Tapahtumat

 

Pohjola-Nordenin elokuvaillat Aineen taidemuseon auditoriossa syksyllä 2018

Tornion Pohjola-Nordenin elokuvaillat: Kuukauden pohjoismainen elokuva
Aineen taidemuseon auditoriossa on keväästä 2016 esitetty kerran kuukaudessa pohjoismaisia elokuvia yhteistyössä Tornion Pohjola-Nordenin kanssa. Näytöksiin on vapaa pääsy.

Syksyn 2018 näytösajat:

tiistai 9.10. klo 17 BERGMAN 100: SYYSSONAATTI / Höstsonaten
(Ingmar Bergman, DE/SE 1978) K/F12, suom. tekstitys

torstai 15.11. klo 17 THE MAN/Mesteren
(Charlotte Sieling, DK 2016), 94 min, K/F12, suom. tekstitys

torstai 13.12. klo 17 BERGMAN 100: FANNY JA ALEXANDER/Fanny och Alexander
(Ingmar Bergman, SE 1982) 188 min, K/F16, suom. tekstitys

 

Ke 10.10.2018 klo 18 Meri-Lapin jousikvartetti

Rajojen yli

Ohjelma:
J. Kuusisto: Play 3
Nuorvala: Jousikvartetto nro 2
Nieminen: gestures of Winter

Tässä konsertissa kohtaa kolme suomalaista aikamme sävelkieltä. Meri-Lapin jousikvartetille sävelletty Gestures of Winter on täynnä pohjoisen talven ihmeitä kuten revontulen ääniä, pimeyden mystiikkaa ja vilun väristyksiä.
Konsertin kesto on noin 75 minuuttia sisältäen väliajan. Konserttiin on vapaa pääsy.

 

17.10.2018 klo 18 flamencolaulaja Anne Murtola & flamencokitaristi Joonas Widenius

Flamencolaulaja Anna Murtolan sooloprojekti keskittyy flamencomusiikin ytimeen: ihmisäänen vahvaan ja herkkään voimaan joka ei taatusti jätä ketään kylmäksi. Syksyllä 2018 julkaistavan debyyttisoololevyn ohjelmisto yhdistää perinteisempää flamencolaulua sekä maailmanmusiikin muita muotoja sekä uutta, omaa suurimmaksi osaksi espanjankielistä musiikkia. Sooloprojektissaan Murtolaa säestävät Suomen eturivin kitaristeihin lukeutuva flamencokitaristi Joonas Widenius, pitkän linjan bassotaituri Hannu Rantanen sekä Espanjassa maailman flamencon huippujen kanssa työskentelevä perkussionisti Karo Sampela.

Kokoillan levynjulkaisukonsertin aikana kuullaan musiikkia Murtolan debyyttisoololevyn ohjelmistosta: sekä perinteisen flamencon syvempiä sävyjä, että kevyempiä laulelmatyyppisiä kappaleita, joissa laulajan sävykäs ääni ja flamencokitaran virtuoottiset rytmit pitävät intensiivistä vuoropuhelua. Kontrabasso ja erilaiset perkussiot luovat laululle puhuttelevan taustamaiseman.

Oulusta lähtöisin oleva Anna Murtola (1983) on maailman pohjoisin flamencolaulaja. Suomalaisen flamencolaulun pioneereihin lukeutuva laulaja on löytänyt oman vahvan äänensä tämän intensiivisen espanjalaisen perinteen tulkitsijana. Murtola tunnetaan myös world-fuusioyhtye Bajo Ceron solistina ja monipuolisena, yli genrerajojen kurkottavana karismaattisena esiintyjänä.

 

1.11.2018 klo 17 – 19 Kauhukartano

Tornion kirjastossa, Aineen taidemuseossa ja Tornionlaakson maakuntamuseossa juhlitaan pyhäinpäiväviikolla jälleen halloweenia!

 

14.11.2018 klo 18 Meri-Lapin jousikvartetti

Maailman laidoilta 2

Ohjelma:
Nielsen: At the Bier of a Young Artist
Grieg: Jousikvartetto nro 2
Ginastera: Jousikvartetto nro 2
Pohjoismaissa Grieg on tunnetumpi säveltäjä kuin Alberto Ginastera, mutta kotimaassaan Argentiinassa Ginasteraa pidetään yhtenä koko Etelä-Amerikan tärkeimmistä säveltäjistä.

Konsertin kesto on noin 75 minuuttia sisältäen väliajan. Konserttiin on vapaa pääsy.

 

 

Aineen taidemuseon vuoden 2018 näyttelyt

10.2.2018–6.1.2019 LÄHTÖ JA LAUKAUS
Kokoelmanäyttely

12.1.–15.4.2018 VIESTEJÄ – MESSAGES
Jaanus Samma

20.4.-31.5.2018 PELASTUS & RANGAISTUS
Sasha Huber, Eveliina Hämäläinen, Aarno Rankka, Petri Saarikko, Kai Sadinmaa

7.6.– 30.9.2018 MET
Mari Oikarinen – Esa Meltaus – Tom Engblom

12.10.–18.11.2018 BERÖRING – KOSKETUS
Ville Andersson, Eeva-Riitta Eerola, Ilari Hautamäki ja Heidi Lampenius

24.11.–25.11.2018 TAIDEBASAARI
Ohjelmallinen taiteen esittely- ja myyntitapahtuma

30.11.–27.1.2019 TAITEILIJAKIRJOJA
Yhteistyössä Helsingin kaupungin Rikhardinkadun kirjaston ja Tornion kirjaston kanssa

 

 

 

Museopalkintogaalan voittajat yhteiskuvassa. Erikoispalkinnon sai Aineen taidemuseo, kuvassa vasemmalta amanuenssi Virpi Kanniainen, museolehtori Anita Alamaunu ja johtaja Katriina Pietilä-Juntura. Vuoden museo on EMMA, Vuoden museojulkaisu -palkinnon sai Kansallismuseo. Kuva: Ossi Nyqvist.

Aineen taidemuseolle Vuoden Erikoispalkinto!

Aineen taidemuseo on palkittu Museoliiton vuoden 2018 erikoispalkinnolla. Palkinto ojennettiin Museopalkintogaalassa Vaasassa torstaina illalla.

Palkintoraati kuvailee Aineen taidemuseota alueellaan merkittäväksi, museoalaa uudistavaksi toimijaksi. Sen kantaaottava ääni kuuluu museon rajojen ulkopuolellakin ajankohtaisissa keskusteluissa. Museolla ja sen iloisella ja aktiivisella henkilökunnalla on vankka itseluottamus, hyvä henki ja peräänantamaton linja. Toiminnasta huokuu tekemisen meininkiä ja pientä itseironiaa.

Museo on ponnistanut pienistä resursseista huolimatta koko maassa keskustelua herättäväksi museoksi.

– Rohkea profiloituminen sekä yhteiskunnalliset ja poikkitaiteelliset avaukset ovat kasvattaneet museon vaikuttavuutta sen koko huomioiden valtavaksi, palkintoraati tiivistää perustelunsa.

Aineen taidemuseon johtaja Katriina Pietilä-Juntura pitää palkintoa tärkeänä ammattilaisten antamana tunnustuksena.

– Tuntuu, että olemme tehneet jotakin aivan oikein ja että toimintamme on juuri sitä, mitä tämän ajan museoilta odotetaan, Pietilä-Juntura iloitsee.

Aineen taidemuseo oli yksi Vuoden museo 2018 -kilpailun kuudesta finalistista. Vuoden museo 2018 -tittelin voitti EMMA – Espoon modernin taiteen museo. Aineen taidemuseon ja EMMA:n lisäksi finaalin etenivät 17 suomalaisen museon joukosta Muumimuseo ja Pelimuseo Tampereelta, Suomen Ilmailumuseo Vantaalta sekä Suomen kansallismuseo Helsingistä.

Myös joka toinen vuosi jaettava Vuoden museojulkaisu -palkinto jaettiin Vaasassa 14. kertaa. Museot hakivat palkintoa kaikkiaan 21 julkaisulle. Julkaisupalkinnon voitti Kansallismuseon valokuvakirja Julkinen ja kätketty Suomi.

 

 

 

 

 

Sivun alkuun