Tapahtumat

 

Elokuva Näkymätön Elina ja ohjaaja Klaus Härö Aineen taidemuseolla 25.9.2019 kello 17:00

Keskiviikkona 25.9 kello 17:00 Aineen taidemuseolla on ilo saada vieraaksi elokuvaohjaaja Klaus Härö ja näyttää hänen elokuvansa Näkymätön Elina (2002). Elokuvan jälkeen on tarjoilua sekä yleisökeskustelutilaisuus ohjaajan kanssa Cafe Aineessa.
Tilaisuuteen on vapaa pääsy. Lämpimästi tervetuloa!
Tapahtuma on toteutettu Creative Europen tuella ja on osa ”A Season of Classic Films” sarjaa.

(EN)
On Wednesday 25th of September at 5pm, The Aine Art Museum presents a film directed by Klaus Härö, Elina: As If I Wasn´t There (2002). After the film, there will be a discussion together with Klaus Härö at Cafe Aine. Refreshments will be served and the event is free of charge.
This event is part of the event series ”A Season of Classic Films”, a project supported by the EU’s programme Creative Europe. Many thanks for the support!

 

 

 

BorderPride ja Yhdenvertaisuusviikko 26.8.-31.8.2019

Elokuun viimeisellä viikolla vietetään Yhdenvertaisuusviikkoa ja Aineen taidemuseo on mukana järjestämässä kaikille avoimia tapahtumia ja koulutuksia koko viikon ajan. Tapahtumat järjestetään yhteistyössä BorderPride 2019-työryhmän ja Meri-Lapin SETA ry.n kanssa.

Yhdenvertaisuusviikko alkaa maanantaina 26.8. klo 12 (Suomen aikaa) Aineen taidemuseossa sateenkaarilipun nostolla. Keskiviikkona 28.8. klo 13-15 järjestetään Aineen taidemuseossa koulutus: Seksuaalinen suuntaus ja sukupuolen moninaisuus. Koulutus on suunnattu kaikille aiheesta kiinnostuneille. Kouluttajana toimii Enna Järvinen, Meri-Lapin Seta ry. Koulutus on osallistujille maksuton.

Tiistai – torstai 26.-29.8. klo 16.30-17.30 Aineen taidemuseon auditoriossa Mitä löytyy sateenkaaren alta?-luennot. Luennot toteutetaan kolmella eri kielellä, (Svenska, Suomi, Selko suomi). Ilmainen sisäänpääsy, ei vaadi ennakoilmoittautumista.

Yhdenvertaisuusviikko huipentuu lauantaina 31.8. BorderPride paraatiin, joka alkaa Haaparannan torilta (Torget 9) ja päättyy Aineen taidemuseon taakse (Torikatu 2, Tornio). Paraatin jälkeen on koko perheen piknikjuhla Aineen taidemuseon pihalla, sateen sattuessa sisällä Cafe Aineessa.

Lisätietoja: aine.taidemuseo@tornio.fi / 050 594 6868.

 

Syksyn 2019 tapahtumia

Pohjola-Nordenin elokuvaillat jatkuvat taas syksyllä! Syksyn elokuvaillat torstaisin 12.9., 31.10., 14.11., ja 12.12. kello 17:00 Aineen taidemuseon auditoriossa, Torikatu 4, 95430 Tornio.

12.9. Under the Tree (Islanti, engl. tekstitys)

31.10. Operaatio Laulukisa (Tanska, suom. tekstitys)

14.11. RAJA (Ruotsi, suom. tekstitys)

12.12. Nuori Astrid (Ruotsi, engl. tekstitys)

Elokuvaillat järjestetään yhteistyössä Pohjola-Nordenin kanssa. Vapaa pääsy. Tervetuloa!

Keskiviikkona 2.10. kello 17:00  erikoisnäytös: Elokuva Kahlekuningas (suomi, ruotsi). Ennen elokuvaa kello 16:00 keskustelutilaisuus ohjaaja Arto Koskisen kanssa Tornionlaakson maakuntamuseossa, Torikatu 4.

 

Meri-Lapin Jousikvartetin konsertit syksyllä Aineen taidemuseossa torstaina 19.9. kello 18:00 ja lauantaina 12.10. kello 14:00.

Torstaina 19.9. kello 18:00

Helmi Camus, kontrabasso, harmooni, laulu
Maija Kauhanen, Saarijärven kantele, konserttikantele, laulu
Kaisa Ristiluoma, 5-rivinen haitari, 2-rivinen haitari, laulu
Meri-Lapin jousikvartetti

Konsertissa kuullaan kappaleita Rönsyn yli kymmenvuotiselta taipaleelta. Tunnelmat liikkuvat hienostuneesta kamarifolkista rehevään tanssipoljentoon. Konsertissa ensiesitetään Timo Alakotilan, Kalle Vainion ja Tero Hyväluoman kvartettisovituksia yhtyeen kappaleisiin. Rönsyn konsertti sisältää saumatonta yhteissoittoa, uskomattomia sooloja, suuria tunteita, syvää ystävyyttä. Niistä on Rönsyn musiikki tehty. Onpa ihana saada soitantoon mukaan myös Meri-Lapin jousikvartetti!

Kesto 90 min, sisältää väliajan.

Vapaa pääsy.

Sunnuntaina 6.10. kello 13:00 Jorma Tapion jazzkonsertti

Torstaina 10.10. kello 19:00 Riverside Jazz konsertti, Cafe Aineessa.

 

”Toinen jalka haudassa”: hautausten arkeaologiaa

Lauantaina 14.9.2019 klo 9.30–20.00 Torniossa Aineen taidemuseolla ja Tornionlaakson maakuntamuseolla.

Seminaarissa käsitellään kirkkoihin, hautauksiin, hautaustapoihin ja kirkkohautaustapaan liittyviä tutkimuksia. Vanhoja aineistoja lähestytään uusin silmin ja uusien tutkimusten tuloksia esitellään monitieteisesti. Esiintyjät ovat kirkkoja ja hautauksia eri tavoin tutkineita henkilöitä, joilla kaikilla voidaan sanoa olleen tutkimusten eri vaiheissa ”toinen jalka haudassa”.

Lisätietoja ja ilmoittautumiset: https://www.museovirasto.fi/uploads/Meista/Hautausten_arkeologiaa.pdf

 

 

JAETTU ILO – Veli Aineen syntymästä 100 vuotta -työpajajakso

Miten kertoa kuvataiteen keinoin yhden ihmisen elämäntyöstä? Miten kertoa yhden teoksen kautta minusta?
Aineen taidemuseo kutsuu varhaiskasvatuksen, koulut ja oppilaitokset tutustumaan uusittuun kokoelmanäyttelyyn Jaettu ilo – Veli Aineen syntymästä 100 vuotta. Työpajassa tehdään metalligrafiikan keinoin teos itsestä. Metalligrafiikka soveltuu yli 10-vuotiaille. Nuoremmille työpajassa tekniikkana on solumuovigrafiikka. Työpajan kesto on n. 1,5 – 2 tuntia. Lämpimästi tervetuloa!

Työpaja on varattavissa 3.1.2020 saakka.
Ilmoittautumiset ja lisätietoja:
aine.taidemuseo@tornio.fi / 050 594 6868

 

 

 

QUEER BODIES Sukupuolen ja kehon moninaisuudesta

Aineen taidemuseo kutsuu yläkoulut ja toisen asteen oppilaitokset mukaan pohtimaan sukupuolen ja kehon moninaisuuteen liittyviä aiheita QUEER BODIES – näytökseen. Ohjelma on osa Aineen taidemuseon tasa-arvokasvatusta ja pedagogista toimintaa.
Suomalaisen mediataiteen keskus AV-arkki täyttää 30 vuotta ja julkaisi osana juhlavuoden ohjelmaa yläkouluille ja toiselle asteelle suunnatun Queer Bodies -näytöksen ja oppimateriaalipaketin. Viisi teosta haastaa sukupuoliin, seksuaalisuuksiin ja kehoihin liittyviä normeja ja oletuksia sekä tuo esiin näiden määrittelyn poliittisuutta. Taiteilijat ovat suomalaisia eturivin mediataiteilijoita. Oppimateriaali on tehty yhteistyössä Setan ry:n kanssa.

Näytökset ja oppimateriaali ovat varattavissa koko vuoden.
Lue lisää: www.mediataidekasvattaa.fi tai puhelimitse 050 597 1197 / Virpi Kanniainen, Aineen taidemuseo

Lämpimästi tervetuloa!

 

 

Aineen taidemuseon Painu patsaille -veistosreitti

Hallaa Kulttuurimatkailu 2014 -hankkeessa Torniossa toteutettiin Painu patsaille- veistosreitti, jonka avulla matkailija voi tutustua omatoimisesti tai ohjatusti Tornion keskustan julkisiin veistoksiin. Veistosreitti-oppaita voi hakea taidemuseon valvonnasta. Veistosreitin voi myös tehdä opastetusti. Opastuksen voi varata puh. 050 594 6868 / aine.taidemuseo@tornio.fi. Opastuksen hinta on 40,00 e / ryhmä.

 

 

 


SykeAine

SykeAine on kulttuurikuntoa kohottava tapa tutustua Tornioon. SykeAine vie sinut kierrokselle tutustumaan kaupungin merkittäviin nähtävyyksiin ja kulttuurikohteisiin; rakennuksiin, taideteoksiin ja muistomerkkeihin. Opastettu kierros taitetaan juosten tai kävellen. Museo-opas johdattelee kiinnostavalta kohteelta toiselle ja kertoo nähtävyyksien taustaa ja tarinaa. Samalla kun pulssi nousee ja syke kiihtyy, kohenee myös kulttuurikunto.
SykeAine on oivallinen ja erilainen tapa nähdä kaupunki. Sen avulla voi tutustua kotiseutuunsa uudesta näkökulmasta. Vieraille kahden valtakunnan rajan ja aikavyöhykkeen ylittävä opastettu nähtävyyslenkki on unohtumaton elämys. SykeAineen reittiä voidaan räätälöidä ryhmän toiveiden mukaan.

SykeAineen voi varata puh. 050 594 6868 / aine.taidemuseo@tornio.fi. Opastuksen hinta on 40,00 e / ryhmä.

 

 

 

Näyttelyohjelma 2019

17.2.2019–6.1.2020 JAETTU ILO
Veli Aineen syntymästä 100 vuotta
Kokoelmanäyttely

15.3. –26.5.2019 ALHAISOLAULUJA
Joel Karppanen

7.6.–29.9.2019 VIISITOISTA VIIKKOA VIGGOA / FEMTON VECKOR AV VIGGO
Viggo Wallensköld

4.10.–17.11.2019 SANNA HAIMILA & HANNA SCHRODERUS

23.–24.11.2019 TAIDEBASAARI
Ohjelmallinen taiteen esittely- ja myyntitapahtuma

29.11.2019–26.1.2020 AUKEA
Eveliina Hämäläinen & Petri Saarikko

 

Museopalkintogaalan voittajat yhteiskuvassa. Erikoispalkinnon sai Aineen taidemuseo, kuvassa vasemmalta amanuenssi Virpi Kanniainen, museolehtori Anita Alamaunu ja johtaja Katriina Pietilä-Juntura. Vuoden museo on EMMA, Vuoden museojulkaisu -palkinnon sai Kansallismuseo. Kuva: Ossi Nyqvist.

Aineen taidemuseolle Vuoden Erikoispalkinto!

Aineen taidemuseo on palkittu Museoliiton vuoden 2018 erikoispalkinnolla. Palkinto ojennettiin Museopalkintogaalassa Vaasassa torstaina illalla.

Palkintoraati kuvailee Aineen taidemuseota alueellaan merkittäväksi, museoalaa uudistavaksi toimijaksi. Sen kantaaottava ääni kuuluu museon rajojen ulkopuolellakin ajankohtaisissa keskusteluissa. Museolla ja sen iloisella ja aktiivisella henkilökunnalla on vankka itseluottamus, hyvä henki ja peräänantamaton linja. Toiminnasta huokuu tekemisen meininkiä ja pientä itseironiaa.

Museo on ponnistanut pienistä resursseista huolimatta koko maassa keskustelua herättäväksi museoksi.

– Rohkea profiloituminen sekä yhteiskunnalliset ja poikkitaiteelliset avaukset ovat kasvattaneet museon vaikuttavuutta sen koko huomioiden valtavaksi, palkintoraati tiivistää perustelunsa.

Aineen taidemuseon johtaja Katriina Pietilä-Juntura pitää palkintoa tärkeänä ammattilaisten antamana tunnustuksena.

– Tuntuu, että olemme tehneet jotakin aivan oikein ja että toimintamme on juuri sitä, mitä tämän ajan museoilta odotetaan, Pietilä-Juntura iloitsee.

Aineen taidemuseo oli yksi Vuoden museo 2018 -kilpailun kuudesta finalistista. Vuoden museo 2018 -tittelin voitti EMMA – Espoon modernin taiteen museo. Aineen taidemuseon ja EMMA:n lisäksi finaalin etenivät 17 suomalaisen museon joukosta Muumimuseo ja Pelimuseo Tampereelta, Suomen Ilmailumuseo Vantaalta sekä Suomen kansallismuseo Helsingistä.

Myös joka toinen vuosi jaettava Vuoden museojulkaisu -palkinto jaettiin Vaasassa 14. kertaa. Museot hakivat palkintoa kaikkiaan 21 julkaisulle. Julkaisupalkinnon voitti Kansallismuseon valokuvakirja Julkinen ja kätketty Suomi.

 

 

 

 

 

Sivun alkuun