Tapahtumat

 

Syksyn 2019 tapahtumia

 

 

Taidebasaari 23.-24.11.2019 klo 11-17

Aineen taidemuseon kaksipäiväinen Taidebasaari on ohjelmallinen taiteen esittely- ja myyntitapahtuma. Se saattaa tänäkin vuonna yhteen ammattitaiteilijoita ja taiteen ystäviä ja tarjoaa taidetta tarkasteltavaksi ja hankittavaksi.

Basaari on persialaisperäinen sana kauppapaikalle tai kauppakadulle, mutta se tarkoittaa myös paikkaa, jossa voi kuljeskella. Aivan kuten museossa! Taidemuseo on erityinen paikka, se on rakennettu taiteen kohtaamista varten, mutta taidebasaarissa ihmiset kohtaavat taiteen äärellä myös toisia ihmisiä, tuttuja ja tuntemattomia, eri alan taiteilijoita ja suunnittelijoita.

Basaariin, kauppapaikkaan on ehkä helpompi tulla kuin museoon, ja taiteilijan on kenties helpompi myydä taidettaan taidemuseossa, kuin muissa kauppapaikoissa.

Lämpimästi tervetuloa!

 

 

Vammaisten päivän tilaisuus 4.12.2019

Avoimet ovet kello 11-18 ja 13-15 keskustelutilaisuus

Aineen taidemuseo järjestää yhteistyössä Tornion vammaisneuvoston kanssa tilaisuuden, jossa tarkastellaan museon toimivuutta ja palveluja sekä ideoidaan jatkotoimia.

Vapaa pääsy, kahvitarjoilua.

Lämpimästi tervetuloa!

 

Pohjola-Nordenin elokuvaillat syksy 2019

Pohjola-Nordenin elokuvaillat jatkuvat taas syksyllä! Syksyn elokuvaillat torstaisin 12.9., 31.10., 14.11., ja 12.12. kello 17:00 Aineen taidemuseon auditoriossa, Torikatu 2, 95400 Tornio.

12.12. Nuori Astrid (Ruotsi, engl. tekstitys)

Elokuvaillat järjestetään yhteistyössä Pohjola-Nordenin kanssa. Vapaa pääsy. Tervetuloa!

 

 

 

 

 

 

 

JAETTU ILO – Veli Aineen syntymästä 100 vuotta -työpajajakso

Miten kertoa kuvataiteen keinoin yhden ihmisen elämäntyöstä? Miten kertoa yhden teoksen kautta minusta?
Aineen taidemuseo kutsuu varhaiskasvatuksen, koulut ja oppilaitokset tutustumaan uusittuun kokoelmanäyttelyyn Jaettu ilo – Veli Aineen syntymästä 100 vuotta. Työpajassa tehdään metalligrafiikan keinoin teos itsestä. Metalligrafiikka soveltuu yli 10-vuotiaille. Nuoremmille työpajassa tekniikkana on solumuovigrafiikka. Työpajan kesto on n. 1,5 – 2 tuntia. Lämpimästi tervetuloa!

Työpaja on varattavissa 3.1.2020 saakka.
Ilmoittautumiset ja lisätietoja:
aine.taidemuseo@tornio.fi / 050 594 6868

 

 

 

QUEER BODIES Sukupuolen ja kehon moninaisuudesta

Aineen taidemuseo kutsuu yläkoulut ja toisen asteen oppilaitokset mukaan pohtimaan sukupuolen ja kehon moninaisuuteen liittyviä aiheita QUEER BODIES – näytökseen. Ohjelma on osa Aineen taidemuseon tasa-arvokasvatusta ja pedagogista toimintaa.
Suomalaisen mediataiteen keskus AV-arkki täyttää 30 vuotta ja julkaisi osana juhlavuoden ohjelmaa yläkouluille ja toiselle asteelle suunnatun Queer Bodies -näytöksen ja oppimateriaalipaketin. Viisi teosta haastaa sukupuoliin, seksuaalisuuksiin ja kehoihin liittyviä normeja ja oletuksia sekä tuo esiin näiden määrittelyn poliittisuutta. Taiteilijat ovat suomalaisia eturivin mediataiteilijoita. Oppimateriaali on tehty yhteistyössä Setan ry:n kanssa.

Näytökset ja oppimateriaali ovat varattavissa koko vuoden.
Lue lisää: www.mediataidekasvattaa.fi tai puhelimitse 050 597 1197 / Virpi Kanniainen, Aineen taidemuseo

Lämpimästi tervetuloa!

 

 

Aineen taidemuseon Painu patsaille -veistosreitti

Hallaa Kulttuurimatkailu 2014 -hankkeessa Torniossa toteutettiin Painu patsaille- veistosreitti, jonka avulla matkailija voi tutustua omatoimisesti tai ohjatusti Tornion keskustan julkisiin veistoksiin. Veistosreitti-oppaita voi hakea taidemuseon valvonnasta. Veistosreitin voi myös tehdä opastetusti. Opastuksen voi varata puh. 050 594 6868 / aine.taidemuseo@tornio.fi. Opastuksen hinta on 40,00 e / ryhmä.

 

 

 


SykeAine

SykeAine on kulttuurikuntoa kohottava tapa tutustua Tornioon. SykeAine vie sinut kierrokselle tutustumaan kaupungin merkittäviin nähtävyyksiin ja kulttuurikohteisiin; rakennuksiin, taideteoksiin ja muistomerkkeihin. Opastettu kierros taitetaan juosten tai kävellen. Museo-opas johdattelee kiinnostavalta kohteelta toiselle ja kertoo nähtävyyksien taustaa ja tarinaa. Samalla kun pulssi nousee ja syke kiihtyy, kohenee myös kulttuurikunto.
SykeAine on oivallinen ja erilainen tapa nähdä kaupunki. Sen avulla voi tutustua kotiseutuunsa uudesta näkökulmasta. Vieraille kahden valtakunnan rajan ja aikavyöhykkeen ylittävä opastettu nähtävyyslenkki on unohtumaton elämys. SykeAineen reittiä voidaan räätälöidä ryhmän toiveiden mukaan.

SykeAineen voi varata puh. 050 594 6868 / aine.taidemuseo@tornio.fi. Opastuksen hinta on 40,00 e / ryhmä.

 

 

 

Näyttelyohjelma 2019

17.2.2019–6.1.2020 JAETTU ILO
Veli Aineen syntymästä 100 vuotta
Kokoelmanäyttely

15.3. –26.5.2019 ALHAISOLAULUJA
Joel Karppanen

7.6.–29.9.2019 VIISITOISTA VIIKKOA VIGGOA / FEMTON VECKOR AV VIGGO
Viggo Wallensköld

4.10.–17.11.2019 SANNA HAIMILA & HANNA SCHRODERUS

23.–24.11.2019 TAIDEBASAARI
Ohjelmallinen taiteen esittely- ja myyntitapahtuma

29.11.2019–26.1.2020 AUKEA
Eveliina Hämäläinen & Petri Saarikko

 

Museopalkintogaalan voittajat yhteiskuvassa. Erikoispalkinnon sai Aineen taidemuseo, kuvassa vasemmalta amanuenssi Virpi Kanniainen, museolehtori Anita Alamaunu ja johtaja Katriina Pietilä-Juntura. Vuoden museo on EMMA, Vuoden museojulkaisu -palkinnon sai Kansallismuseo. Kuva: Ossi Nyqvist.

Aineen taidemuseolle Vuoden Erikoispalkinto!

Aineen taidemuseo on palkittu Museoliiton vuoden 2018 erikoispalkinnolla. Palkinto ojennettiin Museopalkintogaalassa Vaasassa torstaina illalla.

Palkintoraati kuvailee Aineen taidemuseota alueellaan merkittäväksi, museoalaa uudistavaksi toimijaksi. Sen kantaaottava ääni kuuluu museon rajojen ulkopuolellakin ajankohtaisissa keskusteluissa. Museolla ja sen iloisella ja aktiivisella henkilökunnalla on vankka itseluottamus, hyvä henki ja peräänantamaton linja. Toiminnasta huokuu tekemisen meininkiä ja pientä itseironiaa.

Museo on ponnistanut pienistä resursseista huolimatta koko maassa keskustelua herättäväksi museoksi.

– Rohkea profiloituminen sekä yhteiskunnalliset ja poikkitaiteelliset avaukset ovat kasvattaneet museon vaikuttavuutta sen koko huomioiden valtavaksi, palkintoraati tiivistää perustelunsa.

Aineen taidemuseon johtaja Katriina Pietilä-Juntura pitää palkintoa tärkeänä ammattilaisten antamana tunnustuksena.

– Tuntuu, että olemme tehneet jotakin aivan oikein ja että toimintamme on juuri sitä, mitä tämän ajan museoilta odotetaan, Pietilä-Juntura iloitsee.

Aineen taidemuseo oli yksi Vuoden museo 2018 -kilpailun kuudesta finalistista. Vuoden museo 2018 -tittelin voitti EMMA – Espoon modernin taiteen museo. Aineen taidemuseon ja EMMA:n lisäksi finaalin etenivät 17 suomalaisen museon joukosta Muumimuseo ja Pelimuseo Tampereelta, Suomen Ilmailumuseo Vantaalta sekä Suomen kansallismuseo Helsingistä.

Myös joka toinen vuosi jaettava Vuoden museojulkaisu -palkinto jaettiin Vaasassa 14. kertaa. Museot hakivat palkintoa kaikkiaan 21 julkaisulle. Julkaisupalkinnon voitti Kansallismuseon valokuvakirja Julkinen ja kätketty Suomi.

 

 

 

 

 

Sivun alkuun