Tornionlaakson museossa tapahtuu

Museossa järjestetään vuosittain useita tapahtumia luennoista avajaisiin, pieniin konsertteihin ja lastentapahtumiin. Suurimmat tapahtumat, syksyinen Kulttuurikartanon Kauhukartano sekä Kulttuurikartanon Joulupolku, on suunnattu lapsiperheille ja ne järjestetään yhteistyössä Tornion kaupunginkirjaston ja Aineen taidemuseon kanssa.

Tulevia tapahtumia

Pohjan Tornio. Matkamiesten ääniä vuosisatain varrelta 1519-1919. Kirjanjulkistamistilaisuus
Keskiviikko 5.10.2022 klo 17.00

Kuva Pohjan Tornio -kirjasta museon näyttelytilassa

Pohjan Torniosta on olemassa enemmän vanhoja matkakuvauksia kuin mistään muusta nykyisen Suomen kaupungista. Aikojen saatossa Torniossa ovat vierailleet evankelistat ja kauppamiehet, tutkijat ja seikkailijat, kruunupäät ja sotapäälliköt sekä turistit monista maista.

Tähän kirjaan on koottu matkamiesten ääniä neljän vuosisadan varrelta aikahaarukassa 1519–1919. Teos ilmestyy vuonna 2021 vietetyn Tornion kaupungin 400-vuotisjuhlan kunniaksi. Teoksen on toimittanut Lapin yliopiston sivistyshistorian dosentti Osmo Pekonen.

Tilaisuus pidetään museon opintotilassa ja on maksuton.

 

Tornionlaakson museon Vanhustenviikon ohjelma
– Tiistai 4.10. klo 14.00, Opastettu kierros

Ilmainen opastettu kierros vanhuksille Tornionlaakson museon ”Sinun maailmanperintösi – Maapallon mittaajien jalanjäljissä” – näyttelyyn. Kierroksen yhteydessä kävijät pääsevät myös kokeilemaan virtuaalilaseja, joiden avulla voi vierailla yli kymmenellä Struven ketjun pisteellä virtuaalisesti ja siten myös esteettömästi!

– Perjantai 7.10. klo 13.00, Lapin valkea lehmä -muistelu- ja keskustelutilaisuus

Lapinlehmä on ollut läsnä suomalaisten historiassa jo pitkän aikaa ja haluaisimmekin nyt jakaa muistitietoa lapinlehmistä Tornionlaaksossa. Tilaisuudessa keskustelua alustetaan vasta päättyneen ”Snöhvit, Punakorva, Fjellblom – Pohjoisten tunturikarjojen historia, nykypäivä ja tulevaisuus” -näyttelyn materiaaleilla. Myös osallistujien omat valokuvat ja muu materiaali on erittäin tervetullutta.

Tapahtuma järjestetään museon opintotilassa. Tornionlaakson museo tarjoaa tilaisuuden aikana kahvia ja pullaa. Tervetuloa keskustelemaan lapinlehmistä!

 

Pirtusota ja salakuljettajat – Kirjanjulkistamistilaisuus
Keskiviikko 12.10., klo 17.00

Rajatarkastaja Ali Tornberg oikealla tulliveneen kannella Perämerellä

Pirtusotaa käytiin myös Perämerellä.

Juha Ylimaunun uusi historiateos tarjoaa runsaasti uutta tietoa ja kumoaa vanhoja käsityksiä kieltolain ajasta Suomessa. Juha Ylimaunu esittelee teostaan Tornionlaakson museossa keskiviikkona 12.10. klo 17.

FT Juha Ylimaunun teos Pirtusota ja salakuljettajat on ensimmäinen faktoihin perustuva kuvaus Pohjanlahden alkoholin salakuljetuksesta 1919–1939 ja sen harjoittajista. Kirja kuvaa, miten kieltolain säätämistä seurannut, pirtusotana tunnettu aika eteni: ketkä voittivat tai hävisivät, mitä keinoja käytettiin ja miksi esimerkiksi Merivartiolaitos perustettiin.

Kirjassa puhutaan salakuljettajista oikeilla nimillä. Heitä oli kaikista kansankerroksista. Menestyjiä olivat ne, jotka osasivat lopettaa ajoissa ja sijoittaa rahansa laillisiin liiketoimiin. Varsinkin suursalakuljettajien toiminta on ollut pääosin hämärän peitossa. Nyt heidän taustojaan, operaatioitaan ja laivojaan on jäljitetty lukuisista eri lähteistä. Muutaman kirjassa kuvatun suursalakuljettajan toimintaa ei ole ennen tiedetty.

Omat tarinansa kirjassa saavat niin Kemin edustalle haaksirikkoutunut pirtulaiva ja sen kapteeni kuin myös paikalliset suursalakuljettajat.
Tilaisuus järjestetään Tornionlaakson museon opintotilassa ja on kaikille avoin.

Ajankohtaista

”Sinun maailmanperintösi – Maapallon mittaajien jalanjäljissä”-näyttely avautuu 15.9.!

Opi lisää yhteisestä maailmanperinnöstämme Struven ketjusta, vieraile mittauspisteillä ja tapaa herra Struve Tornionlaakson museolla seuraavana esillä olevassa vaihtuvassa näyttelyssä 15.9.2022 alkaen.

Sinun maailmanperintösi kertoo Struven ketjun pohjoisista osista Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa, ja sen roolista maapallon mittanauhana. Tornio-Haaparanta – Hammerfest -alueella on 11 maailmanperintölistalle valituista 34 pisteestä. Näyttely tekee aikamatkan 1800-luvulta nykypäivään. Havainnointia tukevat Struven ketjusta tehdyt virtuaaliset materiaalit.

Näyttelyn toteuttaa yhteistyössä lukuisten kumppaneiden kanssa Interreg Pohjoinen -ohjelman (EAKR) osarahoittama Maailmanperintö Struven ketjun pohjoiset osat -hanke. Näyttely on avoinna 8.1.2023 saakka.

Lue lisää hankkeesta täältä.

Länsi-Lapin museokesä 2022
Klikkaa tästä, jos haluat avata kartan isompana uuteen välilehteen
Meri-Lapin museot -nettisivusto on suljettu
Kuvankaappaus Meri-Lapin museot-nettisivun etusivulta.
Aika aikaansa kutakin: Tornion ja Kemin museoiden yhteinen nettisivusto merilapinmuseot.fi on päätetty sulkea. Tornionlaakson museon, Aineen taidemuseon, Kemin taidemuseon ja Kemin historiallisen museon yhteinen nettisivusto tuli aikansa päähän, mutta löydät meidät ja sisältömme edelleen suoraan omien nettisivujemme kautta (linkit alla)

 

Tornionlaaksonmuseo:

https://www.tornio.fi/kulttuuri-ja…/tornionlaakson-museo/ Facebook   Instagram: @tornionlaaksonmuseo

Aineen taidemuseo:

https://www.tornio.fi/kulttuuri-ja-vapaa…/aineen-taidemuseo/    Facebook   Instagram: @aineentaidemuseo

Kemin taidemuseo:

https://www.kemi.fi/vapaa-aika…/kulttuuri/museot/taidemuseo/   Facebook  Instagram: @kemintaidemuseo

Kemin historiallinen museo:

https://www.kemi.fi/…/kulttuuri/museot/historiallinen-museo/ Facebook   Instagram: @kemin_historiallinen_museo

Osmo ”Toppo” Santamäki – piirroksia vanhasta Torniosta -näyttelyn video-opastus julkaistaan 17.3.2022 klo 18.00 (suomen aikaa)
Julkaisemme 17.3. klo 18.00 videoidun opastuksen tämänhetkiseen vaihtuvaan näyttelyymme, Osmo ”Toppo” Santamäki – piirroksia vanhasta Torniosta.
Opastuksella keskitytään Osmo Santamäen tuotantoon sekä teosten merkitykseen Tornionlaakson museolle. Video julkaistaan museon Youtube-kanavalla 17.3.2022 klo 18.00.Santamäki oli vahva vanhan Tornion puolestapuhuja ja hän kuvasi vanhoja rakennuksia ja pihapiirejä teoksissaan monipuolisesti maalaamalla ja piirtämällä. Pääset videoon tästä. Video on tekstitetty suomeksi.
Osmo ”Toppo” Santamäki – piirroksia vanhasta Torniosta

Tornionlaakson museon vuoden 2022 ensimmäinen vaihtuva näyttely on avautunut. Osmo ”Toppo” Santamäen teoksia esittelevä näyttely on avoinna 17.2.-20.3.2022. Lue lisää täältä. Tervetuloa!

Suomen Kulttuurirahaston Mullankaivajat-apuraha Tornionlaakson museolle 

Muonion yhtenäiskoulun 5. ja 6. luokkien oppilaat pääsevät syksyllä 2022 järjestettävissä arkeologisissa tutkimuksissa kaivautumaan lähiseutunsa historiaan ja kulttuuriperintöön, kun Tornionlaakson museo järjestää oppilaille yhteisöarkeologisen Menneisyyden metsästäjät Muoniossa -kurssin.

Tutkimuksissa selvitetään, onko Muonion seurakunnan pappilan alueella ollut kirkko- tai saarnatupa, kuten 1786 tiluskartta kertoo. Samalla toivotaan saatavan esille jäännöksiä tilan varhaisvaiheista. Pappilan tontin tutkimuksiin osallistumisen lisäksi oppilaat pääsevät kurssilla vierailemaan lähialueen tunnetuilla muinaisjäännöskohteilla ja perehtymään laajemmin Muonion historian vaiheisiin.

Kurssi vahvistaa koululaisten paikallisidentiteettiä ja tukee kulttuuriperintökasvatusta. Hanke toteutetaan yhteistyössä Muonion seurakunnan ja Muonion yhtenäiskoulun kanssa.

Tietoa rahoituspäätöksestä Suomen Kulttuurirahaston sivuilla: https://apurahat.skr.fi/myonnot

Listätietoa: museonjohtaja Titta Kallio-Seppä, 050 597 1557, titta.kallio-seppa@tornio.fi

 

Tornionlaakson museo kerää koronakokemuksia kaikille avoimella verkkokyselyllä

Rajaleikki-patsas korona-asussa

Tornionlaakson museo tallentaa poikkeuksellista korona-aikaa monin tavoin. Koronapandemian vaikutukset arkeen länsirajalla ovat olleet mittavat ja haluamme ulottaa kokemusten tallennuksen entistä laajemmalle kaikille avoimen verkkokyselyn avulla. Kysely on suunnattu erityisesti Tornionlaakson asukkaille ja alueella työskenteleville molemmin puolin rajaa, mutta vastauksia otetaan mielellään vastaan myös kaikilta alueella korona-aikaan vierailleilta ja lähialueilla asuvilta.

Auta meitä tallentamaan koronaviruspandemian vaikutuksia kertomalla, miten pandemian aiheuttama poikkeustila on vaikuttanut arkeesi ja elämääsi kuluneen vuoden aikana. Onko jokin asia jäänyt korona-ajasta erityisesti mieleen?

Pääset kyselyyn tästä.

Voit vastata niin pitkällä tai lyhyellä kertomuksella kuin haluat, ja voit palata kirjoittamaan uuden vastauksen, jos jotain unohtui. Vastaukset käsitellään anonyymisti.

Lisätietoja: Amanuenssi Saija Pietiläinen (+358 50 597 1558, saija.pietilainen@tornio.fi)

Tornion vuosikymmenet

Filosofian tohtori Ilkka Teerijoki kirjoittaa Tornion vuosisataisesta historiasta Lounais-Lappi -lehdessä koko kaupungin juhlavuoden 2021 ajan. Juttusarja alkoi kirjoittajan haastattelulla. 24.2. alkaen lehdessä ilmestyy viikoittain pieni pala Tornion historiaa: yksi juttu kaupungin jokaiselta vuosikymmeneltä 1620-luvulta 2020-luvulle. Kirjoitukset julkaistaan myös kaupungin blogissa lehdessä ilmestymisen jälkeen. Linkit kaikkiin artikkeleihin löydät täältä.

Kuva on mainos tiistaina 23.3.2021 pidettävästä virtuaaliluennosta.

Kuva: 1700-luvun aksonometria Torniosta, Réginald Outhier, Journal d’un Voyage au Nord en 1736 et 1737. Tornionlaakson museo

Tornion Kulttuurisuunnistus julkaistiin 8.5. klo 11


Tornionlaakson museo ja Alatornion Pirkat ovat tehneet Tornion 400-juhlavuoden kunniaksi kaupunkiin kulttuurisuunnistusreitin. Aidolle suunnistuskartalle on valittu 21 Torniosta eri tavoin kertovaa rastia.

Kaikille avoin ilmainen Tornion kulttuurisuunnistus on suomen- ja ruotsinkielinen, eikä sen suorittamiseen ole aikarajoituksia. Kaikki rastit ovat ulkona julkisilla paikoilla. Voit kiertää rastit haluamassasi järjestyksessä ja valita itse, käytkö kaikilla rasteilla kerralla, vai kierrätkö kohteita useampana eri päivänä.

Voit hakea paperikartan Tornionlaakson museon asiakaspalvelusta museon aukioloaikoina lauantaina 8.5. klo 11 eteenpäin.

Tai ladata sen 8.5.2021 klo 11 avautuvilta Tornion kulttuurisuunnistuksen nettisivulta: https://www.tornio.fi/tornionkulttuurisuunnistus

På svenska: https://www.tornio.fi/sv/torneakulturorientering

Karungin historia -kirja myynnissä Tornionlaakson museon kaupassa
Karungin historia -kirja

Karungin historia -kirjan voi ostaa omakseen Tornionlaakson museon museokaupasta. Museokauppa on avoinna museon aukioloaikoina seuraavasti:

ti-to klo 11-18
pe-su 11-15
maanantaisin suljettu

Tuoretta tutkimustietoa kirkkohautauksista

Museon arkeologi Titta Kallio-Seppä on osallistunut kirkkoon hautaamisen tapaan Pohjois-Suomessa liittyvään arkeologiseen tutkimukseen yhdessä Oulun yliopiston arkeologian tutkijoiden kanssa. Tutkimuksen tuloksia on julkaistu Historical Archaeology -julkaisun tulevassa teemanumerossa “Historical Burials in Europe: Natural Mummification, Burial Customs, and Ethical Challenges” (toim. Kallio-Seppä Titta, Lipkin Sanna & Mullins Paul R.). Aiheesta on julkaistu myös blogikirjoitus Norrbottenin museon Kulturmiljöblogissa (teksti on ruotsinkielinen). Blogitekstissä on linkit tutkimusartikkeleihin.

Reino Kainulaisen kuvaama video Tornion 350-vuotisjuhlista

Tornionlaakson museolla esitetään vuoden 2021 ajan Tornion 350-vuotisjuhlallisuuksista koottua videota. Videon on kuvannut Reino Kainulainen vuonna 1971 erilaisissa juhlavuoden tilaisuuksissa. Video alkaa uudenvuoden juhlasta, jossa 350-juhlavuosi toivotetaan tervetulleeksi ja päättyy kahvitilaisuuteen Tornion seurakuntatalolla. Kainulainen toimii myös videon selostajana.

Video on esillä Tornionlaakson museon luentotilassa ja sitä pääsee katsomaan museon aukioloaikoina ti-to 11-18 sekä pe-su 11-15.

Tervetuloa!

 

Kuvat: Tornionlaakson museo, kuvaaja Reino Kainulainen, 1971

Tornionlaakson museon paikallismuseobingo

Tornionlaakson alueen jokaisessa kunnassa on vähintään yksi kotiseutu- tai paikallismuseo, joista suurin osa on kesäisin auki. Alueemme paikallismuseoiden aukiolot päivitetään myös Tornionlaakson museon nettisivuille.
Lisätäksemme haastetta kesän museokierrokselle teimme teille alla olevan Paikallismuseobingon, jossa täyden rivin saadakseen täytyy vierailla useammassa kuin yhdessä alueemme museoista. Kun löydät bingokohteen museosta, ota siitä kuva ja tägää löytösi someen kyseisen museon nimellä ja hashtagillä #paikallismuseobingo varustettuna.

Saat tallennettua kuvan bingosta klikkaamalla haluamaasi kieliversiota alta ja hiiren oikeaa klikkaamalla ja valitsemalla Tallenna kuva nimellä, jolloin saat tallennettua kuvan koneellesi.

Kreivin aika -luento verkossa:

https://www.facebook.com/Tornionlaaksonmuseo.Tornedalensmuseum/live/

Titta Court goes museum

Titta Court Goes Museum – kurkistus Tornionlaakson museoon tanssin ja musiikin siivittämänä. Videosarja Tornionlaakson museon, Tornion kaupungin ja Haaparannan kaupungin Youtube-kanavilla. Videot löytyvät kootusti Tornionlaakson museon YouTube-kanavan soittolistalta Titta Court Goes Museum

Tornionlaakson museon #pienoismallihaaste

Museon Youtube-kanavalla 

Tornionlaakson museo haastaa kaikki rakentamaan kaupungintalon pienoismallin kotoa löytyvistä tarvikkeista. Miltä haluaisit Tornion kaupungintalon näyttävän ensi vuonna 2021 kun sen remontti valmistuu? #tornionkaupungintalo2021 #tornio400

 

Menneitä tapahtumia

Video-opastus Kustaa II Aadolf-näyttelyyn julkaistaan Tornion kaupungin perustamispäivänä 12.5.2022

Kuningas Kustaa II Aadolf allekirjoitti Tornion kaupungin perustamisasiakirjan 401 vuotta sitten, 12.5.1621. Julkaisemme juhlapäivän kunniaksi suomenkielisen video-opastuksen ”Kustaa II Aadolf ” -näyttelyymme museon YouTube-kanavalla. Tervetuloa mukaan!

Ilmaispäivä ja opastettuja kierroksia
Lauantai 14.5. klo 11-15Näkymä tunturikarjasta kertovaan vaihtuvaan näyttelyyn Tornionlaakson museossa. Etualalla näkyy lehmien pilttuita ja jokaisessa pilttuussa on yksi näyttelytekstejä sisältävä taulu. Taaempana näkyy roikkuva kangas, jossa on kuva navetan seinästä

Tornio-päivien päätapahtumapäivänä Tornionlaakson museoon on ilmainen sisäänpääsy ja järjestämme kaikille avoimia opastettuja kierroksia vaihtuvaan näyttelyymme Snöhvit, Punakorva, Fjellblom – Pohjoisten tunturikarjojen historia, nykypäivä ja tulevaisuus.

Suomenkielinen opastus alkaa museon aulasta klo 12.00 ja ruotsinkielinen klo 13.00.

Rautakautta Rakanmäellä -tapahtumapäivä
Sunnuntai 15.5. klo 11–13 Tornionlaakson museolla & klo 13–16 Rakanmäen röykkiöillä
Kuvassa rivissä historianelävöitysryhmä Pohjan Väki jäseniä myöhäisrautakautisiin vaatteisin pukeutuneina kesällä
Pohjan Väen jäseniä

Tornionlaakson museo siirtyy hetkellisesti rautakauteen ja ohjelmaa on luvassa sekä museon tiloissa että Rakanmäen röykkiöillä! Ilmainen sisäänpääsy museoon!

Historianelävöitysryhmä Pohjan Väki ry saapuu elävöittämään museon tiloja myöhäisrautakautisessa vaatetuksessa klo 11.00–13.00. Voit kysyä elävöittäjiltä rautakauden elämästä, vaatetuksesta, käsitöistä sekä esineistä. Perheen pienimmille on luvassa rautakausiaiheisia työpajoja.

Museo ja Tornion kotiseutuseura ry järjestävät uuden opastaulun julkistamistilaisuuden Rakanmäen röykkiöillä sunnuntaina 15.5.2022 klo 13.00–16.00. Rakanmäki on yksi Tornionlaakson alueen merkittävimmistä arkeologisista kohteista ja sitä on viimeksi tutkittu arkeologisilla kaivauksilla 1980-luvulla. Museovirastolta saadulla hoitoavustuksella aluetta on raivattu aluskasvillisuudesta, polkua kunnostettu sekä paikalle nousee uusi kohteesta kertova opastaulu.

Ohjelma Rakanmäen röykkiöillä:

Drone-kuva Rakanmäen röykkiöiden yläpuolelta syksyllä. Osa puist kellertää ja keskellä kuvaa näkyy Rakanmäen viisikulmainen röykkiörakennelma
Kuva: Janne Ikäheimo

13.00 Bussikuljetus Tornionlaakson museolta Tornion Laivakankaalla sijaitsevalle Rakanmäelle. Paluu klo 16 mennessä. Bussikuljetukseen vaaditaan ilmoittautuminen. Paikalle voi saapua myös omalla ajoneuvolla.
Uuden polun avaaminen ja opastaulun paljastaminen
Erkki Taskila, Tornion kotiseutuseuran puheenjohtaja
Titta Kallio-Seppä, Tornionlaakson museon johtaja
Rakanmäen esittely ja varhaisesta raudanvalmistuksesta Suomessa, Joni Karjalainen, Tornionlaakson museon museolehtori
Rakanmäen arkeologiset kaivaukset 1980-luvulla, Markku Mäkivuoti

Kahvi- ja mehutarjoilu nisun kera.

Paikalla myös myöhäisrautakautinen historianelävöitysryhmä Pohjan väki. Ennen paljastustilaisuutta he järjestävät työpajatoimintaa Tornionlaakson museolla klo 11–13.

Ilmoittautuminen bussikuljetukseen 8.5. mennessä tästä linkistä.

Sinun maailmanperintösi
Keskiviikko 11.5. klo 18-20, Alatornion kirkko
Öljyvärimaalaus jokimaisemasta, jonka keskellä on Suensaari, jolla Tornion keskusta sijaitsee.
Werner Holmberg (1830-1860): Juhannusyö Torniossa, n. 1849, öljy kankaalle. Aineen Kuvataidesäätiön kokoelma, Aineen taidemuseo

Tervetuloa ke 11.5. klo 18-20 koko perheen voimin tutustumaan yhteiseen maailmanperintöömme Alatornion kirkkoon, sen ympäristöön ja sen osaan maapallon mittanauhana. Aikamatkalle 1800-luvulle sinua johdattelevat Aineen taidemuseo, Tornion seurakunta, Tornionlaakson museo ja Maailmanperintö Struven ketjun pohjoiset osat -hankkeen kumppanit Lapin ammattikorkeakoulu, Tornion kaupunki ja Haaparannan kunta.

Tervetuliaispuheenvuorojen jälkeen voit suunnistaa kirkon ympäristössä ja päättää tutustumiskierroksen vaikkapa vanhassa pappilassa kahvikupposen ääressä, entisajan hengessä pelimannimusiikista nauttien.

Tapahtumaan on vapaa pääsy! Lisätietoja: Eila Seppänen eila.seppanen@lapinamk.fi

Valkea lehmä – Pohjoisten tunturikarjojen matkassa menneisyydestä tulevaisuuteen, seminaari
Lauantai 7.5. klo 10-16, Åströmin kartano

Tornionlaakson museo ja 3MC-hanke järjestävät yhteistyössä seminaarin teemana pohjoiset tunturikarjat. Seminaari järjestetään Åströmin kartanolla (Keskikatu 26, 95400 Tornio) ja tapahtuma on avoin kaikille aiheesta kiinnostuneille. Seminaari on maksuton ja lounas sisältyy ilmoittautumiseen. Kartanoa lähin parkkipaikka sijaitsee museon edustalla.
HOX! Saimme seminaariin vielä rajoitetusti lisäpaikkoja, joihin sisältyy myös lounas. Viimeinen päivä ilmoittautua lisäpaikoille on torstaihin 5.5.2022 osoitteeseen tornionlaaksonmuseo@tornio.fi
Lisätietoja seminaarista saa sähköpostitse hilja.solala@tuni.fi

Seminaari myös striimataan museon Youtube-kanavalla. Pääset seuraamaan striimiä tästä linkistä: https://www.youtube.com/watch?v=5BQC4DEIaZc

Seminaarin ohjelma
Sessio 1: Historia, nykypäivä ja tulevaisuus, klo 10.00-11.15

3MC-hanke pohjoisista alkuperäiskarjoista, Mervi Honkatukia
Pohjoisen nautakarjan varhainen historia, Auli Bläuer
Rotujen synnystä evakkovaellukseen – Kohtalonhetkiä pohjoisten tunturikarjojen historiasta, Hilja Solala

Lounas & lehmiin tutustumista, klo 11.15–12.45

Arctic Icecream Factoryn pohjoissuomenkarjan maidosta valmistetun jäätelön maistelua
Åströmin puistossa yleisön nähtävillä ovat maanviljelijä Ilmari Majurin lapinlehmät.

Sessio 2: Kokemuksia tunturikarjoista, klo 13.00–14.15

Miten lapinlehmä pelastettiin? Säilytystyön pioneeritoimija muistelee,Juha Kantanen
Ihmisen ja eläimen vuorovaikutus, Ulla Ovaska
Miten kehittää tunturikarjapeli? Mikko Voima & Riitta Niiranen

Kahvit, klo 14.30–15.00
Tapaa tutkija museonäyttelyssä! klo 15.00–16.00

Kaikki esitelmöitsijät menevät vielä päivystämään noin tunniksi museonäyttelyyn, jolloin kävijöillä mahdollisuus kysellä lisää.

 

Laitumelle lasku
Lauantai 7.5. klo 11-18

Kuvassa lelulehmiä sekä pieniä riukuaitaelementtejä vihreällä tekonurmimatolla

Tornionlaakson museo järjestää lauantaina 7.5. paljon lapsiperheille suunnattua ohjelmaa ja museoon on päivän ajan ilmainen sisäänpääsy. Ohjelmassa luvassa Museobingo Tornionlaakson museon sisätiloissa ja Kulttuurisuunnistuskartta Tornion kulttuurikohteisiin.

Kaiken lisäksi saamme museon läheisyyteen Åströmin kartanolle pari lapinlehmää ilahduttamaan kävijöitä n. klo 10.30–13.30! Lapinlehmät ovat lapsiystävällisiä ja niitä voi käydä silittämässä sekä ottaa kuvan itsestään niiden kanssa. Voit myös nauttia lapinlehmien maidosta valmistettua jäätelöä kartanon pihapiirissä. Jäätelöä voi noutaa Åströmin kartanon aulasta klo 11.15–12.45 välisenä aikana ja sitä riittää n. 100 hengelle. Jäätelö on valmistettu paikallisesti Tervolan Arctic Icecream Factoryssa.

Voit myös tutustua lapinkarjan historiaan, nykypäivään ja tulevaisuuteen Tornionlaakson museon uudessa vaihtuvassa näyttelyssä ja leikkiä kesänavetassa. Leikkimisen jälkeen voit vielä hypätä virtuaaliselle vierailulle Struven ketjun kahdeksalla pisteellä virtuaalilasien avulla!
Museoon on ilmainen sisäänpääsy tapahtumapäivän ajan ja museo on poikkeuksellisesti auki klo 18 saakka!

Äitienpäivä museossa
Sunnuntai 8.5. klo 11-15Koristemaalaus Tornionlaakson kukka

Äitienpäivänä kaikki äidit kaikissa äitiyden muodoissa pääsevät ilmaiseksi museoon. Olemme myös varanneet äideille pienen yllätyksen museon asiakaspalveluun.

 

Uutta Tornionlaakson museolla: Struven ketju Tornionlaaksossa -virtuaalimaailman avajaiset 10.2.2022 klo 12

Uutta Tornionlaakson museolla: Struven ketju Tornionlaaksossa -virtuaalimaailman avajaiset 10.2.2022 klo 12_Kuva

11.2.2022 lähtien voi Tornionlaakson museon perusnäyttelyssä tehdä virtuaalisen vierailun kahdeksalle Tornion- ja Muonionlaaksossa sijaitsevalle Unescon maailmanperintökohde Struven ketjun pisteelle. Struven ketju Tornionlaaksossa -virtuaalimaailma sijaitsee museon aulatilassa ja siihen voi tutustua ilmaiseksi museon aukioloaikoina.

Virtuaalimaailman ovat tuottaneet yhdessä Tornionlaakson museo, Lapin ammattikorkeakoulu ja The Northern Parts of the World Heritage Struve Geodetic Arc -hanke. Toteutuksen ovat mahdollistaneet Museoviraston rahoittama Tutkimusmatkailijoiden Tornionlaakso -hanke sekä Interreg Nord -rahoitteinen The Northern Parts of the World Heritage Struve Geodetic Arc -hanke. Maailmanperintökohdetta hallinnoi Suomessa Maanmittauslaitos.

Tervetuloa kokemaan maailmanperintökohde uudella ja interaktiivisella tavalla!

Koronatilanteen vuoksi kutsuvierastilaisuutena järjestettävät avajaiset striimataan Tornionlaakson museon YouTube-kanavalla 10.2.2022 klo 12 alkaen. Tilaisuuden avaa museonjohtaja Titta Kallio-Seppä, ja puhujina ovat Eila Seppänen, Jarno Niskala ja Jari Penttinen The Norhern Parts of World Heritage Struve Geodetic Arc- hankkeesta.

Tervetuloa mukaan!

 

VALONJUHLA – LJUSETS FEST

Tervetuloa Valon juhlaan 13.12. 2021. Kielikoulun (Haaparanta-Tornio) Lucia-kulkue esiintyy klo 11 Tornionlaakson museolla. Tilaisuudessa koronapassi.

KULTTUURIKARTANON JOULU
2.12. FT Anna-Kaisa Salmen luento ”Poronhoidon arkeologiaa rautakaudelta 1600-luvulle” klo 18 Tornionlaakson museolla.

Anna-Kaisa Salmi luennoi poronhoidosta torniolaisten elämässä menneinä vuosisatoina myöhäiseltä rautakaudelta lähtien. Luennolla käsitellään, mitä muutoksia poronhoidon käytännöissä on tapahtunut esimerkiksi porojen ruokinnassa ja ajokkaiden käytössä 1600- ja 1700-lukujen Torniossa. Luentoa voi seurata myös Tornionlaakson museon YouTube-kanavalla ja myöhemmin tallennettuna.

Panimomestari-dokumenttielokuvan näytös 20.11.2021 klo 13.00 alkaen Tornionlaakson museolla


HUOM! Muuttuneiden suositusten takia otamme käyttöön koronapassin elokuvan esityksessä. Paikkoja on rajoitetusti. Tulethan terveenä paikalle.

PANIMOMESTARI on taianomainen tarina Leo Andelinista, joka vuonna 1963 kehitti Suomen kansainvälisesti tunnetuimman elintarvikkeen – Lapin Kulta-oluen.
Elokuvan kesto: 28min. Ohjaus Antti Haase. Vapaa pääsy.

Bryggmästare – film. Lördag den 20. november kl. 13.00 (finsk tid) i Tornedalens museum. 28 min. Filmen visas på finska.

OBS! På grund av den förändrade situationen behöver du ett coronapass vid visningen av filmen. Antalet platser är begränsat.

BRYGGMÄSTARE är en magisk berättelse om Leo Andelin, som 1963 utvecklade Finlands internationellt mest kända dryck – Lapplands Guldöl. Regi Antti Haase. Fritt inträde.

HUOMIO! Luento siirtyy tiistaille 23.11. sairastumisen vuoksi! Huomaa myös muuttunut kellonaika! 1900-luvun Tornio: itsenäisen Suomen ainoa rajakaupunki -luentotilaisuus Tornionlaakson museolla ja verkossa 23.11.2021 klo 16.30 alkaen 
Ilkka Teerijoen 1900-luvun Tornio: itsenäisen Suomen ainoa rajakaupunki -luento järjestetään sekä paikan päällä Tornionlaakson museolla että virtuaalisesti 23.11.2021 klo 16.30 alkaen. Tapahtumassa on myös toinen luennoitsija, dosentti Matti Enbuske.

Tornion kaupungin 400-vuotisjuhlavuoden kunniaksi järjestämämme luentosarja Tornion historiasta päättyy luentoon 1900-luvusta. 1900-luvun Tornio: itsenäisen Suomen ainoa rajakaupunki-luento järjestetään sekä paikan päällä Tornionlaakson museolla että virtuaalisesti 23.11.2021 klo 16.30 alkaen. Luennolla perehdytään dosentti Ilkka Teerijoen ja dosentti Matti Enbusken johdolla mm. Tornion olemukseen itsenäisen Suomen ainoana rajakaupunkina.

Yleisö voi lähettää Tornion 1900-luvun ja 2000-luvun alun historiaa käsitteleviä kysymyksiä ennakkoon, ja niitä käsitellään osin luennon yhteydessä, osin sen päätteeksi. Kysymyksiä voi lähettää 22.11. mennessä osoitteeseen tornionlaaksonmuseo (at) tornio.fi.

Luentoa pääsee seuraamaan Tornionlaakson museon Facebook-sivun kautta (siirryt Facebookiin), mistä löytyvät myös aiemmat, luentotallenteet Tornion 1600-, 1700- ja 1800-luvuista.

1800-luvun Tornio: venäläinen varuskuntakaupunki -luentotilaisuus Tornionlaakson museolla ja verkossa 26.10.2021 klo 18 alkaen

Tornion 400-juhlavuosi Ilkka Teerijoen luento 1800-luvun Tornio: venäläinen varuskuntakaupunki

Ilkka Teerijoen 1800-luvun Tornio: venäläinen varuskuntakaupunki -luento järjestetään sekä paikan päällä Tornionlaakson museolla että virtuaalisesti 26.10.2021 klo 18 alkaen. Luentoa pääsee seuraamaan Tornionlaakson museon Facebook-sivun kautta (siirryt Facebookiin), mistä löytyvät myös aiemmat, keväällä 2021 pidetyt luentotallenteet Tornion 1600- ja 1700-luvuista.

Yleisö voi lähettää Tornion 1800-luvun ja 1900-luvun alun historiaa käsitteleviä kysymyksiä ennakkoon, ja niitä käsitellään osin luennon yhteydessä, osin sen päätteeksi. Kysymyksiä voi lähettää 25.10. mennessä osoitteeseen tornionlaaksonmuseo (at) tornio.fi.

Ilkka Teerijoen luento ”Karungin seurakunnan ja kunnan monivaiheinen syntyhistoria” keskiviikkona 27.10.2021 klo 18 alkaen Karungin seurakuntatalolla

Ilkka Teerijoki luennoi Karungin seurakuntatalolla 27.10.2021 klo 18 alkaen Karungin seurakunnan ja kunnan historiasta. Luento järjestetään yhteistyössä Tornion seurakunnan kanssa. Luento myös striimataan suorana Tornionlaakson museon YouTube-kanavalla. Tervetuloa kuuntelemaan!

Leikkiä kosken kanssa -elokuvatilaisuus Tornionlaakson museolla torstaina 28.10 kello 18

Kemijoen uiton päättymisestä tulee tässä kuussa kuluneeksi 30 vuotta. Kemijokivarren uittomuisteluihin perustuva lyhytelokuva Leikkiä kosken kanssa näytetään torstaina 28.10.2021 kello 18 samaan aikaan eri puolilla Lapin uittojokivarsia. Tilaisuudet järjestetään yhteistyössä kansalaisopistojen, museoiden, kirjastojen ja kuntien kulttuuritoimen kanssa Simossa, Torniossa, Kemissä, Keminmaalla, Tervolassa, Rovaniemellä, Kemijärvellä, Sallassa, Savukoskella, Pelkosenniemellä, Sodankylässä, Kolarissa, Muoniossa ja Enontekiöllä.

Lyhytelokuvan jälkeen Reilu kahvitauko ja vapaata keskustelua uitosta. Toivomme vilkasta keskustelua. Tilaisuuteen on vapaa pääsy. Tervetuloa!

Lokakuussa 1991 uiton syyslaiton aikaan Kemijokivarteen putosi uutispommi: ”Kemijoen uitto on päättynyt”. Seuraavana keväänä jokivartisia sata vuotta työllistänyt uitto ei enää alkanut missään Kemijoen vesistössä, ei suurissa uittoväylissäkään Kemijoella eikä Ounasjoella. Uitto oli pitkin jokivarsia rakennettu ruukinalue. Uittotyö oli yhteinen nimittäjä jokivarsien asukkaille.
 
15 vuotta myöhemmin, kun ympäristökeskus purki Ala-Kemijoella vielä viimeisiä uitonrakenteita, vuonna 2006, polkaisi Eeva Snellman käyntiin Kemijokivarren uittomuistelut kansalaisopistoissa Kemistä Savukoskelle. Uittomuistelut ovat jatkuneet näihin päiviin saakka. Muisteluaineistosta syntyi vuonna 2012 kymmenminuuttinen lyhytelokuva Leikkiä kosken kanssa. Elokuvan päähenkilön, moninkertaisen Suomen tukkilaismestarin, uiton Kitisen jokipäällikön, Pauli Yliaskan kuvauksen kautta saamme kosketuksen Lapin maa- ja metsätalouden, erä- pyynti- ja luontaistalouden yhteenkiertyvästä elämästä. Elokuvan kuvauksesta vastasi Panu Pohjola, leikkauksesta ja äänisuunnittelusta Jani Johanssén. Elokuvan ohjaus ja käsikirjoitus on Eeva Snellmanin käsialaa.

-Jatkuvuudentunne on yhteiskunnan terveystekijä, sanoo Eeva. Jatkuvuudesta huolehtiminen on elintärkeää niin yksilö kuin yhteisötasolla. Kulttuuriuitossa luodaan vanhan päälle uutta, elinvoimaista kulttuuria, joka tuo uiton tavoin leipää ja työtä jokivarren asukkaille. Nuoret tarvitsevat työtä. Kulttuuritoimijoilla ja vapaalla sivistystyöllä, esimerkiksi kansalaisopistoilla, on merkityksellinen tehtävä sukupolvien välisessä jatkuvassa vuoropuhelussa: Miten me täällä elämme ja saamme toimeentulomme, miten me uudistumme ja luomme nahkamme?

Uitto oli suurten metsäyhtiöiden yhteishanke, suurimpana Metsähallitus. Nyt ei enää tällaisia suuressa määrin työllistäviä yhtiöitä ole. Metsälläkin on yhä enemmän arvoa virkistyskäytössä. Uiton loputtua joki vapautettiin virkistyskäyttöön. Tässä on monenlaista tulevaisuudenkin oppimisen- ja työnsarkaa.

Eeva kiittää kaikkia kansalaisopistoja, kulttuuritoimijoita ja entisiä uiton työntekijöitä elokuva- ja keskustelutuokion järjestämisessä Lapin jokivarsissa. Tämä on uskomaton nopean toiminnan ja yhteistyön voimannäyte! – Eeva Snellman 14.10.2021

Lapin museopäivä 7.10.2021

Tervetuloa Lapin museopäivään! Lapin aluevastuumuseot järjestävät kaikille alueen museotoimijoille yhteisen museopäivä-webinaarin 7.10.2021. Päivän teema on museot ja yleisö: yleisötyön haasteita ja onnistumisia. Tarkemman aikataulun löydät alta. Koronatilanteen vuoksi vain webinaarina järjestettävä teemapäivä on tarkoitettu kaikille Lapin alueen museoissa toimiville, niin ammattilaisille, kuin vapaaehtoisillekin. Lisäksi Lapin ja Oulun yliopistojen museologian opiskelijoilla on mahdollisuus osallistua tapahtumaan.

Linkki ilmoittautumislomakkeeseen: https://link.webropol.com/s/ilmoittaudu-lapinmuseopaiva2021  Ilmoittautua voi myös sähköpostitse (yhteystiedot alla). Viestiä tapahtumasta saa välittää kaikille museonne toiminnassa mukana oleville!

Ohje osallistuville museoille: koska museopäivä järjestetään nyt kokonaan etäyhteyksin, pyydämme päivän alussa kaikkia osallistuvia museoita esittäytymään ja kertomaan samalla yleisötyönsä suurimman haasteen. Tämän vuoksi pyydämme, että yksi museonne edustaja valmistautuisi esittelemään museonne lyhyesti noin 5 minuutin mittaisessa puheenvuorossa.

Puheenvuoroa varten pyydämme teitä lähettämään meille etukäteen:

  • lyhyen esittelyn museostanne (muutamalla lauseella)
  • suurimman yleisötyön haasteenne (muutamalla lauseella)
  • yhden kuvan museostanne

Koostamme kuvista ja teksteistä yhtenäisen esityksen puheenvuorojen taustalle. Pyydämme teitä pysyttäytymään korkeintaan 5 minuutin pituisessa puheenvuorossa, jotta päivän aikataulu ei venyisi heti alussa. Lähetättehän kuvan ja tekstit meille 30.9.2021 mennessä, jotta ehdimme koostaa niistä esityksen.

Kuvat ja tekstit, sekä ilmoittautumisen tapahtumaan voi lähettää Lapin maakuntamuseon amanuenssille Heidi Pelkoselle osoitteeseen heidi.pelkonen (at) rovaniemi.fi tai Tornionlaakson museon aluetutkijalle Terhi Tanskalle osoitteeseen  terhi.tanska (at) tornio.fi

Päivän aikataulu: 

Museot ja yleisö: Yleisötyön haasteita ja onnistumisia

9.30 Etäaamukahvit
10.00 Aloitus / tervetulosanat
Museoiden puheenvuorot: lyhyt esittely ja suurin yleisötyön haaste (5 min / museo)
Keskustelu / chat
11.30 Lounas
12.30 Talkoot elävänä perinteenä – aineettoman kulttuuriperinnön tutkimushanke. Akuliina Aartolahti, Satakunnan museo.
Keskustelu / chat
13.30 Lyhyitä katsauksia ajankohtaisiin aiheisiin Lapin museoissa (10 min / museo) 

  1. Yhteisöllinen yleisötyö Saamelaismuseolla nyt ja tulevaisuuden suunnitelma. Pia Nikula
  2. Kemin museoiden ikääntyneille suunnattu Muistojeni Valtakatu -hanke. Arto Laakso
  3. Intoa taiteesta – Rovaniemen taidemuseon digitaaliset etäpalvelut osana kuntouttavaa toimintaa 2021-2023. Kaija Kähkönen

14.00 kahvipaussi
14.15 Avoin varasto pedagogisessa toiminnassa. Mirja Ramstedt-Salonen ja Anni Saisto, Porin taidemuseo.
Keskustelu / chat
15.00 Keskustelu päivän teemasta yleisötyön haasteet ja yhteisiä kehittämisideoita
Yhteenveto ja kiitossanat
16.00 Tilaisuus päättyy 

Tornion 400 -juhlavuoden toisen näyttelyn avajaiset ja Minna Heljalan työuran juhlinta

Kutsu näyttelyyn

Tornionlaakson museossa avautuu 26.8.2021 toinen Tornion kaupungin juhlavuoden näyttely. Näyttely kertoo kaupungin perustajasta Kustaa II Aadolfista. Kustaa II Aadolf tuli kuninkaaksi 17-vuotiaana ja kehitti Ruotsin sodankäyntiä. Hänet tunnettiin menestyvänä Pohjolan Leijonana, joka lähetti Tornionlaaksostakin tuhatkunta miestä kolmikymmenvuotiseen sotaan. Lisäksi Kustaa II Aadolf uudisti Ruotsin hallintokoneistoa ja perusti yhteensä 14 kaupunkia, joista nyky-Suomessa on neljä, Tornio niiden joukossa.

Näyttelyn avajaisia vietetään torstaina 26.8.2021 klo 14 alkavalla avajaisseminaarilla Aineen taidemuseon auditoriossa. Seminaarissa puhuvat FT dosentti Timo Ylimaunu aiheenaan Tornio, maailman pohjoisin kaupunki, 500 vuotta rajalla, FM Maija Helamaa aiheenaan Tornion Keskikadun kesän 2021 arkeologisten tutkimusten antia: 1700-luvun viemäreitä ja ojia sekä FT dosentti Ilkka Teerijoki aiheenaan Kustaa II Aadolf, uudistaja ja soturikuningas. Seminaari pidetään suomeksi.

Seminaarin jälkeen avajaisjuhlintaa jatketaan Tornionlaakson museossa kahvitarjoiluin. Juhlistamme avajaisissa museojohtaja Minna Heljalan työuraa.

Kustaa II Aadolf – Gustav II Adolf -näyttely koostuu maalauksista, videokuvasta sekä esineistä. Esillä on aitoja aikakauden esineitä, kuten Sotamuseon rintapanssari, miekka ja hakkapeliitan kypärä. Lapsille näyttely tarjoaa ikkunan pohjoisen kuningaskunnan historiaan Kustaa II Aadolfin sukupuun sekä kruunu ja linnanneidon päähine -työpajojen muodossa. Lastennurkassa pääsee suunnittelemaan oman sukunsa vaakunan historiallisten esimerkkien avulla ja siten tutustumaan muun muassa ritariperinteeseen.

Esillä olevat maalaukset on valittu niin, että ne kuvaavat Kustaa II Aadolfin monipuolista merkitystä niin omana aikanaan kuin sen jälkeenkin. Pohjolan Leijonaksi tituleeratusta kuninkaasta tuli kuolemansa jälkeen 1800-luvulla Ruotsin suurvallan henkilöitymä.

Näyttely on esillä Tornionlaakson museossa 27.8.2021–16.1.2022.

Noudatamme ajankohtaisia suosituksia ja rajoituksia.

Karungin historian julkistamistilaisuus pidettiin 10.5.2021 klo 17 Karungin koululla

Nyky-Tornion historiasarjan viimeinen osa, Karungin historia, julkaistaan toukokuun 10. päivänä. Tornion kaupungin historian osat 1-3 ovat ilmestyneet 1971-2010 ja Alatornion historia 1989. Karungin historian on kirjoittanut Tornionlaakson museon vs. amanuenssi, dosentti Ilkka Teerijoki. Siinä on selvitelty Karungin historiaa esihistoriallisesta ajasta lähtien, mutta laajemman käsittelyn saavat Karungin kappeliseurakunnan ja lopulta itsenäisen seurakunnan synty 1700-luvulla sekä etenkin Karungin vaiheet 1800-luvun alusta kunnan liittymiseen Tornioon vuodenvaihteessa 1972–1973.

Kirjan julkistamistilaisuus järjestettiin Karungin koululla maanantaina, 10.5. klo 17 alkaen. Pandemiarajoituksista johtuen tilaisuus järjestettiin virtuaalisesti ja se on katsottavissa Tornion kaupungin Youtube-kanavalla.

Lisätietoja täältä.

Ilkka Teerijoen Tornion juhlavuoden luentosarjan kolmas osa järjestettiin virtuaalisesti 27.4.

 

Kutsu Tornion juhlavuoden luennolle
Kysy 1700-luvun Torniosta -luento järjestetään virtuaalisesti 27.4.2021 klo 18.00 alkaen otsikolla 1700-luku: Tornion suuruuden aika.

Ilkka Teerijoen Kysy 1700-luvun Torniosta -luento järjestettiin virtuaalisesti 27.4.2021 klo 18.00 alkaen otsikolla 1700-luku: Tornion suuruuden aika. Luento on edelleen katsottavissa ja löytyy Tornionlaakson museon Facebook-sivulta (linkki avautuu Facebookissa).

Juhlavuoden kunniaksi järjestettävässä luentosarjassa Tornion historiasta pidettiin 27.4. sarjan kolmas luento. Tornion kaupungin toista vuosisataa (1721–1821) käsittelevällä luennolla otetaan esiin mm. Tornion jälleenrakennus isonvihan venäläismiehityksen jälkeen ja sen kukoistus 1700-luvun lopulla. Kaupungin väkiluku kasvoi ja sen asukkaiden elintaso nousi, kunnes vuosina 1808–1809 käyty Suomen sota sai katastrofaaliset seuraukset, kun yhtenäinen Tornionlaakso jaettiin kahden valtakunnan kesken.

Sarja jatkuu syksyllä 26.10.2021 Tornion 1800-luvun käsittelyllä.

Tornio Ruotsin suurvalta-aikana -luento järjestettiin virtuaalisesti 23.3.2021 klo 18 alkaen

 

Kuva on mainos tiistaina 23.3.2021 pidettävästä virtuaaliluennosta.
Tornio Ruotsin suurvalta-aikana -virtuaaliluento pidettiin tiistaina 23.3.2021 klo 18 alkaen.

Juhlavuoden kunniaksi järjestettävässä luentosarjassa Tornion historiasta pidettiin 23.3. sarjan toisen luento. Tornionlaakson museon vs. amanuenssi FT Ilkka Teerijoki käsitteli luennollaan Tornion kaupungin syntyä sekä sen vaiheita ensimmäisen sadan vuoden aikana (1621- 1721). Luennolla perehdyttiin tarkemmin Tornion 1600-luvun historiaan. 1600-luku oli suurten sotien aikakausi, mutta Tornio kehittyi silti vilkkaaksi pikkukaupungiksi, jonka kaupankäynti kukoisti ja väestörakenne monipuolistui. Kehitys kuitenkin päättyi suureen Pohjan sotaan, jolloin vihollisjoukot hävittivät kaupungin miltei maan tasalle.

Koronatilanteen vuoksi suunniteltua yleisölle avointa kyselytilaisuutta ei järjestetty ja tilaisuus pidettiin virtuaalisesti Facebookin välityksellä. Luentoa pääsee edelleenkin katsomaan Tornionlaakson museon Facebook-sivun videoissa (linkki avautuu Facebookissa). Sarja jatkuu tiistaina 27.4. Tornion 1700-luvun käsittelyllä.

Opastetut hautausmaakierrokset Torniossa, Alatorniolla ja Karungissa elokuussa

Tornionlaakson museon amanuenssin Ilkka Teerijoen opastetut hautausmaakierrokset pidettiin elokuussa Tornion alueen hautausmailla.

 

Museojohtaja Minna Heljalan esittelykierros Tornion kirkossa 14.8.

Tornionlaakson museonjohtaja Minna Heljala pitää lauantaina 14.8.2021 klo 16- 18 esittelykierroksen Tornion kirkossa. Kierrokselle on vapaa pääsy. Ajankohtaiset suositukset ja rajoitukset otetaan huomioon. Lämpimästi tervetuloa!

Järjestämme museojohtaja Minna Heljalan kaupunkikierroksen Rantakadun läheisyydessä torstaina 10.6.2021 klo 17 alkaen. Kierros aloitetaan museon ulko-oven edestä ja toteutetaan ulkona, Rantakadun läheisyydessä. Kierros kestää maksimissaan 1,5 tuntia. Museojohtaja kertoo kierroksella Rantakadun ympäristön historiasta aina 1600-luvulta saakka. Kierrokselle pääsee ilman erillistä ilmoittautumista, lämpimästi tervetuloa mukaan!

Museopäivä Tornionlaakson museossa 18.5.2021

Tiistaina 18.5.2021 juhlitaan kansainvälistä museopäivää ja Tornionlaakson museossa on silloin ilmainen sisäänpääsy koko päivän. Museo on avoinna  tiistaina 18.5.2021 klo 11- 18, lämpimästi tervetuloa!

Tornioviikon tapahtumat Tornionlaakson museossa

Ilmaiset opastukset ja sisäänpääsy museoon Tornioviikolla

Tornioviikon aikana Tornionlaakson museo tarjoaa ilmaisen sisäänpääsyn. Lisäksi tarjoamme ilmaisia opastuksia alla olevan aikataulun mukaisesti. Noudatamme voimassa olevia rajoituksia ja suosituksia.

Keskiviikko 12.5. klo 13 ilmainen opastus suomen kielellä

Keskiviikko 12.5. klo 14 ilmainen opastus ruotsin kielellä/gratis visning på svenska kl 14 (finsk tid)

Torstai 13.5. klo 13 ilmainen opastus suomen kielellä

Lasten keppihevostapahtuma, Kevätkirmaus, Kulttuurikartanolla 8.5. klo 12- 14

Aloitamme Tornioviikon 400-vuotisjuhlat lauantaina 8.5. lasten keppihevostapahtumalla Kulttuurikartanolla, jonka pihamaalle rakennetaan lapsille keppihevosradan. Tornionlaakson museo on avoinna ja meillä on vapaa sisäänpääsy lauantaina. Myös kirjasto ja Aineen taidemuseo ovat avoinna. Keppihevosradan voi siis käväistä kirmaamassa vaikka museo- ja kirjastokäyntien välissä! Noudatamme ajankohtaisia rajoituksia ja suosituksia. Tervetuloa!

Kansainvälinen matkailuoppaan päivä 21.2.2021

Tornionlaakson museolla vietetään Kansainvälistä matkailuoppaan päivää yhteistyössä Lappian matkailuopasopiskelijoiden kanssa 21.2.2021. Museoon on ilmainen sisäänpääsy koko päivän klo 11-15. Tervetuloa opastuksille!
Noudatamme ajankohtaisia turvallisuusohjeita.
 Kolme Kustaan kaupunkia

Kreivin aika
Johdatusta Ruotsi-Suomen yhteiskuntaan ja oloihin 1600-luvulla

21.1.2021 klo 18.00

Historiantutkija Ilkka Teerijoen, FT, verkkoluennolla valotetaan Ruotsin ja siihen kuuluneen Suomen oloja 1600-luvulla eli Tornion kaupungin perustamisaikana ja sen jälkeisinä vuosikymmeninä. 1600-luku oli suurten sotien aikaa, mutta silloin myös otettiin tärkeitä askelia valtion sisäisessä kehityksessä. Nämä molemmat kehityskulut vaikuttivat myös silloin eläneiden ihmisten arkeen monin tavoin. Luennolla näitä ilmiöitä käydään läpi Suomen kenraalikuvernöörin, kreivi Pietari Brahen elämäntyön kautta.

Kolme Kustaan kaupunkia – Juhlanäyttely 400 avajaiset

tiistaina 12.1.2021

Vierainamme Kustaa II Aadolf sekä kansleri Axel Oxenstierna.

Nauhoite avajaisstreamistä löytyy museon YouTube-kanavalta.

Titta Court goes museum New Year’s Edition lähettää Tornion juhlavuoteen

Julkaistaan museon Facebookissa sekä Youtubessa 31.12.2020 klo 19.30 suomen aikaa:
https://youtu.be/vkm8j5g17Wo

Haluamme päättää tämän vuoden kutsumalla Titta Courtin olohuoneisiimme uudenvuodenaattona erikoisvideolla Titta Court goes museum New Year’s Edition. Videolla hän esittelee muun muassa Unescon maailmanperintökohdetta Struven ketjua sekä Kustaa II Aadolfin, joka antoi Torniolle kaupunkioikeudet vuonna 1621.

Toivotamme tervetulleeksi uuden vuoden ja Tornion 400-vuotisjuhlavuoden, jonka toivomme olevan pandemiavapaa sekä täynnä inspiroivia, kulturelleja ja rajattomia kokemuksia!

Titta Court goes museum New Year’s Edition julkaistaan Tornionlaakson museon sekä kaupunkien Facebook-sivuilla
uudenvuoden aattona 31.12.2o2o klo 19.30 suomen aikaa.

 

Titta Court Diva Nylon hahmona, puku valmistettu Nylon sukkahousuista
Titta Court Diva Nylon hahmona, puku valmistettu Nylon sukkahousuista. Kuva Pia Marttinen

Tornionlaakson museo - Tornedalens museum

 

Sivun alkuun