E-aineisto

Kirjasto tarjoaa e-aineistoa asiakkaidensa käytettäväksi sekä kotona että kirjaston koneilla. E-aineistona on lehtiä, kirjoja ja äänikirjoja. Lisäksi on mahdollista kuunnella verkon kautta musiikkia sekä opiskella laulua ja soittoa.

E-kirjat

E-kirjoja voi selata, varata, lainata ja ladata. Niitä voi myös lukea suoraan selaimessa, jolloin käyttäjän ei tarvitse ladata laitteelleen erillistä lukuohjelmaa vaan pelkkä jatkuva nettiyhteys ja kirjastokortti riittävät. Pienessä osassa e-kirjoja selainlukeminen ei onnistu (esim. PDF-muotoiset e-kirjat). Nettiselaimet on myös hyvä päivittää mahdollisimman uusiin, sillä vanhoilla selainlukeminen ei välttämättä onnistu. Aineiston lainaaminen vaatii kirjautumisen Lapin kirjaston -kirjastokortilla. E-kirjoja ei tarvitse erikseen palauttaa, vaan ne palautuvat automaattisesti laina-ajan päätyttyä.

Lapin kirjastojen e-kirjakokoelmasta löytyy myös e-äänikirjoja. Äänikirjoja voi lainata samalla periaatteella kuin tavallisia e-kirjoja. Ainoa ero on siinä, ettei niitä voi ladata lukuohjelmaan vaan niitä kuunnellaan suoraan selaimessa. Kokoelmasta löytyy 30 kappaletta e-äänikirjoja sekä lapsille että aikuisille. Kaikki julkaistut äänikirjat eivät ole tarjolla kirjastoille, minkä vuoksi kokoelma on vielä pieni.

Naxos Spoken Word

Vieraskielisiä äänikirjoja. Kirjaudu palveluun kirjastokortilla sivun vasemmasta yläkulmasta.

Kansalliskirjaston klassikkokokoelma

Kotimaisia klassikoita ilmaisina e-kirjoina.

e-kirjasto

Selaa koko Suomen kirjastojen e-aineistovalikoimaa. Myös vapaasti saatavilla olevia e-kirjoja.

E-lehdet

eMagz

Kotimaisia aikakauslehtiä digitaalisina näköislehtinä. Kokoelma on etäkäyttöinen, eli voit lukea lehtiä kirjastossa tai omalta laitteeltasi. Palveluun kirjaudutaan kirjastokortilla ja pin-koodilla.

PressReader

PressReader-palvelussa on yli 7000 aikakaus- ja sanomalehteä ympäri maailman.

Kirjastojen asiakaskoneilla ja langattomissa verkoissa PressReaderin käyttö ei edellytä kirjautumista. Palvelun etäkäyttö kirjaston ulkopuolella sen sijaan vaatii kirjautumisen kirjastokortilla ja PIN-koodilla. Jatkossa PressReaderiin kirjaudutaan suoraan palvelun omilla sivuilla www.pressreader.com tai PressReader-sovelluksessa.
Etäkäytössä palveluun kirjaudutaan seuraavaasti:

 • Mene sivulle www.pressreader.com tai lataa PressReader-sovellus ja avaa se.
 • Valitse Sign In → Library or Group → valitse kirjastoksi Rovaniemi City Library → kirjoita kirjastokortin numero (Library card number) ja PIN-koodi.
 • Voit ohittaa rekisteröitymisen ja tilin luomisen painamalla Cancel.
 • Palvelu muistaa kirjautumisen 30 päivän ajan, jonka jälkeen tulee kirjautua uudelleen.
 • Pääset selaamaan lehtivalikoimaa napauttamalla Select publication -painiketta.
 • Löydät lehtivalikoiman myös vasemman ylänurkan valikon kohdasta Publications.
 • Voit tämän jälkeen selailla lehtiä maan, kielen, aihepiirin tai lehtityypin mukaan tai hakea lehtiä nimellä. Lehti avautuu kansikuvasta.
 • Sovelluksessa lehti latautuu mobiililaitteelle automaattisesti kun sen avaa. Latauksia voi poistaa Downloaded-valikon kautta.

Jos olet aiemmin luonut itsellesi PressReader-tilin ja haluat edelleen käyttää palvelua tilisi kautta, se on käytävä aktivoimassa uudelleen. Käyttäjätilin uudelleenaktivointi on tehtävä vain kerran, sen jälkeen tili on automaattisesti käytössä seuraavilla kirjautumiskerroilla.

 • Kirjaudu sisään käyttäjätunnuksellasi ja salasanallasi kuten ennenkin.
 • Klikkaa oikealla ylhäällä omaa nimeäsi ja mene kohtaan My Account.
 • Etsi kohta Library or Group (Rovaniemi City Library) ja klikkaa Manage.
  Klikkaa Unlink Account.
 • Tämän jälkeen kohdassa Library or Group klikkaa Link.
 • Etsi kirjastosi: Rovaniemi City Library ja valitse se.
 • Lisää kirjastokortin numero (Library card number) ja PIN-koodi.
 • Paina Sign in. PressReaderin pitäisi nyt toimia normaalisti ja tilisi on linkitetty kirjastokorttiin.

e-Press

e-Press on käytettävissä kirjaston koneilla. ePress on sähköinen sanomalehtipalvelu, joka tarjoaa käyttäjälleen kotimaiset valtakunnalliset, maakunnalliset ja paikalliset lehdet luettavaksi heti niiden ilmestyttyä painosta. Lehdet ovat digitaalisina näköisversioina, täysin samassa muodossa kuin painosta ilmestyvät painetut lehdet. Lehdet ovat luettavissa 2 vuotta taaksepäin.

HS aikakone

Kirjastojen verkossa on nyt mahdollista käyttää Aikakone-palvelua, jossa on Helsingin Sanomien vanhoja lehtiä digitoituina. Vanhimmat lehdet ovat Päivälehden ajalta vuodelta 1889, ja arkisto ulottuu vuoden 1997 loppuun asti. Palvelu on käytössä kaikissa Lapin kirjastoissa.

Lehtiä voi lukea, sisällöstä voi tehdä hakuja ja sivuja voi tulostaa. Valitettavasti kaikkien lehtien digitointi ei ole kovin hyvälaatuista, ja varsinkin kuvat voivat olla epätarkkoja.

Tee näin:

1. Mene nettiselaimella sivulle www.hs.fi/aikakone.
2. Klikkaa sivun oikeasta yläkulmasta ”Kirjaudu”.
3. Klikkaa avautuvan lomakkeen alareunasta ”Kirjaudu yritystunnuksilla”.
4. Klikkaa vielä kerran ”Kirjaudu”-painiketta kohdassa ”Kirjaudu sisään tunnuksella”.

Arto

Kotimaisten sarjojen ja aikakauslehtiartikkeleiden viitetietoja. Palvelu on kaikille avoin.

Historialliset lehtiarkistot

Kansalliskirjasto on digitoinut  kaikki Suomessa vuosina 1771–1920 ilmestyneet sanomalehdet. Vuoteen 1920 asti digitoidut aikakauslehdet ovat verkossa vapaasti käytettävissä.

Musiikki

Naxos Music Library

Musiikin verkkopalvelu. Kirjaudu palveluun kirjastokortilla sivun vasemmasta yläkulmasta.

Naxos World Music

Kattava valikoima maailmanmusiikkia ja etnoa. Kokoelman levyt tulevat eri puolilta maailmaa.

Naxos Music Library Jazz

Jazzmusiikin kuuntelupalvelu. Musiikkia n. 10 000 CD-levyn verran.

Naxos Video Library

Videoita konserteista, oopperoista, baleteista ja teatteriesityksistä sekä dokumentteja ja opetusmateriaalia. Musiikki on pääosin klassista, mutta mukana on myös jazzia ja maailmanmusiikkia. Dokumenttivideoiden aiheina ovat musiikin lisäksi kuvataide, historia, maantiede ja nähtävyydet.

Rockway

Laulun- ja soitonopetuksen videokursseja suomenkielellä suomalaisten muusikoiden opastuksella. Kurssien laina-aika on kaksi viikkoa, ja kursseja voi myös varata. Kirjaudu palveluun kirjastokortilla.

Fono.fi

Yleisradion äänilevystön tiedonhakusivusto.

Sivun alkuun