Nuorten työllistäminen kesätyösetelin avulla

Tornion kaupungilla on käytössä nuorten kesätyöseteli, jolla nuori voi hakea kesätyötä yrityksestä, yhdistyksestä tai Lapin hyvinvointialueelta.

Kesätyösetelijärjestelmä koskee vuonna 2009 tai sitä aiemmin syntyneitä torniolaisia peruskoululaisia, lu­kio­lai­sia ja ammattikoululaisia, myös tänä keväänä peruskoulun tai lukion päättäneitä nuoria.

Vuonna 2009 tai aiemmin syntyneet peruskoululaiset ja lukiolaiset saavat kesätyösetelin omalta opinto-ohjaajaltaan maaliskuussa.

Ammattikoulussa tai toisella paikkakunnalla opiskeleva torniolainen nuori voi hakea kesätyösetelin kaupungintalolta (os. Suensaarenkatu 4) asiakaspalvelupiste Kompassista. Kompassi on avoinna arkisin klo 8–16.

Kesätyöseteleitä aletaan jakaa viikolla 11.

Yrittäjän, yhdistyksen tai Lapin hyvinvointialueen ottaessa nuoren töihin kesätyösetelillä, kaupunki sitoutuu maksamaan työnantajalle tukea 120 euroa viikossa enintään neljän viikon ajalta. Työnantajan edellytetään maksavan nuorelle oman työehtosopimuksen mukainen palkka tai vähintään 180 euroa viikossa 14–16 vuotiaalle ja vähintään 200 euroa viikossa 17 vuotta täyttäneelle.

Kesätyösetelituki haetaan sähköisen ePalvelun kautta. Palvelun käyttö edellyttää hakijalta vahvaa tunnistautumista sekä valtuutusta Y-tunnuksen puolesta asiointiin. ePalvelun myötä paperisia kesätyösetelihakemuksia ja liitteitä ei enää tarvitse palauttaa Tornion kaupungille.

Kesätyöseteli nuorille kesäyrittäjille

Kesätyösetelin voi käyttää myös kesäyrittäjyyteen. Kesätyösetelin voi hyödyntää nuori, joka haluaa työllistää itsensä yrittäjänä kesän 2024 ajaksi omalla työllään. Tuen suuruus on 120 euroa/viikko. Tuen voi saada 1-4 viikoksi. Ehtona on, että nuori osallistuu yrityskoulutukseen.

Yrityskoulutuksia järjestää Torniossa 4H-yhdistys. Livekoulutus järjestetään huhtikuussa, ja kevään ajan on kuukausittain tarjolla myös etäkoulutuksia Teamsissä.

Vaihtoehtoisesti nuori voi osallistua Nuorten yrittäjyys ja talous -toiminnan (NYT) Vuosi yrittäjänä -ohjelmaan, jonka haku on avoinna 30.4.2024 asti. Lisätietoja saat omasta oppilaitoksestasi tai yrittäjyyskasvatuksen ja koulutuspalvelujen asiantuntijalta Karoliina Pietikäiseltä, karoliina.pietikäinen@lappia.fi tai p. 040 547 2529.

Kesätyösetelin myöntämisen ehdot

 • Kesätyösetelijärjestelmä koskee vuonna 2009 tai sitä aiemmin syntyneitä torniolaisia peruskoululaisia, lu­kio­lai­sia ja ammattikoululaisia, myös tänä keväänä peruskoulun tai lukion päättäviä nuoria.
 • Nuori saa yhden kesätyösetelin, jonka hän voi käyttää yhdellä työnantajalla.
 • Työjakson ei tarvitse olla yhtämittainen, mutta koko jakso on tehtävä samalla työnantajalla.
 • Työsuhteen keston tulee olla 1–4 viikkoa (yht. 20 työpäivää).
 • Työsuhteen tulee olla voimassa 1.6.–31.8. välisenä aikana
 • Mikäli nuori työllistyy Tornion kaupungille kesätöihin, tulee hänen luovuttaa kesätyöseteli esihenkilölleen.
 • Työnantajana voi olla yritys, yhdistys tai Lapin hyvinvointialue. Työnantajana ei voi toimia kotitalous tai yksityishenkilö.
 • Yrittäjät, yhdistykset ja hyvinvointialue valitsevat itse nuoret työntekijät ja vastaavat työnantajana kaikista työnantajavelvoitteista, mm. tapaturmavakuutuksista ja sosiaaliturvamaksuista.
 • Työnantaja tekee kirjallisen työsopimuksen nuoren kanssa.
 • Yhdeltä viikolta maksettavan bruttopalkan tulee olla vähintään 180 euroa 14–16 -vuotiaan ja vähintään 200 euroa 17 vuotta täyttäneen nuoren osalta  (TyEL- ja työttömyysvakuutusmaksuvelvoitteen vuoksi), kuitenkin noudattaen TES:n mukaista sopimusta.
 • Tornion kaupungin maksaman tuen määrä on 120 euroa/nuori/viikko, enintään neljä viikkoa.
 • Minimipalkkaa maksettaessa (180/200 euroa/viikko) päivittäinen työaika on enintään enintään kuusi (6) tuntia. TES:n mukaista palkkaa maksettaessa päivittäinen työaika on enintään kahdeksan kahdeksan (8) tuntia. Työpäivän keskellä annetaan vähintään 30 minuutin mittainen ruokatauko, joka ei sisälly työaikaan.
 • Alle 15-vuotiaan puolesta työsopimuksen allekirjoittaa huoltaja tai nuori itse huoltajan suostumuksesta.
 • Allekirjoittamalla kesätyösetelin työntekijä antaa työnantajalle luvan luovuttaa tiedot itsestään Tornion kaupungin työllisyyspalveluihin kesätyösetelin tuen maksamista varten.
 • Kesäyrittäjänä toimineet osallistuvat joko NY- tai 4H-yrittäjyyskurssille ja toimittavat liiketoimintasuunnitelmastaan ja toimintakertomuksestaan kopion tilityksen liitteeksi.

Koululaisten ja opiskelijoiden kesätyöt

Järjestämme torniolaisten jokapäiväiseen arkeen kuuluvia palveluja, esimerkiksi varhaiskasvatusta ja opetusta, kulttuuri-, nuoriso-, ja liikuntapalveluja, ruoka- ja siivouspalveluja, it-palveluja sekä rakennusten, puistojen ja viheralueiden kunnossapitoa. Monipuoliseen kuntatyöhön tutustuminen kannattaa aloittaa jo kouluaikana.

Kesäisin tarjoamme koululaisille ja opiskelijoille työ- ja harjoittelupaikkoja noin sadalle nuorelle. Työhön valittavan on oltava torniolainen 16 vuotta täyttänyt koululainen tai opiskelija. Palkkaus on työehtosopimuksen mukainen.

Tornion kaupungin kesätyöpaikat koululaisille ja opiskelijoille ovat haettavissa sähköisesti joka vuosi helmikuun ajan Kuntarekryssä.

Sivun alkuun