voit arvioida omaa terveydentilaasi Omaolo-testillä. Mikäli koet, että tarvitset asiantuntijan arviointia ja hoitoa, ota yhteyttä Mehiläisen Digiklinikkaan 07-23 tai soita arkisin Tornion koronaneuvontaan, p. 040 614 9797. Puhelinnumerossa palvellaan arkipäivisin maanantaista torstaihin klo 8-15 ja perjantaisin klo 8-14.

Tartunnanjäljitys, altistuneet ja karanteeni

Tartunnanjäljitys muuttuu perjantaista 21. tammikuuta alkaen niin, että vain koronapositiivisille soitetaan ja heitä neuvotaan olemaan itse yhteydessä altistuneisiin.

Altistuneeksi katsotaan henkilö, joka on ollut lähikontaktissa (yli 15 minuuttia alle kahden metrin etäisyydellä) koronavirusinfektioon sairastuneen kanssa tartuttavuusaikana. Tartuttavuusaika alkaa 2 vuorokautta ennen oireiden alkua.

Altistuneista ne henkilöt, joilla ei ole kahden koronarokotteen antamaa suojaa, jäävät seitsemän (7) vuorokauden mittaiseen karanteeniin.

Karanteeniin ei tarvitse jäädä, mikäli on sairastanut koronavirusinfektion kuuden (6) kuukauden sisällä tai jos on saanut yhden koronarokotteen ja sairastanut koronavirusinfektion. Perheen sisäisistä altistuksista ohjeistetaan erikseen.

Altistuneita, jotka jäävät karanteeniin ja tarvitsevat karanteenipäätöksen tartuntatautipäivärahaa varten, kehotetaan ottamaan yhteyttä tartunnanjäljittäjään sähköpostitse korona@tornio.fi tai tekstiviestillä numeroon 0406149797.  Myös karanteeniin jääneen alle 16-vuotiaan lapsen huoltaja saa lapselleen karanteenipäätöksen edellä mainitusta sähköpostiosoitteesta, mikäli tarvitsee sitä tartuntatautipäivärahaa varten.

Sote-henkilöstön karanteeniohjeet saattavat poiketa edellä kuvatusta. Sote-työntekijöitä kehotetaan ottamaan yhteyttä omaan esimieheen sekä osoitteeseen korona@tornio.fi heti altistumisesta kuultuaan.

Tornion koronaneuvontapalvelu ja muut yhteystiedot

Tornion koronaneuvontapalvelun numero on 040 614 9797. Puhelinnumerossa palvellaan arkipäivisin maanantaista torstaihin klo 8-15 ja perjantaisin klo 8-14.

  • Puhelinneuvonta on tarkoitettu torniolaisille, jotka 1) kokevat altistuneensa koronavirukselle, 2) oireidensa perusteella arvelevat saaneensa tartunnan tai 3) ovat huolissaan omaisen altistumisesta tai oireista.
  • Puhelinpalvelu antaa yleistä koronaneuvontaa sekä opastaa karanteeniin, rajanylitykseen ja massatestaamiseen littyvissä asioissa.
  • Puhelinpalvelussa voi myös varata ajan koronanäytteenottoon, mikäli on oireinen eikä voi varata aikaa verkossa.
  • Sähköpostiosoite koronaan liittyvissä tiedusteluissa on korona@tornio.fi.
  • Ruotsista Suomeen tulevien, koronatestissä käyneiden rajanylittäjien todistukset, p. 040 544 9662.
  • Tartuntatauti- ja jäljitysyhdyshenkilö, osastonhoitaja Marianne Junes-Leinonen, p. 040 753 1321

Länsi-Pohjassa voimassa olevat koronarajoitukset ja -suositukset

Kaikki Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin alueella voimassa olevat koronarajoitukset ja -suositukset on koottu sairaanhoitopiirin verkkosivuille.

Näytteenotto ja ajanvaraus Torniossa

Tornion koronavirusnäytteenotto sijaitsee osoitteessa Pakkahuoneenkatu 1 (Greenlinen Tullin päädyn parkkialue). Näytteenotto toimii ainoastaan ajanvarauksella ja on tarkoitettu ainoastaan paikallisille asukkaille. Viikonloppuisin myös Länsi-Pohjan alueen muiden kuntien asukkaat voivat asioida Tornion näytteenottopisteessä.

Näytteenottoon saavuttaessa auto tulee jättää merkitylle paikalle. Siniselle näytteenottokontille (kolmas kontti) saavutaan kävellen. Ruuhkien välttämiseksi pyydetään saapumaan vasta juuri ennen omaa aikaa.

Ennen testituloksen valmistumista ja aina oireisena on syytä pysyä omaehtoisessa karanteenissa.

Toiminta rajanylityspaikoilla

Terveystoimet rajanylityspaikoilla jatkuvat tartuntatautilain nojalla.

Rokotustodistuksen saa kanta.fi-palvelusta. Todistuksen voi tulostaa tai esittää rajalla esimerkiksi matkapuhelimesta.

Rajaliikenteen testauspiste sijaitsee osoitteessa Pakkahuoneenkatu 1. Testauspiste on avoinna joka päivä kello 7-22.

Koronarokotukset torniolaisille

Torniolaisten koronarokotukset ovat käynnissä. Rokotuspäivät sekä kulloinkin rokotusvuorossa olevat ryhmät, ajanvarausohjeet sekä muut tarvittavat tiedot löydät Koronarokotukset torniolaisille -sivulta:

Ajankohtaista

Aluehallintovirasto, ja valtioneuvosto ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL vastaavat laajasti koronaan liittyviin kysymyksiin aihealueittain omilla verkkosivuillaan.

Sivun alkuun