Tapahtumat

 

QUEER BODIES Sukupuolen ja kehon moninaisuudesta

Aineen taidemuseo kutsuu yläkoulut ja toisen asteen oppilaitokset mukaan pohtimaan sukupuolen ja kehon moninaisuuteen liittyviä aiheita QUEER BODIES – näytökseen. Ohjelma on osa Aineen taidemuseon tasa-arvokasvatusta ja pedagogista toimintaa sekä Tornion kaupungin Rasisminvastaista viikkoa. #elämänlaatu

Suomalaisen mediataiteen keskus AV-arkki täyttää 30 vuotta ja julkaisi osana juhlavuoden ohjelmaa yläkouluille ja toiselle asteelle suunnatun Queer Bodies -näytöksen ja oppimateriaalipaketin. Viisi teosta haastaa sukupuoliin, seksuaalisuuksiin ja kehoihin liittyviä normeja ja oletuksia sekä tuo esiin näiden määrittelyn poliittisuutta. Taiteilijat ovat suomalaisia eturivin mediataiteilijoita. Oppimateriaali on tehty yhteistyössä Setan ry:n kanssa.

Näytösajat Aineen taidemuseon auditoriossa ti 19.3. klo 9-10:30, ke 20.3. klo 13-14:30 ja to 21.3. klo 15-16:30. Näytökset ovat varattavissa myös muina aikoina.

Lue lisää: www.mediataidekasvattaa.fi tai puhelimitse 050 597 1197 / Virpi Kanniainen, Aineen taidemuseo

Lämpimästi tervetuloa!

 

Pohjola-Nordenin elokuvaillat Aineen taidemuseon auditoriossa keväällä 2019

Tornion Pohjola-Nordenin elokuvaillat: Kuukauden pohjoismainen elokuva
Aineen taidemuseon auditoriossa on keväästä 2016 esitetty kerran kuukaudessa pohjoismaisia elokuvia yhteistyössä Tornion Pohjola-Nordenin kanssa. Näytöksiin on vapaa pääsy.

Kevään 2019 näytösajat:

to 11.4.2019 klo 17
AMATÖÖRIT / Amatörer
(Gabriela Pichler, SE 2018) 102 min, K/F7, suom. tekstitys
Tervetuloa Laforsiin! Pieni ruotsalainen kaivoskaupunki on epätoivoisesti uuden alun tarpeessa. Saksalainen halpakauppaketju Superbilly tuo muassaan pienen toivonkipinän harkitessaan asettumista alueelle. 500 uutta työpaikkaa saisi aikaan muutoksen! Nyt on aika saada Lafors maailmankartalle, ilmoittaa kunnanjohtaja ja pian onkin päätetty teettää paikkakunnasta elokuva. Kulttuuriin budjetoidut rahat ovat kylläkin lopussa, mutta kunnan palveluksessa oleva Musse saa uskaliaan idean: Annetaan koululaisten tehdä elokuva – kouluprojektina demokratian hengessä! Sehän on nykyaikaa, innovatiivista – ja ilmaista…
Gabriela Pichlerin menestyselokuva Syödä, nukkua, kuolla saa jatkoa uudesta draamasta, joka on täynnä nokkavaa huumoria ja sykkivää pikkukaupungin sydäntä.

to 16.5.2019 klo 17
UNDER THE TREE / Undir Trénu
(Hafsteinn Gunnar Sigurosson, ISL 2017) 89 min, K/F16, eng. tekstitys
Baldwinin ja Ingan naapurit valittavat, että heidän takapihansa puu varjostaa aurinkoterassia. Harmittomana naapuririitana alkanut kahakka paisuu hallitsemattomasti ja johtaa odottamattomaan väkivaltaisuuteen.

30.3.2019 klo 13.00 Kansanedustajaehdokkaiden vaalipaneeli Aineen taidemuseon kahvilassa

Suomalaisen Naisliiton Tornion yhdistys järjestää lauantaina 30.3.2019 klo 13.00 alueemme naiskansanedustajaehdokkaiden vaalipaneelin Aineen taidemuseon kahvilassa. Paikalla kymmenen ehdokasta eri puolueista. Café Aine palvelee tapahtuman ajan.

Tervetuloa!

 

II ULTIMA THULE –SEMINAARI lauantaina 15.6.2019 klo 10-15
Rajan ylityksiä: raja kokemuksena, politiikkana ja tekona

Aineen taidemuseon auditoriossa (Torikatu 4, Tornio)

Oulun Historiaseura järjestää 15.6.2019 Torniossa II ULTIMA THULE -seminaarin otsikolla Rajan ylityksiä: raja kokemuksena, politiikkana ja tekona. Seura järjestää joka toinen vuosi seminaarin Pohjois-Suomen ja Lapin historian aiheista jossakin päin Pohjois-Suomea tai Lappia. Nyt järjestettävä tapahtuma on kaikille avoin ja maksuton. Ultima Thule -seminaari on tarkoitettu kaikille historianharrastajille, historiantutkijoille ja historian ystäville.

SEMINAARIOHJELMA:
klo 10 seminaarin avaus, Oulun Historiaseuran puheenjohtaja Mauno Hiltunen
Tornion kaupungin tervehdys
Aineen taidemuseon tervehdys, amanuenssi Virpi Kanniainen

klo 10.30 professori Helena Ruotsala (Turun yliopisto), Rajat arjessa. Rajojen näkyvyys ja näkymättömyys Tornionlaaksossa?

klo 11 professori Matti Lackman, Ihmissalakuljetus Muurmannilta Ruotsiin 1915-1918

klo 11.30 VTT Anu Heiskanen (Helsingin yliopisto), Luvattoman rajan ylittäjät – syksyllä 1944 Norjaan ja Saksaan lähteneet suomalaisnaiset

klo 12 kahvitauko (omakustanteinen)

klo 12.45 FT Outi Autti (Oulun yliopisto), Kodin kynttilät: lappilaisten evakkomuistoja Ruotsista

klo 13.15 FM Karoliina Rantala, Lentävää mielikuvitusta ja voimakasta henkeä. Kalkki-maan kaivos teollisuusyhteisönä

klo 13.45 loppukeskustelu, dosentti Matti Enbuske & FM Anna Nieminen
tutustuminen Tornionlaakson maakuntamuseon kokoelmiin

Oulun historiaseura r.y. on vuonna 1933 perustettu tieteellinen seura ja yhteisö, jonka tarkoituksena on edistää historian tutkimusta ja harrastusta Oulussa ja Pohjois-Suomessa. Samoihin aikoihin seuran kanssa perustettiin Pohjois-Pohjanmaan maakuntaliitto, ja maakunta-arkisto aloitti toimintansa Oulussa. Historiaseura järjestää seminaareja ja retkiä sekä harjoittaa säännöllistä julkaisutoimintaa. Yhdistyksen kotipaikka on Oulu.
Seuran jäseneksi on tervetullut jokainen historian ystävä. Oulun historiaseura ei ole pelkästään ammattihistorioitsijoiden kerho, vaan kaikki kansalaispiirit tavoittava järjestö. Seurassa on tällä hetkellä lähes 150 jäsentä. Seura järjestää vuosittain useita esitelmätilaisuuksia, joissa eturivin suomalaistutkijat kertovat ajankohtaisista tutkimusaiheistaan. Viime aikoina esitelmätarjontaa on lisätty myös muille paikkakunnille.

Lisätietoja:
Oulun Historiaseuran kotisivu: http://pro.tsv.fi/oulunhistoriaseura/esittely.html#alku
Oulun Historiaseura Facebookissa: https://www.facebook.com/oulunhistoriaseura/

 

Näyttelyohjelma 2019

17.2.2019–6.1.2020 JAETTU ILO
Veli Aineen syntymästä 100 vuotta
Kokoelmanäyttely

15.3. –26.5.2019 ALHAISOLAULUJA
Joel Karppanen

7.6.–29.9.2019 VIISITOISTA VIIKKOA VIGGOA / FEMTON VECKOR AV VIGGO
Viggo Wallensköld

4.10.–17.11.2019 SANNA HAIMILA & HANNA SCHRODERUS

23.–24.11.2019 TAIDEBASAARI
Ohjelmallinen taiteen esittely- ja myyntitapahtuma

29.11.2019–26.1.2020 AUKEA
Eveliina Hämäläinen & Petri Saarikko

 

Museopalkintogaalan voittajat yhteiskuvassa. Erikoispalkinnon sai Aineen taidemuseo, kuvassa vasemmalta amanuenssi Virpi Kanniainen, museolehtori Anita Alamaunu ja johtaja Katriina Pietilä-Juntura. Vuoden museo on EMMA, Vuoden museojulkaisu -palkinnon sai Kansallismuseo. Kuva: Ossi Nyqvist.

Aineen taidemuseolle Vuoden Erikoispalkinto!

Aineen taidemuseo on palkittu Museoliiton vuoden 2018 erikoispalkinnolla. Palkinto ojennettiin Museopalkintogaalassa Vaasassa torstaina illalla.

Palkintoraati kuvailee Aineen taidemuseota alueellaan merkittäväksi, museoalaa uudistavaksi toimijaksi. Sen kantaaottava ääni kuuluu museon rajojen ulkopuolellakin ajankohtaisissa keskusteluissa. Museolla ja sen iloisella ja aktiivisella henkilökunnalla on vankka itseluottamus, hyvä henki ja peräänantamaton linja. Toiminnasta huokuu tekemisen meininkiä ja pientä itseironiaa.

Museo on ponnistanut pienistä resursseista huolimatta koko maassa keskustelua herättäväksi museoksi.

– Rohkea profiloituminen sekä yhteiskunnalliset ja poikkitaiteelliset avaukset ovat kasvattaneet museon vaikuttavuutta sen koko huomioiden valtavaksi, palkintoraati tiivistää perustelunsa.

Aineen taidemuseon johtaja Katriina Pietilä-Juntura pitää palkintoa tärkeänä ammattilaisten antamana tunnustuksena.

– Tuntuu, että olemme tehneet jotakin aivan oikein ja että toimintamme on juuri sitä, mitä tämän ajan museoilta odotetaan, Pietilä-Juntura iloitsee.

Aineen taidemuseo oli yksi Vuoden museo 2018 -kilpailun kuudesta finalistista. Vuoden museo 2018 -tittelin voitti EMMA – Espoon modernin taiteen museo. Aineen taidemuseon ja EMMA:n lisäksi finaalin etenivät 17 suomalaisen museon joukosta Muumimuseo ja Pelimuseo Tampereelta, Suomen Ilmailumuseo Vantaalta sekä Suomen kansallismuseo Helsingistä.

Myös joka toinen vuosi jaettava Vuoden museojulkaisu -palkinto jaettiin Vaasassa 14. kertaa. Museot hakivat palkintoa kaikkiaan 21 julkaisulle. Julkaisupalkinnon voitti Kansallismuseon valokuvakirja Julkinen ja kätketty Suomi.

 

 

 

 

 

Sivun alkuun