Tietokannat ja tiedonhaku

Linkkejä kiinnostaviin tietokantoihin ja e-aineistoihin, joita voit käyttää omassa tiedonhaussasi.

Etusivu » KULTTUURI JA VAPAA-AIKA » Kirjasto » Tietokannat ja tiedonhaku

Tietokannat ja tiedonhaku

Olemme koonneet tiedonhakuasi varten joukon linkkejä erilaisiin tietokantoihin ja e-aineistoihin. Osaa tietokannoista pääset käyttämään vain paikan päällä kirjastossa, osa on vapaasti käytettävissä missä tahansa Internetin kautta.

Muut vapaasti käytettävät tietokannat

Kirjastot.fi

Väylä kaikkiin kirjastopalveluihin Suomessa ja ulkomailla. Se sisältää muun muassa tiedonhakupalveluita, kirjastoalan ammattipalveluita sekä kirjallisuuden, musiikin, lasten ja nuorten verkkopalveluita.

  • Makupalat
    Makupalat.fi on suomalaisten kirjastojen yhdessä tuottama linkkihakemisto. Linkit on valikoitu sisällön laadun perusteella ja järjestetty aiheen mukaan.
  • Kysy kirjastonhoitajalta
    Kysy kirjastonhoitajalta on kirjastojen yhteinen verkkotietopalvelu. Mukana vastaamassa on 51 kunnankirjastoa sekä 20 muuta kirjastoa ja tietopalvelua. Palvelun arkistosta löytyy vastaus yli 35 000 kysymykseen. Lapponica Lapin kirjastojen ja museoiden pohjoinen verkkotietopalvelu, kysy Lapista! sisältyy nykyisin Kysy kirjastonhoitajalta -palveluun.
  • Kirjasampo
    Kirjasampo.fi on ajankohtainen ja yhteisöllinen kaunokirjallisuuteen keskittynyt verkkopalvelu, joka on osa Kirjastot.fi-palvelukokonaisuutta. Kirjasampo-sivuston taustalla toimii laaja tietokanta, joka sisältää satoja tuhansia tietueita mm. teoksista, kansista, kirjailijoista ja kustantajista.

Finna

Finna tuo Suomen museoiden, kirjastojen ja arkistojen aineistot kaikkien saataville. Mukana on tieteellisiä kirjastoja, ammattikorkeakoulujen kirjastoja ja yleisiä kirjastoja. Finnasta löytyy samalla haulla kaikki avoimet aineistot, mitä mukana olevat organisaatiot tarjoavat.

Melinda

Melinda sisältää Suomen kansallisbibliografian sekä viitetiedot yliopistokirjastojen, ammattikorkeakoulukirjastojen, Eduskunnan kirjaston, Tilastokirjaston ja muutaman yleisen kirjaston aineistoista. Melinda sisältää pääsääntöisesti mukana olevien kirjastojen kaikki aineistot. Vuoden 2017 alussa tietokannassa oli noin kymmenen miljoonaa tietuetta.

Arto

Arto on kotimaisten aikakauslehti-, sanomalehti- ja monografia-artikkeleiden viitetietokanta. Arton kautta pääsee Elektraan, jossa on valikoidusti kokotekstejä. Elektra avautuu vain kirjaston koneilta.

Fennica

Suomalaisen julkaisutuotannon tietokanta, Suomen kansallisbibliografia.

Elonet

Tietokanta suomalaisista elokuvista, Suomen kansallisfilmografia. Sisältää myös elävää kuvaa ja still-kuvia.

Tunnistautumista vaativat e-aineistot

Näitä aineistoja voit käyttää missä tahansa Internetin välityksellä. Käyttö vaatii tunnistautumisen;  tarvitset tätä varten kirjastokorttisi numeron sekä kirjastosta saatavan pin-koodin.

PressReader

Digitaalisina näköisversioina löytyy vieraskielisiä sanoma- ja aikakauslehtiä yli 7 500 kappaletta 100 maasta ja 60 kielellä. Noin puolet sisällöstä on sanomalehtiä ja puolet aikakauslehtiä. Ohjelmaa voi käyttää etänä verkkokirjaston kautta. Verkkokirjastossa kirjaudu sisään verkkokirjastoon, valitse vasemmalta valikosta e-aineistot ja klikkaa PressReader -linkkiä. PressReader on käytettävissä kirjastossa ilman kirjautumista.

Rockway Laulun ja soitonopetuksen videokursseja suomenkielellä.

Naxos Music Library Klassista musiikkia. Käytettävissä myös NML-sovelluksella.

Vain kirjastossa käytettävissä olevat aineistot

ePress

Laaja valikoima kotimaisia sanomalehtiä digitaalisina versioina. ePressin arkisto kattaa lehdet kahden vuoden ajalta. Käytettävissä vain kirjaston koneilta.