Tornio – lännen suurin karjakaupunki

Tornion kaupungin alueella on hyvinvoiva ja kehittyvä maaseutu, aktiivitiloja on noin 140. Alue on Lapin suurin maidontuotantoalue 18 miljoonalla litrallaan (vuonna 2016). Viidesosa koko Lapin maidontuotannosta tuotetaan Torniossa. Keskimäärin maitoa tuotetaan yli 450 000 litraa/tila/vuosi. Lapin keskiarvo on 290 000 litraa/tila/vuosi.

Naudanlihantuotanto on myös merkittävää. Lihantuotanto on kaksikertaista verrattuna toiseksi suurimman naudanlihaa tuottavan Lapin kunnan tuotantoon, muiden kuntien jäädessä vielä kauemmaksi. Torniossa on vahvoja lammas- ja naudanlihatuotantotiloja, jotka myös jalostavat tuotteita myyntiin.

Torniossa uskalletaan myös investoida maatalouteen. Uusia navettoja on rakennettu vuodesta 2002 alkaen 36 kappaletta. Nuoria tuottajia on suhteessa paljon, alle 40-vuotiaita on vielä 26.

Maatalouden tuki ja kehittäminen

Maaseutuhallinnon yhteistoiminta-alueen tehtävänä on hallinnoida sekä vastata kansallisten ja EU-rahoitteisten viljelijätukien kuntatason tehtävistä yhteistyössä maaseutuviraston kanssa Tornion, Simon, Tervolan, Kemin, Keminmaan, Ranuan ja Rovaniemen alueella.

Maaseutuhallinto auttaa muun muassa tilakauppojen ja maatilojen sukupolvenvaihdosten suunnittelussa sekä muissa tilojen kehittämisasioissa. Kehittämistyöhön kuuluu myös kaupungin myöntämien avustusten hallinnointi käytettävissä olevan määrärahan puitteissa viljavuustutkimus-, viljelysuunnitelma- ja jalostussuunnitelmakustannuksiin sekä taloudellisuuslaskelmiin. Lisäksi tuetaan maksullista lomitusta.

Maaseutuhallinnon yhteistoiminta-alueen Tornion toimipaikka sijaitsee Raatihuoneen sivurakennuksessa osoitteessa Hallituskatu 9. Tiloissa työskentelee kaksi maaseutupalvelujen asiantuntijaa, joiden osaaminen on kaikkien torniolaisten maanviljelijöiden ja maaseudun kehittäjien käytössä.

Sivun alkuun