Nuorten työllistäminen kesätyösetelin avulla

Tornion kaupungilla on käytössä nuorten kesätyöseteli, jolla nuori voi hakea kesätyötä yrityksestä, yhdistyksestä taikka Lapin hyvinvointialueelta (Lapha). Kesätyösetelijärjestelmä koskee vuonna 2008 tai sitä aiemmin syntyneitä torniolaisia ammattikoululaisia, peruskoululaisia, lu­kio­lai­sia ja tänä keväänä peruskoulun tai lukion päättäneitä nuoria.

Yrittäjän, yhdistyksen taikka Laphan ottaessa nuoren kesätyösetelillä töihin kaupunki sitoutuu maksamaan tukea 120 euroa/viikko enintään neljän viikon ajalta. Työnantajan edellytetään maksavan nuorelle oman työehtosopimuksen mukainen palkka tai vähintään 180 euroa/viikko 14–16 vuotiaalle ja vähintään 200 euroa/viikko 17 vuotta täyttäneelle.

Opinto-ohjaajat jakavat maaliskuun aikana kesätyösetelit vuonna 2008 (vuoden 2023 aikana 15 vuotta täyttävä) tai sitä aiemmin syntyneille torniolaisille peruskoululaisille ja lukiolaisille. 

Ammattikoulussa taikka toisella paikkakunnalla opiskeleva (torniolainen nuori) hakee kesätyösetelin kaupungintalolta, asiakaspalvelupiste Kompassista. Kompassi on avoinna arkisin klo 9–15, Suensaarenkatu 4.

Seteleitä jaetaan 31.8.2023 asti, ja se pitää hakea seteliä ei saa sähköisessä muodossa.

Kesätyöseteli kesäyrittäjyyteen

Kesätyösetelin voi käyttää myös kesäyrittäjyyteen. Kesätyösetelin voi hyödyntää nuori, joka haluaa työllistää itsensä yrittäjänä kesän 2023 ajaksi omalla työllään. Tuen suuruus on 120,00 euroa/viikko, ja tuen voi saada 1-4 viikoksi. Jotta voi toimia yrittäjänä, ehtona on, että nuori osallistuu yrityskoulutukseen.

Tornion 4H-yhdistys järjestää kevään aikana 2 eri kurssia, ensimmäisen maaliskuussa ja toisen toukokuussa. Lisäksi on mahdollisuus verkossa suoritettavaan 4H-yrityskoulutukseen. Nuori Yrittäjyys Vuosi yrittäjänä -ohjelman koulutukseen, johon hakuaika 1.-31.3.2023, NY-koulutuksesta voit kysyä omasta oppilaitoksestasi tai Nuori Yrittäjyys aluetoimijalta Karoliina Pietikäiseltä.

Kesätyösetelin myöntämisen ehdot

 • Kesätyösetelijärjestelmä koskee vuonna 2008 tai sitä aiemmin syntyneitä torniolaisia ammattikoululaisia, peruskoululaisia, lu­kio­lai­sia ja tänä keväänä peruskoulun tai lukion päättäneitä nuoria.
 • Nuori saa yhden kesätyösetelin, jonka voi käyttää yhdellä työnantajalla.
 • Työjakson ei tarvitse olla yhtämittainen, mutta koko jakso on tehtävä samalla työnantajalla.
 • Työsuhteen keston tulee olla 1–4 viikkoa (yht. 20 työpäivää).
 • Työsuhteen tulee olla voimassa 1.6.–31.8. välisenä aikana
 • Mikäli nuori työllistyy Tornion kaupungille kesätöihin, tulee hänen luovuttaa seteli esihenkilölleen.
 • Työnantajana voi olla yritys/yhdistys/Lapin hyvinvointialue. Työnantajana ei voi toimia kotitalous tai yksityishenkilö.
 • Yrittäjä/yhdistys/Lapha valitsee nuoret työntekijät ja vastaa työnantajana kaikista työnantajavelvoitteista, mm. tapaturmavakuutukset, sosiaaliturvamaksut yms.
 • Työnantaja tekee kirjallisen työsopimuksen nuoren kanssa.
 • Yhdeltä viikolta maksettavan bruttopalkan tulee olla vähintään 180 euroa 14–16 vuotiaan ja vähintään 200 euroa 17 vuotta täyttäneen nuoren osalta  (TyEL- ja työttömyysvakuutusmaksuvelvoitteen vuoksi), kuitenkin noudattaen TES:n mukaista sopimusta.
 • Tornion kaupungin maksaman tuen määrä on 120 euroa/nuori/viikko, enintään neljä viikkoa.
 • Minimipalkkaa maksettaessa (180/200 euroa/viikko) päivittäinen työaika on enintään enintään 6 tuntia. TES:n mukaista palkkaa maksettaessa päivittäinen työaika on enintään kahdeksan 8 tuntia. Työpäivän keskellä annetaan vähintään 30 minuutin mittainen ruokatauko, joka ei sisälly työaikaan.
 • Alle 15-vuotiaan puolesta työsopimuksen allekirjoittaa huoltaja, tai nuori itse huoltajan suostumuksesta.
 • Allekirjoittamalla kesätyösetelin työntekijä antaa työnantajalle luvan luovuttaa tiedot itsestään Tornion kaupungin työllisyyspalveluihin, kesätyösetelin tuen maksamista varten.
 • Kesäyrittäjänä toimineet osallistuvat joko NY- tai 4H-yrittäjyyskurssille ja toimittavat liiketoimintasuunnitelmasta ja toimintakertomuksesta kopion, tilityksen liitteeksi.

Koululaisten ja opiskelijoiden kesätyöt

Tornion kaupunki tuottaa kuntalaisille jokapäiväiseen arkeen kuuluvia hyvinvointipalveluja, kuten päivähoitoa, koulutusta, nuoriso- ja vapaa-aikapalveluja, kulttuuripalveluja sekä ylläpitää asuinalueita ja elinympäristöä. Monipuoliseen kuntatyöhön tutustuminen kannattaa aloittaa jo kouluaikana.

Kesäisin tarjoamme koululaisille ja opiskelijoille työ- ja harjoittelupaikkoja noin sadalle nuorelle. Työhön valittavan on oltava torniolainen 16 vuotta täyttänyt koululainen tai opiskelija. 

Palkkaus on työehtosopimuksen mukainen.

Tornion kaupungin kesätyöpaikat koululaisille ja opiskelijoille ovat haettavissa sähköisesti joka vuosi helmikuun ajan.

Sivun alkuun