Matkailijan rokotukset

Matkalle aikovan on syytä ottaa yhteyttä terveyskeskukseen heti, kun matkaohjelma ja aikataulu on selvinnyt, sillä rokotusohjelman toteuttaminen ja riittävän rokotussuojan kehittyminen voi viedä 1–2 kuukautta.

Yhteydenoton jälkeen terveyskeskuksen neuvolassa tai työterveysasemalla tarkistetaan aiempi rokotustilanne, mahdollinen vanhojen rokotusten tehostustarve sekä matkan kohteen ja keston mukainen lisärokotustarve.

Rokotukset pistää terveydenhoitaja. Neuvolasta saa tarvittavat perusrokotukset, mahdollisesti tarvittavat reseptit terveydenhoitaja hankkii lääkäriltä.

Peruskoulun yhdeksännellä luokalla jokainen koululainen saa rokotustodistuksen.

Rokotukset eivät anna täyttä suojaa, mutta vähentävät tartuntavaaraa ja lieventävät mahdollisesti tulevaa tautia.

Rokotusten kustannukset

Neuvolasta saatavat perusrokotukset (esim. jäykkäkouristus-kurkkumätä, polio) ovat kaikille maksuttomia. Muut rokotteet asiakas ostaa apteekista ja rokotus pistetään neuvolassa.

Perusrokotukset

Polio: Suomalaisen väestön poliosuoja on hyvä eikä lisätehosteita tarvita perusrokotussarjan jälkeen paitsi jos henkilö matkustaa alueelle, jossa poliota vielä esiintyy. Matkakohteesta riippuen tehoste annetaan 5–10 vuoden välein.

Jäykkäkouristus-kurkkumätä: Voimassa 10 vuotta.

MPR = tuhkarokko, vihurirokko ja sikotauti: Suoja on elinikäinen. MPR-rokotukset on aloitettu neuvoloissa vuonna 1982. MPR-rokote annetaan vain tarvittaessa matkakohteen vaatimusten mukaan.

Pakolliset rokotukset

Keltakuumerokotus on ainoa pakollinen rokotus tiettyihin maihin matkustettaessa. Voimassa 10 vuotta.

Muut rokotukset

Muita rokotuksia on esimerkiksi hepatiitti A ja B, lavantauti, Japanin aivotulehdus, kolera, meningokokki, vesikauhu ja malaria. Rokotukset määräytyvät matkakohteen mukaan.

Kansainvälinen rokotustodistus

Jotkut maat edellyttävät matkailijoilta tietyn rokotussuojan ja vaativat kansainvälisen rokotustodistuksen, yleensä kuitenkin vain keltakuumerokotuksesta.

Matkan järjestäjät informoivat rokotuksista, rokotustodistuksista ja esimerkiksi sopivasta malarialääkkeestä.

Sivun alkuun