AKTUELLT

Kommande evenemang

Gustav II Adolf utställningens öppningsseminarium på torsdagen den 26. augusti 2021

Kutsu näyttelyyn

Varmt välkommen till firandet av museichef Minna Heljalas karriär och Torneå stads jubileumsårs andra utställningsöppning den 26. Augusti 2021 i Tornedalens museum! 

Utställningen berättar om stadens grundare Gustav II Adolf, hans livet och 1600-talets tid. Gustav II Adolf blev kungen som en 17-årig och utvecklade Sveriges krigföring. Han var känd som det framgångsrika Lejonet från Norden som sände även tusen männen från Tornedalen till det 30-åriga kriget. Ytterligare förnyade Gustav II Adolf Sveriges administration och grundade tillsammans 14 städer av vilken fyra finns i nuvarande Finland, Torneå bland de.

Utställningens öppnande firar vi på torsdagen den 26. Augusti 2021 med en öppningsseminarium som börjar kl 14 (finsk tid) i Aines konstmuseums auditorium. Seminarium hålls på finska.  I seminariet pratar FD docent Timo Ylimaunu om Torneå, världens nordligaste stad, 500 år på gränsen, FM Maija Helamaa om Resultatet från arkeologiska utgrävningar i Torneås Keskikatu under sommaren 2021: 1700-talets avlopp och diken samt FD docent Ilkka Teerijoki om Gustav II Adolf, förnyare och krigarkungen. Efter seminariet fortsätter vi öppningsfirandet i Tornedalens museum med fikaservering. Vi firar museichef Minna Heljalas karriär vid utställningsöppning. Seminariun streamas också på Tornedalens museets YouTube-kanal.

Utställningen består av målningar, videomaterial samt föremål. Framme har vi äkta tidevarvs föremål som Finska Krigsmuseums rustning, värja och hakkapelitens hjälm. För barn bjuder utställningen ett fönster till en historia av nordens kungarike genom Gustav II Adolfs släktträd och kronaverkstad. I barns hörn kan man designa sin egen släkts vapensköld med hjälp av historiska exemplar och på detta sätt lära känna bland annat riddaretradition.

Utställningens målningar är valda på det sättet att de beskrivar den mångsidiga betydelsen Gustav II Adolf hade både i sin egen tid och efter den. Kungen som kallades Lejonet från Norden blev efter sin död under 1800-talet personifikationen till Sveriges stormäkt.

Utställningen är öppen i Tornedalens museum från 27. Augusti 2021 till 16. Januari 2022.

Vi följer gällande säkerhetsinstruktioner.

Guidade turer på Torneås kyrkogårdar i slutet av Augusti

Tornedalens museum och Torneå församling organiserar tillsammans guidade turer på Torneås kyrkogårdar i slutet av Augusti. Med Tornedalens museums amanuens Ilkka Teerijokis (FD) ledning lär man sig om områdets dignitär och mindre kända människor genom vandringar i Torneås, Nedertorneås och Karunkis kyrkogårdar. Turer på kyrkogårdar har fri entré och hålls på finska, se tiderna nedan. Välkommen!
23. Augusti 2021 Guidad tur på Torneås kyrkogård kl 17 (finsk tid)
24. Augusti 2021 Guidad tur på Nedertorneås kyrkogård kl 17 (finsk tid)
25. Augusti 2021 Guidad tur på Karunkis kyrkogård kl 17 (finsk tid)

Aktuellt

Tornedalens museums Hembygdsmuseum Bingo
Det finns minst ett hembygdsmuseum eller lokalt museum i varje kommun i finska Tornedalen och mest av de är öppna under sommartiden.  Öppettiderna för andra museer uppdateras till Tornedalensmuseums finska webbsidor.
För att öka utmaningen med en sommartur till lokala museet, presenterar vi en Hembygdsmuseum Bingo. När du hittar ett föremål i bingon i ett museum, ta en bild av det och tagga det med museets namn och hashtaggen #hembygdsmuseumbingo.

 

Torneå kulturorientering öppnas för publiken 8.5.2021 kl 11 (finsk tid)


Tornedalens museum och Alatornion Pirkat har gjort en kulturorienteringsbana i staden till ära av Torneås 400 jubileumsår. På en äkta orienteringskarta har vi valt 21 kontrollpunkterna som berättar om Torneås historia på olika sätt. Kan du orientera till det rätta stället och hitta alla kontrollpunkter? Kan du även svara rätt på alla frågor i punkterna?

Torneå kulturorientering är öppen för alla samt gratis och tillgänglig på båda finska och svenska. Det finns inga tidsgränser för att genomföra orienteringen. Man kan gå genom kontrollpunkter i den ordningen samt i det tidsintervallet som man vill. Alla punkter är ute i allmänna ställe.

Orienteringskartan är tillgänglig i kundtjänst av Tornedalens museum på museets öppettider. Man kan också ladda ned kartan från webbsidor av Tornedalens museet eller Alatornion Pirkat (se nedan).

Museets testorienterare rekommenderar att man har på sig bra skor och tar med sig vatten och vägkost samt glad humör!

Mer information: www.tornio.fi/sv/torneakulturorientering

Tornedalens museum börjar samla coronaerfarenheter med en webenkät

Rajaleikki-patsas korona-asussa

Coronaviruspandemin har omfattande effekter på vardagen vid gränsen. Tornedalens museum dokumenterar den exceptionella coronatiden på många olika sätt, och börjar nu samla coronaerfarenheter med en webenkät.

Kan du hjälpa till och berätta oss hur coronapandemin har påverkat ditt liv under det senaste året och hur den fortsätter påverka din vardag? Finns det något särskilt som har hänt dig under coronatiden?

Du kan svara precis så långt eller så kort som du vill, och skriva ett nytt svar om du minns något nytt. Svaren behandlas anonymt.

Mer information: Amanuens Saija Pietiläinen (+358 50 597 1558, saija.pietilainen@tornio.fi)

Museichef Minna Heljalas guidad tur i Torneå kyrka den 14. augusti

På lördag den 14. augusti kl 16- 18 (finsk tid) håller Tornedalens museums museichef Minna Heljala en guidad tur i Torneås kyrka. Turen har fri entré och hålls på finska. De aktuella rekommendationerna och begränsningarna beaktas. Varmt välkommen!

Nya studier av gravar under kyrkgolven i norra Finland

Museets arkeolog Titta Kallio-Seppä har deltagit i arkeologisk forskning av kulturarvet i kyrkorna i norra Finland samt av gravarna under kyrkgolven tillsammans med arkeologerna vid Uleåborgs universitet. Resultaten av studien har publicerats i det kommande tematiska numret av Historical ArchaeologyHistorical Burials in Europe: Natural Mummification, Burial Customs, and Ethical Challenges” (red. Kallio-Seppä Titta, Lipkin Sanna & Mullins Paul R.). Ett blogginlägg om ämnet publicerades på Norrbottens museums Kulturmiljöbloggen. Blogginlägget innehåller länkar till forskningsartiklar. 

Titta Court goes museum

Videoserie i fyra delar på Tornedalens museums Youtube-kanal.
Playlist på Youtube för videoserien: https://youtube.com/playlist?list=PL_72lj97TF9scH7YRbPMMWNVmOAIAHqET

Tidigare evenemang

Titta Court goes museum New Year’s Edition

31/12 2020 kl. 18.30 (svensk tid) på Tornedalens museums Facebook och Youtube-kanal

I samarbete med kulturförvaltningarna i Torneå och Haparanda

https://youtu.be/vkm8j5g17Wo

Alatornio sockenmuseums julkrubba

Julnattens händelser kan återupplivas vid julkrubban. Med tiden har julkrubbor blivit populära runt om i världen. Dom ger liv till julens budskap i olika språk och kultur.

Torneå hembygdsförening har byggt en julkrubba vid sockenmuseets dörr i samarbete med Tornedalens museum. Alatornio sockenmuseet ligger i den södra delen av kyrkogården i Alatornio, nära järnvägsbron.

Julkrubban är öppen (finsk tid)
21-23/12 2020 kl. 11–18
24/12 2020 kl. 11–16
6/1 2021 kl. 11–16

Fredlig jul!

Julkalender

Julkalender i fönstret på Tornedalens museum

Vi byggde en gigantisk julkalender i fönstret på Tornedalens museum.

Hur förbreder du dig för julen?  I julkalendern på Tornedalens museum visas nissarnas förberedelser till julen samt barnens favorit julklappar från förr.  Man kan se julkalendern i fönstret utanför museet till och med 6.1.2021.

I väntan på julen öppnar vi nya luckor på kalendern. Vi anmäler nya luckorna på förhand på vår Instagram @tornionlaaksonmuseo samt på vår Facebook-sida Tornionlaakson museo – Tornedalens museum.

Julkalendern syns runt om dagen, men bäst när det är mörk. Ta en mysig kvällspromenad till Tornedalens museum!

#tornionjouluikkuna2020

Luciadagen på nätet

På vår Youtube-kanal: https://youtu.be/cxsxDLhiSOk

Transit – gränspost sista vecka!

Transit – gränspost utställningen är öppet till och med 18.10.2020.

I utställningen upplever man första världskrigets tid i Haparanda och Torneå. Ryska kejsarens makt var nära sitt slut i Finland, men dock man visste det inte. Den första gång krävde Ryssland att alla som rör sig på gränsområdet måste ha pass på sig hela tiden.

Transit – gränspost berättar om flyktingar, krigsinvalider, jägarna samt posttrafik, krigscensur och världens enda post-linbana, som byggdes mellan Haparanda och Torneå. Man hittar svar på frågan: varför transporteras all post mellan Kontinenten och Ryssland genom de här två gränsstäderna? Mängd av post var massivt och därför måste man upphitta nya sätt att transportera den.

I museets lektionsrum visas original filmmaterial av krigsfångarnas resa genom Sverige från Trelleborg till Haparanda. Utställningens historiska evenemang likar händelser idag och man kan lyssna på dagboks anteckningar från hundra år sedan.

I utställningen kan man även spela rollspel ”Hård spel vid gränsen”. Man ska följa instruktion på spelhäftet. I spelet man väljer man en av tre personer som man ska följa. Linnea, svensk servitris, jobbar på Haparanda stadshotell. Hon kommer att ha en möjlighet att hjälpa Röda Korsets systrar och flyktingar. Leevi är en skolpojke från Torneå. Han smugglar brev och hjälper sina släktningar. Postiljon Emil berättar hur enormt antal av krigstidens post påverkar hans liv. Han undrar hur ska man bete sig i olika situationer då båda städerna är huller om buller. Du kan hämta spelhäften på kassan.

Rollspelet kräver att man kan läsa och det är möjligt att barnen behöver vuxens hjälp. Vi hoppas att barnen kommer till utställningen med en vuxen.

Cykeltur 15/7 har avbrutits på grund av sjukdom.
15/7 2020 kl 17.00 (finsk tid) Hård spel vid gränsen cykeltur

Guidad av museipedagog Anna-Kaisa Ek. Vi träffas på Victoriatorgets Svenska sidan.

Lovikka-workshop den 11 mars 2020

Lära dig om Lovikkavantarnas historia och börja sticka egna vantar i nonstop-workshop. Ta med dig egna tjocka strumpstickor eller köp material härifrån. Vi säljer också olika garn passande för lovikkavantar. Betalning bara med kontant (euro).

Lovikkavantarna stickas med tjocka strumpstickor (t.ex. storlek 6mm) och passande garn är otvinnat ullgarn eller tjockt ullgarn. Brodering kan man göra med tunnare färgrika sockgarn (Novita 7veljestä eller liknande).

Workshop passar för nybörjare eller stickare med mer erfarenhet. Du får tips för stickning och vantarnas brodering. Workshop är kostnadsfri och du får med dig anvisning för att sticka lovikkavantarna.

Välkommen att sticka tillsammans den 11 mars kl. 16-19 (finsk tid)!

Invignen av Transit – gränspost 6.2.2020

Utställningen Transit – gränspost (6.2.-16.8.2020) berättar om gränsöverskrikande samarbete mellan Finland och Sverige i första världskrigets virvlar. Utställningen har producerats av Postmuseum i Finland i samarbete med Tornedalens museum och Postmuseum i Sverige. Utställningen öppnas av museichef Kimmo Antila av Postmuseum i Finland.

Varmt välkommen till invignen av Tornedalens museums utställning Transit – gränspost torsdagen den 6 februari 2020 klockan 18.00 (finsk tid).

Fritt inträde!

 

 

 

De vacraste julsångerna 5/1 2020

Tornedalens museum i samarbete med Torneå församling organiserar De vacraste julsångerna återigen på söndagen den 5 januari 2020 från kl 14 (finsk tid). Fritt inträde.

 

 

Luciatåg 13/12 2019

Haparandas och Torneås gemensam Språkskolans Lucia med sin kören uppträder den 13 december 2019 kl 11 (finsk tid) i Tornedalens museum. Hjärtligt välkommen till Ljusets högtid. Glöggen och fritt inträde!

 

Kulturgårdens julöppning 30/11 2019

Kulturgården kommer att anpassa sig till julstemningen på lördagen den 30 november kl 12-15 (finsk tid). Medborgarinstituts nissar delar sötsaker kl. 13-14. Museum har förberetts för jul och stjärngossar visiterar. Kom och pyssla med juldekorationer och höra juliga berättelser!

Fritt inträde.

Juloutlet 23-24/11 2019

Har du inte fixat dina julklappar än?
Topp julklappar hos oss!
I Tornedalens museums julförsäljning hittar du nya romaner och skatter från museibutikens lager. Välkommen! 23.-24. november 2019 kl 11-15 (finsk tid).

 

Halloween – Kauhukartano 30/10 2019

Vi välkomnar er att fira förskräckande Halloween med oss!
Mumier stiger upp, svartkonst och skämda delikatesser. Personalen är ovanligt förskräcklig (om möjligt). Visst klär du också upp dig! Mer information här.

Varmt välkommen onsdag 10 oktober 2019 kl. 16-18 (svensk tid)! Fritt inträde.

 

Fråga om Haparandas historia! – Kysy Tornion historiasta!
22/10 2019
Vad har du alltid velat veta om Haparandas historia?

Tornedalens museum arrangerar en öppen diskussion på museet. Lennart Lindfors, Tapio Salo, Ilkka Teerijoki och Henri Nordberg, experter i områdets historia, snackar om Tornedalens historia och svarar på era frågor. Evenemanget börjar kl 18:30 (finsk tid) och är värd av Minna Heljala, museumschef.

Välkommen att ställa frågor om Torneås och Haparandas historia och ta del i samtal!

 

Back to the top