Nyt

Naisen ääni – naiskuvia Tornionlaaksosta
9.3.–2.6.2024

Näyttelyssä tuodaan esille tornionlaaksolaisten naisten pienoiselämäkertoja, joita on kerätty Suomalaisen Naisliiton Naisten Ääni -hankkeessa saman nimiselle nettisivustolle. Näyttely nostaa henkilökuvien kautta esille tornionlaaksolaisten naisten vaikutusta suomalaiseen yhteiskuntaan ja kulttuuriin.

Yhteistyössä Naisliiton Tornion yhdistys, Ammattiopisto Lappia ja Tornionlaakson museo. Näyttely on osa Tornionlaakson museon Vårt gemensamma museum – Meän museo -juhlavuotta.

Tulossa

Ett enda brev från mor – Yks ainoa kirje äitiltä
27.6.–15.9.2024

Tornionlaaksolainen perinne oon Jennie Lindin ”Yks ainoa kirje äitiltä” –näyttelyn keskheinen teema. Jennie Lind oon syntyny vuona 1975 Luulajassa ja tekkee työtä enniimmäkseen Pohjos-Ruottissa filmaajanna ja valo-kuvvaajana. Lyhytfilmidokumentti oon osa ”Yksi kirje äitiltä” –näyttelyä. Toinen osa oon näyttely, jossa oon valokuvia perhealbumista 1930-, 1940- ja 1950-luvuilta Torisen kylästä Tornionlaaksossa. Kuvitten alla oon tekstit ruottiksi ja meänkielelä. Näistä yhessä tullee henkilökohtanen perhekertomus ikävästä, kaipuusta, me-netyksistä ja muistoista, jokka kuvvaava minun tornionlaaksolaisperinnettä nykyaikhaan yhistettynä.

“Mie en ymmärä sanoja enkä puhuttua Kieltä”. En ymmärrä sanoja enkä puhuttua kieltä.
“Mie Tunnen sen syvästi minussa”. Tunnen sen syvästi minussa.
“Mie halvaisin ymmärtää ja viä sanat etheenpäin”. Haluaisin ymmärtää ja viedä sanoja eteenpäin.

Näyttely on osa Tornionlaakson museon Vårt gemensamma museum – Meän museo -juhlavuotta.

Porträttiä, kielielämänkertoja ja ääniä Tornionlaaksosta ja Malmikentiltä
Porträtt, språkliga biografier och röster från Tornedalen och Malmfälten
Muotokuvia, kielielämänkertoja ja ääniä Tornionlaaksosta ja Malmikentiltä
27.9.2024–12.1.2025

Näyttely esittelee Tornionlaakson ja Malmikenttien meänkielisten ja suomenkielisten asukkaiden kielellisiä elämäntarinoita tekstein, valokuvin ja videoin. Näyttely valottaa miten erilaiset tekijät ovat vaikuttaneet suomen ja meänkielen säilymiseen yli sukupolvien tornionlaaksolaisissa perheissä. Näyttely on osa tutkimushanketta ”Ruotsinsuomalaisten ja meänkielisten kielellisiä elämäntarinoita kolmessa sukupolvessa”. Näyttelyn kielihaastattelut ja näyttelyn on toteuttanut Keminmaalla syntynyt ja kasvanut Jaana Kolu (kielentutkija sekä apulaisprofessori / Itä-Suomen yliopisto ja dosentti / Oulun yliopisto).

Näyttely tuopii esile meänkielisten ja suomenkielisten tornionlaaksolaisitten ja malmikentitten asukhaitten kiehleen liittyivä elämäntarinoita tekstitten, valokuvitten ja viteoitten kautta. Näyttely selittää millä lailla erilaiset asiat oon vaikuttahneet siihen, että suomi ja meänkieli oon säilyhneet pehreissä sukupolvesta toisseen. Näyttely oon osa tutkimusprojektia ”Ruotsinsuomalaisten ja meänkielisten kielellisiä elämänkertoja kolmessa sukupolvessa”. Näyttelyn kielihaastattelut oon Keminmaala syntyhneen ja kasavahneen Jaana Kolun (kielentutkija sekä apulaisprofessori / Itä-Suomen yliopisto ja dosentti / Oulun yliopisto) tekemiä.

Näyttely on osa Tornionlaakson museon Vårt gemensamma museum – Meän museo -juhlavuotta.

Sivun alkuun