Yleisötyö

 

Ajankohtaista


Beröring – Kosketus -taidetyöpaja

Aineen taidemuseon taidetyöpajassa tutustutaan uuteen näyttelyyn Beröring – Kosketus. Näyttelyn teosten innoittamana työpajassa tutkitaan maalausjäljen syntyä pesutekniikalla. Työpaja sopii kaikenikäisille.
Lisätietoja ja ilmoittautumiset:
aine.taidemuseo@tornio.fi / 050 594 6868

 

 


Sateenkaarihistoriakuukausi 2018: Queer-taideleikki

”Sateenkaarikansan” tärkein ja tunnetuin symboli on nykyisin sateenkaarilippu. Opi lisää sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen historiasta lippujen kautta osallistumalla taideleikkiin Aineen taidemuseon kokoelmanäyttelyssä. Taideleikkiin kuuluu 11 erilaista pelikorttia, joissa yhdistyvät Aineen taidemuseon kokoelmateokseen liittyvä yksityiskohtakuva. Kortin toisella puolella on kuvaus sukupuoli – tai seksuaalivähemmistöä kuvaavasta lipusta sekä sen merkityksestä. Teoskuvan värit ja lipun värit ovat samankaltaisia.

 

   Ihanat vaaleat pilvet 13.3.-14.12.2018

Aineen taidemuseon kokoelmanäyttelyyn Lähtö ja laukaus tutustuminen opastetusti ja sen Ihanat vaaleat pilvet –salin innoittamana pilvimaiseman teko akvarellitussitekniikalla. Työpaja sopii kaikenikäisille. Työpajat ja opastukset ovat veloituksettomia Tornion kouluille ja varhaiskasvatukselle.

 

 

 

 

 

 

 

Aineen taidemuseon yleisötyö ja taidekasvatustoiminta

Yleisötyön tavoitteena on saattaa Aineen taidemuseon kokoelmat ja näyttelyt kaikkien ulottuville. Sen tärkeä osa on näyttelyiden sisältöjen avaaminen yleisölleen erilaisilla tavoilla, kuten opastuksilla, työpajoilla ja oheistapahtumilla. Yleisötyö räätälöidään kohteelleen sopivaksi, jolloin jokainen kävijä voi nauttia taiteesta tasavertaisesti.

Taidekasvatus
Aineen taidemuseon taidekasvatustyö tähtää sen kokoelmien avaamiseen eri tavoin. Taidekasvatustyö perustuu aina taidemuseon omiin näyttelyihin ja kokoelmiin. Taidemuseo tekee lukuvuosittain taidekasvatusohjelman, jonka pohjalta varhaiskasvatukselle, kouluille ja oppilaitoksille tarjotaan palveluja. Taidekasvatustyön perustana on, että tarjottava toiminta sopii kaikenikäisille. Taidekasvatustyö koostuu opastuksista, työpajoista, taideleikeistä ja -peleistä sekä tapahtumista.

Museopedagogia
Aineen taidemuseon yleisötyön ja taidekasvatustyön tavoitteita ja toimintatapoja määrittelee museopedagoginen ohjelma. Sen tarkoituksena on tuottaa oivaltavia tapoja avata näyttelyitä ja kokoelmia eri yleisöryhmille. Museopedagogia kattaa kaikki ikä- ja kävijäryhmät.

Kouluyhteistyö
Aineen taidemuseo on elämyksen, oivalluksen ja oppimisen paikka. Se on luonteva ja innostava oppimisympäristö, joka tukee koulujen opetustehtävää tarjoamalla kouluille mahdollisuuden hyödyntää sen sisältöjä osana kouluopetusta. Taidemuseo tavoitteena on tehdä yhteistyötä koulujen kanssa hyödyntäen perusopetuksen uutta opetussuunnitelmaa, joka tukee koulujen moniaineista opetusta ja korostaa oppilaiden omatoimisuutta, vuorovaikutustaitojen merkitystä sekä rohkaisee opettajia koulun ulkopuolisten oppimisympäristöjen käyttöön. Tämä tarkoittaa taidemuseon osalta tiiviimpää yhteistyötä koulujen ja esiopetuksen kanssa. Museon näyttelyitä ja kokoelmia on helppo liittää melkein mihin tahansa oppiaineiseen. Aineen taidemuseo järjestää kouluille ja oppilaitoksille suunnattuja näyttelykohtaisia toimintakokonaisuuksia. Lähtökohtana on opastettu näyttelyyn tutustuminen sekä työpaja, jossa näyttelykokemusta voi syventää itse tehden. Aineen taidemuseo on myös kehittänyt erilaisia taidekasvatuspelejä ja leikkejä, joita voidaan käyttää näyttelyyn tutustumisen yhteydessä.

Opastukset
Yleisöpastus tutustuttaa esillä oleviin näyttelyihin ja taidemuseon historiaan. Opastuksessa voidaan myös huomioida yleisön toiveita esimerkiksi opastuksen painopisteistä. Näkövammaisten museovieraiden on mahdollista varata kuvailutulkkausopastus. Opastusten kesto on noin 45 minuuttia, ryhmän maksimikoko 25 henkilöä/opas.  Opastuskielet suomi, ruotsi ja englanti.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sivun alkuun