Victo­ri­a­tor­get

Torg­för­sälj­ning­en på Victo­ri­a­tor­get startar under sommaren 2018. Om ni är in­tres­se­ra­de av torg­för­sälj­ning kan ni ta kontakt med pro­jekt­le­da­ren.

Framsida » Kultur och fritid » Kultur » Victoriatorget

Victo­ri­a­tor­get – två städer, ett hjärta

Victoriatorget är de två städernas, Haparanda och Torneå, gemensamma gränstorg som blev färdigt år 2011. Torget är döpt efter kronprinsessan Victoria som också invigde torget. Victoriatorget är en speciell plats även på global nivå, för gränstorg är ovanliga. Det är det enda gränstorget i de nordiska länderna, och inte heller i Europa känner man till mer än ett par motsvarande torg.

Vad som gör Victoriatorget även mer unikt är det faktum att där kan du bokstavligen resa i tiden! Byte av tidszon gör torget till en utmärkt plats för nyårsfirande. Vill du fira nyår dubbelt upp? Det är bara att komma till torget en timme innan svenskt nyår och ta en liten tjuvstart på året. Haparanda och Torneå har firat nyår på torget sedan 2012.

Ha­pa­ran­da­Tor­neås sommartorg

Vår- och höstmarknader har anordnats i Torneå under många århundraden och att staden är välkänd som central marknadsplats, bygger delvis på den här traditionen. Ändå har ständig torghandel saknats i Torneå och därför ansökte staden om finansiering till två torgprojekt från Leader Outokaira Tuottamhan ry under 2018–2019.

Fram­tids­bå­gen (bild: Johanna Salmi)

Konst på torget

Det finns åtskilliga konstverk på torget, två av vilka är designade av lokala ungdomar. Framtidsbågen, som står på mitten av torget, ritades av 10-åriga Vilma Styrman och statyn Svanen ritades av den då 17-årige Kim Suomäki. På andra änden av torget står konstverket Gränslek som symboliserar mångfaldighet och gränssamarbetets framtid. På sommaren 2018 växte konstsamlingen på torget med Susanna Sivonens “Genom tiderna” skulpturen som samtidigt är både informativ och vacker.

Välkomna!

Det är lätt att komma till torget med vilket transportmedel som helst. Parkering är gratis under två timmar i parkeringshallen på köpcentrumet Rajalla På Gränsen och på uteparkeringar i närheten av köpcentrumet. Bussar kör till Resecentrumet som ligger bara en kort promenad bort från torget. Cykelställ finns både på torget och i närheten av köpcentrumet.