Näyttelyt

Tornionlaakson museon perusnäyttely Kohtaamisia rajalla – Möten på Gränsen esittelee Tornionlaakson kulttuuria ja historiaa Suomen ja Ruotsin rajan molemmin puolin.

Yhteinen jokilaaksomme -osiossa käsitellään tornionlaaksolaisten yhteisiä juuria. Rajan läheisyys ja sen vaikutus ovat esillä näyttelyssä monin eri tavoin. Näyttelyssä käsitellään myös ilmiöitä, jotka näkyvät arkipäivässä: ruokakulttuuria, paikallista identiteettiä, alueen kieliä ja murteita. Kaupunkimme rajalla -osio avaa puolestaan Tornion ja Haaparannan kaupunkien vaiheita ja elämää. Lisäksi esitellään alueen teollisuutta sekä uudemman ajan ilmiöitä kuten joppausta ja turismia.

Museossa on vaihtuvia näyttelyitä vuosittain 2–5 kpl, joista osa on maakuntamuseon omaa tuotantoa. Näyttelyt liittyvät toimialueen historiaan ja ajankohtaisiin ilmiöihin. Vaihtuvien näyttelyiden yhteydessä museolla on tarjolla oheisohjelmaa muun muassa työpajoja ja luentoja.

Kurkista myös verkkonäyttelyihimme ja lainattaviin kiertonäyttelyihimme!

11.2.2022 lähtien voi Tornionlaakson museon perusnäyttelyssä tehdä virtuaalisen vierailun kahdeksalle Tornion- ja Muonionlaaksossa sijaitsevalle Unescon maailmanperintökohde Struven ketjun pisteelle. Struven ketju Tornionlaaksossa -virtuaalimaailma on sijoitettu museon aulatilaan ja siihen voi tutustua ilmaiseksi museon aukioloaikoina. Virtuaalimaailman ovat tuottaneet yhdessä Tornionlaakson museo, Lapin ammattikorkeakoulu ja The Northern Parts of the World Heritage Struve Geodetic Arc -hanke. Toteutuksen ovat mahdollistaneet Museoviraston rahoittama Tutkimusmatkailijoiden Tornionlaakso -hanke sekä Interreg Nord -rahoitteinen The Northern Parts of the World Heritage Struve Geodetic Arc -hanke. Maailmanperintökohdetta hallinnoi Suomessa Maanmittauslaitos. Tervetuloa kokemaan maailmanperintökohde uudella ja interaktiivisella tavalla!

Näyttelykalenteri 2023

Mestari museossa
17.2.-28.5.2023

Mestari museossa -näyttely keskittyy Tornionlaakson museon ja Aineen taidemuseon museomestari Mikko Saarenpään pitkään ja palkittuun työuraan, mutta kertoo myös laajemmin museomestareiden työnkuvasta museoissa.

Kattoristikoiden ratkojat – Keskiaikaisten puurakenteiden jäljillä
15.6.-22.10.2023

Kattoristikoiden ratkojat – Keskiaikaisten puurakenteiden jäljillä esittelee keskiaikaisten paanukattojen alle kätkeytyvää kattoristikoiden maailmaa ja sitä selvittävän tutkimusryhmän työtä. Kattoristikoiden ratkojat käsittää tekstien ja kuvituksen ohella pienoismalleja sekä kenttätyön arkea havainnollistavaa aineistoa ja videomateriaalia. Lisäksi näyttelyä on täydennetty paikallisesti tärkeän Keminmaan Pyhän Mikaelin kirkon aineistolla.

Sivun alkuun