Tornio – lännen suurin karjakaupunki

Tornion kaupungin alueella on hyvinvoiva ja kehittyvä maaseutu, aktiivitiloja on noin 125. Alue on Lapin suurin maidontuotantoalue 20 miljoonalla litrallaan (vuonna 2019). Yli viidesosa koko Lapin maidontuotannosta tuotetaan Torniossa. Keskimäärin maitoa tuotetaan yli 520 000 litraa/tila/vuosi. Lapin keskiarvo on noin 370 000 litraa/tila/vuosi.

Naudanlihantuotanto on myös merkittävää. Lihantuotanto on lähes kaksinkertaista verrattuna toiseksi suurimman naudanlihaa tuottavan Lapin kunnan tuotantoon, muiden kuntien jäädessä vielä kauemmaksi. Torniossa on vahvoja lammas- ja naudanlihatuotantotiloja, jotka myös jalostavat tuotteita myyntiin.

Torniossa uskalletaan myös investoida maatalouteen. Nuoria tuottajia on suhteessa paljon, alle 40-vuotiaita on vielä 23.

Maatalouden tuki ja kehittäminen

Maaseutuhallinnon yhteistoiminta-alueen tehtävänä on hallinnoida sekä vastata kansallisten ja EU-rahoitteisten viljelijätukien kuntatason tehtävistä yhteistyössä maaseutuviraston kanssa Tornion, Simon, Tervolan, Kemin, Keminmaan, Ranuan ja Rovaniemen alueella.

Maaseutuhallinto auttaa muun muassa tilakauppojen ja maatilojen sukupolvenvaihdosten suunnittelussa sekä muissa tilojen kehittämisasioissa. Kehittämistyöhön kuuluu myös kaupungin myöntämien avustusten hallinnointi käytettävissä olevan määrärahan puitteissa viljavuustutkimus-, viljelysuunnitelma- ja jalostussuunnitelmakustannuksiin sekä taloudellisuuslaskelmiin. Lisäksi tuetaan maksullista lomitusta.

Maaseutuhallinnon yhteistoiminta-alueen Tornion toimipaikka sijaitsee Raatihuoneen sivurakennuksessa osoitteessa Hallituskatu 9. Tiloissa työskentelee yksi maaseutupalvelujen asiantuntija kokopäiväisesti sekä toinen asiantuntija joka keskiviikko. Asiantuntijoiden osaaminen on kaikkien torniolaisten maanviljelijöiden ja maaseudun kehittäjien käytössä. Vahvistamme maaseudun kehittämistä koko Tervolan yhteistoiminta-alueella, joten olethan yhteydessä jos sinulta löytyy ideoita maatalouden tai laajemmin maaseudun kehittämiseen Torniossa.

Sivun alkuun