Tornionlaakson museossa tapahtuu

Museossa järjestetään vuosittain useita tapahtumia luennoista avajaisiin, pieniin konsertteihin ja lastentapahtumiin. Suurimmat tapahtumat, syksyinen Kulttuurikartanon Kauhukartano sekä Kulttuurikartanon Joulupolku, on suunnattu lapsiperheille ja ne järjestetään yhteistyössä Tornion kaupunginkirjaston ja Aineen taidemuseon kanssa.

Tulevia tapahtumia

PERUTTU!  Taikuri Kari esiintyy museolla / INSTÄLLD! Magikern Kari på Tornedalens museum

Peruttu! Inställd! Valitettavasti joudumme perumaan tapahtuman koronatilanteen vuoksi. / På grund av covid19-situationen måste vi tyvärr ställa in evenemanget. Taikuri Kari esiintyy Tornionlaakson museolla -juliste Magikern Kari på Tornedalens museum

Valitettavasti joudumme perumaan tapahtuman koronatilanteen vuoksi. / På grund av covid19-situationen måste vi tyvärr ställa in evenemanget.

Tervetuloa Taikuri Karin esityksiin Tornionlaakson museolle 31.12. klo 12 ja klo 13. Taikuri Kari on suosittu lastentaikuri ja yksi Suomen harvoista ammattitaikureista. Esitysten (20 min) jälkeen jaetaan hauskoja ilmapalloja.  Tapahtuman järjestää Tornionlaakson museo ja Kulttuuritoimisto. Tilaisuudessa on koronapassi. Vapaa pääsy!

 

Alatornion pitäjämuseon jouluseimi Nedertorneå sockenmuseums julkrubba

 

Ajankohtaista

Tornion kulttuurisuunnistus juhlistaa Tornion 400-juhlavuoden viimeistä kuukautta arvonnalla

Kaipaatko talvista tekemistä joulun aikaan? Nappaa museolta kulttuurisuunnistuskartta ja lähde tutustumaan Tornion 400-vuotiseen historiaan! Tornionlaakson museon ja Alatornion Pirkkojen yhteistyössä toteuttama suunnistusreitti on ilmainen ja sopii koko perheelle.

Hae kulttuurisuunnistuskartta Tornionlaakson museolta, jätä yhteystietosi arvontaan, ja odottele joulua ja sulattele kinkkua kaupungin kulmien värikkääseen historiaan tutustuen!

Arvonnan osallistumisaika 1.12.2021–4.1.2022. Arvonta suoritetaan Tornionlaakson museolla 5.1.2022.  Voit osallistua arvontaan täyttämällä nimesi ja yhteystietosi arvontalipukkeeseen Tornionlaakson museolla.

 1. palkinto:
 • Tornionlaakson historia -kirja (suomeksi tai ruotsiksi)
 • Tornio 400-vesipullo
 • Tornio 400-kangaskassi
 • Tornio 400-muistivihko
 • ilmainen sisäänpääsy kahdelle Tornionlaakson museoon
 1. palkinto:
 • Raja 200 – Gränsen 200. Tornionlaakson vuosikirja 2008–2010
 • Tornio 400-lippalakki
 • Tornio 400-muistivihko
 • ilmainen sisäänpääsy kahdelle Tornionlaakson museoon

lisäpalkinto:

Arvonnan säännöt:  Arvonnan järjestäjä on Tornionlaakson museo – Tornedalens museum. Arvomme 2 kokoelmaa Tornion 400-vuotiseen historiaan liittyviä tuotteita (yhteenlaskettu arvo noin 40e). Arvonnan osallistumisaika 1.12.2021–4.1.2022. Arvonta suoritetaan Tornionlaakson museolla 5.1.2022. Voit osallistua arvontaan täyttämällä nimesi ja yhteystietosi arvontalipukkeeseen Tornionlaakson museolla. Voittajalle ilmoitetaan henkilökohtaisesti. Voittajan nimi voidaan julkaista Tornionlaakson museon Facebook-sivuilla ja Instagram-postauksissa. Mikäli voittajaa ei tavoiteta, palkinto arvotaan uudelleen. Henkilötietoja käytetään vain voitosta ilmoittamiseen ja palkinnon lähettämiseen. Osallistujien henkilötietoja käsitellään järjestäjän tietosuojakäytäntöjen mukaisesti. Arvontaan osallistumalla hyväksyt sen että voittajan nimi voidaan julkaista Tornionlaakson museon Facebook-sivuilla ja Instagram-postauksissa. Palkinnon vastaanottaja vapauttaa järjestäjän vastuusta, joka aiheutuu tai väitetään aiheutuneen arvontaan osallistumisesta, palkinnon lunastamisesta tai sen käyttämisestä. Osallistumalla arvontaan osallistuja hyväksyy ja sitoutuu noudattamaan arvonnan sääntöjä.

Tornionlaakson museo kerää koronakokemuksia kaikille avoimella verkkokyselyllä

Rajaleikki-patsas korona-asussa

Tornionlaakson museo tallentaa poikkeuksellista korona-aikaa monin tavoin. Koronapandemian vaikutukset arkeen länsirajalla ovat olleet mittavat ja haluamme ulottaa kokemusten tallennuksen entistä laajemmalle kaikille avoimen verkkokyselyn avulla. Kysely on suunnattu erityisesti Tornionlaakson asukkaille ja alueella työskenteleville molemmin puolin rajaa, mutta vastauksia otetaan mielellään vastaan myös kaikilta alueella korona-aikaan vierailleilta ja lähialueilla asuvilta.

Auta meitä tallentamaan koronaviruspandemian vaikutuksia kertomalla, miten pandemian aiheuttama poikkeustila on vaikuttanut arkeesi ja elämääsi kuluneen vuoden aikana. Onko jokin asia jäänyt korona-ajasta erityisesti mieleen?

Pääset kyselyyn tästä.

Voit vastata niin pitkällä tai lyhyellä kertomuksella kuin haluat, ja voit palata kirjoittamaan uuden vastauksen, jos jotain unohtui. Vastaukset käsitellään anonyymisti.

Lisätietoja: Amanuenssi Saija Pietiläinen (+358 50 597 1558, saija.pietilainen@tornio.fi)

Tornion vuosikymmenet

Filosofian tohtori Ilkka Teerijoki kirjoittaa Tornion vuosisataisesta historiasta Lounais-Lappi -lehdessä koko kaupungin juhlavuoden 2021 ajan. Juttusarja alkoi kirjoittajan haastattelulla. 24.2. alkaen lehdessä ilmestyy viikoittain pieni pala Tornion historiaa: yksi juttu kaupungin jokaiselta vuosikymmeneltä 1620-luvulta 2020-luvulle. Kirjoitukset julkaistaan myös kaupungin blogissa lehdessä ilmestymisen jälkeen. Linkit kaikkiin artikkeleihin löydät täältä.

Kuva on mainos tiistaina 23.3.2021 pidettävästä virtuaaliluennosta.

Kuva: 1700-luvun aksonometria Torniosta, Réginald Outhier, Journal d’un Voyage au Nord en 1736 et 1737. Tornionlaakson museo

Tornion Kulttuurisuunnistus julkaistiin 8.5. klo 11


Tornionlaakson museo ja Alatornion Pirkat ovat tehneet Tornion 400-juhlavuoden kunniaksi kaupunkiin kulttuurisuunnistusreitin. Aidolle suunnistuskartalle on valittu 21 Torniosta eri tavoin kertovaa rastia.

Kaikille avoin ilmainen Tornion kulttuurisuunnistus on suomen- ja ruotsinkielinen, eikä sen suorittamiseen ole aikarajoituksia. Kaikki rastit ovat ulkona julkisilla paikoilla. Voit kiertää rastit haluamassasi järjestyksessä ja valita itse, käytkö kaikilla rasteilla kerralla, vai kierrätkö kohteita useampana eri päivänä.

Voit hakea paperikartan Tornionlaakson museon asiakaspalvelusta museon aukioloaikoina lauantaina 8.5. klo 11 eteenpäin.

Tai ladata sen 8.5.2021 klo 11 avautuvilta Tornion kulttuurisuunnistuksen nettisivulta: https://www.tornio.fi/tornionkulttuurisuunnistus

På svenska: https://www.tornio.fi/sv/torneakulturorientering

Karungin historia -kirja myynnissä Tornionlaakson museon kaupassa
Karungin historia -kirja

Karungin historia -kirjan voi ostaa omakseen Tornionlaakson museon museokaupasta. Museokauppa on avoinna museon aukioloaikoina seuraavasti:

ti-to klo 11-18
pe-su 11-15
maanantaisin suljettu

Tuoretta tutkimustietoa kirkkohautauksista

Museon arkeologi Titta Kallio-Seppä on osallistunut kirkkoon hautaamisen tapaan Pohjois-Suomessa liittyvään arkeologiseen tutkimukseen yhdessä Oulun yliopiston arkeologian tutkijoiden kanssa. Tutkimuksen tuloksia on julkaistu Historical Archaeology -julkaisun tulevassa teemanumerossa “Historical Burials in Europe: Natural Mummification, Burial Customs, and Ethical Challenges” (toim. Kallio-Seppä Titta, Lipkin Sanna & Mullins Paul R.). Aiheesta on julkaistu myös blogikirjoitus Norrbottenin museon Kulturmiljöblogissa (teksti on ruotsinkielinen). Blogitekstissä on linkit tutkimusartikkeleihin.

Reino Kainulaisen kuvaama video Tornion 350-vuotisjuhlista

Tornionlaakson museolla esitetään tänä vuonna Tornion 350-vuotisjuhlallisuuksista koottua videota. Videon on kuvannut Reino Kainulainen vuonna 1971 erilaisissa juhlavuoden tilaisuuksissa. Video alkaa uudenvuoden juhlasta, jossa 350-juhlavuosi toivotetaan tervetulleeksi ja päättyy kahvitilaisuuteen Tornion seurakuntatalolla. Kainulainen toimii myös videon selostajana.

Video on esillä Tornionlaakson museon luentotilassa ja sitä pääsee katsomaan museon aukioloaikoina ti-to 11-18 sekä pe-su 11-15.

Tervetuloa!

 

Kuvat: Tornionlaakson museo, kuvaaja Reino Kainulainen, 1971

Tornionlaakson museon paikallismuseobingo

Tornionlaakson alueen jokaisessa kunnassa on vähintään yksi kotiseutu- tai paikallismuseo, joista suurin osa on kesäisin auki. Alueemme paikallismuseoiden aukiolot päivitetään myös Tornionlaakson museon nettisivuille.
Lisätäksemme haastetta kesän museokierrokselle teimme teille alla olevan Paikallismuseobingon, jossa täyden rivin saadakseen täytyy vierailla useammassa kuin yhdessä alueemme museoista. Kun löydät bingokohteen museosta, ota siitä kuva ja tägää löytösi someen kyseisen museon nimellä ja hashtagillä #paikallismuseobingo varustettuna.

Saat tallennettua kuvan bingosta klikkaamalla haluamaasi kieliversiota alta ja hiiren oikeaa klikkaamalla ja valitsemalla Tallenna kuva nimellä, jolloin saat tallennettua kuvan koneellesi.

Kreivin aika -luento verkossa:

https://www.facebook.com/Tornionlaaksonmuseo.Tornedalensmuseum/live/

Titta Court goes museum

Titta Court Goes Museum – kurkistus Tornionlaakson museoon tanssin ja musiikin siivittämänä. Videosarja Tornionlaakson museon, Tornion kaupungin ja Haaparannan kaupungin Youtube-kanavilla. Videot löytyvät kootusti Tornionlaakson museon YouTube-kanavan soittolistalta Titta Court Goes Museum

Tornionlaakson museon #pienoismallihaaste

Museon Youtube-kanavalla 

Tornionlaakson museo haastaa kaikki rakentamaan kaupungintalon pienoismallin kotoa löytyvistä tarvikkeista. Miltä haluaisit Tornion kaupungintalon näyttävän ensi vuonna 2021 kun sen remontti valmistuu? #tornionkaupungintalo2021 #tornio400

 

Menneitä tapahtumia

VALONJUHLA – LJUSETS FEST

Tervetuloa Valon juhlaan 13.12. 2021. Kielikoulun (Haaparanta-Tornio) Lucia-kulkue esiintyy klo 11 Tornionlaakson museolla. Tilaisuudessa koronapassi.

KULTTUURIKARTANON JOULU

2.12. FT Anna-Kaisa Salmen luento ”Poronhoidon arkeologiaa rautakaudelta 1600-luvulle” klo 18 Tornionlaakson museolla.

Anna-Kaisa Salmi luennoi poronhoidosta torniolaisten elämässä menneinä vuosisatoina myöhäiseltä rautakaudelta lähtien. Luennolla käsitellään, mitä muutoksia poronhoidon käytännöissä on tapahtunut esimerkiksi porojen ruokinnassa ja ajokkaiden käytössä 1600- ja 1700-lukujen Torniossa. Luentoa voi seurata myös Tornionlaakson museon YouTube-kanavalla ja myöhemmin tallennettuna.

Panimomestari-dokumenttielokuvan näytös 20.11.2021 klo 13.00 alkaen Tornionlaakson museolla


HUOM! Muuttuneiden suositusten takia otamme käyttöön koronapassin elokuvan esityksessä. Paikkoja on rajoitetusti. Tulethan terveenä paikalle.

PANIMOMESTARI on taianomainen tarina Leo Andelinista, joka vuonna 1963 kehitti Suomen kansainvälisesti tunnetuimman elintarvikkeen – Lapin Kulta-oluen.
Elokuvan kesto: 28min. Ohjaus Antti Haase. Vapaa pääsy.

Bryggmästare – film. Lördag den 20. november kl. 13.00 (finsk tid) i Tornedalens museum. 28 min. Filmen visas på finska.

OBS! På grund av den förändrade situationen behöver du ett coronapass vid visningen av filmen. Antalet platser är begränsat.

BRYGGMÄSTARE är en magisk berättelse om Leo Andelin, som 1963 utvecklade Finlands internationellt mest kända dryck – Lapplands Guldöl. Regi Antti Haase. Fritt inträde.

HUOMIO! Luento siirtyy tiistaille 23.11. sairastumisen vuoksi! Huomaa myös muuttunut kellonaika! 1900-luvun Tornio: itsenäisen Suomen ainoa rajakaupunki -luentotilaisuus Tornionlaakson museolla ja verkossa 23.11.2021 klo 16.30 alkaen 
Ilkka Teerijoen 1900-luvun Tornio: itsenäisen Suomen ainoa rajakaupunki -luento järjestetään sekä paikan päällä Tornionlaakson museolla että virtuaalisesti 23.11.2021 klo 16.30 alkaen. Tapahtumassa on myös toinen luennoitsija, dosentti Matti Enbuske.

Tornion kaupungin 400-vuotisjuhlavuoden kunniaksi järjestämämme luentosarja Tornion historiasta päättyy luentoon 1900-luvusta. 1900-luvun Tornio: itsenäisen Suomen ainoa rajakaupunki-luento järjestetään sekä paikan päällä Tornionlaakson museolla että virtuaalisesti 23.11.2021 klo 16.30 alkaen. Luennolla perehdytään dosentti Ilkka Teerijoen ja dosentti Matti Enbusken johdolla mm. Tornion olemukseen itsenäisen Suomen ainoana rajakaupunkina.

Yleisö voi lähettää Tornion 1900-luvun ja 2000-luvun alun historiaa käsitteleviä kysymyksiä ennakkoon, ja niitä käsitellään osin luennon yhteydessä, osin sen päätteeksi. Kysymyksiä voi lähettää 22.11. mennessä osoitteeseen tornionlaaksonmuseo (at) tornio.fi.

Luentoa pääsee seuraamaan Tornionlaakson museon Facebook-sivun kautta (siirryt Facebookiin), mistä löytyvät myös aiemmat, luentotallenteet Tornion 1600-, 1700- ja 1800-luvuista.

1800-luvun Tornio: venäläinen varuskuntakaupunki -luentotilaisuus Tornionlaakson museolla ja verkossa 26.10.2021 klo 18 alkaen

Tornion 400-juhlavuosi Ilkka Teerijoen luento 1800-luvun Tornio: venäläinen varuskuntakaupunki

Ilkka Teerijoen 1800-luvun Tornio: venäläinen varuskuntakaupunki -luento järjestetään sekä paikan päällä Tornionlaakson museolla että virtuaalisesti 26.10.2021 klo 18 alkaen. Luentoa pääsee seuraamaan Tornionlaakson museon Facebook-sivun kautta (siirryt Facebookiin), mistä löytyvät myös aiemmat, keväällä 2021 pidetyt luentotallenteet Tornion 1600- ja 1700-luvuista.

Yleisö voi lähettää Tornion 1800-luvun ja 1900-luvun alun historiaa käsitteleviä kysymyksiä ennakkoon, ja niitä käsitellään osin luennon yhteydessä, osin sen päätteeksi. Kysymyksiä voi lähettää 25.10. mennessä osoitteeseen tornionlaaksonmuseo (at) tornio.fi.

Ilkka Teerijoen luento ”Karungin seurakunnan ja kunnan monivaiheinen syntyhistoria” keskiviikkona 27.10.2021 klo 18 alkaen Karungin seurakuntatalolla

Ilkka Teerijoki luennoi Karungin seurakuntatalolla 27.10.2021 klo 18 alkaen Karungin seurakunnan ja kunnan historiasta. Luento järjestetään yhteistyössä Tornion seurakunnan kanssa. Luento myös striimataan suorana Tornionlaakson museon YouTube-kanavalla. Tervetuloa kuuntelemaan!

Leikkiä kosken kanssa -elokuvatilaisuus Tornionlaakson museolla torstaina 28.10 kello 18

Kemijoen uiton päättymisestä tulee tässä kuussa kuluneeksi 30 vuotta. Kemijokivarren uittomuisteluihin perustuva lyhytelokuva Leikkiä kosken kanssa näytetään torstaina 28.10.2021 kello 18 samaan aikaan eri puolilla Lapin uittojokivarsia. Tilaisuudet järjestetään yhteistyössä kansalaisopistojen, museoiden, kirjastojen ja kuntien kulttuuritoimen kanssa Simossa, Torniossa, Kemissä, Keminmaalla, Tervolassa, Rovaniemellä, Kemijärvellä, Sallassa, Savukoskella, Pelkosenniemellä, Sodankylässä, Kolarissa, Muoniossa ja Enontekiöllä.

Lyhytelokuvan jälkeen Reilu kahvitauko ja vapaata keskustelua uitosta. Toivomme vilkasta keskustelua. Tilaisuuteen on vapaa pääsy. Tervetuloa!

Lokakuussa 1991 uiton syyslaiton aikaan Kemijokivarteen putosi uutispommi: ”Kemijoen uitto on päättynyt”. Seuraavana keväänä jokivartisia sata vuotta työllistänyt uitto ei enää alkanut missään Kemijoen vesistössä, ei suurissa uittoväylissäkään Kemijoella eikä Ounasjoella. Uitto oli pitkin jokivarsia rakennettu ruukinalue. Uittotyö oli yhteinen nimittäjä jokivarsien asukkaille.
 
15 vuotta myöhemmin, kun ympäristökeskus purki Ala-Kemijoella vielä viimeisiä uitonrakenteita, vuonna 2006, polkaisi Eeva Snellman käyntiin Kemijokivarren uittomuistelut kansalaisopistoissa Kemistä Savukoskelle. Uittomuistelut ovat jatkuneet näihin päiviin saakka. Muisteluaineistosta syntyi vuonna 2012 kymmenminuuttinen lyhytelokuva Leikkiä kosken kanssa. Elokuvan päähenkilön, moninkertaisen Suomen tukkilaismestarin, uiton Kitisen jokipäällikön, Pauli Yliaskan kuvauksen kautta saamme kosketuksen Lapin maa- ja metsätalouden, erä- pyynti- ja luontaistalouden yhteenkiertyvästä elämästä. Elokuvan kuvauksesta vastasi Panu Pohjola, leikkauksesta ja äänisuunnittelusta Jani Johanssén. Elokuvan ohjaus ja käsikirjoitus on Eeva Snellmanin käsialaa.

-Jatkuvuudentunne on yhteiskunnan terveystekijä, sanoo Eeva. Jatkuvuudesta huolehtiminen on elintärkeää niin yksilö kuin yhteisötasolla. Kulttuuriuitossa luodaan vanhan päälle uutta, elinvoimaista kulttuuria, joka tuo uiton tavoin leipää ja työtä jokivarren asukkaille. Nuoret tarvitsevat työtä. Kulttuuritoimijoilla ja vapaalla sivistystyöllä, esimerkiksi kansalaisopistoilla, on merkityksellinen tehtävä sukupolvien välisessä jatkuvassa vuoropuhelussa: Miten me täällä elämme ja saamme toimeentulomme, miten me uudistumme ja luomme nahkamme?

Uitto oli suurten metsäyhtiöiden yhteishanke, suurimpana Metsähallitus. Nyt ei enää tällaisia suuressa määrin työllistäviä yhtiöitä ole. Metsälläkin on yhä enemmän arvoa virkistyskäytössä. Uiton loputtua joki vapautettiin virkistyskäyttöön. Tässä on monenlaista tulevaisuudenkin oppimisen- ja työnsarkaa.

Eeva kiittää kaikkia kansalaisopistoja, kulttuuritoimijoita ja entisiä uiton työntekijöitä elokuva- ja keskustelutuokion järjestämisessä Lapin jokivarsissa. Tämä on uskomaton nopean toiminnan ja yhteistyön voimannäyte! – Eeva Snellman 14.10.2021

Lapin museopäivä 7.10.2021

Tervetuloa Lapin museopäivään! Lapin aluevastuumuseot järjestävät kaikille alueen museotoimijoille yhteisen museopäivä-webinaarin 7.10.2021. Päivän teema on museot ja yleisö: yleisötyön haasteita ja onnistumisia. Tarkemman aikataulun löydät alta. Koronatilanteen vuoksi vain webinaarina järjestettävä teemapäivä on tarkoitettu kaikille Lapin alueen museoissa toimiville, niin ammattilaisille, kuin vapaaehtoisillekin. Lisäksi Lapin ja Oulun yliopistojen museologian opiskelijoilla on mahdollisuus osallistua tapahtumaan.

Linkki ilmoittautumislomakkeeseen: https://link.webropol.com/s/ilmoittaudu-lapinmuseopaiva2021  Ilmoittautua voi myös sähköpostitse (yhteystiedot alla). Viestiä tapahtumasta saa välittää kaikille museonne toiminnassa mukana oleville!

Ohje osallistuville museoille: koska museopäivä järjestetään nyt kokonaan etäyhteyksin, pyydämme päivän alussa kaikkia osallistuvia museoita esittäytymään ja kertomaan samalla yleisötyönsä suurimman haasteen. Tämän vuoksi pyydämme, että yksi museonne edustaja valmistautuisi esittelemään museonne lyhyesti noin 5 minuutin mittaisessa puheenvuorossa.

Puheenvuoroa varten pyydämme teitä lähettämään meille etukäteen:

 • lyhyen esittelyn museostanne (muutamalla lauseella)
 • suurimman yleisötyön haasteenne (muutamalla lauseella)
 • yhden kuvan museostanne

Koostamme kuvista ja teksteistä yhtenäisen esityksen puheenvuorojen taustalle. Pyydämme teitä pysyttäytymään korkeintaan 5 minuutin pituisessa puheenvuorossa, jotta päivän aikataulu ei venyisi heti alussa. Lähetättehän kuvan ja tekstit meille 30.9.2021 mennessä, jotta ehdimme koostaa niistä esityksen.

Kuvat ja tekstit, sekä ilmoittautumisen tapahtumaan voi lähettää Lapin maakuntamuseon amanuenssille Heidi Pelkoselle osoitteeseen heidi.pelkonen (at) rovaniemi.fi tai Tornionlaakson museon aluetutkijalle Terhi Tanskalle osoitteeseen  terhi.tanska (at) tornio.fi

Päivän aikataulu: 

Museot ja yleisö: Yleisötyön haasteita ja onnistumisia

9.30 Etäaamukahvit
10.00 Aloitus / tervetulosanat
Museoiden puheenvuorot: lyhyt esittely ja suurin yleisötyön haaste (5 min / museo)
Keskustelu / chat
11.30 Lounas
12.30 Talkoot elävänä perinteenä – aineettoman kulttuuriperinnön tutkimushanke. Akuliina Aartolahti, Satakunnan museo.
Keskustelu / chat
13.30 Lyhyitä katsauksia ajankohtaisiin aiheisiin Lapin museoissa (10 min / museo) 

 1. Yhteisöllinen yleisötyö Saamelaismuseolla nyt ja tulevaisuuden suunnitelma. Pia Nikula
 2. Kemin museoiden ikääntyneille suunnattu Muistojeni Valtakatu -hanke. Arto Laakso
 3. Intoa taiteesta – Rovaniemen taidemuseon digitaaliset etäpalvelut osana kuntouttavaa toimintaa 2021-2023. Kaija Kähkönen

14.00 kahvipaussi
14.15 Avoin varasto pedagogisessa toiminnassa. Mirja Ramstedt-Salonen ja Anni Saisto, Porin taidemuseo.
Keskustelu / chat
15.00 Keskustelu päivän teemasta yleisötyön haasteet ja yhteisiä kehittämisideoita
Yhteenveto ja kiitossanat
16.00 Tilaisuus päättyy 

Tornion 400 -juhlavuoden toisen näyttelyn avajaiset ja Minna Heljalan työuran juhlinta

Kutsu näyttelyyn

Tornionlaakson museossa avautuu 26.8.2021 toinen Tornion kaupungin juhlavuoden näyttely. Näyttely kertoo kaupungin perustajasta Kustaa II Aadolfista. Kustaa II Aadolf tuli kuninkaaksi 17-vuotiaana ja kehitti Ruotsin sodankäyntiä. Hänet tunnettiin menestyvänä Pohjolan Leijonana, joka lähetti Tornionlaaksostakin tuhatkunta miestä kolmikymmenvuotiseen sotaan. Lisäksi Kustaa II Aadolf uudisti Ruotsin hallintokoneistoa ja perusti yhteensä 14 kaupunkia, joista nyky-Suomessa on neljä, Tornio niiden joukossa.

Näyttelyn avajaisia vietetään torstaina 26.8.2021 klo 14 alkavalla avajaisseminaarilla Aineen taidemuseon auditoriossa. Seminaarissa puhuvat FT dosentti Timo Ylimaunu aiheenaan Tornio, maailman pohjoisin kaupunki, 500 vuotta rajalla, FM Maija Helamaa aiheenaan Tornion Keskikadun kesän 2021 arkeologisten tutkimusten antia: 1700-luvun viemäreitä ja ojia sekä FT dosentti Ilkka Teerijoki aiheenaan Kustaa II Aadolf, uudistaja ja soturikuningas. Seminaari pidetään suomeksi.

Seminaarin jälkeen avajaisjuhlintaa jatketaan Tornionlaakson museossa kahvitarjoiluin. Juhlistamme avajaisissa museojohtaja Minna Heljalan työuraa.

Kustaa II Aadolf – Gustav II Adolf -näyttely koostuu maalauksista, videokuvasta sekä esineistä. Esillä on aitoja aikakauden esineitä, kuten Sotamuseon rintapanssari, miekka ja hakkapeliitan kypärä. Lapsille näyttely tarjoaa ikkunan pohjoisen kuningaskunnan historiaan Kustaa II Aadolfin sukupuun sekä kruunu ja linnanneidon päähine -työpajojen muodossa. Lastennurkassa pääsee suunnittelemaan oman sukunsa vaakunan historiallisten esimerkkien avulla ja siten tutustumaan muun muassa ritariperinteeseen.

Esillä olevat maalaukset on valittu niin, että ne kuvaavat Kustaa II Aadolfin monipuolista merkitystä niin omana aikanaan kuin sen jälkeenkin. Pohjolan Leijonaksi tituleeratusta kuninkaasta tuli kuolemansa jälkeen 1800-luvulla Ruotsin suurvallan henkilöitymä.

Näyttely on esillä Tornionlaakson museossa 27.8.2021–16.1.2022.

Noudatamme ajankohtaisia suosituksia ja rajoituksia.

Karungin historian julkistamistilaisuus pidettiin 10.5.2021 klo 17 Karungin koululla

Nyky-Tornion historiasarjan viimeinen osa, Karungin historia, julkaistaan toukokuun 10. päivänä. Tornion kaupungin historian osat 1-3 ovat ilmestyneet 1971-2010 ja Alatornion historia 1989. Karungin historian on kirjoittanut Tornionlaakson museon vs. amanuenssi, dosentti Ilkka Teerijoki. Siinä on selvitelty Karungin historiaa esihistoriallisesta ajasta lähtien, mutta laajemman käsittelyn saavat Karungin kappeliseurakunnan ja lopulta itsenäisen seurakunnan synty 1700-luvulla sekä etenkin Karungin vaiheet 1800-luvun alusta kunnan liittymiseen Tornioon vuodenvaihteessa 1972–1973.

Kirjan julkistamistilaisuus järjestettiin Karungin koululla maanantaina, 10.5. klo 17 alkaen. Pandemiarajoituksista johtuen tilaisuus järjestettiin virtuaalisesti ja se on katsottavissa Tornion kaupungin Youtube-kanavalla.

Lisätietoja täältä.

Ilkka Teerijoen Tornion juhlavuoden luentosarjan kolmas osa järjestettiin virtuaalisesti 27.4.

 

Kutsu Tornion juhlavuoden luennolle
Kysy 1700-luvun Torniosta -luento järjestetään virtuaalisesti 27.4.2021 klo 18.00 alkaen otsikolla 1700-luku: Tornion suuruuden aika.

Ilkka Teerijoen Kysy 1700-luvun Torniosta -luento järjestettiin virtuaalisesti 27.4.2021 klo 18.00 alkaen otsikolla 1700-luku: Tornion suuruuden aika. Luento on edelleen katsottavissa ja löytyy Tornionlaakson museon Facebook-sivulta (linkki avautuu Facebookissa).

Juhlavuoden kunniaksi järjestettävässä luentosarjassa Tornion historiasta pidettiin 27.4. sarjan kolmas luento. Tornion kaupungin toista vuosisataa (1721–1821) käsittelevällä luennolla otetaan esiin mm. Tornion jälleenrakennus isonvihan venäläismiehityksen jälkeen ja sen kukoistus 1700-luvun lopulla. Kaupungin väkiluku kasvoi ja sen asukkaiden elintaso nousi, kunnes vuosina 1808–1809 käyty Suomen sota sai katastrofaaliset seuraukset, kun yhtenäinen Tornionlaakso jaettiin kahden valtakunnan kesken.

Sarja jatkuu syksyllä 26.10.2021 Tornion 1800-luvun käsittelyllä.

Tornio Ruotsin suurvalta-aikana -luento järjestettiin virtuaalisesti 23.3.2021 klo 18 alkaen

 

Kuva on mainos tiistaina 23.3.2021 pidettävästä virtuaaliluennosta.
Tornio Ruotsin suurvalta-aikana -virtuaaliluento pidettiin tiistaina 23.3.2021 klo 18 alkaen.

Juhlavuoden kunniaksi järjestettävässä luentosarjassa Tornion historiasta pidettiin 23.3. sarjan toisen luento. Tornionlaakson museon vs. amanuenssi FT Ilkka Teerijoki käsitteli luennollaan Tornion kaupungin syntyä sekä sen vaiheita ensimmäisen sadan vuoden aikana (1621- 1721). Luennolla perehdyttiin tarkemmin Tornion 1600-luvun historiaan. 1600-luku oli suurten sotien aikakausi, mutta Tornio kehittyi silti vilkkaaksi pikkukaupungiksi, jonka kaupankäynti kukoisti ja väestörakenne monipuolistui. Kehitys kuitenkin päättyi suureen Pohjan sotaan, jolloin vihollisjoukot hävittivät kaupungin miltei maan tasalle.

Koronatilanteen vuoksi suunniteltua yleisölle avointa kyselytilaisuutta ei järjestetty ja tilaisuus pidettiin virtuaalisesti Facebookin välityksellä. Luentoa pääsee edelleenkin katsomaan Tornionlaakson museon Facebook-sivun videoissa (linkki avautuu Facebookissa). Sarja jatkuu tiistaina 27.4. Tornion 1700-luvun käsittelyllä.

Opastetut hautausmaakierrokset Torniossa, Alatorniolla ja Karungissa elokuussa

Tornionlaakson museon amanuenssin Ilkka Teerijoen opastetut hautausmaakierrokset pidettiin elokuussa Tornion alueen hautausmailla.

 

Museojohtaja Minna Heljalan esittelykierros Tornion kirkossa 14.8.

Tornionlaakson museonjohtaja Minna Heljala pitää lauantaina 14.8.2021 klo 16- 18 esittelykierroksen Tornion kirkossa. Kierrokselle on vapaa pääsy. Ajankohtaiset suositukset ja rajoitukset otetaan huomioon. Lämpimästi tervetuloa!

Järjestämme museojohtaja Minna Heljalan kaupunkikierroksen Rantakadun läheisyydessä torstaina 10.6.2021 klo 17 alkaen. Kierros aloitetaan museon ulko-oven edestä ja toteutetaan ulkona, Rantakadun läheisyydessä. Kierros kestää maksimissaan 1,5 tuntia. Museojohtaja kertoo kierroksella Rantakadun ympäristön historiasta aina 1600-luvulta saakka. Kierrokselle pääsee ilman erillistä ilmoittautumista, lämpimästi tervetuloa mukaan!

Museopäivä Tornionlaakson museossa 18.5.2021

Tiistaina 18.5.2021 juhlitaan kansainvälistä museopäivää ja Tornionlaakson museossa on silloin ilmainen sisäänpääsy koko päivän. Museo on avoinna  tiistaina 18.5.2021 klo 11- 18, lämpimästi tervetuloa!

Tornioviikon tapahtumat Tornionlaakson museossa

Ilmaiset opastukset ja sisäänpääsy museoon Tornioviikolla

Tornioviikon aikana Tornionlaakson museo tarjoaa ilmaisen sisäänpääsyn. Lisäksi tarjoamme ilmaisia opastuksia alla olevan aikataulun mukaisesti. Noudatamme voimassa olevia rajoituksia ja suosituksia.

Keskiviikko 12.5. klo 13 ilmainen opastus suomen kielellä

Keskiviikko 12.5. klo 14 ilmainen opastus ruotsin kielellä/gratis visning på svenska kl 14 (finsk tid)

Torstai 13.5. klo 13 ilmainen opastus suomen kielellä

Lasten keppihevostapahtuma, Kevätkirmaus, Kulttuurikartanolla 8.5. klo 12- 14

Aloitamme Tornioviikon 400-vuotisjuhlat lauantaina 8.5. lasten keppihevostapahtumalla Kulttuurikartanolla, jonka pihamaalle rakennetaan lapsille keppihevosradan. Tornionlaakson museo on avoinna ja meillä on vapaa sisäänpääsy lauantaina. Myös kirjasto ja Aineen taidemuseo ovat avoinna. Keppihevosradan voi siis käväistä kirmaamassa vaikka museo- ja kirjastokäyntien välissä! Noudatamme ajankohtaisia rajoituksia ja suosituksia. Tervetuloa!

Kansainvälinen matkailuoppaan päivä 21.2.2021

Tornionlaakson museolla vietetään Kansainvälistä matkailuoppaan päivää yhteistyössä Lappian matkailuopasopiskelijoiden kanssa 21.2.2021. Museoon on ilmainen sisäänpääsy koko päivän klo 11-15. Tervetuloa opastuksille!
Noudatamme ajankohtaisia turvallisuusohjeita.
 Kolme Kustaan kaupunkia

Kreivin aika
Johdatusta Ruotsi-Suomen yhteiskuntaan ja oloihin 1600-luvulla

21.1.2021 klo 18.00

Historiantutkija Ilkka Teerijoen, FT, verkkoluennolla valotetaan Ruotsin ja siihen kuuluneen Suomen oloja 1600-luvulla eli Tornion kaupungin perustamisaikana ja sen jälkeisinä vuosikymmeninä. 1600-luku oli suurten sotien aikaa, mutta silloin myös otettiin tärkeitä askelia valtion sisäisessä kehityksessä. Nämä molemmat kehityskulut vaikuttivat myös silloin eläneiden ihmisten arkeen monin tavoin. Luennolla näitä ilmiöitä käydään läpi Suomen kenraalikuvernöörin, kreivi Pietari Brahen elämäntyön kautta.

Kolme Kustaan kaupunkia – Juhlanäyttely 400 avajaiset

tiistaina 12.1.2021

Vierainamme Kustaa II Aadolf sekä kansleri Axel Oxenstierna.

Nauhoite avajaisstreamistä löytyy museon YouTube-kanavalta.

Titta Court goes museum New Year’s Edition lähettää Tornion juhlavuoteen

Julkaistaan museon Facebookissa sekä Youtubessa 31.12.2020 klo 19.30 suomen aikaa:
https://youtu.be/vkm8j5g17Wo

Haluamme päättää tämän vuoden kutsumalla Titta Courtin olohuoneisiimme uudenvuodenaattona erikoisvideolla Titta Court goes museum New Year’s Edition. Videolla hän esittelee muun muassa Unescon maailmanperintökohdetta Struven ketjua sekä Kustaa II Aadolfin, joka antoi Torniolle kaupunkioikeudet vuonna 1621.

Toivotamme tervetulleeksi uuden vuoden ja Tornion 400-vuotisjuhlavuoden, jonka toivomme olevan pandemiavapaa sekä täynnä inspiroivia, kulturelleja ja rajattomia kokemuksia!

Titta Court goes museum New Year’s Edition julkaistaan Tornionlaakson museon sekä kaupunkien Facebook-sivuilla
uudenvuoden aattona 31.12.2o2o klo 19.30 suomen aikaa.

 

Titta Court Diva Nylon hahmona, puku valmistettu Nylon sukkahousuista
Titta Court Diva Nylon hahmona, puku valmistettu Nylon sukkahousuista. Kuva Pia Marttinen

[/et_social_share_media]

Tornionlaakson museo - Tornedalens museum

 

Sivun alkuun