Yleisötyö

AINEEN TAIDEMUSEON TAIDEKASVATUSOHJELMA – Kevät 2022

Keväällä 2022 Aineen taidemuseon taidekasvatustyö jalkautuu ryhmien luo taidemuseorakennuksen ollessa remontissa. Taidemuseo tarjoaa taidekasvatusohjelman, jonka pohjalta ryhmät voivat varata ohjatun taidepajan omiin tiloihinsa. Taidepaja sisältää taideteosten esittelyn, ohjauksen tekniikkaan ja materiaalit.

Maaliskuusta huhtikuuhun työpajat toteutetaan ryhmän omissa tiloissa, esim. päiväkodeissa, kouluissa, nuorisotiloissa, päiväkeskuksissa ja hoivakodeissa. Toukokuusta eteenpäin työpajat siirtyvät Galleria Kortteeriin Rajalla-kauppakeskuksen 2. kerrokseen. Työpajat ovat varattavissa maanantaista perjantaihin klo 8–16 välisenä aikana.

Taidekasvatusohjelma sisältää kaksi eri työpajaa, joista ryhmä voi valita joko toisen tai molemmat. Yhden työpajan kesto on n. 1,5 tuntia. Kuvansiirto-työpaja sopii kaikenikäisille, linotekniikka vaatii riittäviä motorisia kädentaitoja. Työpajat ovat veloituksettomia.

1. Kuva kuvassa -työpaja
Kaikenikäisille soveltuvassa työpajassa tehdään sekatekniikkatyö, jossa testataan kuvansiirtoa. Muotokuviin perustuvassa työpajassa esitellään taiteilijoiden omakuvia. Tämän jälkeen oma teos toteutetaan kuvatulosteen, kuvansiirtotussin ja puuvärikynien kanssa. Osallistujat voivat tuoda oman kuvan tulosteena tai käyttää taidemuseon taideteoskuvia. Valittu kuva siirretään paperille ja sen ympärille luodaan vesiliukoisilla puuvärikynillä kertomus ja miljöö kuvan henkilölle.

2. Luontoa ja linoa -työpaja
Luontoaiheisessa työpajassa kokeillaan linopainantaa ja levyn kaiverrusta käyttämällä pehmeää Mastercut-levyä. Työpajassa tutustutaan vastaavalla tekniikalla tehtyihin taidemuseon kokoelmateoksiin ja tehdään oma linokaiverrus pohtien omaa luontosuhdetta ja ympäristöä, jossa elämme. Linolevy on mahdollista korvata solumuovilevyllä, jolloin työpaja sopii kaikenikäisille.

Varaukset ja lisätietoja:
museolehtori Anita Alamaunu / Aineen taidemuseo
050 597 1192 / anita.alamaunu@tornio.fi

 

 

Kuvailutulkkaus

Arvid Liljelund, Tornion kirkon interiööri, 1888, Aineen Kuvataidesäätiön kokoelma

Kuvailutulkkauksessa visuaalinen sanallistetaan. Kuvailija välittää näkövammaiselle teoksen värit, muodot, tyylin ja tunnelman. Kuvailutulkkauksesta voi nauttia myös ei-näkövammainen
Videolla kuvaillaan Arvid Liljelundin maalaus Tornion kirkon interiööri. Teos on vuodelta 1888 ja se kuuluu Aineen Kuvataidesäätiön kokoelmaan.
Lukija Adam Huuva, muusikko
Kuvaus ja editointi Jari Hannuniemi, näyttelymestari, Aineen taidemuseo
Käsikirjoitus Virpi Kanniainen, amanuenssi, Aineen taidemuseo

 

 

Aineen taidemuseon uusi verkkotyöpaja Voyage Pittoresque – Matka maisemaan

Aineen taidemuseo jatkaa taidekasvatustyötään verkossa. Uusittuun kokoelmanäyttelyyn Eila on suunniteltu verkkotyöpaja Voyage Pittoresque – Matka maisemaan, joka soveltuu kaikille etä- ja lähiopetuksessa oleville sekä myös itsenäiseen työskentelyyn. Voyage Pittoresque -työpajassa tutustutaan Eila-näyttelyssä oleviin maisemamaalauksiin, joiden pohjalta tehdään omasta ikkunasta avautuva maisema ripauksella mielikuvitusta niin aiheessa kuin tekniikassakin.
Lue lisää –>

 

 

 

 

 

 

Aineen taidemuseon Painu patsaille -veistosreitti


Hallaa Kulttuurimatkailu 2014 -hankkeessa Torniossa toteutettiin Painu patsaille- veistosreitti, jonka avulla matkailija voi tutustua omatoimisesti tai ohjatusti Tornion keskustan julkisiin veistoksiin. Veistosreitti-oppaita voi hakea taidemuseon valvonnasta. Veistosreitin voi myös tehdä opastetusti. Opastuksen voi varata puh. 050 594 6868 / aine.taidemuseo@tornio.fi. Opastuksen hinta on 40,00 e / ryhmä.

 

 

SykeAine

SykeAine on kulttuurikuntoa kohottava tapa tutustua Tornioon. SykeAine vie sinut kierrokselle tutustumaan kaupungin merkittäviin nähtävyyksiin ja kulttuurikohteisiin; rakennuksiin, taideteoksiin ja muistomerkkeihin. Opastettu kierros taitetaan juosten tai kävellen. Museo-opas johdattelee kiinnostavalta kohteelta toiselle ja kertoo nähtävyyksien taustaa ja tarinaa. Samalla kun pulssi nousee ja syke kiihtyy, kohenee myös kulttuurikunto.
SykeAine on oivallinen ja erilainen tapa nähdä kaupunki. Sen avulla voi tutustua kotiseutuunsa uudesta näkökulmasta. Vieraille kahden valtakunnan rajan ja aikavyöhykkeen ylittävä opastettu nähtävyyslenkki on unohtumaton elämys. SykeAineen reittiä voidaan räätälöidä ryhmän toiveiden mukaan.

SykeAineen voi varata puh. 050 594 6868 / aine.taidemuseo@tornio.fi. Opastuksen hinta on 40,00 e / ryhmä.

 

Aineen taidemuseon yleisötyö ja taidekasvatustoiminta

Yleisötyön tavoitteena on saattaa Aineen taidemuseon kokoelmat ja näyttelyt kaikkien ulottuville. Sen tärkeä osa on näyttelyiden sisältöjen avaaminen yleisölleen erilaisilla tavoilla, kuten opastuksilla, työpajoilla ja oheistapahtumilla. Yleisötyö räätälöidään kohteelleen sopivaksi, jolloin jokainen kävijä voi nauttia taiteesta tasavertaisesti.

Taidekasvatus
Aineen taidemuseon taidekasvatustyö tähtää sen kokoelmien avaamiseen eri tavoin. Taidekasvatustyö perustuu aina taidemuseon omiin näyttelyihin ja kokoelmiin. Taidemuseo tekee lukuvuosittain taidekasvatusohjelman, jonka pohjalta varhaiskasvatukselle, kouluille ja oppilaitoksille tarjotaan palveluja. Taidekasvatustyön perustana on, että tarjottava toiminta sopii kaikenikäisille. Taidekasvatustyö koostuu opastuksista, työpajoista, taideleikeistä ja -peleistä sekä tapahtumista.

Museopedagogia
Aineen taidemuseon yleisötyön ja taidekasvatustyön tavoitteita ja toimintatapoja määrittelee museopedagoginen ohjelma. Sen tarkoituksena on tuottaa oivaltavia tapoja avata näyttelyitä ja kokoelmia eri yleisöryhmille. Museopedagogia kattaa kaikki ikä- ja kävijäryhmät.

Kouluyhteistyö
Aineen taidemuseo on elämyksen, oivalluksen ja oppimisen paikka. Se on luonteva ja innostava oppimisympäristö, joka tukee koulujen opetustehtävää tarjoamalla kouluille mahdollisuuden hyödyntää sen sisältöjä osana kouluopetusta. Taidemuseon tavoitteena on tehdä yhteistyötä koulujen kanssa hyödyntäen perusopetuksen uutta opetussuunnitelmaa, joka tukee koulujen moniaineista opetusta ja korostaa oppilaiden omatoimisuutta, vuorovaikutustaitojen merkitystä sekä rohkaisee opettajia koulun ulkopuolisten oppimisympäristöjen käyttöön. Tämä tarkoittaa taidemuseon osalta tiiviimpää yhteistyötä koulujen ja esiopetuksen kanssa. Museon näyttelyitä ja kokoelmia on helppo liittää melkein mihin tahansa oppiaineiseen. Aineen taidemuseo järjestää kouluille ja oppilaitoksille suunnattuja näyttelykohtaisia toimintakokonaisuuksia. Lähtökohtana on opastettu näyttelyyn tutustuminen sekä työpaja, jossa näyttelykokemusta voi syventää itse tehden. Aineen taidemuseo on myös kehittänyt erilaisia taidekasvatuspelejä ja leikkejä, joita voidaan käyttää näyttelyyn tutustumisen yhteydessä.

Opastukset
Yleisöpastus tutustuttaa esillä oleviin näyttelyihin ja taidemuseon historiaan. Opastuksessa voidaan myös huomioida yleisön toiveita esimerkiksi opastuksen painopisteistä. Näkövammaisten museovieraiden on mahdollista varata kuvailutulkkausopastus. Opastusten kesto on noin 45 minuuttia, ryhmän maksimikoko 25 henkilöä/opas.  Opastuskielet suomi, ruotsi ja englanti.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sivun alkuun