Näyttelyt

Näyttelyt

Tornionlaakson museon perusnäyttely Kohtaamisia rajalla – Möten på Gränsen esittelee Tornionlaakson kulttuuria ja historiaa Suomen ja Ruotsin rajan molemmin puolin.

Yhteinen jokilaaksomme -osiossa käsitellään tornionlaaksolaisten yhteisiä juuria. Rajan läheisyys ja sen vaikutus ovat esillä näyttelyssä monin eri tavoin. Näyttelyssä käsitellään myös ilmiöitä, jotka näkyvät arkipäivässä: ruokakulttuuria, paikallista identiteettiä, alueen kieliä ja murteita. Kaupunkimme rajalla -osio avaa puolestaan Tornion ja Haaparannan kaupunkien vaiheita ja elämää. Lisäksi esitellään alueen teollisuutta sekä uudemman ajan ilmiöitä kuten joppausta ja turismia.

Museossa on vaihtuvia näyttelyitä vuosittain 2–5 kpl, joista osa on maakuntamuseon omaa tuotantoa. Näyttelyt liittyvät toimialueen historiaan ja ajankohtaisiin ilmiöihin. Vaihtuvien näyttelyiden yhteydessä museolla on tarjolla oheisohjelmaa muun muassa työpajoja ja luentoja.

Kurkista myös verkkonäyttelyihimme ja lainattaviin kiertonäyttelyihimme!
11.2.2022 lähtien voi Tornionlaakson museon perusnäyttelyssä tehdä virtuaalisen vierailun kaikille neljälletoista Suomen, Ruotsin ja Norjan alueella Tornion- ja Muonionjokilaaksossa sijaitsevalle Unescon maailmanperintökohde Struven ketjun pisteelle. Struven ketju Tornionlaaksossa -virtuaalimaailma on sijoitettu museon aulatilaan ja siihen voi tutustua ilmaiseksi museon aukioloaikoina. Virtuaalimaailman ovat tuottaneet yhdessä Tornionlaakson museo, Lapin ammattikorkeakoulu ja The Northern Parts of the World Heritage Struve Geodetic Arc -hanke. Toteutuksen ovat mahdollistaneet Museoviraston rahoittama Tutkimusmatkailijoiden Tornionlaakso -hanke sekä Interreg Nord -rahoitteinen The Northern Parts of the World Heritage Struve Geodetic Arc -hanke. Maailmanperintökohdetta hallinnoi Suomessa Maanmittauslaitos. Tervetuloa kokemaan maailmanperintökohde uudella ja interaktiivisella tavalla!

Näyttelykalenteri 2024

Vuonna 2024 juhlistamme museon 10-vuotista historiaa Tornion ja Haaparannan yhteisenä museona ja samalla museon 110. toimintavuotta. Juhlavuoden teema onkin Vårt gemensamma museum – Meän museo. Löydät juhlavuoden näyttelyt Vaihtuvat näyttelyt -sivulta ja tapahtumat Ajankohtaista -sivulta, sekä museon somekanavilta. Tervetuloa mukaan!

Naisen ääni – naiskuvia Tornionlaaksosta
9.3.–2.6.2024

Näyttelyssä tuodaan esille tornionlaaksolaisten naisten pienoiselämäkertoja, joita on kerätty Suomalaisen Naisliiton Naisten Ääni -hankkeessa saman nimiselle nettisivustolle. Näyttely nostaa henkilökuvien kautta esille tornionlaaksolaisten naisten vaikutusta suomalaiseen yhteiskuntaan ja kulttuuriin.

Yhteistyössä Naisliiton Tornion yhdistys, Ammattiopisto Lappia ja Tornionlaakson museo. Näyttely on osa Tornionlaakson museon Vårt gemensamma museum – Meän museo -juhlavuotta.

Ett enda brev från mor – Yks ainoa kirje äitiltä
27.6.–15.9.2024

Tornionlaaksolainen perinne oon Jennie Lindin ”Yks ainoa kirje äitiltä” –näyttelyn keskheinen teema. Jennie Lind oon syntyny vuona 1975 Luulajassa ja tekkee työtä enniimmäkseen Pohjos-Ruottissa filmaajanna ja valo-kuvvaajana. Lyhytfilmidokumentti oon osa ”Yksi kirje äitiltä” –näyttelyä. Toinen osa oon näyttely, jossa oon valokuvia perhealbumista 1930-, 1940- ja 1950-luvuilta Torisen kylästä Tornionlaaksossa. Kuvitten alla oon tekstit ruottiksi ja meänkielelä. Näistä yhessä tullee henkilökohtanen perhekertomus ikävästä, kaipuusta, me-netyksistä ja muistoista, jokka kuvvaava minun tornionlaaksolaisperinnettä nykyaikhaan yhistettynä.

“Mie en ymmärä sanoja enkä puhuttua Kieltä”. En ymmärrä sanoja enkä puhuttua kieltä.
“Mie Tunnen sen syvästi minussa”. Tunnen sen syvästi minussa.
“Mie halvaisin ymmärtää ja viä sanat etheenpäin”. Haluaisin ymmärtää ja viedä sanoja eteenpäin.

Näyttely on osa Tornionlaakson museon Vårt gemensamma museum – Meän museo -juhlavuotta.

Porträttiä, kielielämänkertoja ja ääniä Tornionlaaksosta ja Malmikentiltä
Porträtt, språkliga biografier och röster från Tornedalen och Malmfälten
Muotokuvia, kielielämänkertoja ja ääniä Tornionlaaksosta ja Malmikentiltä
27.9.2024–12.1.2025

Näyttely esittelee Tornionlaakson ja Malmikenttien meänkielisten ja suomenkielisten asukkaiden kielellisiä elämäntarinoita tekstein, valokuvin ja videoin. Näyttely valottaa miten erilaiset tekijät ovat vaikuttaneet suomen ja meänkielen säilymiseen yli sukupolvien tornionlaaksolaisissa perheissä. Näyttely on osa tutkimushanketta ”Ruotsinsuomalaisten ja meänkielisten kielellisiä elämäntarinoita kolmessa sukupolvessa”. Näyttelyn kielihaastattelut ja näyttelyn on toteuttanut Keminmaalla syntynyt ja kasvanut Jaana Kolu (kielentutkija sekä apulaisprofessori / Itä-Suomen yliopisto ja dosentti / Oulun yliopisto).

Näyttely tuopii esile meänkielisten ja suomenkielisten tornionlaaksolaisitten ja malmikentitten asukhaitten kiehleen liittyivä elämäntarinoita tekstitten, valokuvitten ja viteoitten kautta. Näyttely selittää millä lailla erilaiset asiat oon vaikuttahneet siihen, että suomi ja meänkieli oon säilyhneet pehreissä sukupolvesta toisseen. Näyttely oon osa tutkimusprojektia ”Ruotsinsuomalaisten ja meänkielisten kielellisiä elämänkertoja kolmessa sukupolvessa”. Näyttelyn kielihaastattelut oon Keminmaala syntyhneen ja kasavahneen Jaana Kolun (kielentutkija sekä apulaisprofessori / Itä-Suomen yliopisto ja dosentti / Oulun yliopisto) tekemiä.

Näyttely on osa Tornionlaakson museon Vårt gemensamma museum – Meän museo -juhlavuotta.