Tapahtumat

 

 

Avoimet grafiikan työpajat

Kesäperjantaisin klo.11:00-14:00 Aineen taidemuseon taidekasvatustila Valossa. Pääsylipun hinnalla (5 €). Alle 18-vuotiaat ilmaiseksi. Tervetuloa!

 

 

 

 

 

 

JAETTU ILO – Veli Aineen syntymästä 100 vuotta -työpajajakso

Miten kertoa kuvataiteen keinoin yhden ihmisen elämäntyöstä? Miten kertoa yhden teoksen kautta minusta?
Aineen taidemuseo kutsuu varhaiskasvatuksen, koulut ja oppilaitokset tutustumaan uusittuun kokoelmanäyttelyyn Jaettu ilo – Veli Aineen syntymästä 100 vuotta. Työpajassa tehdään metalligrafiikan keinoin teos itsestä. Metalligrafiikka soveltuu yli 10-vuotiaille. Nuoremmille työpajassa tekniikkana on solumuovigrafiikka. Työpajan kesto on n. 1,5 – 2 tuntia. Lämpimästi tervetuloa!

Työpaja on varattavissa 3.1.2020 saakka.
Ilmoittautumiset ja lisätietoja:
aine.taidemuseo@tornio.fi / 050 594 6868

 

 

 

QUEER BODIES Sukupuolen ja kehon moninaisuudesta

Aineen taidemuseo kutsuu yläkoulut ja toisen asteen oppilaitokset mukaan pohtimaan sukupuolen ja kehon moninaisuuteen liittyviä aiheita QUEER BODIES – näytökseen. Ohjelma on osa Aineen taidemuseon tasa-arvokasvatusta ja pedagogista toimintaa.
Suomalaisen mediataiteen keskus AV-arkki täyttää 30 vuotta ja julkaisi osana juhlavuoden ohjelmaa yläkouluille ja toiselle asteelle suunnatun Queer Bodies -näytöksen ja oppimateriaalipaketin. Viisi teosta haastaa sukupuoliin, seksuaalisuuksiin ja kehoihin liittyviä normeja ja oletuksia sekä tuo esiin näiden määrittelyn poliittisuutta. Taiteilijat ovat suomalaisia eturivin mediataiteilijoita. Oppimateriaali on tehty yhteistyössä Setan ry:n kanssa.

Näytökset ja oppimateriaali ovat varattavissa koko vuoden.
Lue lisää: www.mediataidekasvattaa.fi tai puhelimitse 050 597 1197 / Virpi Kanniainen, Aineen taidemuseo

Lämpimästi tervetuloa!

 

 

Aineen taidemuseon Painu patsaille -veistosreitti

Hallaa Kulttuurimatkailu 2014 -hankkeessa Torniossa toteutettiin Painu patsaille- veistosreitti, jonka avulla matkailija voi tutustua omatoimisesti tai ohjatusti Tornion keskustan julkisiin veistoksiin. Veistosreitti-oppaita voi hakea taidemuseon valvonnasta. Veistosreitin voi myös tehdä opastetusti. Opastuksen voi varata puh. 050 594 6868 / aine.taidemuseo@tornio.fi. Opastuksen hinta on 40,00 e / ryhmä.

 


SykeAine

SykeAine on kulttuurikuntoa kohottava tapa tutustua Tornioon. SykeAine vie sinut kierrokselle tutustumaan kaupungin merkittäviin nähtävyyksiin ja kulttuurikohteisiin; rakennuksiin, taideteoksiin ja muistomerkkeihin. Opastettu kierros taitetaan juosten tai kävellen. Museo-opas johdattelee kiinnostavalta kohteelta toiselle ja kertoo nähtävyyksien taustaa ja tarinaa. Samalla kun pulssi nousee ja syke kiihtyy, kohenee myös kulttuurikunto.
SykeAine on oivallinen ja erilainen tapa nähdä kaupunki. Sen avulla voi tutustua kotiseutuunsa uudesta näkökulmasta. Vieraille kahden valtakunnan rajan ja aikavyöhykkeen ylittävä opastettu nähtävyyslenkki on unohtumaton elämys. SykeAineen reittiä voidaan räätälöidä ryhmän toiveiden mukaan.

SykeAineen voi varata puh. 050 594 6868 / aine.taidemuseo@tornio.fi. Opastuksen hinta on 40,00 e / ryhmä.

 

II ULTIMA THULE –SEMINAARI lauantaina 15.6.2019 klo 10-15
Rajan ylityksiä: raja kokemuksena, politiikkana ja tekona

Aineen taidemuseon auditoriossa (Torikatu 4, Tornio)

Oulun Historiaseura järjestää 15.6.2019 Torniossa II ULTIMA THULE -seminaarin otsikolla Rajan ylityksiä: raja kokemuksena, politiikkana ja tekona. Seura järjestää joka toinen vuosi seminaarin Pohjois-Suomen ja Lapin historian aiheista jossakin päin Pohjois-Suomea tai Lappia. Nyt järjestettävä tapahtuma on kaikille avoin ja maksuton. Ultima Thule -seminaari on tarkoitettu kaikille historianharrastajille, historiantutkijoille ja historian ystäville.

SEMINAARIOHJELMA:
klo 10 seminaarin avaus, Oulun Historiaseuran puheenjohtaja Mauno Hiltunen
Tornion kaupungin tervehdys
Aineen taidemuseon tervehdys, amanuenssi Virpi Kanniainen

klo 10.30 professori Helena Ruotsala (Turun yliopisto), Rajat arjessa. Rajojen näkyvyys ja näkymättömyys Tornionlaaksossa?

klo 11 professori Matti Lackman, Ihmissalakuljetus Muurmannilta Ruotsiin 1915-1918

klo 11.30 VTT Anu Heiskanen (Helsingin yliopisto), Luvattoman rajan ylittäjät – syksyllä 1944 Norjaan ja Saksaan lähteneet suomalaisnaiset

klo 12 kahvitauko (omakustanteinen)

klo 12.45 FT Outi Autti (Oulun yliopisto), Kodin kynttilät: lappilaisten evakkomuistoja Ruotsista

klo 13.15 FM Karoliina Rantala, Lentävää mielikuvitusta ja voimakasta henkeä. Kalkki-maan kaivos teollisuusyhteisönä

klo 13.45 loppukeskustelu, dosentti Matti Enbuske & FM Anna Nieminen
tutustuminen Tornionlaakson maakuntamuseon kokoelmiin

Oulun historiaseura r.y. on vuonna 1933 perustettu tieteellinen seura ja yhteisö, jonka tarkoituksena on edistää historian tutkimusta ja harrastusta Oulussa ja Pohjois-Suomessa. Samoihin aikoihin seuran kanssa perustettiin Pohjois-Pohjanmaan maakuntaliitto, ja maakunta-arkisto aloitti toimintansa Oulussa. Historiaseura järjestää seminaareja ja retkiä sekä harjoittaa säännöllistä julkaisutoimintaa. Yhdistyksen kotipaikka on Oulu.
Seuran jäseneksi on tervetullut jokainen historian ystävä. Oulun historiaseura ei ole pelkästään ammattihistorioitsijoiden kerho, vaan kaikki kansalaispiirit tavoittava järjestö. Seurassa on tällä hetkellä lähes 150 jäsentä. Seura järjestää vuosittain useita esitelmätilaisuuksia, joissa eturivin suomalaistutkijat kertovat ajankohtaisista tutkimusaiheistaan. Viime aikoina esitelmätarjontaa on lisätty myös muille paikkakunnille.

Lisätietoja:
Oulun Historiaseuran kotisivu: http://pro.tsv.fi/oulunhistoriaseura/esittely.html#alku
Oulun Historiaseura Facebookissa: https://www.facebook.com/oulunhistoriaseura/

 

Näyttelyohjelma 2019

17.2.2019–6.1.2020 JAETTU ILO
Veli Aineen syntymästä 100 vuotta
Kokoelmanäyttely

15.3. –26.5.2019 ALHAISOLAULUJA
Joel Karppanen

7.6.–29.9.2019 VIISITOISTA VIIKKOA VIGGOA / FEMTON VECKOR AV VIGGO
Viggo Wallensköld

4.10.–17.11.2019 SANNA HAIMILA & HANNA SCHRODERUS

23.–24.11.2019 TAIDEBASAARI
Ohjelmallinen taiteen esittely- ja myyntitapahtuma

29.11.2019–26.1.2020 AUKEA
Eveliina Hämäläinen & Petri Saarikko

 

Museopalkintogaalan voittajat yhteiskuvassa. Erikoispalkinnon sai Aineen taidemuseo, kuvassa vasemmalta amanuenssi Virpi Kanniainen, museolehtori Anita Alamaunu ja johtaja Katriina Pietilä-Juntura. Vuoden museo on EMMA, Vuoden museojulkaisu -palkinnon sai Kansallismuseo. Kuva: Ossi Nyqvist.

Aineen taidemuseolle Vuoden Erikoispalkinto!

Aineen taidemuseo on palkittu Museoliiton vuoden 2018 erikoispalkinnolla. Palkinto ojennettiin Museopalkintogaalassa Vaasassa torstaina illalla.

Palkintoraati kuvailee Aineen taidemuseota alueellaan merkittäväksi, museoalaa uudistavaksi toimijaksi. Sen kantaaottava ääni kuuluu museon rajojen ulkopuolellakin ajankohtaisissa keskusteluissa. Museolla ja sen iloisella ja aktiivisella henkilökunnalla on vankka itseluottamus, hyvä henki ja peräänantamaton linja. Toiminnasta huokuu tekemisen meininkiä ja pientä itseironiaa.

Museo on ponnistanut pienistä resursseista huolimatta koko maassa keskustelua herättäväksi museoksi.

– Rohkea profiloituminen sekä yhteiskunnalliset ja poikkitaiteelliset avaukset ovat kasvattaneet museon vaikuttavuutta sen koko huomioiden valtavaksi, palkintoraati tiivistää perustelunsa.

Aineen taidemuseon johtaja Katriina Pietilä-Juntura pitää palkintoa tärkeänä ammattilaisten antamana tunnustuksena.

– Tuntuu, että olemme tehneet jotakin aivan oikein ja että toimintamme on juuri sitä, mitä tämän ajan museoilta odotetaan, Pietilä-Juntura iloitsee.

Aineen taidemuseo oli yksi Vuoden museo 2018 -kilpailun kuudesta finalistista. Vuoden museo 2018 -tittelin voitti EMMA – Espoon modernin taiteen museo. Aineen taidemuseon ja EMMA:n lisäksi finaalin etenivät 17 suomalaisen museon joukosta Muumimuseo ja Pelimuseo Tampereelta, Suomen Ilmailumuseo Vantaalta sekä Suomen kansallismuseo Helsingistä.

Myös joka toinen vuosi jaettava Vuoden museojulkaisu -palkinto jaettiin Vaasassa 14. kertaa. Museot hakivat palkintoa kaikkiaan 21 julkaisulle. Julkaisupalkinnon voitti Kansallismuseon valokuvakirja Julkinen ja kätketty Suomi.

 

 

 

 

 

Sivun alkuun