Ilkka Juhani Takalo-Eskola

Ilkka Juhani Takalo-Eskola 2.6.–6.8.2023  ”Leijun hallitusti kalana aavikon yllä, takana aurinko, taivaalla sydänpyrstö. Koen helpon etenemisen hurmion kuin metsälenkillä joskus,…

Ilkka Juhani Takalo-Eskola 2.6.–6.8.2023

 ”Leijun hallitusti kalana aavikon yllä, takana aurinko, taivaalla sydänpyrstö. Koen helpon etenemisen hurmion kuin metsälenkillä joskus, kun juoksu kulki. Mielessä visio biosfäärin ykseydestä, kuin kätketyn onnen lämpö”(Ilkka Juhani Takalo-Eskola teoksestaan Aavikon yli, akryyli kankaalle, 1999, Aineen Kuvataidesäätiön kokoelma)

Ilkka Juhani Takalo-Eskolan yksityisnäyttely Aineen taidemuseossa esittelee monipuolisen ja tuotteliaan taiteilijan elämäntyötä seitsemän vuosikymmenen ajalta. Pohjois-Suomessa, Keminmaassa syntyneen ja lapsuutensa viettäneen Ilkka Juhani Takalo-Eskolan (s. 1937) filosofinen maailma heräsi jo varhain Kemijoen läpinäkyvää vettä ja kosken kuohuja katsellessa.

Ilkka Juhani Takalo-Eskolan monipuolinen ja runsas ura on Suomen kuvataiteessa vertaansa vailla. Käsite- ja performanssitaiteen pioneereihin lukeutuva Takalo-Eskola on säilyttänyt taiteen tekemisessään jatkuvan iloisen etsijän uteliaisuuden. Takalo-Eskolan ura alkoi jo 1960-luvulla kokeellisen kirjoittamisen ja kirjallisuuden kääntämisen parissa. Takalo-Eskolan runsaaseen tuotantoon sisältyy muun muassa runoteoksia, piirroksia, maalauksia ja performansseja. Aineen taidemuseon näyttelyssä on esillä taiteilijan tunnetuimpiin teoksiin lukeutuva valokuvadokumentaatio performanssista Yritys ylittää suo (1972), jossa alaston mies rämpii suossa. Puhtaat ja kirkkaat värit, symbolit, kollaasit sekä tekstin yhdistäminen maalaukseen ovat Takalo-Eskolan taiteelle ominaisia.

Ilkka Juhani Takalo-Eskolan nimi yhdistetään edelleen 1960–1970-luvuilla pääkaupunkiseudulla vaikuttaneeseen Elonkorjaajat- taiteilijaryhmään. Takalo-Eskola piti ensimmäisen näyttelynsä vuonna 1971 Elonkorjaajien Halvat huvit-galleriassa Helsingissä. Ryhmä ravisteli ajan vallinneita taidekäsityksiä ja esimerkiksi käsitetaide ja videotaide rantautuivat Elonkorjaajien myötävaikutuksesta Suomeen. Ryhmän lukuisat, poikkitaiteelliset performanssit tutkivat ihmisyyttä, luontoa ja taidetta usein lähes ritualistisesti ja prosessinomaisesti liikkuen luontevasti taiteen lajista toiseen.

Poikkeuksellisen Takalo-Eskolan pitkästä taiteilijan urasta tekee se, että hän ei ole koskaan hankkinut muodollista taidekoulutusta. Ilkka Juhani Takalo-Eskola on saanut elämäntyöstään Ars Fennica -palkinnon vuonna 2006. Hän on toiminut muun muassa Kuvataideakatemian yliopettajana ja rehtorina.

Ilkka Juhani Takalo-Eskolan näyttely esittelee taiteilijan tuotantoa kaikkiaan seitsemän vuosikymmenen ajalta Aineen Kuvataidesäätiön ja Aineen taidemuseon kokoelmista. Vuonna 2021 Ilkka Juhani Takalo-Eskola lahjoitti kymmeniä teoksiaan Aineen Kuvataidesäätiön kokoelmaan. Taiteilijan ehtymätön luomisvoima jatkuu yhä. Näyttelyn tuoreimmat teokset ovat valmistuneet keväällä 2023.