E-aineisto

Kirjasto tarjoaa e-aineistoa asiakkaidensa käytettäväksi sekä kotona että kirjaston koneilla. E-aineistona on lehtiä, kirjoja ja äänikirjoja. Lisäksi on mahdollista kuunnella verkon kautta musiikkia sekä opiskella laulua ja soittoa.

E-kirjat

E-kirjoja voi selata, varata, lainata ja ladata. Niitä voi myös lukea suoraan selaimessa, jolloin käyttäjän ei tarvitse ladata laitteelleen erillistä lukuohjelmaa vaan pelkkä jatkuva nettiyhteys ja kirjastokortti riittävät. Pienessä osassa e-kirjoja selainlukeminen ei onnistu (esim. PDF-muotoiset e-kirjat). Nettiselaimet on myös hyvä päivittää mahdollisimman uusiin, sillä vanhoilla selainlukeminen ei välttämättä onnistu. Aineiston lainaaminen vaatii kirjautumisen Lapin kirjaston -kirjastokortilla. E-kirjoja ei tarvitse erikseen palauttaa, vaan ne palautuvat automaattisesti laina-ajan päätyttyä.

Lapin kirjastojen e-kirjakokoelmasta löytyy myös e-äänikirjoja. Äänikirjoja voi lainata samalla periaatteella kuin tavallisia e-kirjoja. Ainoa ero on siinä, ettei niitä voi ladata lukuohjelmaan vaan niitä kuunnellaan suoraan selaimessa. Kokoelmasta löytyy 30 kappaletta e-äänikirjoja sekä lapsille että aikuisille. Kaikki julkaistut äänikirjat eivät ole tarjolla kirjastoille, minkä vuoksi kokoelma on vielä pieni.

Naxos Spoken Word

Vieraskielisiä äänikirjoja. Kirjaudu palveluun kirjastokortilla sivun vasemmasta yläkulmasta.

E-lehdet

PressReader

Digitaalisina näköisversioina löytyy vieraskielisiä sanoma- ja aikakauslehtiä yli 7 500 kappaletta 100 maasta ja 60 kielellä. Noin puolet sisällöstä on sanomalehtiä ja puolet aikakauslehtiä. Ohjelmaa voi käyttää etänä verkkokirjaston kautta. Verkkokirjastossa kirjaudu sisään, valitse valikosta Omat tiedot => Lainat ja varaukset, klikkaa sinistä PressReader -linkkiä. PressReader on käytettävissä kirjastossa ilman kirjautumista.

e-Press

e-Press on käytettävissä kirjaston koneilla. ePress on sähköinen sanomalehtipalvelu, joka tarjoaa käyttäjälleen kotimaiset valtakunnalliset, maakunnalliset ja paikalliset lehdet luettavaksi heti niiden ilmestyttyä painosta. Lehdet ovat digitaalisina näköisversioina, täysin samassa muodossa kuin painosta ilmestyvät painetut lehdet. Lehdet ovat luettavissa 2 vuotta taaksepäin.

HS aikakone

Kirjastojen verkossa on nyt mahdollista käyttää Aikakone-palvelua, jossa on Helsingin Sanomien vanhoja lehtiä digitoituina. Vanhimmat lehdet ovat Päivälehden ajalta vuodelta 1889, ja arkisto ulottuu vuoden 1997 loppuun asti. Palvelu on käytössä kaikissa Lapin kirjastoissa.

Lehtiä voi lukea, sisällöstä voi tehdä hakuja ja sivuja voi tulostaa. Valitettavasti kaikkien lehtien digitointi ei ole kovin hyvälaatuista, ja varsinkin kuvat voivat olla epätarkkoja.

Tee näin:

1. Mene nettiselaimella sivulle www.hs.fi/aikakone.
2. Klikkaa sivun oikeasta yläkulmasta ”Kirjaudu”.
3. Klikkaa avautuvan lomakkeen alareunasta ”Kirjaudu yritystunnuksilla”.
4. Klikkaa vielä kerran ”Kirjaudu”-painiketta kohdassa ”Kirjaudu sisään tunnuksella”.

Arto

Kotimaisten sarjojen ja aikakauslehtiartikkeleiden viitetietoja. Palvelu on kaikille avoin.

Historialliset lehtiarkistot

Kansalliskirjasto on digitoinut  kaikki Suomessa vuosina 1771–1920 ilmestyneet sanomalehdet. Vuoteen 1920 asti digitoidut aikakauslehdet ovat verkossa vapaasti käytettävissä.

Musiikki

Naxos Music Library

Musiikin verkkopalvelu. Kirjaudu palveluun kirjastokortilla sivun vasemmasta yläkulmasta.

Naxos World Music

Kattava valikoima maailmanmusiikkia ja etnoa. Kokoelman levyt tulevat eri puolilta maailmaa.

Naxos Music Library Jazz

Jazzmusiikin kuuntelupalvelu. Musiikkia n. 10 000 CD-levyn verran.

Naxos Video Library

Videoita konserteista, oopperoista, baleteista ja teatteriesityksistä sekä dokumentteja ja opetusmateriaalia. Musiikki on pääosin klassista, mutta mukana on myös jazzia ja maailmanmusiikkia. Dokumenttivideoiden aiheina ovat musiikin lisäksi kuvataide, historia, maantiede ja nähtävyydet.

Rockway

Laulun- ja soitonopetuksen videokursseja suomenkielellä suomalaisten muusikoiden opastuksella. Kurssien laina-aika on kaksi viikkoa, ja kursseja voi myös varata. Kirjaudu palveluun kirjastokortilla.

Sivun alkuun