Koronarokotukset torniolaisille

Uudet koronarokotteet (ns. varianttirokotteet) tulevat käyttöön lokakuussa. Tämä aiheuttaa muutoksia rokotussuosituksiin.

Syksyn ja talven tehosteannokset, kohderyhmät:

 • kaikki 65 vuotta täyttäneet
 • 18 vuotta täyttäneet lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluvat
 • 12 vuotta täyttäneet voimakkaasti immuunipuutteiset

Yksi rokotus varianttirokotteella annetaan loka-joulukuussa, kun edellisestä rokotuksesta tai sairastetusta taudista on kulunut vähintään kolme kuukautta. Aikaisempien rokotusten määrää tai sairastettua tautia ei lasketa. Rokotus suositellaan annettavaksi samaan aikaan influenssarokotusten kanssa.

Muiden aikuisten koronarokotukset

 • 18–59 -vuotiaat. jotka eivät kuulu lääketieteellisiin riskiryhmiin: Kolme rokotusta riittää. Kolmas annos annetaan aikaisintaan 3-4 kuukauden kuluttua edellisestä rokotuksesta tai sairastetusta taudista.
 • 60–64 -vuotiaat, jotka eivät kuulu lääketieteellisiin riskiryhmiin: Neljä annosta riittää. Neljäs annos annetaan aikaisintaan 3-4 kuukauden kuluttua edellisestä rokotuksesta tai sairastetusta taudista.

Seuraavat koronarokotuspäivät Torniossa ovat:

 • keskiviikko 12.10.
 • keskiviikko 26.10.
 • torstai 27.10.
 • tiistai 1.11.
 • keskiviikko 2.11.

Kenelle rokotus annetaan

Rokotuksen voivat saada kaikki viisi (5) vuotta täyttäneet torniolaiset. Mikäli 5–11 -vuotias lapsi on jo sairastanut koronan, toiselle rokotteelle ei ole tarvetta ellei sitten ole tarve matkustusasiakirjoille.

Koronarokotukset jatkuvat Modernan ja BioNTech-Pfizerin rokotteilla sekä Nuvaxovid-rokotteella, jota käytetään ensisijaisena ensimmäisenä rokotteena. Sitä suositellaan henkilöille, joille ei voi antaa aikaisemmin käyttöön otettuja mRNA- tai adenovirusvektorirokotteita.

Ajanvaraus

Kaikki rokotuspäivät vapaine aikoineen ovat nähtävillä ajanvarauspalvelussa osoitteessa tornio.kehollesi.fi.

Suosittelemme varaamaan ajan rokotukseen, koska voimme tällä hetkellä ottaa vain rajoitetusti vastaan ilman ajanvarausta saapuvia asiakkaita.

Toivomme, että ne kotihoidon asiakkaat, joilla on mahdollista tulla rokotettavaksi Rajalla-kauppakeskukseen esimerkiksi omaisten avustamana myös käyttäisivät tätä mahdollisuutta. Katso vapaana olevat rokotuspäivät ja -ajat ja varaa aika tornio.kehollesi.fi-ajanvarauspalvelusta. Tiedustelut puhelimitse numerosta 040 544 9355.

Neljäs rokoteannos immuunipuutteisille

THL suosittelee neljättä rokoteannosta kaikille 12 vuotta täyttäneille, jotka taudin tai hoidon vuoksi ovat voimakkaasti immuunipuutteisia. Rokotussarjan neljäs annos voidaan antaa, kun edellisestä rokoteannoksesta on kulunut 3-4 kuukautta.

Voimakkaasti immuunipuutteisiksi katsotaan seuraavat ryhmät: elinsiirto, kantasolusiirto, vaikea tai keskivaikea synnynnäinen immuunipuutos, immunosuppressiivinen syöpähoito, autoimmuunisairauksien hoito immunosuppressiivisilla biologisilla lääkkeillä tai JAK-estäjillä, dialyysi ja vaikea krooninen munuaisten vajaatoiminta, pitkälle edennyt tai hoitamaton HIV sekä lääkärin arvioima muu vaikea-asteinen immunosuppressiivinen tila.

Neljäs rokoteannos iäkkäille ja riskiryhmiin kuuluville

THL suosittelee neljättä koronarokotusta yli 60- vuotiaille ja 18-59-vuotiaille lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluville. Neljäs rokotus annetaan aikaisintaan kolme (3) kuukautta kolmannen rokotuksen tai sairastetun taudin jälkeen.

Kolmas rokoteannos yli 18-vuotiaille

Kolmatta koronarokotetta suositellaan kaikille 18 vuotta täyttäneille. Kolmas koronarokote voidaan antaa, kun toisesta rokotuksesta on kulunut kolme (3) kuukautta. Sairastetun koronan ja koronarokotuksen välinen aikasuositus on neljä (4) kuukautta, mutta kuitenkin vähintään kuusi (6) viikkoa. Kuuden viikon väliaikaa voidaan käyttää, jos kyseessä on matkustaja tai sote-työntekijä.

Riskiryhmiin kuuluville 12–17 -vuotiaille annetaan kolmas koronarokote, kun toisesta on kulunut kuusi (6) kuukautta. Perusterveille alle 18-vuotiaille ei anneta kolmatta koronarokotetta.

Ajanvaraus ja toimintaohje rokotuspaikalla

Rokotuksia annetaan pääsääntöisesti ajanvarauksella. Varaa aika sähköisesti tai puhelimitse:

 • Nopeimmin saat ajanvarausajan sähköisesti osoitteesta tornio.kehollesi.fi. Varatessasi aikaa kirjoita puhelinnumerosi ilman välilyöntejä ja maatunnusta.
 • Voit varata ajan puhelimitse numerosta 040 544 9355 tai 050 597 1260.
 • Puhelinajanvaraus on avoinna arkisin klo 8–11.

Saavuthan paikalle vasta juuri ennen omaa aikaasi ruuhkan välttämiseksi. Rokote annetaan käsivarteen, joten pue päälle helposti riisuttava paita. Suosittelemme maskin käyttöä. Varaudu myös todistamaan henkilöllisyytesi.

Torniolaisten koronarokotukset järjestetään Rajalla-kauppakeskuksen 2. kerroksessa. Saat varaamasi ajan ja rokotuspisteen numeron tekstiviestillä kännykkääsi ajanvarauksen yhteydessä. Säilytä viesti. Saapuessasi rokotuspaikalle mene suoraan oman rokotuspisteesi läheisyyteen odottamaan vuoroasi.

Rokotusajan peruminen

Mikäli joudut perumaan tai siirtämään ajan voit sen tehdä sähköpostitse osoitteeseen korona@tornio.fi. Laita viestiin nimesi, puhelinnumerosi ja syntymäaikasi ilman sotua tai soita numeroon 040 544 9355. Toivomme, että tehosterokotukseen annettu aika perutaan tai vaihdetaan vain erittäin painavasta syystä.

Missä järjestyksessä torniolaiset rokotetaan?

Torniossa seurataan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen priorisointilistaa, jonka perusteella määräytyy, missä järjestyksessä koronavirusrokotteita tarjotaan. Lista pohjautuu lääketieteelliseen riskinarvioon.

Tiedustelut

Koronarokotuksiin liittyvissä kysymyksissä voi ottaa yhteyttä sähköpostitse korona@tornio.fi.

Sivun alkuun