Tapahtumat

 

Kauhukartano – Hurjan hauska tapahtuma koko perheelle 4.11.2021

Huhuu, Kauhukartanolla kummittelee jälleen! Torstaina 4.11. on luvassa kammottavaa ohjelmaa koko perheelle Aineen taidemuseossa, Tornionlaakson museossa ja Tornion kirjastossa. Pukeudu teeman mukaan, tule keräämään myrkkyhelmiä ja etsimään taideteoksiin liittyviä kauhutarinoita, sekä herkuttelemaan Café Litkun ällöttävän karmeilla herkuilla. Uskallatko tulla paikalle?

AINE NOIR – Valossa ja varjossa taidetyöpajajakso
31.8.–17.12.2021

Kutsumme varhaiskasvatuksen, koulut ja oppilaitokset AINE NOIR – Valossa ja varjossa työpajajaksolle Aineen taidemuseoon. Taidemuseon uusittu kokoelmanäyttely ja rikosmysteeri ENNEN YÖTÄ – Tornio Noir esittelee moninaisen henkilögallerian taideteosten muodossa. Syksyn työpajajaksolla tutustutaan näyttelyn muotokuviin ja keskustellaan kuvien tunneilmaisusta. Työpajassa työskennellään aiheen parissa nestemäisellä vesiväri- ja mustetekniikalla.

Työpaja sopii kaikenikäisille ja kesto on n. 1,5 tuntia. Museovierailu ja työpajatyöskentely toteutetaan rajoitukset ja hygieniaohjeet huomioiden.

Ilmoittautumiset ja lisätietoja:
aine.taidemuseo@tornio.fi / 050 594 6868
tai
anita.alamaunu@tornio.fi / 050 597 1192

Lämpimästi tervetuloa!

 

 

400-vuotiasta Torniota hellitään marraskuussa poikkitaiteellisella PIOT valotapahtumalla!

Valopilkut ympäri kaupunkia 5.-7.11.2021 ja Valon juhla Aineen taidemuseon ja Tornionlaakson museon ympäristössä Rantakadun puistossa 6.11.2021.
Ilmoittaudu tapahtumaan mukaan Valopilkuksi!
Lisätietoja:
Tykkää PIOT-festivaalista myös Facebookissa ja pysy ajantasalla! Festivaali on kaikille avoin ja maksuton tapahtuma.

Kaivattu Taidebasaari järjestetään jälleen!

Marraskuisena viikonloppuna Aineen taidemuseolla saatetaan jälleen yhteen ammattitaiteilijoita, suunnittelijoita ja taiteen ystäviä. Aineen taidemuseon jo perinteeksi muodostunut kaksipäiväinen ohjelmallinen taiteen esittely- ja myyntitapahtuma Taidebasaari tarjoaa taidetta tarkasteltavaksi ja hankittavaksi sekä paikan päällä koettavaksi.
Basaari on persialaisperäinen sana kauppapaikalle tai kauppakadulle, mutta se tarkoittaa myös paikkaa, jossa voi kuljeskella. Taidemuseo on erityinen paikka taiteen kohtaamista varten, mutta taidebasaarissa ihmiset kohtaavat taiteen äärellä myös toisia ihmisiä, tuttuja ja tuntemattomia, eri alan taiteilijoita ja suunnittelijoita.
Taidebasaari on avoinna lauantaina ja sunnuntaina 20.–21.11. klo 11–17 ja viikonlopun aikana on taidepitoista ohjelmaa koko perheelle.
Päivitämme lisätietoja esiintyjistä lähempänä tapahtumaa. Café Aine palvelee koko viikonlopun ajan.
Vapaa pääsy, tervetuloa!

Aineen taidemuseon Painu patsaille -veistosreitti

Hallaa Kulttuurimatkailu 2014 -hankkeessa Torniossa toteutettiin Painu patsaille- veistosreitti, jonka avulla matkailija voi tutustua omatoimisesti tai ohjatusti Tornion keskustan julkisiin veistoksiin. Veistosreitti-oppaita voi hakea taidemuseon valvonnasta. Veistosreitin voi myös tehdä opastetusti. Opastuksen voi varata puh. 050 594 6868 / aine.taidemuseo@tornio.fi. Opastuksen hinta on 40,00 e / ryhmä.

 

 


SykeAine

SykeAine on kulttuurikuntoa kohottava tapa tutustua Tornioon. SykeAine vie sinut kierrokselle tutustumaan kaupungin merkittäviin nähtävyyksiin ja kulttuurikohteisiin; rakennuksiin, taideteoksiin ja muistomerkkeihin. Opastettu kierros taitetaan juosten tai kävellen. Museo-opas johdattelee kiinnostavalta kohteelta toiselle ja kertoo nähtävyyksien taustaa ja tarinaa. Samalla kun pulssi nousee ja syke kiihtyy, kohenee myös kulttuurikunto.
SykeAine on oivallinen ja erilainen tapa nähdä kaupunki. Sen avulla voi tutustua kotiseutuunsa uudesta näkökulmasta. Vieraille kahden valtakunnan rajan ja aikavyöhykkeen ylittävä opastettu nähtävyyslenkki on unohtumaton elämys. SykeAineen reittiä voidaan räätälöidä ryhmän toiveiden mukaan.

SykeAineen voi varata puh. 050 594 6868 / aine.taidemuseo@tornio.fi. Opastuksen hinta on 40,00 e / ryhmä.

 

 

Museopalkintogaalan voittajat yhteiskuvassa. Erikoispalkinnon sai Aineen taidemuseo, kuvassa vasemmalta amanuenssi Virpi Kanniainen, museolehtori Anita Alamaunu ja johtaja Katriina Pietilä-Juntura. Vuoden museo on EMMA, Vuoden museojulkaisu -palkinnon sai Kansallismuseo. Kuva: Ossi Nyqvist.

Aineen taidemuseolle Vuoden Erikoispalkinto 2018!

Aineen taidemuseo on palkittu Museoliiton vuoden 2018 erikoispalkinnolla. Palkinto ojennettiin Museopalkintogaalassa Vaasassa torstaina illalla.

Palkintoraati kuvailee Aineen taidemuseota alueellaan merkittäväksi, museoalaa uudistavaksi toimijaksi. Sen kantaaottava ääni kuuluu museon rajojen ulkopuolellakin ajankohtaisissa keskusteluissa. Museolla ja sen iloisella ja aktiivisella henkilökunnalla on vankka itseluottamus, hyvä henki ja peräänantamaton linja. Toiminnasta huokuu tekemisen meininkiä ja pientä itseironiaa.

Museo on ponnistanut pienistä resursseista huolimatta koko maassa keskustelua herättäväksi museoksi.

– Rohkea profiloituminen sekä yhteiskunnalliset ja poikkitaiteelliset avaukset ovat kasvattaneet museon vaikuttavuutta sen koko huomioiden valtavaksi, palkintoraati tiivistää perustelunsa.

 

Aineen taidemuseon johtaja Katriina Pietilä-Juntura pitää palkintoa tärkeänä ammattilaisten antamana tunnustuksena.

– Tuntuu, että olemme tehneet jotakin aivan oikein ja että toimintamme on juuri sitä, mitä tämän ajan museoilta odotetaan, Pietilä-Juntura iloitsee.

Aineen taidemuseo oli yksi Vuoden museo 2018 -kilpailun kuudesta finalistista. Vuoden museo 2018 -tittelin voitti EMMA – Espoon modernin taiteen museo. Aineen taidemuseon ja EMMA:n lisäksi finaalin etenivät 17 suomalaisen museon joukosta Muumimuseo ja Pelimuseo Tampereelta, Suomen Ilmailumuseo Vantaalta sekä Suomen kansallismuseo Helsingistä.

Myös joka toinen vuosi jaettava Vuoden museojulkaisu -palkinto jaettiin Vaasassa 14. kertaa. Museot hakivat palkintoa kaikkiaan 21 julkaisulle. Julkaisupalkinnon voitti Kansallismuseon valokuvakirja Julkinen ja kätketty Suomi.

 

 

 

 

 

Sivun alkuun