Gemenskapens samtycke och stöd för att utnämna håvfiske till Unescos lista över immateriella kulturarv 2026
Unesco-ansökan är ett paket som består av fyra delar:
- Ansökningsformulär, cirka 15 sidor
- En Unesco-video som presenterar håvfisketraditionen i Sverige och Finland
- Fotografier, 10 st, som mångsidigt visar olika händelser och situationer
- Stödbrev som visar gemenskapens delaktighet både i att utöva traditionen och i de olika faserna av att sammanställa ansökan
Nu är det dags att samla in stödbrev från gemenskapen, där framför allt de som själva utövar traditionen får komma till tals. Det viktiga med breven är att de är personliga, alltså ska de inte standardiseras till att vara likadana. Brevet kan till och med skrivas för hand – eller så kan man spela in sin egen berättelse på video.
Breven har en central betydelse för utvärderarna. De visar att ansökan är gemenskapens verk och har dess stöd. De klargör vad traditionen och dess bevarande betyder för de människor som arbetar med den, och vilka traditionens utövare är.
Breven kommer att bli offentliga på Unescos webbplats tillsammans med övrigt material från ansökan.
Breven får vara högst en A4-sida långa. De skrivs med egna ord på modersmålet, och de ska bland annat innehålla följande information:
- vem skrivaren är och hens relation till det fenomen som ansökan gäller samt eventuell roll, till exempel i en förening (en kort presentation av verksamheten, etableringsår, antal medlemmar/deltagare i verksamheten)
- stöd för ansökan om listning och innehållet i ansökan
- skrivandens förståelse av vad hen stöder och varför, samt att hen har satt sig in i ansökan
- hur skrivaren eventuellt har deltagit eller kunnat påverka arbetet med att förbereda ansökan
Breven ska inte innehålla jämförelser med andra traditioner genom att säga att den skulle vara bättre, viktigare eller mer unik än någon annan tradition, eller framhäva dess äkthet. Istället bör de försöka beskriva relationen till just håvfiskekulturen i Torne älv på ett mycket personligt sätt. Man ska inte heller skriva att upptagningen på Unescos lista i sig skulle vara en skyddsåtgärd, eftersom huvudsyftet med listan är att ge synlighet åt det immateriella kulturarvet genom att presentera olika fenomen, snarare än att skydda enskilda tradition. Brevet ska innehålla datum, plats, en handskriven underskrift eller underskrifter, och om det gäller en organisation, undertecknarens titel samt om möjligt en logotyp eller stämpel.
Praktisk information
När du nämner ditt stöd för ansökan till Unescos lista, kom ihåg att skriva listans namn som nedan:
- Unescos representativa lista över mänsklighetens immateriella kulturarv
Brevet ska dateras och de tidigaste datumen kan vara från oktober 2024. Breven bör skrivas senast i slutet av november, så att vi kan korrekturläsa dem, och om det finns något att beakta, ger vi feedback på det. Brevet kan skrivas på dator eller för hand. Den första versionen kan skickas exempelvis som ett Word-dokument via e-post, utan underskrift, så att vi kan kontrollera att listans namn är korrekt och att övriga anvisningar i brevet har beaktats.
De färdiga/slutgiltiga breven kan lämnas underskrivna och eventuellt stämplade till Tornedalens museum, skickas per post till adressen Tornedalens museum, Torikatu 4, 95400 Torneå, eller skannas och skickas via e-post till julia.autio@tornio.fi.
Tveka inte att kontakta oss om du har några frågor eller om du hellre vill göra en kort video.