Meistä

Meistä

Aineen taidemuseo perustettiin Aineen Kuvataidesäätiön ja Tornion kaupungin yhteisellä sopimuksella vuonna 1979. Yleisölle museo avattiin vuonna 1986.

Taidemuseon synnyn taustalla ovat kauppaneuvos Veli Aine (1919–2008) ja hänen vaimonsa Eila Aine (1920–2013). He keräsivät laajasti suomalaista taidetta aina kultakauden taiteilijoiden teoksista sen ajan nouseviin taiteilijoihin.

Kuva: Eija Mäkivuoti
Kokoelmat
Aineen Kuvataidesäätiö
Tornion kaupungin taideohjelma
Aineen taidemuseon ystävät
Antirasistinen strategia
Uutisarkisto

Historia

Aineen taidemuseo perustettiin monien vaiheiden jälkeen Aineen Kuvataidesäätiön ja Tornion kaupungin yhteisellä sopimuksella vuonna 1979, ja museo avattiin yleisölle maaliskuussa 1986.

Kauppaneuvos Veli Aine perusti Aineen Kuvataidesäätiön toukokuussa 1974 ja viisi vuotta myöhemmin yhdessä vaimonsa kanssa he luovuttivat säätiölle taidekokoelmansa, kun taidemuseohankkeen toteutuminen oli varmistunut.

Säätiön perustamiseen johti Aineen pariskunnan taidekokoelman laajentuminen ja teosten säilyvyydestä huolehtiminen. He ovat itse todenneet säätiön kokoelman olevan seurausta siitä, että kahden kuvataiteesta kiinnostuneen henkilön harrastus muuttui taideteosten keräilyksi ja tärkeäksi osaksi heidän elämäänsä.

Torniolaisilla oli vahva yhteishenki ja yhteinen kulttuuritahto, ja kaikki syntyyn vaikuttaneet päätökset kaupungissa tehtiin yksimielisesti.

Tornion kaupungin ja Aineen Kuvataidesäätiön välisessä sopimuksessa määriteltiin tulevan taidemuseon laajuus, toimintaperiaatteet sekä kustannusten jakautuminen. Kaupunki siis sitoutui taidemuseon rakentamiseen ja sen ylläpitämiseen, kun taas kuvataidesäätiö sitoutui sijoittamaan kokoelmansa museon käyttöön ja kartuttamaan sitä.

Taidemuseokirjaston rakennus valmistui marraskuussa 1985 puolentoista vuoden rakennusurakan jälkeen. Rakennuksen vihkiäisiä vietettiin 7.3.1986. Rakennuksen vihkijänä toimi silloisen Suomen tasavallan presidentin Mauno Koiviston puoliso rouva Tellervo Koivisto.