Lasten ja nuorten taideleiri hiihtolomaviikolla 4.-8.3.2024

 

 

 

 

 

Aineen taidemuseossa järjestetään jälleen taideleiri hiihtolomaviikolla 4.-8.3.2024.

Leirillä tutustumme Aineen taidemuseon taidekokoelmien kautta taiteeseen ja perehdymme joka päivä erilaiseen teemaan itse tekemisen ja leikin kautta. Leirin ohjaajina toimivat Aineen taidemuseon museopedagoginen henkilöstö.

Leiri on suunnattu 7–16-vuotiaille lapsille ja nuorille. Nuoremmat voivat osallistua vanhemman kanssa.

Leiri järjestetään Aineen taidemuseossa (os. Torikatu 2) maanantaista 4.3.2024 perjantaihin 8.3.2024 klo 10:00-15:00. Leiri huipentuu perjantaina 8.3. kello 14:00 päättäjäisiin, jolloin leiriläisten teokset ovat esillä Café Aineessa ja leiriläisille jaetaan diplomit. Perhe ja ystävät ovat lämpimästi tervetulleita päättäjäisiin.

Leiri on osallistujille maksuton. Leiripäivän aikana osallistujille tarjotaan lounas ja välipala. Maksimiosallistujamäärä leirille on 20 henkilöä. Leirille osallistujat otetaan ilmoittautumisjärjestyksessä. Ilmoittautuminen viimeistään 29.2.2023. Ruokarajoitteista on hyvä ilmoittaa ilmoittautumisen yhteydessä.

Leirille ilmoittaudutaan aine.taidemuseo@tornio.fi tai puhelimitse 040 185 3701

 

 

Aineen taidemuseo järjestää 12.3.2024 kaikille avoimen kohtaamiskoulutuksen yhteistyössä Meri-Lapin Seta ry:n kanssa. Koulutus vahvistaa mm. asiakaspalvelutehtävissä tarvittavia kohtaamistaitoja

Koulutuksessa käsiteltävät aiheet:
Miten kohdata sateenkaareva henkilö työssä?
Seksuaalinen suuntautuminen ja sukupuolen moninaisuus
Vähemmistöstressi, mitä se on?
Viharikokset
Kouluttajana toimii Meri-Lapin Seta ry. Koulutus järjestetään Aineen taidemuseon, Meri-Lapin Seta ry:n ja Border Pride 2024 BorderPride kanssa yhteistyössä.
Koulutuksen aika ja paikka: tiistaina 12.3.2024 klo 14.00–15.30
Aineen taidemuseo, Torikatu 2 95400 Tornio
Koulutus on osallistujille maksuton, kahvitarjoilu!
Pyydämme ilmoittautumiset 8.3.2024 mennessä aine.taidemuseo@tornio.fi tai +358 50 594 6868
Lisätietoja: Virpi Kanniainen, Aineen taidemuseon johtaja
virpi.kanniainen@tornio.fi +358 50 5971197
Kuva: Eija Mäkivuoti

 

 

 

Aineen taidemuseon näyttelyt käsittelevät vuonna 2024 uneksimisen, pimeyden, näkymisen ja näkymättömyyden teemoja – luvassa maalarimestareita, grafiikkaa ja liikkuvaa kuvaa

Aineen taidemuseon vuoden 2024 ensimmäinen näyttely esittelee ruotsalaisen taiteilijaduon Karin Keisu (1995, Juoksengi, Ruotsi) ja Josse Thuresson (1992, Tukholma) uutta tuotantoa. Keisun ja Thuressonin näyttelyn Jaettu poissaolo / En delad frånvaro / A Shared absence perustana on Selma Lagerlöfin kirja Peukaloisen retket (1906–1907) ja se kuinka Tornionlaakso sekä Suomen ja Ruotsin raja on tehty alkuperäisessä Lagerlöfin tarinassa täysin näkymättömäksi. Näyttely avautuu 23.2.2024 ja on esillä 12.5.2024 asti.

Aineen taidemuseon kesän 2024 päänäyttelynä nähdään taidegraafikko, professori Kuutti Lavosen tuotantoa. Loppuvuoden 2024 näyttelyt tarjoilevat monipuolista maalaustaiteen ja värien äärellä herkuttelua. Oululaisen Kirsti Muinosen tuotantoa nähdään syksyllä 2024 ja vuoden päättää kittiläläisen taiteilijaduon Raisa Raekallion ja Misha del Valin näyttely.

Aineen taidemuseon suositut, vuonna 2023 alkaneet näyttelyt Yhteistyötä ja ystävyyttä – teoksia Maaretta Jaukkurin kokoelmasta jatkuu 4.2.2024 saakka ja kokoelmanäyttelyt Risteyksiä ja FOKUS Annikki Luukela ovat esillä 28.1.2024 saakka. Aineen taidemuseon uusittu kokoelmanäyttely Mitäs täällä tapahtuu? jatkuu vuoden 2024 ajan osin uudelleen varioituna.

 

Aineen taidemuseolle Tornioon merkittävä lahjoitus nykytaiteen professori Maaretta Jaukkurilta 

 

 

Kuva: Petri Summanen

Aineen taidemuseo on saanut merkittävän lahjoituksen nykytaiteen professori, kuraattori Maaretta Jaukkurilta. Lahjoitus käsittää taidekokoelman, joka sisältää yli sata taideteosta taiteilijoilta kuten Paul Osipow, Kain Tapper ja Leena Luostarinen sekä kansainvälisiltä taiteilijoilta mukaan lukien mm. Ilya Kabakov, Anne-Karin Furunes ja Hulda Hákon.

Maaretta Jaukkurin mukaan lahjoituskokoelma heijastaa hänen yli neljän vuosikymmenen aikana tekemäänsä yhteistyötä nykytaiteilijoiden kanssa. Samalla se kertoo myös Jaukkurin omista kiinnostuksen kohteista. Lisäksi pohjoismaisuus on yksi kokoelman ominainen piirre.

– Olen kiinnostuksella seurannut Aineen taidemuseon kokoelmapolitiikkaa, jonka yhtenä painopisteenä on pohjoissuomalainen taide. Toivon todella, että kokoelmasta on iloa kaupungin asukkaille ja että se omalta osaltaan tarjoaa museolle mahdollisuuksia laajentaa näyttelytoiminnan sisältöä. Aineen taidemuseo on minulle tärkeä, sillä Tornio on isäni kotikaupunki ja olen myös elänyt ensimmäiset vuoteni Torniossa.

Aineen taidemuseon johtaja Virpi Kanniaisen mukaan lahjoitus täydentää erittäin hyvin Aineen taidemuseon omia kokoelmia.

– Aineen taidemuseo ja Tornion kaupunki ovat erittäin iloisia ja kiitollisia vastaanottaessaan Maaretta Jaukkurin ainutlaatuisen ja arvokkaan taidekokoelmalahjoituksen. Kokoelma on Aineen taidemuseolle monin tavoin merkittävä, sillä se on ajallisesti yhtenäinen läpileikkaus suomalaista nykytaidetta ja sisältää niin kansallisesti kuin ja kansainvälisesti ansioituneita taiteilijoita. Odotamme innolla ensi syksyä, jolloin pääsemme esittelemään kokoelmaa kaikkien iloksi.

Maaretta Jaukkurin kokoelmasta kuratoitu näyttely avautuu Aineen taidemuseossa loppuvuonna 2023. Näyttelyn kuraattorina toimii Maaretta Jaukkuri.

Maaretta Jaukkuri on syntynyt Rovaniemellä ja viettänyt lapsuutensa varhaisvuodet Torniossa. Jaukkuri on tehnyt mittavan uran Pohjoismaisen ja kansainvälisen nykytaiteen ja kuratoinnin parissa. Jaukkuri toimi Pohjoismaisen taidekeskuksen näyttelypäällikkönä, Tukholman Moderna Museetin vt. kuraattorina, Nykytaiteen museo Kiasman intendenttinä, Oslon Kunstnernes Husin taiteellisena johtajana, Trondheimin yliopiston professorina ja Taideyliopiston Kuvataideakatemian Praxis-maisteriohjelman professorina. Hänen nimeään kantava säätiö Maaretta Jaukkuri Foundation toimii Pohjois-Norjan Lofooteilla, jossa säätiö ylläpitää residenssitoimintaa. Jaukkuri on työskennellyt koko uransa ajan merkittävien kansainvälisten taiteilijoiden kanssa ja ollut muun muassa luomassa ja kuratoinut Pohjois-Norjaan Artscape Nordland kansainvälistä veistotaiteen verkostoa.

Aineen taidemuseon toiminta pohjautuu vuonna 1974 perustetun Aineen Kuvataidesäätiön suomalaisen taiteen kokoelmalle. Aineen Kuvataidesäätiön kokoelma on torniolaisten kokoelmakeräilijöiden Eila (1920–2013) ja Veli Aineen (1919–2008) elämäntyön tulosta. Yleisölle Aineen taidemuseo avautui vuonna 1986. Kokoelmiin kuuluu tänä päivänä yli 3500 taideteosta. Museon vuosittainen kävijämäärä on vakiintunut noin 20 000 kävijään vuodessa.

Lisätietoja: museonjohtaja Virpi Kanniainen
virpi.kanniainen@tornio.fi  puh. +358 (0)50 597 1197

 

 

Sivun alkuun