Uutiset ja tapahtumat

Border Pride

Ohjelmamainos, johon listattu viikon tapahtumat

Aineen taidemuseo on osa elokuista BorderPride-tapahtumaa. Pride-viikolla Väylän väki -näyttelyssämme on kaikille avoin ja maksuton kylttipaja tiistaina ja keskiviikkona klo 16–18 sekä perjantaina klo 11–15. Rajalla-kauppakeskuksen Galleria Kortteerin taidekasvatustilassa on kaikki tarvittavat materiaalit oman Pride-kyltin tekemistä varten. Tervetuloa tekemään kylttejä lauantain kulkuetta varten!

Border Pride -tapahtuman juliste, jossa värikkäitä sydämiä sekä tapahtuman aikatauluun ja ohjelmaan liittyvää tekstiä.

Tapahtumamainos, jossa kuva taiteilijasta, jolla on silmälasit, huulipunaa ja kaulakoru

Lisäksi keskiviikkona 24.8. klo 17–18 järjestetään Tapaa taiteilija -ilta Illusia Juvanin kanssa. Illusia Juvani (s. 1988 Ylitornio) on muunsukupuolinen lihavuus-, trans- ja queer-artivisti, jonka teoksissa huumorilla on usein keskeinen rooli. Juvani työskentelee performanssin keinoin videon, valokuvan, äänen, objektien ja tekstin parissa. Tilaisuudessa taiteilija kertoo työskentelystään sekä Aineen taidemuseon Väylän väki -kokoelmanäyttelyssä esillä olevasta videoteoksestaan. Rajalla-kauppakeskuksen Galleria Kortteerissa järjestettävään tapahtumaan on vapaa pääsy.

Pride-viikon ohjelma

Tiistai 23.8.
Klo 16 Taivaansilta-näyttelyn opastus
Klo 16–18 BorderPride-kylttipaja

Keskiviikko 24.8.
Klo 16 Taivaansilta-näyttelyn opastus
Klo 16–18 BorderPride-kylttipaja
Klo 17–18 Tapaa taiteilija -ilta, Illusia Juvani

Torstai 25.8.
Väylän väki -näyttely on suljettu henkilöstön antirasistisen koulutuksen vuoksi

Perjantai 26.8.
Klo 11–15 BorderPride-kylttipaja
Klo 14 Taivaansilta-näyttelyn opastus

Lauantai 27.8.
Väylän väki viimeistä viikonloppua avoinna
Klo 12.30 BorderPride-kulkue, lähtö Viktoriantorilta
Klo 14 Taivaansilta-näyttelyn opastus

Sunnuntai 28.8.
Väylän väki viimeistä viikonloppua avoinna
Klo 14 Taivaansilta-näyttelyn opastus

Taivaansilta

Näyttelyjuliste, jossa kuva värikästä kalaa esittävästä taideteoksesta.

Taivaansilta-näyttely on syntynyt osana Lapin ammattikorkeakoulun ja Aineen taidemuseon yhteistyötä. Näyttelyn kuraattoreina ovat toimineet kuvataiteen opiskelijat Joonas Pauna ja Rita Nissén.

”Sateenkaari on historiallisesti tunnettu symboli, jota kulttuurit ovat käyttäneet vuosituhansia. Sateenkaari symboloi tyypillisesti toivoa. Toivoon liittyen muita symbolisia merkityksiä ovat mm. tasa-arvo ja etenkin sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen tasa-arvo. Pride-liike käyttää lippunaan ja symbolinaan sateenkaarta ja tänäkin vuonna sateenkaariliput liehuvat ihmisten marssiessa tasa-arvon puolesta.

Näyttelyn teema kietoutuu ajan ja vuorovaikutussuhteiden ympärille. Taivaansilta kuvastaa edistyksen liikettä, joka sateenkaaren väreissä kommentoi ja ottaa osaa kulttuuriin. Näyttelyssä syvennytään aiheeseen taiteen kautta. Sateenkaaren kuvastama symboliikka toimii siltana aikamatkan alun, tämän hetken ja tulevan välillä. Se on taivaansilta, jota pitkin toiveemme kulkevat tulevaisuuteen. Legendojen mukaan sateenkaaren päästä löytyy aarre: vaikka matkaa on kuljettu paljon – se on ehkä vielä löytämättä.”

Taivaansilta on esillä Rajalla-kauppakeskuksen Galleria Kortteerissa, joka toimii tämän kesän Aineen taidemuseon näyttelytilana. Lapin ammattikorkeakoulun kuvataideopiskelijoiden kuratoima kokoelmanäyttely on ripustettu gallerian etuosan taidekasvatustilaan.

Näyttelyn avajaiset järjestetään perjantaina 19.8.2022 klo 12. Avajaisissa kuraattorit kertovat näyttelyn teemasta ja työskentelyprosessista. Tarjolla on pientä purtavaa. Lämpimästi tervetuloa!

Näyttely on avoinna 19.–28.8.2022.

Näyttelyn kaikille avoimet yleisöopastukset järjestetään ti–ke klo 16 ja pe–su klo 14.

Galleria Kortteeri, kauppakeskus Rajalla, 2 krs. Länsiranta 10

Aukioloajat:

ti–ke 11–18
pe 11–15
la 27.8. 10–12 & 14–17
su 28.8. 11–17

Näyttely on suljettu maanantaina 22.8. ja torstaina 25.8.

Museon Youtube-kanavalla tapahtuu

Teosesittelyssä Jouko Alapartasen hiilipiirrosanimaatio Ennen yötä

Still-kuva Youtube-videosta, jossa näkyy istuva ihminen ja näytöllä esitettävä animaatiovideo.

Katso Jouko Alapartasen haastattelu täältä.

Torniossa työskentelevä taiteilija Jouko Alapartanen esittelee teoksensa Ennen yötä, 2021. Alapartanen tunnetaan erityisesti maalauksistaan, mutta hänen tuotantoonsa kuuluu myös hiilipiirrosanimaatioita. Ennen yötä oli vuonna 2021 esillä ollut Aineen taidemuseon kokoelmanäyttely, joka oli kirjoitettu dekkaritarinan muotoon. Aineen taidemuseo tilasi Jouko Alapartaselta oman tulkinnan tästä 1920-luvun Tornioon sijoittuvasta fiktiivisestä rikostarinasta. Haastattelussa kuullaan animaation syntyprosessista sekä merkityksestä taiteilijan tuotannossa.

Videoon on valittavissa tekstitykset suomeksi tai englanniksi.
Videon toteutus: Kaisa Linna & Anu Pasanen.

Pysäytyskuva Youtube-videosta. Kuvan vasemmassa reunassa on kaksia kasvoja esittävä värikäs maalaus ja oikeassa reunassa maalausta katsova ihminen.

Teosesittelyssä Sanna Haimilan pleksimaalaus The Encounter (With the Self)

Katso Sanna Haimilan haastattelu täältä.

Torniossa työskentelevä taiteilija Sanna Haimila esittelee teoksensa The Encounter (With the Self), 2021. Haimila on työskennellyt jo pitkään maalaamalla öljyväreillä pleksille, mutta tämä teos on osa uutta vaihetta, jossa on mukana enemmän värejä sekä tilan tuntua. Haastattelussa kuullaan teoksen syntyprosessista sekä merkityksestä taiteilijan tuotannossa.

Videoon on valittavissa tekstitykset suomeksi tai englanniksi.
Videon toteutus: Kaisa Linna, Anu Pasanen & Juha-Matti Pukema.

Aineen taidemuseon kokoelmaan kuuluvat teokset ovat esillä Väylän väki -näyttelyssä, joka esittelee taidetta ja tekijöitä Tornionjokilaaksosta. Vuonna 2022 Rajakartanon ollessa remontissa Aineen taidemuseo on jalkautunut eri puolille Torniota. Kesän kokoelmanäyttelyn paikkana on kauppakeskus Rajalla ja sen toisessa kerroksessa sijaitseva Galleria Kortteeri, jonne Väylän väki levittäytyy. Näyttely on esillä 12.5.–28.8.2022.

Pysäytyskuva Youtube-videosta, jossa on useita ihmisiä ripustamassa suurikokoisia valokuvia valkoiselle seinälle.

Miltä mahtaa näyttää kokoelmanäyttelyn ripustaminen?

Toukokuussa rakensimme Väylän väkeä Galleria Kortteeriin ja kuvasimme työn tiimellyksestä timelapse-videon. Katso ripustustunnelmia täältä.

Videon kuvaus ja editointi: Juha-Matti Pukema & Kaisa Linna.

Tilaa taiteilijuuteen -hankkeen residenssitaiteilijat valittu

Viidestä eri valokuvasta yhdistetty kuva, jossa on yhteensä kuusi henkilöä.
Aino Laiho ja Olga Green, Sofia Karinen, Maarit Hedman, Anu Haapanen ja Kari Toiviainen. Kuvat: Silva Belghiti, Markku Hedman, Satu Haapanen, Cecile Rousselet ja Tommi Niukkanen.

Taiteilijavalinnat Tilaa taiteilijuuteen – vammaisten ja viittomakielisten taiteilijoiden yhdenvertaisuus -hankkeen residensseihin ja näyttelyihin on tehty.

Valitut kaksi taiteilijaa ja kaksi taiteilijaparia työskentelevät residensseissä ja valmistavat yksityisnäyttelyt Torniossa ja Haaparannalla syksyn 2022 aikana. Teokset kootaan myös ryhmänäyttelyyn Aineen taidemuseossa keväällä 2023.

Residenssit ja näyttelyt toteuttavat yhteistyössä taiteilijoiden kanssa Kulttuuria kaikille -palvelu, Aineen taidemuseo sekä Tornion ja Haaparannan kaupungit.

Residensseissä tulevat työskentelemään Sofia Karinen ja Kari Toiviainen sekä työparit Aino Laiho ja Olga Green sekä Maarit Hedman ja Anu Haapanen.

Lue lisää täältä.

Kesän 2022 maalauskurssit Galleria Kortteerissa

Haluaisitko tutustua erilaisiin maalaustyyleihin itse tekemällä ammattitaiteilijoiden ohjauksessa?
Tänä kesänä Aineen taidemuseo järjestää kaksi taiteilijan ohjaamaa maalauskurssia.

Ensimmäinen kurssi järjestetään maanantaina 11.7. klo 9–15 suomalaisen kuvataiteen ja Helene Schjerfbeckin päivänä. Taiteilija Jouko Alapartanen ohjaa maalaustyöpajan, jossa tutustutaan Schjerfbeckin maalaustapaan ja toteutetaan omakuva Helenen hengessä.

Helenen hengessä -työpaja on jo täynnä eikä uusia ilmoittautumisia oteta enää vastaan.

Toinen kurssi järjestetään ti–ke 23–24.8. klo 9–15. Taiteilija Sanna Haimila ohjaa kaksipäiväisen pleksimaalaustyöpajan, jossa tutustutaan läpinäkyvälle alustalle maalaamisen saloihin. Pleksilevy mahdollistaa uusia ulottuvuuksia taiteen tekemiseen, kun levylle voidaan maalata eteen, taakse tai jopa molemmille puolille.

Ilmoittaudu pleksimaalaustyöpajaan 15.8. mennessä.

Molemmat kurssit ovat maksuttomia ja ne järjestetään Galleria Kortteerin taidekasvatustilassa Rajalla-kauppakeskuksessa. Molemmille kursseille otetaan 15 ensimmäiseksi ilmoittautunutta.
Kurssi-ilmoittautumiset osoitteeseen aine.taidemuseo@tornio.fi tai numeroon 050 594 6868.

Tapaa taiteilija

Tapahtumamainos, jossa kuva ateljeessa istuvasta taiteilijasta.Väylän väki -näyttelyn yhteydessä järjestetään Tapaa taiteilija -iltoja, joissa päästään kuulemaan Aineen taidemuseon kokoelmataiteilijoiden ajatuksia Väylän varren taiteesta.

22.6. klo 17 Teija ja Pekka Isorättyä
11.8. klo 17 Hanna Kanto
24.8. klo 17 Illusia Juvani

Vapaa pääsy, lämpimästi tervetuloa!

Kauppakeskus Rajalla, 2. kerros, Galleria Kortteeri. Länsiranta 10, Tornio.

Kesän työpajatoiminta Galleria Kortteerissa

Aineen taidemuseon väliaikaisissa taidekasvatustiloissa Galleria Kortteerissa on koko kesän non-stop-työpajoja, joihin voi osallistua Väylän väki -näyttelyn avoinnaoloaikoina. Joka kuukaudelle on valittu oma taidetekniikkansa, jonka toteuttamisessa museon henkilökunta neuvoo alkuun. Työpajat ovat maksuttomia ja kaikille avoimia.

Kesäkuu: kuvansiirto

Työpajassa tehdään sekatekniikkatyö, joka toteutetaan kuvatulosteen, kuvansiirtotussin ja mustevärikynien kanssa. Kuvana voi käyttää omaa kuvatulostetta tai taidemuseon teoskuvia. Kuva siirretään akvarellipaperille ja sen ympärille luodaan vesiliukoisilla mustevärikynillä kertomus ja miljöö.

Heinäkuu: Monotypia

Gelli-työpajassa tehdään akryyliväreillä monotypia-vedoksia pehmeällä gelli-painannalla. Pintaa kuvioidaan ulkoa kerätyillä kasvien lehdillä. Työpajan voi aloittaa kesäisessä luonnossa liikkumalla ja keräämällä työpajaan kauneimpia kesän kasveja.

Elokuu: Lino-kaiverrus

Lino-työpajassa kokeillaan linopainantaa ja levyn kaiverrusta käyttämällä pehmeää Softcut-levyä. Kaiverrettu levy vedostetaan grafiikanpaperille. Vedostaa voi yksi- tai monivärisenä sekä useamman kerran. Linolevy on mahdollista korvata solumuovilevyllä, jolloin työpaja sopii kaikenikäisille.

AINEEN TAIDEMUSEON TAIDEKASVATUSOHJELMA – Kevät 2022

Keväällä 2022 Aineen taidemuseon taidekasvatustyö jalkautuu ryhmien luo taidemuseorakennuksen ollessa remontissa. Taidemuseo tarjoaa taidekasvatusohjelman, jonka pohjalta ryhmät voivat varata ohjatun taidepajan omiin tiloihinsa. Taidepaja sisältää taideteosten esittelyn, ohjauksen tekniikkaan ja materiaalit.

Maaliskuusta huhtikuuhun työpajat toteutetaan ryhmän omissa tiloissa, esim. päiväkodeissa, kouluissa, nuorisotiloissa, päiväkeskuksissa ja hoivakodeissa. Toukokuusta eteenpäin työpajat siirtyvät Galleria Kortteeriin Rajalla-kauppakeskuksen 2. kerrokseen. Työpajat ovat varattavissa maanantaista perjantaihin klo 8–16 välisenä aikana.

Taidekasvatusohjelma sisältää kaksi eri työpajaa, joista ryhmä voi valita joko toisen tai molemmat. Yhden työpajan kesto on n. 1,5 tuntia. Kuvansiirto-työpaja sopii kaikenikäisille, linotekniikka vaatii riittäviä motorisia kädentaitoja. Työpajat ovat veloituksettomia.

1. Kuva kuvassa -työpaja
Kaikenikäisille soveltuvassa työpajassa tehdään sekatekniikkatyö, jossa testataan kuvansiirtoa. Muotokuviin perustuvassa työpajassa esitellään taiteilijoiden omakuvia. Tämän jälkeen oma teos toteutetaan kuvatulosteen, kuvansiirtotussin ja puuvärikynien kanssa. Osallistujat voivat tuoda oman kuvan tulosteena tai käyttää taidemuseon taideteoskuvia. Valittu kuva siirretään paperille ja sen ympärille luodaan vesiliukoisilla puuvärikynillä kertomus ja miljöö kuvan henkilölle.

2. Luontoa ja linoa -työpaja
Luontoaiheisessa työpajassa kokeillaan linopainantaa ja levyn kaiverrusta käyttämällä pehmeää Mastercut-levyä. Työpajassa tutustutaan vastaavalla tekniikalla tehtyihin taidemuseon kokoelmateoksiin ja tehdään oma linokaiverrus pohtien omaa luontosuhdetta ja ympäristöä, jossa elämme. Linolevy on mahdollista korvata solumuovilevyllä, jolloin työpaja sopii kaikenikäisille.

Varaukset ja lisätietoja:
museolehtori Anita Alamaunu / Aineen taidemuseo
050 597 1192 / anita.alamaunu@tornio.fi

Aineen taidemuseon näyttelytoiminta vuonna 2022

Rajakartanon remontista huolimatta Aineen taidemuseon näyttelytoiminta tulee olemaan aktiivista myös vuonna 2022.

Toukokuun 11. päivä Alatornion kirkossa järjestetään Struve-tapahtuma, jossa on hieno mahdollisuus nähdä yksi museon vanhoista taideaarteista. Kirkkoon tulee esille Aineen Kuvataidesäätiön kokoelmaan kuuluva Werner Holmbergin maalaus Tornio keskiyön auringossa (1849).

Tornio-viikolla torstaina 12.5. avautuu Väylän väki -kokoelmanäyttely Rajalla på Gränsen -kauppakeskuksen tiloissa. Galleria Kortteerin laaja näyttely esittelee taidetta ja tekijöitä Tornionjokilaaksosta elokuun loppuun saakka.

Loppukesästä pääsee vauhtiin hanke nimeltä Tilaa taiteilijuuteen – vammaisten ja viittomakielisten taiteilijoiden yhdenvertaisuus. Se toteutetaan yhteistyössä Yhdenvertaisen kulttuurin puolesta ry:n kanssa. Näyttely- ja residenssihankkeen tavoitteena on vähentää kulttuurialan syrjiviä käytäntöjä ja löytää kokeilevia ratkaisuja vammaisten ja viittomakielisten taiteilijoiden työskentelyyn.

Syksyllä jatkamme myös yhteistyötä Lapin ammattikorkeakoulun kanssa Struven aikamatkassa -hankkeessa sekä uudistamme loppuvuodesta Tornion kaupungintalon kokoelmanäyttelyn.

Rajakartano sulkeutuu remontin ajaksi vuonna 2022

Tänä vuonna uudet tuulet puhaltavat ja museo muuttaa joksikin aikaa muotoaan Rajakartanon remontin vuoksi. Museo on viimeistä päivää avoinna yleisölle sunnuntaina 30.1.2022.

Kevään aikana Aineen taidemuseon toimisto siirtyy kirjaston keralla väistötiloihin Sähkötaloon. Näyttely- ja taidekasvatustoimintaa tullaan remontin aikana jatkamaan muissa väliaikaisissa tiloissa eri puolilla kaupunkia. Toiminta jatkuu aktiivisena läpi vuoden ja luvassa on myös uusia mielenkiintoisia yhteistyöprojekteja.

Keräilijän Tornio -näyttely sulkeutuu muita näyttelyitä aiemmin ja on nähtävillä sunnuntaihin 16.1. saakka.

 

Aineen kuvataidesäätiölle merkittävä lahjoitus Ilkka Juhani Takalo-Eskolan taidetta

Taiteilija Ilkka Juhani Takalo-Eskola (s. 1937) on lahjoittanut teoksiaan Aineen Kuvataidesäätiön kokoelmiin.

Kokonaisuuteen kuuluu 25 teosta, jotka kattavat taiteilijan uran 1960-luvulta 2010-luvulle saakka. Erityinen painotus on suurikokoisissa maalauksissa, jotka on tilattu Takalo-Eskolalta Helsingin Taidehallissa vuonna 2002 esillä ollutta Maaseudun sivistysliiton 50-vuotisjuhlanäyttelyä varten. Takalo-Eskolan tuotantoon kuuluu myös runsaasti omakuvia, joista Aineen kuvataidesäätiön lahjoitukseen sisältyy 80-luvulla maalattu omakuvien sarja.

Takalo-Eskolan teokset täydentävät Aineen taidemuseon kokoelmien suomalaisen taiteen tarinaa. Takalo-Eskola on tehnyt uraauurtavaa työtä niin maalaustaiteen, kirjallisuuden, kollaasien kuin käsite- ja performanssitaiteenkin aloilla. Takalo-Eskolan monitaiteisella tuotannolla on vahva vaikutus nykytaiteen kentällä ja hänen pitkä uransa on merkittävä myös kansainvälisesti. Takalo-Eskola on muun muassa toiminut Kuvataideakatemian maalauksen yliopettajana ja rehtorina sekä saanut Ars Fennica -palkinnon elämäntyöstään vuonna 2006.

Takalo-Eskola on syntyisin Tornion naapurikunnasta Keminmaalta. Kasvuympäristön maaseudulla ja luonnolla on ollut merkittävä vaikutus hänen usein omaelämäkerralliseen taiteeseensa. Monissa Takalo-Eskolan teoksissa esiintyy esimerkiksi kaloja, jotka uivat hänen tajuntaansa jo lapsuuden ja nuoruuden kalavesillä Kemijoella.

Lahjoituskokonaisuuteen sisältyy muun muassa teos Aavikon yli (1999), josta Takalo-Eskola kirjoittaa: Leijun hallitusti kalana aavikon yllä, takana aurinko, taivaalla sydänpyrstö. Koen helpon etenemisen hurmion kuin metsälenkillä joskus, kun juoksu kulki. Mielessä visio biosfäärin ykseydestä, kuin kätketyn onnen lämpö. (Ilkka Juhani Takalo-Eskola, Taidan olla taiteilija, 2017.)

Kuvassa Aineen taidemuseon henkilökunta Virpi Kanniainen, Anu Pasanen, Mikko Saarenpää, Anita Alamaunu, Jari Hannuniemi sekä taiteilija Ilkka Juhani Takalo-Eskola (toinen oikealta). Kanniainen pitelee lahjoituskokonaisuuteen kuuluvaa teosta Kesälaulu (1974).

Lisätietoja:
Virpi Kanniainen, museonjohtaja vs.
050 597 1197
virpi.kanniainen@tornio.fi

 

Virpi Kanniainen on valittu Aineen taidemuseon johtajaksi

Aineen taidemuseon johtokunta on kokouksessaan 9.12. päättänyt, että Aineen taidemuseon uudeksi johtajaksi nimitetään Virpi Kanniainen (TaM).

Kanniainen on valmistunut taiteen maisteriksi Lapin yliopistosta (Taiteiden tiedekunta, tekstiilimuotoilu) vuonna 2000 ja tehnyt taidehistorian laudaturtutkielman vuonna 2015 aiheenaan pohjois-suomalaisen taidemaalarin Pekka Hermanni Kyrön tuotanto. Tämän lisäksi Kanniainen on täydentänyt tutkintoaan muun muassa taidekasvatuksen, museologian, johtamisen sekä asiakirjahallinnon opinnoilla.

Kanniainen on toiminut vuodesta 2011 Aineen taidemuseon amanuenssina ja viimeisen vuoden ajan viransijaisena museonjohtajana. Erilaisten hankkeiden kautta hän on ollut mukana Aineen taidemuseon toiminnassa vuodesta 2002 lähtien.

Uusi museonjohtaja odottaa, että pääsee jatkamaan museotyön vaikuttavuuden ja taiteen saavutettavuuden kehittämistä yhteistyössä henkilöstön kanssa. Tämän työn mahdollistaa Aineen taidemuseon laaja ja laadukas suomalaisen taiteen kokoelma sekä aktiivinen taidekasvatustoiminta.

Tapahtumat

 

 

Aineen taidemuseon Painu patsaille -veistosreitti

Hallaa Kulttuurimatkailu 2014 -hankkeessa Torniossa toteutettiin Painu patsaille- veistosreitti, jonka avulla matkailija voi tutustua omatoimisesti tai ohjatusti Tornion keskustan julkisiin veistoksiin. Veistosreitti-oppaita voi hakea taidemuseon valvonnasta. Veistosreitin voi myös tehdä opastetusti. Opastuksen voi varata puh. 050 594 6868 / aine.taidemuseo@tornio.fi. Opastuksen hinta on 40,00 e / ryhmä.

 

 


SykeAine

SykeAine on kulttuurikuntoa kohottava tapa tutustua Tornioon. SykeAine vie sinut kierrokselle tutustumaan kaupungin merkittäviin nähtävyyksiin ja kulttuurikohteisiin; rakennuksiin, taideteoksiin ja muistomerkkeihin. Opastettu kierros taitetaan juosten tai kävellen. Museo-opas johdattelee kiinnostavalta kohteelta toiselle ja kertoo nähtävyyksien taustaa ja tarinaa. Samalla kun pulssi nousee ja syke kiihtyy, kohenee myös kulttuurikunto.
SykeAine on oivallinen ja erilainen tapa nähdä kaupunki. Sen avulla voi tutustua kotiseutuunsa uudesta näkökulmasta. Vieraille kahden valtakunnan rajan ja aikavyöhykkeen ylittävä opastettu nähtävyyslenkki on unohtumaton elämys. SykeAineen reittiä voidaan räätälöidä ryhmän toiveiden mukaan.

SykeAineen voi varata puh. 050 594 6868 / aine.taidemuseo@tornio.fi. Opastuksen hinta on 40,00 e / ryhmä.

 

 

Museopalkintogaalan voittajat yhteiskuvassa. Erikoispalkinnon sai Aineen taidemuseo, kuvassa vasemmalta amanuenssi Virpi Kanniainen, museolehtori Anita Alamaunu ja johtaja Katriina Pietilä-Juntura. Vuoden museo on EMMA, Vuoden museojulkaisu -palkinnon sai Kansallismuseo. Kuva: Ossi Nyqvist.

Aineen taidemuseolle Vuoden Erikoispalkinto 2018!

Aineen taidemuseo on palkittu Museoliiton vuoden 2018 erikoispalkinnolla. Palkinto ojennettiin Museopalkintogaalassa Vaasassa torstaina illalla.

Palkintoraati kuvailee Aineen taidemuseota alueellaan merkittäväksi, museoalaa uudistavaksi toimijaksi. Sen kantaaottava ääni kuuluu museon rajojen ulkopuolellakin ajankohtaisissa keskusteluissa. Museolla ja sen iloisella ja aktiivisella henkilökunnalla on vankka itseluottamus, hyvä henki ja peräänantamaton linja. Toiminnasta huokuu tekemisen meininkiä ja pientä itseironiaa.

Museo on ponnistanut pienistä resursseista huolimatta koko maassa keskustelua herättäväksi museoksi.

– Rohkea profiloituminen sekä yhteiskunnalliset ja poikkitaiteelliset avaukset ovat kasvattaneet museon vaikuttavuutta sen koko huomioiden valtavaksi, palkintoraati tiivistää perustelunsa.

 

Aineen taidemuseon johtaja Katriina Pietilä-Juntura pitää palkintoa tärkeänä ammattilaisten antamana tunnustuksena.

– Tuntuu, että olemme tehneet jotakin aivan oikein ja että toimintamme on juuri sitä, mitä tämän ajan museoilta odotetaan, Pietilä-Juntura iloitsee.

Aineen taidemuseo oli yksi Vuoden museo 2018 -kilpailun kuudesta finalistista. Vuoden museo 2018 -tittelin voitti EMMA – Espoon modernin taiteen museo. Aineen taidemuseon ja EMMA:n lisäksi finaalin etenivät 17 suomalaisen museon joukosta Muumimuseo ja Pelimuseo Tampereelta, Suomen Ilmailumuseo Vantaalta sekä Suomen kansallismuseo Helsingistä.

Myös joka toinen vuosi jaettava Vuoden museojulkaisu -palkinto jaettiin Vaasassa 14. kertaa. Museot hakivat palkintoa kaikkiaan 21 julkaisulle. Julkaisupalkinnon voitti Kansallismuseon valokuvakirja Julkinen ja kätketty Suomi.

 

 

 

 

 

Sivun alkuun