Tornionlaakson museo

Tornionlaakson museo – Tornedalens museum esittelee Tornionlaakson kulttuuria ja historiaa Suomen ja Ruotsin rajan molemmin puolin. Suomen ja Ruotsin alueille sijoittuva Tornionlaakso on historiallisesti yhtenäinen kulttuuri- ja murrealue. Museo on erikoistunut tornionlaaksolaiseen elämäntapaan ja rajan ilmiöihin. Menneisyys tulee eläväksi esineiden ja runsaan kuva- ja filmimateriaalin avulla.

Perusnäyttelyn lisäksi museossa on vuosittain 2-4 vaihtuvaa näyttelyä.

Tornionlaakson museo – Tornedalens museum on alueellinen vastuumuseo, jonka toimialuetta ovat Tornion, Haaparannan ja Kemin kaupungit sekä Simon, Tervolan, Keminmaan, Ylitornion, Pellon, Kolarin ja Muonion kunnat. Vuonna 2014 museosta tuli maailman ainoa rajanylinen, kahden eri maissa sijaitsevan kaupungin yhteinen museo. Sen toimintaa rahoittaa myös ruotsalainen Haaparannan kunta.

Vuoden 2020 alusta Tornionlaakson museolle myönnetty vastuumuseotehtävä kattaa alueellisen museotoiminnan edistämistehtävän ja alueellisen kulttuuriympäristötehtävän Kemin, Keminmaan, Kolarin, Muonion, Pellon, Simon, Tervolan, Tornion ja Ylitornion kuntien alueella.

Museo sijaitsee Tornion keskustassa kirjaston ja Aineen taidemuseon vieressä, rajan pinnassa. Museo on esteetön liikuntarajoitteisille. Näyttelyssä käytetyt kielet ovat suomi, ruotsi, englanti ja meänkieli.

Vuoden 2021 Nykydokumentointiteko – kunniamaininta Tornionlaakson museon koronapandemian tallennustyössä on painotettu erityisesti rajan sulkemisen vaikutusten dokumentointia.

 

Sivun alkuun