Uutiset

 

AINEEN TAIDEMUSEON TAIDEKASVATUSOHJELMA – Kevät 2022

Keväällä 2022 Aineen taidemuseon taidekasvatustyö jalkautuu ryhmien luo taidemuseorakennuksen ollessa remontissa. Taidemuseo tarjoaa taidekasvatusohjelman, jonka pohjalta ryhmät voivat varata ohjatun taidepajan omiin tiloihinsa. Taidepaja sisältää taideteosten esittelyn, ohjauksen tekniikkaan ja materiaalit.

Maaliskuusta huhtikuuhun työpajat toteutetaan ryhmän omissa tiloissa, esim. päiväkodeissa, kouluissa, nuorisotiloissa, päiväkeskuksissa ja hoivakodeissa. Toukokuusta eteenpäin työpajat siirtyvät Galleria Kortteeriin Rajalla-kauppakeskuksen 2. kerrokseen. Työpajat ovat varattavissa maanantaista perjantaihin klo 8–16 välisenä aikana.

Taidekasvatusohjelma sisältää kaksi eri työpajaa, joista ryhmä voi valita joko toisen tai molemmat. Yhden työpajan kesto on n. 1,5 tuntia. Kuvansiirto-työpaja sopii kaikenikäisille, linotekniikka vaatii riittäviä motorisia kädentaitoja. Työpajat ovat veloituksettomia.

1. Kuva kuvassa -työpaja
Kaikenikäisille soveltuvassa työpajassa tehdään sekatekniikkatyö, jossa testataan kuvansiirtoa. Muotokuviin perustuvassa työpajassa esitellään taiteilijoiden omakuvia. Tämän jälkeen oma teos toteutetaan kuvatulosteen, kuvansiirtotussin ja puuvärikynien kanssa. Osallistujat voivat tuoda oman kuvan tulosteena tai käyttää taidemuseon taideteoskuvia. Valittu kuva siirretään paperille ja sen ympärille luodaan vesiliukoisilla puuvärikynillä kertomus ja miljöö kuvan henkilölle.

2. Luontoa ja linoa -työpaja
Luontoaiheisessa työpajassa kokeillaan linopainantaa ja levyn kaiverrusta käyttämällä pehmeää Mastercut-levyä. Työpajassa tutustutaan vastaavalla tekniikalla tehtyihin taidemuseon kokoelmateoksiin ja tehdään oma linokaiverrus pohtien omaa luontosuhdetta ja ympäristöä, jossa elämme. Linolevy on mahdollista korvata solumuovilevyllä, jolloin työpaja sopii kaikenikäisille.

Varaukset ja lisätietoja:
museolehtori Anita Alamaunu / Aineen taidemuseo
050 597 1192 / anita.alamaunu@tornio.fi

Aineen taidemuseon näyttelytoiminta vuonna 2022

Rajakartanon remontista huolimatta Aineen taidemuseon näyttelytoiminta tulee olemaan aktiivista myös vuonna 2022.

Toukokuun 11. päivä Alatornion kirkossa järjestetään Struve-tapahtuma, jossa on hieno mahdollisuus nähdä yksi museon vanhoista taideaarteista. Kirkkoon tulee esille Aineen Kuvataidesäätiön kokoelmaan kuuluva Werner Holmbergin maalaus Tornio keskiyön auringossa (1849).

Tornio-viikolla torstaina 12.5. avautuu Väylän väki -kokoelmanäyttely Rajalla på Gränsen -kauppakeskuksen tiloissa. Galleria Kortteerin laaja näyttely esittelee taidetta ja tekijöitä Tornionjokilaaksosta elokuun loppuun saakka.

Loppukesästä pääsee vauhtiin hanke nimeltä Tilaa taiteilijuuteen – vammaisten ja viittomakielisten taiteilijoiden yhdenvertaisuus. Se toteutetaan yhteistyössä Yhdenvertaisen kulttuurin puolesta ry:n kanssa. Näyttely- ja residenssihankkeen tavoitteena on vähentää kulttuurialan syrjiviä käytäntöjä ja löytää kokeilevia ratkaisuja vammaisten ja viittomakielisten taiteilijoiden työskentelyyn.

Syksyllä jatkamme myös yhteistyötä Lapin ammattikorkeakoulun kanssa Struven aikamatkassa -hankkeessa sekä uudistamme loppuvuodesta Tornion kaupungintalon kokoelmanäyttelyn.

Rajakartano sulkeutuu remontin ajaksi vuonna 2022

Tänä vuonna uudet tuulet puhaltavat ja museo muuttaa joksikin aikaa muotoaan Rajakartanon remontin vuoksi. Museo on viimeistä päivää avoinna yleisölle sunnuntaina 30.1.2022.

Kevään aikana Aineen taidemuseon toimisto siirtyy kirjaston keralla väistötiloihin Sähkötaloon. Näyttely- ja taidekasvatustoimintaa tullaan remontin aikana jatkamaan muissa väliaikaisissa tiloissa eri puolilla kaupunkia. Toiminta jatkuu aktiivisena läpi vuoden ja luvassa on myös uusia mielenkiintoisia yhteistyöprojekteja.

Keräilijän Tornio -näyttely sulkeutuu muita näyttelyitä aiemmin ja on nähtävillä sunnuntaihin 16.1. saakka.

 

Aineen kuvataidesäätiölle merkittävä lahjoitus Ilkka Juhani Takalo-Eskolan taidetta

Taiteilija Ilkka Juhani Takalo-Eskola (s. 1937) on lahjoittanut teoksiaan Aineen Kuvataidesäätiön kokoelmiin.

Kokonaisuuteen kuuluu 25 teosta, jotka kattavat taiteilijan uran 1960-luvulta 2010-luvulle saakka. Erityinen painotus on suurikokoisissa maalauksissa, jotka on tilattu Takalo-Eskolalta Helsingin Taidehallissa vuonna 2002 esillä ollutta Maaseudun sivistysliiton 50-vuotisjuhlanäyttelyä varten. Takalo-Eskolan tuotantoon kuuluu myös runsaasti omakuvia, joista Aineen kuvataidesäätiön lahjoitukseen sisältyy 80-luvulla maalattu omakuvien sarja.

Takalo-Eskolan teokset täydentävät Aineen taidemuseon kokoelmien suomalaisen taiteen tarinaa. Takalo-Eskola on tehnyt uraauurtavaa työtä niin maalaustaiteen, kirjallisuuden, kollaasien kuin käsite- ja performanssitaiteenkin aloilla. Takalo-Eskolan monitaiteisella tuotannolla on vahva vaikutus nykytaiteen kentällä ja hänen pitkä uransa on merkittävä myös kansainvälisesti. Takalo-Eskola on muun muassa toiminut Kuvataideakatemian maalauksen yliopettajana ja rehtorina sekä saanut Ars Fennica -palkinnon elämäntyöstään vuonna 2006.

Takalo-Eskola on syntyisin Tornion naapurikunnasta Keminmaalta. Kasvuympäristön maaseudulla ja luonnolla on ollut merkittävä vaikutus hänen usein omaelämäkerralliseen taiteeseensa. Monissa Takalo-Eskolan teoksissa esiintyy esimerkiksi kaloja, jotka uivat hänen tajuntaansa jo lapsuuden ja nuoruuden kalavesillä Kemijoella.

Lahjoituskokonaisuuteen sisältyy muun muassa teos Aavikon yli (1999), josta Takalo-Eskola kirjoittaa: Leijun hallitusti kalana aavikon yllä, takana aurinko, taivaalla sydänpyrstö. Koen helpon etenemisen hurmion kuin metsälenkillä joskus, kun juoksu kulki. Mielessä visio biosfäärin ykseydestä, kuin kätketyn onnen lämpö. (Ilkka Juhani Takalo-Eskola, Taidan olla taiteilija, 2017.)

Kuvassa Aineen taidemuseon henkilökunta Virpi Kanniainen, Anu Pasanen, Mikko Saarenpää, Anita Alamaunu, Jari Hannuniemi sekä taiteilija Ilkka Juhani Takalo-Eskola (toinen oikealta). Kanniainen pitelee lahjoituskokonaisuuteen kuuluvaa teosta Kesälaulu (1974).

Lisätietoja:
Virpi Kanniainen, museonjohtaja vs.
050 597 1197
virpi.kanniainen@tornio.fi

 

Virpi Kanniainen on valittu Aineen taidemuseon johtajaksi

Aineen taidemuseon johtokunta on kokouksessaan 9.12. päättänyt, että Aineen taidemuseon uudeksi johtajaksi nimitetään Virpi Kanniainen (TaM).

Kanniainen on valmistunut taiteen maisteriksi Lapin yliopistosta (Taiteiden tiedekunta, tekstiilimuotoilu) vuonna 2000 ja tehnyt taidehistorian laudaturtutkielman vuonna 2015 aiheenaan pohjois-suomalaisen taidemaalarin Pekka Hermanni Kyrön tuotanto. Tämän lisäksi Kanniainen on täydentänyt tutkintoaan muun muassa taidekasvatuksen, museologian, johtamisen sekä asiakirjahallinnon opinnoilla.

Kanniainen on toiminut vuodesta 2011 Aineen taidemuseon amanuenssina ja viimeisen vuoden ajan viransijaisena museonjohtajana. Erilaisten hankkeiden kautta hän on ollut mukana Aineen taidemuseon toiminnassa vuodesta 2002 lähtien.

Uusi museonjohtaja odottaa, että pääsee jatkamaan museotyön vaikuttavuuden ja taiteen saavutettavuuden kehittämistä yhteistyössä henkilöstön kanssa. Tämän työn mahdollistaa Aineen taidemuseon laaja ja laadukas suomalaisen taiteen kokoelma sekä aktiivinen taidekasvatustoiminta.

Tapahtumat

 

 

Aineen taidemuseon Painu patsaille -veistosreitti

Hallaa Kulttuurimatkailu 2014 -hankkeessa Torniossa toteutettiin Painu patsaille- veistosreitti, jonka avulla matkailija voi tutustua omatoimisesti tai ohjatusti Tornion keskustan julkisiin veistoksiin. Veistosreitti-oppaita voi hakea taidemuseon valvonnasta. Veistosreitin voi myös tehdä opastetusti. Opastuksen voi varata puh. 050 594 6868 / aine.taidemuseo@tornio.fi. Opastuksen hinta on 40,00 e / ryhmä.

 

 


SykeAine

SykeAine on kulttuurikuntoa kohottava tapa tutustua Tornioon. SykeAine vie sinut kierrokselle tutustumaan kaupungin merkittäviin nähtävyyksiin ja kulttuurikohteisiin; rakennuksiin, taideteoksiin ja muistomerkkeihin. Opastettu kierros taitetaan juosten tai kävellen. Museo-opas johdattelee kiinnostavalta kohteelta toiselle ja kertoo nähtävyyksien taustaa ja tarinaa. Samalla kun pulssi nousee ja syke kiihtyy, kohenee myös kulttuurikunto.
SykeAine on oivallinen ja erilainen tapa nähdä kaupunki. Sen avulla voi tutustua kotiseutuunsa uudesta näkökulmasta. Vieraille kahden valtakunnan rajan ja aikavyöhykkeen ylittävä opastettu nähtävyyslenkki on unohtumaton elämys. SykeAineen reittiä voidaan räätälöidä ryhmän toiveiden mukaan.

SykeAineen voi varata puh. 050 594 6868 / aine.taidemuseo@tornio.fi. Opastuksen hinta on 40,00 e / ryhmä.

 

 

Museopalkintogaalan voittajat yhteiskuvassa. Erikoispalkinnon sai Aineen taidemuseo, kuvassa vasemmalta amanuenssi Virpi Kanniainen, museolehtori Anita Alamaunu ja johtaja Katriina Pietilä-Juntura. Vuoden museo on EMMA, Vuoden museojulkaisu -palkinnon sai Kansallismuseo. Kuva: Ossi Nyqvist.

Aineen taidemuseolle Vuoden Erikoispalkinto 2018!

Aineen taidemuseo on palkittu Museoliiton vuoden 2018 erikoispalkinnolla. Palkinto ojennettiin Museopalkintogaalassa Vaasassa torstaina illalla.

Palkintoraati kuvailee Aineen taidemuseota alueellaan merkittäväksi, museoalaa uudistavaksi toimijaksi. Sen kantaaottava ääni kuuluu museon rajojen ulkopuolellakin ajankohtaisissa keskusteluissa. Museolla ja sen iloisella ja aktiivisella henkilökunnalla on vankka itseluottamus, hyvä henki ja peräänantamaton linja. Toiminnasta huokuu tekemisen meininkiä ja pientä itseironiaa.

Museo on ponnistanut pienistä resursseista huolimatta koko maassa keskustelua herättäväksi museoksi.

– Rohkea profiloituminen sekä yhteiskunnalliset ja poikkitaiteelliset avaukset ovat kasvattaneet museon vaikuttavuutta sen koko huomioiden valtavaksi, palkintoraati tiivistää perustelunsa.

 

Aineen taidemuseon johtaja Katriina Pietilä-Juntura pitää palkintoa tärkeänä ammattilaisten antamana tunnustuksena.

– Tuntuu, että olemme tehneet jotakin aivan oikein ja että toimintamme on juuri sitä, mitä tämän ajan museoilta odotetaan, Pietilä-Juntura iloitsee.

Aineen taidemuseo oli yksi Vuoden museo 2018 -kilpailun kuudesta finalistista. Vuoden museo 2018 -tittelin voitti EMMA – Espoon modernin taiteen museo. Aineen taidemuseon ja EMMA:n lisäksi finaalin etenivät 17 suomalaisen museon joukosta Muumimuseo ja Pelimuseo Tampereelta, Suomen Ilmailumuseo Vantaalta sekä Suomen kansallismuseo Helsingistä.

Myös joka toinen vuosi jaettava Vuoden museojulkaisu -palkinto jaettiin Vaasassa 14. kertaa. Museot hakivat palkintoa kaikkiaan 21 julkaisulle. Julkaisupalkinnon voitti Kansallismuseon valokuvakirja Julkinen ja kätketty Suomi.

 

 

 

 

 

Sivun alkuun