Nuoret vaikuttajat

Torniolaiset lapset ja nuoret voivat vaikuttaa oman elinympäristönsä kehittämiseen esimerkiksi kunnallisaloitteilla, oppilaskuntatoiminnassa ja järjestötoiminnassa. Aloitteita, palautetta ja parannusehdotuksia jokainen voi laittaa joko palauteboxiin, joka löytyy sivussa vasemmalla olevasta palkista. Lisäksi voit nykäistä nuorisoneuvoston edustajia hihasta; jokaiselta Tornion koululta löytyy tällä hetkellä edustaja, taikka edustajia. Tietysti nuoriso-ohjaajia tavatessasi voit myöskin kertoa asiasi, he työskentelevät sinua varten.

Vaikuttamismahdollisuudet aukeavat 14-29-vuotiaille nuorille Tornion nuorisoneuvoston kautta. Nuorisoneuvosto, tutummin nune, on nuorten muodostama neuvosto, joka tuo ideoitaan ja ehdotuksiaan kaikkien kuuluville, tekee aloitteita tärkeinä pitämistään asioista, seuraa kaupungissa tehtävää päätöksentekoa sekä aktivoi nuoria herättämään keskustelua yhteiskunnallisista asioista.

Oppilaskuntatoimintaa kehitetään Nuorisotiedotuspiste aaltosen kautta.

Nuorisoneuvosto

Tornion nuorisoneuvosto, eli Tornion nune, on tarkoitettu 13 – 25-vuotiaille torniolaisille nuorille, jotka ovat kiinnostuneita vaikuttamaan oman kaupungin nuorten asioihin. Tornion nune toimii aktiivisesti ja kokouksia pidetään vähintään kerran kuussa, joiden kautta nune antaa muille kaupungin päätöselimille lausuntoja, huomioita ja aloitteita nuorten näkövinkkelistä. Tornion nuorisoneuvostolla on edustaja puhe- ja läsnäolo-oikeudella Tornion kaupunginvaltuustossa, elämänlaatulautakunnassa, ja nuorten ohjaus- ja palveluverkostossa. Sen lisäksi nune on ollut mukana erilaisissa tapahtumissa ja foorumeissa.

Historiaa

Tornion nuorisoneuvosto on toiminut vuodesta 1999 lähtien ja se perustettiin parantamaan nuorten osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksia. Nuorisoneuvosto tutustuttaa nuoret kunnalliseen päätöksentekoon ja estää nuorten passivoitumista. Tarkoituksena on saada nuorten ääni kuulumaan kaikissa nuoria koskevissa asioissa. Lautakuntapaikka kulttuuri- ja nuorisolautakuntaan saatiin vuonna 2005. Nuorisoneuvosto tekee tiivistä yhteistyötä esimerkiksi Inarin nuorisovaltuuston kanssa. Myös Haaparannan nuorten vaikuttajien, sekä monien muiden lappilaisten nuorten vaikuttamiskanavien kanssa on yhteistyötä ajan myötä tehty.

Nune nyt

Tornion nuorisoneuvoston nykyinen toimikausi alkoi vuoden 2018 vaaleilla ja se päättyy 2020 loka-marraskuussa, jolloin järjestetään uudet nuorisoneuvoston vaalit. Nunen nykyisen toimintakauden tärkeimpiin tapahtumiin voidaan lukea ”kuplat rikki”-vaikuttajanuorten leiri Helsingissä, jossa Tornion nunen edustajat tapasivat Helsingin, Espoon, Inarin ja Saamelaiskäräjien nuorisoneuvoston vaikuttajanuoria. Samalla reisulla, Inarin, Tornion ja saamelaiskäräjien nuorisoneuvoston vaikuttamisverkosto, pohjonen vinkkeli, tapasi opetusministeri Li Anderssonin ja ympäristöministeri Krista Mikkosen. Heille Tornion nune vei terveiset mm. rajaseudun opiskelutilastoinnin vääristymistä ja huolen Tornionjoen kalakuolemista.

Tornion nune täytti vuonna 2019  20 -vuotta ja juhlisti sitä kutsuttujen vieraiden kanssa Tornon järjestötalolla joulukuussa. Tornion kaupungin päätöksentekoelimille on myös toimitettu Tornion nunen aloite nuorten mopopajasta, joka on tällä hetkellä elämänlaatulautakunnan käsittelyssä. Nune on myös suunnitellut kyselymallin, jota se on soveltanut Tornion nuorisotoimen kyselyä kysyessään. Kysely-työkaluja yritetään käyttää myöhemmin lisää silloin, kun Nune haluaa saada nuorten mielipiteitä ja ideoita kartoitettua.

Miten mukaan nuorisoneuvoston toimintaan?

Tornion nunen kokoukset ovat kaikille avoimia, ja niistä tiedotetaan Tornion nunen somekanavilla, joten kokouksiin voi tulla kuunteluoppilaaksi jos haluaa tutustua toimintaan ensin. Tornion nuorisoneuvosto järjestää jokaisella Tornion koululla vaalit aina kauden vaihtuessa. Vaalien ajankohtana löydät koulultasi ohjeet ehdokkaaksi asettumiseksi. Silloin kun ehdokkaita on vain muutama, ei vaaleja tarvitse koululla järjestää. Jos ehdokkaita on kolme tai useampi, on vaalit järjestettävä.

Lisätietoja nuorisoneuvostosta saat:

tukiaikuinen Jan-Mikael Hakomäki puh. 050-576 0498 ja sähköposti: jan-mikael.hakomaki(at)tornio.fi
Puheenjohtaja Kari Juntura puh. 044-2051 361 ja sähköposti: junturakari(at)gmail.com
Sihteeri Aleksandra Nenonen sähköposti: aleksandra.nenonen(at)gmail.com

Tornion nuorisoneuvostolla on some-tilejä, joiden kautta pysyt mukana nykyisestä päätöksenteosta. 

Seuraa meitä somessa:
Instagram
Snapchat
Sähköposti

 

 

 

 

 

 

 

Sivun alkuun