Paikallismuseoiden neuvonta

Tornionlaakson museon alueellisen museotyön tehtävänä on palvella ja neuvoa Länsipohjan paikallismuseoita, muita yhteisöjä sekä yksityishenkilöitä. Maakunnallinen työ perustuu museolle myönnettyyn vastuumuseotehtävään. Neuvonnasta ei peritä maksua.

Tornionlaakson museo ohjaa ja neuvoo kuntien ja yhdistysten omistamia paikallismuseoita ja muita museoita sekä edistää näiden välistä yhteistyötä. Neuvonta kohdistuu kokoelmien hallintaan, näyttelyiden suunnitteluun sekä museorakennusten kunnostamiseen. Paikallismuseot voivat hakea näihin tehtäviin Museovirastolta harkinnanvaraista avustusta.

Tornionlaakson museon alueen jokaisesta kunnasta löytyy ainakin yksi paikallismuseo. Niistä osa on kuntien ja osa yhdistysten ylläpitämiä. Museot kertovat paikallisesta historiasta ja suurin osa niistä on auki yleisölle kesäaikaan. Museoiden lyhyet esittelyt löydät valikosta ”Alueellisen museotyön” alta. Valikon saat esiin pienestä sinisestä nuolesta klikkaamalla.

Tornionlaakson museon lisäksi alueella on ympäri vuoden auki myös Kemin historiallinen museo, jonka uudistettu perusnäyttely avattiin vuonna 2015 Kemin kulttuurikeskuksessa.

Haaparannan kunnan kanssa aloitetun yhteistyön myötä maakuntamuseo on ollut mukana asiantuntijana Tornedalens fiskemuseumin uudistamistyössä 2017.

Alueen paikallismuseot kartalla:

Tiiviit oppaat karttoineen Tornionlaakson ja Lapin kaikista museoista eri kielillä löytyvät tästä:

 

 

Sivun alkuun