TornioHaparanda –  rajayhteistyötä jo vuodesta 1987

TornioHaparanda on Tornion ja Haaparannan kaupunkien rajat ylittävän yhteistyön järjestö. Se perustettiin vuonna 1987 ja sen ensisijaisena tehtävänä on kehittää, syventää ja lisätä yhteistyötä kaupunkien ja niiden asukkaiden välillä ja toimia eri projekteissa sekä kansallisten että kansainvälisten kumppanien kanssa.

Yhteistyö on saavuttanut monta suurta virstanpylvästä kuluneiden kolmen vuosikymmenen aikana, näistä esimerkkinä muun muassa kaupunkien yhteiset Matkakeskus, Tornionlaakson maakuntamuseo, Victoriantori ja Kielikoulu.

Matkakeskus sijaitsee Ruotsin maaperällä, mutta on yhteisessä käytössä.

Tornionlaakson museo avattiin alun perin jo vuonna 1914. Museoon tehtiin peruskorjaus vuosina 2011–2014 ja vuodesta 2014 museo on ollut Tornion ja Haaparannan yhteinen. Se esittelee Tornionlaakson alueen historiaa Tornionjoen molemmin puolin.

Victoriantori on kaupunkien yhteinen toripaikka, joka sai nimensä Ruotsin kruununprinsessan mukaan. Tori vihittiin käyttöön vuonna 2011.

Kielikoulu on Tornion ja Haaparannan yhteinen peruskoulu, joka perustettiin vuonna 1989. Se sijaitsee Haaparannalla. Puolet koulun oppilaista on lähtöisin Suomesta, puolet Ruotsista. Koulu noudattaa ruotsalaista koulujärjestelmää. Yksi sen tärkeimmistä tavoitteista on, että oppilaat saavat tietoa kotiseudustaan sekä yhteisestä kulttuurista ja historiasta ja siten vaalivat, säilyttävät ja välittävät Tornionlaakson perintöä eteenpäin. Opetus tapahtuu pääasiassa opiskelijan äidinkielellä. Koulun henkilöstö on kaksikielistä.

TornioHaparandan toimintamalli

Pääsopimus rajayhteistyöstä Tornion ja Haaparannan välillä 2022

 

Sivun alkuun