Nyt

Snöhvit, Punakorva, Fjellblom – Pohjoisten tunturikarjojen historia, nykypäivä ja tulevaisuus, 8.4.-21.8.2022

Kuvassa kolmen eri tunturilehmän päätä vaaleansinistä taustaa vasten. Päiden vieressä näyttelyn otsikko ja alareunassa näyttelyyn liittyneen tutkimushankkeen rahoittajien logot

Karjan ja ihmisen pitkää yhteistä taivalta Pohjolassa tarkastellaan pohjoisten alkuperäiskarjarotujen historian käännekohtien, nykytilanteen sekä tulevaisuuden mahdollisuuksien näkökulmista. Näyttelyssä nostetaan esiin esimerkiksi lapinlehmien evakuointi Ruotsiin Lapin sodan tieltä, mikä oli merkittävä pelastustoimi rodun säilymisen kannalta. Pohjoisten tunturikarjojen nykyistä tilannetta kuvaa, että 1900-luvun alkupuoliskolla Ruotsin pohjoisosissa eli satojatuhansia yksilöitä ruotsalaista tunturikarjaa ja Suomen pohjoisosissa kymmeniätuhansia lapinlehmiä. Nyt näiden suojeltujen ja harvinaisten rotujen edustajien yhteismäärä lasketaan enää tuhansissa. Sama kehityssuunta kosketti norjalaista trönderkarjaa.

Pienimmät museokävijät saavat näyttelyssä silittää puista lapinlehmän vasikkaa ja leikkiä pikkulehmillä kesänavetassa. Kävijä pääsee myös tutustumaan pohjoisista tunturikarjoista kertovan mobiilipelin kehittämiseen. Sen demoversio kertoo, miten voit kokeilla pelissä, saisitko oman karjasi kukoistamaan vuosisatojen vaihtuessa ja tunturikarjat säilymään tulevaisuuteen.

Näyttely on tuotettu NordGenin johtaman monitieteisen 3MC – Pohjoiset tunturikarjat. Kulttuuriperintö ja geenivarat -hankkeen ja Tornionlaakson museon yhteistyönä.

Tornionlaakson museolta voi varata teemaan liittyviä opastuksia ja työpajoja eri ikäryhmille.

 

Tulossa

Sivun alkuun