Aineen taidemuseon kokoelmat

Aineen taidemuseoon on sijoitettuna omistuspohjaltaan kahdenlaisia kokoelmia: Aineen Kuvataidesäätiön sekä Aineen taidemuseon/ Tornion kaupungin omistamia.

Aineen Kuvataidesäätiön kokoelma on laajentunut useiksi kokoelmiksi siten, että Aineet itse ovat lahjoittaneet Kuvataidesäätiölle ja edelleen Aineen taidemuseoon sijoitettavaksi mitali- ja ex librix-kokoelmansa, taidemaalari Liisa Rautiainen on lahjoittanut sekä omia maalauksiaan ja luonnoksiaan että kollegansa Nina Vanaksen tuotantoa Aineen Kuvataidesäätiölle. Samoin edesmenneen Unto Pusan leski Maija Pusa on lahjoittanut puolisonsa maalauksia ja luonnoksia.

Aineen taidemuseon kokoelmat ovat laajentuneet taidemuseon hankintojen kautta sekä lahjoituksin. Joistakin lahjoituksista on tehty oma kokoelmansa. Esimerkiksi Toini Turakan lahjoittama Hannes Turakan luonnoskokoelma sekä Suomen Kulttuurirahaston Lapin rahaston varoin hankitut teokset ovat oma kokoelmansa. Muita taidemuseon saamia lahjoituksia on taas liitetty Aineen taidemuseon kokoelmaan, muun muassa Paavo Kauramäen perikunnan lahjoittama (sis. Paavo Kauramäen 24 teosta) sekä Tuomas von Boehemin perikunnan lahjoitus.

Lisäksi Aineen taidemuseon tietokantaan on luetteloituna Tornion kaupungin kokoelma, jonka teokset on sijoitettu kaupungin eri laitoksiin ja virastoihin sekä Matti Jaukkurin kokoelma, jonka omistavat Tornion kaupunki ja Haaparannan kunta yhteisesti.

Aineen Kuvataidesäätiön kokoelmat:

Aineen Kuvataidesäätiön peruskokoelma (01)
Liisa Rautiaisen kokoelma (05)
Mitali- ja exlibriskokoelma (06)
Unto Pusan kokoelma (09)

Aineen taidemuseon kokoelmat:

Aineen taidemuseon peruskokoelma (02)
Suomen Kulttuurirahaston Lapin rahaston kokoelma (08)
Hannes Turakan kokoelma (10)
Maaretta Jaukkurin kokoelma (13)

Aineen taidemuseoon on varastoituna:

Matti Jaukkurin kokoelma (11), jonka omistavat Tornion kaupunki ja Haaparannan kunta yhteisesti
Tornion kotiseututaiteen kokoelma (07)

Aineen taidemuseoon on luetteloituna:

Tornion kaupungin kokoelma (03), teokset on sijoitettu kaupungin eri laitoksiin ja virastoihin.

Sivun alkuun