Mestari museossa -näyttely keskittyy Tornionlaakson museon ja Aineen taidemuseon museomestari Mikko Saarenpään pitkään ja palkittuun työuraan. Muun muassa Mikko on palkittu Suomen museoliiton kultaisella ansiomerkillä 30 vuoden työurasta sekä museoliiton numeroidulla mitalilla, joka on liiton korkein tunnustuksenosoitus.
Näyttelyä varten sekä Tornionlaakson museo että Aineen taidemuseo ovat etsineet varastoistaan laajan kattauksen Mikon valmistamia näyttelyrakenteita, työvälineitä, esineitä ja jopa Mikon veistämä jokivene on saatu mahtumaan museon vaihtuvien näyttelyiden saliin. Näyttelyssä nähdään lisäksi torniolaisen taiteilijan Jouko Alapartasen Hyökkäyksen jälkeen -maalaus, jonka kehykset Mikko on valmistanut. Myös perusnäyttelyn saleissa nostetaan esiin Mikon työpanosta, joista suurin on hirsistä valmistettu kesänavetta.
Mestari museossa käsittelee myös yleisesti museomestareiden työnkuvaa museoissa, koska usein heidän kädenjälkensä jää taitavasti valmistettujen näyttelyrakenteiden taakse. Museomestari vastaa näyttelyrakentamisesta, ripustuksesta, kuljetuksista, tekniikasta ja kokoelmanhoitoon liittyvistä tehtävistä, kuten museostandardien mukaisten säilytysolosuhteiden varmistamisesta museoiden teoksille. ”Museomestarin työssä pitää olla hyvät hermot. Pitää olla silmää ja näkemystä sille mitä on tekemässä.” toteaa Mikko museomestarin työstään. ”Paljon antaa elämälle, jos on taiteen kanssa tekemisissä. Ja museossa voi itsekin katsoa esineitä, ottaa niistä mallia ja oppia.”
Tornionlaakson museon ja Aineen taidemuseo tuottivat yhdessä myös lyhyen dokumentin Mikko Saarenpään urasta museoiden museomestarina.
Kattoristikoiden ratkojat – Keskiaikaisten puurakenteiden jäljillä esittelee keskiaikaisten paanukattojen alle kätkeytyvää kattoristikoiden maailmaa ja sitä selvittävän tutkimusryhmän työtä. Kattoristikoiden ratkojat käsittää tekstien ja kuvituksen ohella pienoismalleja sekä kenttätyön arkea havainnollistavaa aineistoa ja videomateriaalia. Lisäksi näyttelyä on täydennetty paikallisesti tärkeän Keminmaan Pyhän Mikaelin kirkon aineistolla.
Suomen keskiajalta säilynyt puurakennusperintö kätkeytyy vajaan kahdenkymmenen keskiaikaisen kivikirkon kattorakenteisiin. Ne ovat ainutlaatuinen, keskiajan puurakentamisesta kertova lähdeaineisto, osa maamme keskiajan rakennettua kulttuuriperintöä mutta myös yhä toimivia kantavia rakenteita. Ne ovat kestäneet aikaa yli puoli vuosituhatta ja ovat esimerkki mittaamattoman pitkäikäisestä kestävästä rakentamisesta.
Näyttely kertoo keskiaikaisten puurakenteiden ja niihin kohdistuvan tutkimustyön tavoitteista, kenttätöiden arjesta ja työn nykyhetken rakentamiseen ja yhteiskuntaan liittyvistä ulottuvuuksista. Näyttely esittelee myös hankkeen alustavia, Suomen keskiajantutkimuksen saralla merkittäviä tuloksia.
Näyttely on lainassa Arkkitehtuurimuseolta ja esillä Tornionlaakson museossa 15.6.-22.10.2023. Näyttelyn on kuratoinut arkkitehti ja apulaisprofessori Panu Savolainen. Näyttelytyöryhmään kuuluvat hänen lisäkseen Ilari Aalto, Franziska Dalheimer, Marko Huttunen, Laura Laine, Jan Mustonen, Mia Puranen, Lauri Saarinen, Pauliina Saarinen, Antti Seppänen, Liisa Seppänen ja Miina Tolonen.
Näyttelyn taustalla on arkkitehtitoimisto Livadyn vuodesta 2007 tekemä restaurointityö ja tutkimus näiden rakenteiden parissa sekä vuoden 2020 alusta käynnistynyt Aalto-yliopiston hanke Keskiajan puurakennusperintö Suomessa: kivikirkkojen kattorakenteet, rakennusprosessi ja rakentamisen innovaatiot. Tutkimusryhmään kuuluvat tutkijat Ilari Aalto, Vivi Deckwirth, Antti Haikala, Marko Huttunen, Laura Laine, Marianna Niukkanen, Mia Puranen, Lauri Saarinen, Pauliina Saarinen, Panu Savolainen, Liisa Seppänen ja Miina Tolonen.