Tapahtumat

 

Näyttely ja taiteilijatapaaminen Lapin kullanmurut Juho Könkkölä

Lapin kullanmurut Juho Könkkölä
1.10.-25.10.2020 Galleria Tila Hallituskatu 14 Tornio
Taiteilija on tavattavissa torstaina 1.10.2020 kello 14-18 Galleria Tilassa.
Juho Könkkölä (s. 1997) on origameihin erikoistunut taiteilija, joka on opiskellut Torniossa Lapin ammattikorkeakoulussa vuosina 2017-2020 ja valmistunut sieltä kuvataiteilijaksi. Juho Könkkölä on Aineen taidemuseon Lapin kullanmurut-projektin ensimmäinen kutsutaiteilija. Lapin kullanmurut esittelee kuusi nuorta kuvataiteilijaa, joista kukin vuorollaan asuu Aineen taidemuseon vieressä sijaitsevassa viehättävässä Viippola-residenssissä. Residenssijakson päätteeksi kukin taiteilija pitää yksityisnäyttelyn. Lapin kullanmurut levittäytyy museoseinien ulkopuolelle, sillä näyttelyitä järjestetään ympäri Torniota. Näyttelyiden tarkoituksena on myös elävöittää kaupunkikulttuuria. Kesällä 2021 Aineen taidemuseossa esitellään kaikki projektin kuusi taiteilijaa yhteisnäyttelyssä.

Lapin kullanmurut on Aineen taidemuseon Jenny ja Antti Wihurin rahaston tuella toteuttama taiteilijaresidenssi- ja näyttelyprojekti. Projekti on alkanut syyskuussa 2020 ja jatkuu kesäkuuhun 2021 saakka.

 

Elokuva Luonnonlaki 7.10.2020 kello 18 Aineen taidemuseon auditorio, vapaa pääsy

Ikääntyvä ja omaleimainen maanviljelijä Juha valmistelee eläkkeelle jäämistä, mutta ennen sitä hänellä on vielä yksi tehtävä jäljellä: siirtää iso, mutta velkainen maitotilansa pojalleen Henrylle.

Henry on kuitenkin pohtinut jo pitkään jatkamisen järkevyyttä ja tilan taloudellisten riskien kasaantuessa myös epäilyt yltyvät. Lopulta Henry joutuu valitsemaan: jääkö isän avuksi tilalle ja ehkä riskeeraa oman perheensä tulevaisuuden vai muuttaako pois paremman elämän toivossa.

Luonnonlaki on intiimi muotokuva perheestä perinteiden ja arjen realiteettien ristitulessa ilmastonmuutoksen ja synkkenevien talousnäkymien pyörteessä. Elokuva kertoo paitsi sukupolvien välisistä ristiriidoista, niin myös siitä rakkaudesta ja absurdista huumorista mikä pitää perhettä yhdessä.

Taustaa:

Elokuva on koskettava ja intiimi kuvaus suomalaisen maatilaperheen vaikeasta sukupolvenvaihdoksesta konkretisoituvan ilmastonmuutoksen Suomessa. Se pureutuu koko yhteiskuntaa koskettaviin maaseudun ongelmakohtiin yhden maanviljelijäperheen tarinan kautta. Elokuva on kuvattu rajuja säävaihteluita sisältäneiden katovuosien 2017-2018 aikana Kiuruvedellä, Pohjois-Savossa, mutta on teemoiltaan universaali sekä ilmastonmuutoksen vuoksi erittäin ajankohtainen.

Elokuvan kesto: 70 min. Ohjaus: Mika Rantonen, Verena Netzer

 

Tervehdys yli 70-vuotiaille torniolaisille

Aineen taidemuseo haluaa ilahduttaa kaikkia yli 70-vuotiaita torniolaisia lähettämällä heille syksyn aikana käsinkirjoitetun tervehdyksen. Aineen taidemuseo tarjoaa kortin, kirjoitusvälineen sekä kupin kahvia.

Kortteja kirjoitetaan Aineen taidemuseon Café Aineessa 31.10.2020 saakka. Tervehdysten määrää ei ole rajoitettu ja niitä voi kirjoittaa milloin tahansa taidemuseon avoinna ollessa. Taidemuseo vastaa korttien postituksesta marraskuun aikana. Tempaus toteutetaan yhdessä Tornion kaupungin vanhuspalveluiden kanssa.

Ohjeita tervehdyksen laatimiseen:
Tervehdys kirjoitetaan tyhjään korttiin ja Aineen taidemuseo lisää osoitetiedot jälkikäteen. Tervehdyksen laatija ja kortin saaja eivät siis tunne toisiaan. Tarkoituksena on levittää hyvää mieltä ja tuottaa iloinen yllätys kortin saajalle.

Ole tervehdyksessäsi myönteinen ja kannustava.
Voit kysyä kuulumisia ja esittää kysymyksiä, vaikka kortin saaja ja tervehdyksen kirjoittaja eivät tunnekaan toisiaan. Voit myös halutessasi esitellä itsesi.
Päätä kortti tervehdykseen.
Voit allekirjoittaa tervehdyksen omalla nimelläsi tai nimimerkillä.

Jätä kortti tervehdyksineen taidemuseon aulassa olevaan laatikkoon.

TAUSTAA:
Aineen taidemuseo on saanut toiminta-avustusta Opetus- ja kulttuuriministeriöltä. Avustus on tarkoitettu toiminnan tukemiseen koronapandemiasta aiheutuvien toiminnan rajoitusten johdosta. Aineen taidemuseo käyttää avustuksen museopalveluidensa kehittämiseen ja niiden saatavuuden edistämiseen uudessa maailmantilanteessa.
Koronakriisin aikana taiteen merkitys on entisestään kasvanut. Taide tuo ilo ja toivoa epävarmoihin tulevaisuuden näkymiin. Kaikille digitaaliset palvelut eivät kuitenkaan ole saavutettavia. Aineen taidemuseo aikookin tavoittaa karanteenissa olevat ja myös verkon ulkopuolelle jäävät torniolaiset ikäihmiset lähettämällä taidetervehdyksen käsinkirjoitetun postikortin muodossa.
Lisätietoja:
Aineen taidemuseo + 358 50 594 6868 aine.taidemuseo@tornio.fi

Konsertit

Meri-Lapin Jousikvartetti

Tiistaina 24.11.2020 klo 18 Aineen taidemuseossa
Amerikkalaista
C. Ives: Jousikvartetto nr. 1 ”From the Salvation Army”
A. Dvořak: Jousikvartetto no. 12 op. 96 ”Amerikkalainen”Antonin Dvořakin jousikvartetto no. 12 ”Amerikkalainen” on tšekkiläisen säveltäjän kenties tunnetuin teos. Kvartetto valmistui vuonns 1893 Dvořakin asuessa Yhdysvalloissa. Amerikkalaisen modernistin Charles Ivesin jousikvartetossa no. 1 ”From the Salvation Army” kuuluu säveltäjän kiinnostus kirkkomusiikkiin.Vapaa pääsy!

Pohjola-Nordenin elokuvaillat

12.11. klo 17 Koomikon synty / En komikers uppväxt (Rojda Sekersöz, SE 2019)
92 min, F/K12, suom. tekstitys

17.12. klo 17 Before the frost / Før frosten (Michael Noer, DK 2019) 104 min,K/F12, eng.
tekstitys/eng. textning

Vapaa pääsy, tervetuloa!

KAHLO – Sirpaleita naistaiteilijan elämästä

Kevään 2020 peruttujen näytösten jo lunastetut liput ovat käytettävissä mihin tahansa syksyn näytökseen. Varmistathan paikkasi soittamalla asiakaspalveluun 050 594 6868.

Esitykset 12.9. alkaen lauantaisin kello 14.

Päivi Kolmonen KAHLO – Sirpaleita naistaiteilijan elämästä

Meksikolainen kuvataiteilija Frida Kahlo esittäytyy kemiläisen näyttelijän tulkitsemana. Monologi avaa näkymiä Kahlon elämään, jota leimasivat tuskalliset raitiovaunuonnettomuudesta johtuvat kivut, ja intohimoinen rakkaus Diego Riveraan. Frida Kahlon taiteilijuus ja naiseus näkyvät hänen maalauksissaan, josta ne ovat tunnistettavissa ja verrattavissakin pohjoisen naistaiteilijan elämään.

SIRPA: Vaikka Kahlo oli meksikolainen kuvataiteilija, mie löyän palion yhteistä meän kahen elämästä. Kasvot, kipu, ahistus, armo, himo, heikkous, loppumaton liekki ja leikki, onni, orgasmi, oksennus. Joskus mie mietin, että pittääkö taiteilijan aina kärsiä, että se pystyy olemhan luova?

Käsikirjoitus ja ohjaus: Päivi Kolmonen (vier.) Puvustus: Sirpa Santonen Äänet: Alpo Jakunaho Kampaukset ja maskit: Sanna Kurula Tarpeisto: Toni Luukinen

Maalausopetus Pirjo Nykänen

Roolissa Sirpa Filppa

Ensi-ilta 8.2.2020 Aineen taidemuseossa

Esitykset Aineen taidemuseo, Torikatu 2, 95400 Tornio

Liput 20 €, Museokortilla 15 €
​Esitykset ja lipunmyynti Aineen taidemuseo
Lipunmyynti puh. 050 594 6868

Museon näyttelyt sulkeutuvat esityspäivinä jo kello 14.

Esityskalenteri:

3.10. klo 14

10.10. klo 14

24.10. klo 14

7.11. klo 14

14.11. klo 14

21.11. klo 14

28.11. klo 14 LOPPUUNMYYTY

 

Esitysoikeuksia valvoo kirjailija itse.

Kuva: Nina Susi

 

 

Aineen taidemuseon Painu patsaille -veistosreitti

Hallaa Kulttuurimatkailu 2014 -hankkeessa Torniossa toteutettiin Painu patsaille- veistosreitti, jonka avulla matkailija voi tutustua omatoimisesti tai ohjatusti Tornion keskustan julkisiin veistoksiin. Veistosreitti-oppaita voi hakea taidemuseon valvonnasta. Veistosreitin voi myös tehdä opastetusti. Opastuksen voi varata puh. 050 594 6868 / aine.taidemuseo@tornio.fi. Opastuksen hinta on 40,00 e / ryhmä.

 

 


SykeAine

SykeAine on kulttuurikuntoa kohottava tapa tutustua Tornioon. SykeAine vie sinut kierrokselle tutustumaan kaupungin merkittäviin nähtävyyksiin ja kulttuurikohteisiin; rakennuksiin, taideteoksiin ja muistomerkkeihin. Opastettu kierros taitetaan juosten tai kävellen. Museo-opas johdattelee kiinnostavalta kohteelta toiselle ja kertoo nähtävyyksien taustaa ja tarinaa. Samalla kun pulssi nousee ja syke kiihtyy, kohenee myös kulttuurikunto.
SykeAine on oivallinen ja erilainen tapa nähdä kaupunki. Sen avulla voi tutustua kotiseutuunsa uudesta näkökulmasta. Vieraille kahden valtakunnan rajan ja aikavyöhykkeen ylittävä opastettu nähtävyyslenkki on unohtumaton elämys. SykeAineen reittiä voidaan räätälöidä ryhmän toiveiden mukaan.

SykeAineen voi varata puh. 050 594 6868 / aine.taidemuseo@tornio.fi. Opastuksen hinta on 40,00 e / ryhmä.

 

 

Museopalkintogaalan voittajat yhteiskuvassa. Erikoispalkinnon sai Aineen taidemuseo, kuvassa vasemmalta amanuenssi Virpi Kanniainen, museolehtori Anita Alamaunu ja johtaja Katriina Pietilä-Juntura. Vuoden museo on EMMA, Vuoden museojulkaisu -palkinnon sai Kansallismuseo. Kuva: Ossi Nyqvist.

Aineen taidemuseolle Vuoden Erikoispalkinto 2018!

Aineen taidemuseo on palkittu Museoliiton vuoden 2018 erikoispalkinnolla. Palkinto ojennettiin Museopalkintogaalassa Vaasassa torstaina illalla.

Palkintoraati kuvailee Aineen taidemuseota alueellaan merkittäväksi, museoalaa uudistavaksi toimijaksi. Sen kantaaottava ääni kuuluu museon rajojen ulkopuolellakin ajankohtaisissa keskusteluissa. Museolla ja sen iloisella ja aktiivisella henkilökunnalla on vankka itseluottamus, hyvä henki ja peräänantamaton linja. Toiminnasta huokuu tekemisen meininkiä ja pientä itseironiaa.

Museo on ponnistanut pienistä resursseista huolimatta koko maassa keskustelua herättäväksi museoksi.

– Rohkea profiloituminen sekä yhteiskunnalliset ja poikkitaiteelliset avaukset ovat kasvattaneet museon vaikuttavuutta sen koko huomioiden valtavaksi, palkintoraati tiivistää perustelunsa.

 

Aineen taidemuseon johtaja Katriina Pietilä-Juntura pitää palkintoa tärkeänä ammattilaisten antamana tunnustuksena.

– Tuntuu, että olemme tehneet jotakin aivan oikein ja että toimintamme on juuri sitä, mitä tämän ajan museoilta odotetaan, Pietilä-Juntura iloitsee.

Aineen taidemuseo oli yksi Vuoden museo 2018 -kilpailun kuudesta finalistista. Vuoden museo 2018 -tittelin voitti EMMA – Espoon modernin taiteen museo. Aineen taidemuseon ja EMMA:n lisäksi finaalin etenivät 17 suomalaisen museon joukosta Muumimuseo ja Pelimuseo Tampereelta, Suomen Ilmailumuseo Vantaalta sekä Suomen kansallismuseo Helsingistä.

Myös joka toinen vuosi jaettava Vuoden museojulkaisu -palkinto jaettiin Vaasassa 14. kertaa. Museot hakivat palkintoa kaikkiaan 21 julkaisulle. Julkaisupalkinnon voitti Kansallismuseon valokuvakirja Julkinen ja kätketty Suomi.

 

 

 

 

 

Sivun alkuun