Tietoa Torniosta

Tornio on onnellisten asukkaiden, uudistuvien palvelujen ja menestyvien yritysten kaupunki.

Etusivu » KAUPUNKI JA HALLINTO » Tietoa Torniosta

Tornio – maa­il­man­luo­kan ra­ja­kau­pun­ki

Tornio on onnellisten asukkaiden, uudistuvien palvelujen ja menestyvien yritysten kaupunki Lapissa, Tornionjoen ja Perämeren yhtymäkohdassa. Tornio on myös juuri sopivan kokoinen. Meitä torniolaisia on 21 247 (9/2022).

Yhdessä Ruotsin Haaparannan kanssa muodostamme ainutlaatuisen, kansainvälisen noin 32 000 asukkaan kaksoiskaupungin kahden valtakunnan rajalla. Täällä kohtaavat suomalainen ja ruotsalainen kieli ja kulttuuri, rajakauppa, joki, meri sekä vilkas liikenteen ja matkailijoiden virta. Kaksoiskaupunkimme uusi, yhteinen ydinkeskusta kasvaa parasta aikaa valtakunnanrajalle. Meillä voit asua keskustassa tai maaseudun rauhassa, meren rannalla tai valjastamattoman lohijoen äärellä – valitset miten vain, kahden maan palvelut ovat aina ulottuvillasi!

Tornio sijaitsee paitsi kahden aikavyöhykkeen myös usean maantieteellisen ja hallinnollisen alueen rajalla. Olemme samanaikaisesti Lapissa, Meri-Lapissa, Lounais-Lapissa, Länsi-Pohjassa ja Tornionlaaksossa. Olemme myös Perämerenkaarella ja Peräpohjolassa sekä tietysti osa Barentsin ja Itämeren alueita, Pohjoiskalottia ja Eurooppaa.

Tornion kaupunki täytti neljäsataa vuotta vuonna 2021 ja on Lapin vanhin kaupunki. Vaalimme vuosisatojen mittaista kaupunkikulttuuria ja historiaa. Samalla olemme myös Lapin vahvin maaseutukaupunki sekä yksi Suomen teollistuneimmista kaupungeista. Alueella toimivien yritysten osaamisaloja ovat muun muassa teräs- ja konepajateollisuus sekä kauppa ja kasvava matkailu.

Sanalla sanoen – Tornio on positiivinen rajatapaus!