Verkkomateriaaleja taidekasvatukseen

Etusivu » KULTTUURI JA VAPAA-AIKA » Aineen taidemuseo » Yleisötyö » Verkkomateriaaleja taidekasvatukseen

Taidekasvatusta verkossa

Aineen taidemuseo jatkaa poikkeusaikanakin taidekasvatustyötään. Kokoamme tälle sivustolle varhaiskasvatukselle, kouluille ja oppilaitoksille soveltuvaa taidekasvatusmateriaalia etänä toteutettaviksi työpajoiksi. Haluamme mahdollistaa kaikkien osallistumisen, joten materiaalivaatimuksena on ainoastaan oma luovuus. Tuttuun tapaan työpajan aloittaa tutustuminen näyttelyyn ja valittuun taideteokseen, joka toimii työpajan innoittajana. Tervetuloa mukaan!

Verkkotyöpaja Voyage Pittoresque – Matka maisemaan
kevät 2020

Sopii kaikenikäisille
Voi toteuttaa etä- ja lähiopetuksessa sekä itsenäisesti
Tekotapa ja muoto vapaa

Välineistö:
Mikä tahansa soveltuva materiaali (erilaiset paperit, sanomalehdet, mainoslehdet, esineet ym.)
Materiaalin käsittelyyn tarvittavia askartelutarvikkeita (sakset, liima, teippi)
Saatavilla olevia piirustus- ja maalausvälineitä (väri-, lyijy-, mustekynät, tussit, maalit). Voit kokeilla myös elintarvikkeiden käyttämistä maalaamisessa. Mausteet (mm. kurkuma), marjat tai vaikka punajuuri soveltuvat värikokeiluihin.
Mahdollisuus digitaalisen kuvan ottamiseen

Ohjeet ja tavoitteet:
Aineen taidemuseon Eila -kokoelmanäyttelyyn liittyvällä verkkotyöpajajaksolla tutustutaan näyttelyssä oleviin maisemamaalauksiin sekä kokoelman kerääjä Eila Aineeseen. Näyttelyyn tutustutaan viiden eri taiteilijan taideteosten ja niiden tukena olevan tekstimateriaalin avulla. kautta. Teoskuvat saa suurennettua lähempää tarkastelua varten. Tekstien ja taideteosten yhteyteen on lisätty kysymyksiä. Kysymykset on laadittu helpommista abstraktimpaa ajattelua ja pohdiskelua vaativiin. Teoksiin on myös lisätty erilaisia harjoitustehtäviä.

Työpajan voi jaotella esimerkiksi taiteilijakohtaisesti, jolloin yhdellä kerralla tutustutaan yhteen taiteilijaan, etsitään esiin nousevien kysymysten pohjalta lisää tietoa, keskustellaan valmiiksi laadittujen kysymysten avulla ja jaetaan omia ajatuksia. Teosten kohdalla on myös harjoitustehtäviä, joissa piirtäen tai kirjoittaen vastataan tehtävänantoon.  Itsenäisesti työskentelevät voivat piirustustehtävän lisäksi kirjallisesti vastata teosten kohdilla oleviin kysymyksiin.

Näyttelyn tekstimateriaali on jaoteltu viiden alaotsikon alle:
1. Eila -kokoelmanäyttely (tutustuminen kokoelmanäyttelyyn ja Eila Aineeseen)
2. Maisema tunnelman kuvauksena (Sigrid Schauman ja 1900-luvun alun maisema)
3. Pelkistetty maisema (H. Ahtelan maisema)
4. Abstrakti maisemamaalaus (Esa Meltaus ja Pertti Lohiniva)
5. Matka maisemaan (Jarkko Rantanen: Voyage Pittoresque)

Näyttelyyn tutustumisen jälkeen aloitetaan työpaja, jonka innoittajana on kuvataiteilija Jarkko Rantasen 90-osainen Voyage Pittoresque -maalaussarja.

Tehtävä:
Työpajassa tehtävänä on maiseman kuvaaminen. Teoksen lähtökohtana on omasta ikkunasta (tai koulun ikkunasta) näkyvä maisema, jota jokainen kuvaa valitsemallaan tekniikalla. Tekotapa ja muoto on vapaa. Tekniikka voi olla maalaamisen ja piirtämisen lisäksi esimerkiksi kollaasi papereista. Tai kokeile readymade-tekniikkaa, jossa  teoksen luomiseen käytetään kokonaan tai osittain valmisesineitä. Voisiko vaikkapa kaulahuivi kuvata tietä tai jokea, pakkausrasiat rakennuksia, eripituiset kynät puita tai pensaita? Käytä mielikuvitustasi!

Kun työ on valmis, ota siitä kuva ja vie se someen. Käytä aihetunnisteita #yhteinenmatkatornio #aineentaidemuseo
Jos olet käyttänyt maisemassasi mielikuvituksellisia materiaaleja, jaa mielellään tieto muillekin!

Tule mukaan yhteiselle matkalle!

Siirry työpajaan –>