Paikallismuseoiden neuvonta

Tornionlaakson museon alueellisen museotyön tehtävänä on palvella ja neuvoa Länsipohjan paikallismuseoita, muita yhteisöjä sekä yksityishenkilöitä. Alueellinen työ perustuu museolle myönnettyyn vastuumuseotehtävään. Neuvonnasta ei peritä maksua.

Tornionlaakson museo ohjaa ja neuvoo kuntien ja yhdistysten omistamia paikallismuseoita ja muita museoita sekä edistää näiden välistä yhteistyötä. Neuvonta kohdistuu kokoelmien hallintaan, näyttelyiden suunnitteluun sekä museorakennusten kunnostamiseen. Paikallismuseot voivat hakea näihin tehtäviin Museovirastolta harkinnanvaraista avustusta.

Tornionlaakson museon alueen jokaisesta kunnasta löytyy ainakin yksi paikallismuseo. Niistä osa on kuntien ja osa yhdistysten ylläpitämiä. Museot kertovat paikallisesta historiasta ja suurin osa niistä on auki yleisölle kesäaikaan.

Alueen paikallismuseot kartalla:

Museoiden lyhyet esittelyt löydät täältä: Alatornion pitäjämuseo, Keminmaan kotiseutumuseotKolarin kotiseutumuseoMuonion kotiseutumuseoPellon kotiseutumuseotSimon kotiseutumuseotTervolan kotiseutumuseoYlitornion kotiseutumuseot

Tornionlaakson museon lisäksi alueella on ympäri vuoden auki myös Kemin historiallinen museo, jonka uudistettu perusnäyttely avattiin vuonna 2015 Kemin kulttuurikeskuksessa.

Haaparannan kunnan kanssa aloitetun yhteistyön myötä Tornionlaakson museo on ollut mukana asiantuntijana Tornedalens fiskemuseumin uudistamistyössä 2017.

Tiiviit oppaat karttoineen Tornionlaakson ja Lapin kaikista museoista eri kielillä löytyvät tästä:

 

 

Sivun alkuun