Tornio 400 vuotta

Tornion kaupunki täyttää 400 vuotta vuonna 2021.

Etusivu » KULTTUURI JA VAPAA-AIKA » Kulttuuri » Tornio 400 vuotta

Tornion kaupunki täyttää 400 vuotta

Tornion kaupunki kuuluu Suomen vanhimpien kaupunkien joukkoon. Kaupungin perusti Ruotsin kuningas Kustaa II Aadolf 12.5.1621. Tornio oli lähes 170 vuotta Euroopan pohjoisin kaupunki ja on Suomen nykyisistä kaupungeista ikäjärjestyksessä neljästoista. Tornio on nykyisen Lapin maakunnan vanhin kaupunki.

Vuonna 2021 Tornion kaupunki täyttää merkittävät 400 vuotta. Tornion perustamispäivää juhlitaan 12.5.2021.

Kaupungin juhlavuosi näkyy niin kaupungin kaduilla kuin tasokkaana ja houkuttavana tapahtumatarjontana ja sisältönä. Kaupungin kärkitapahtumiin satsataan juhlavuoden aikana erityisesti niin taloudellisesti kuin sisällöllisesti. Kaupungin vuotuisten päätapahtumien lisäksi juhlavuonna järjestetään uusi poikkitaiteellinen valotapahtuma PIOT lauantaina 6.11., joka on Kustaa II Aadolfin päivä. Juhlavuoden päätapahtumaa Tornio-päiviä vietetään 10.-16.5.2021. Juhlavuoden ohjelman toivotaan puhuttelevan kaikkia ikäryhmiä ja ihastuttavan monipuolisuudellaan. Tapahtumien lisäksi juhlavuoden toivotaan jättävän jälkeensä myös jotain pysyvää ja konkreettista, jota vielä tulevatkin sukupolvet voivat ihastella. Juhlavuoden tapahtumia koordinoi Tornion kaupunki.

Meidän juhlavuosi

Tornio 400 juhlavuoden ohjelma on etenkin kaupunkilaisille suunnattu, mutta sen halutaan houkuttelevan Tornioon myös naapurikuntalaisia ja matkailijoita.  Haluamme juhlavuodesta elämyksien ja tapahtumantäyteisen ja toivomme kaikkien torniolaisten osallistuvan juhlavuoden suunnitteluun ja sisällön toteuttamiseen. Olemme avustaneet juhlavuoden teemoja ja tavoitteita tukevia tapahtumia ja sisältöjä toimintarahan avulla (haku päättyi 15.4.2020).

Seuraa juhlavuotta facebookissa Meidän juhlavuosi -sivuilla. Voit myös lähettää omia juhlavuoden uutisehdotuksia sivuille!

Postaa instagramiin omia hetkiäsi juhlavuodesta tunnisteella #tornio400.

Juhlavuoden tapahtumia ja ideoita voi lähettää juhlavuoden koordinaattorille. Järjestetään juhlavuosi yhdessä!

Poimintoja juhlavuoden ta­pah­tu­mis­ta

Voit löytää poimintoja juhlavuoden tapahtumista täältä.

Juhlavuoden kilpailut

Tornio 400 leivos, sävellys- ja sanoituskisa sekä Tornio 400 vanttuut -kilpailut löydät tästä

Juhlavuoden teemat

Voit tutustua Tornion 400-vuotisjuhlavuoden teemoihin täällä.

Juhlavuoden tunnus

Juhlavuodella on oma tunnus, jota käytetään juhlavuoden mainonnassa, tuotteissa sekä tapahtumien ja sisältöjen yhteydessä. Juhlavuoden tunnuksen käytöstä voi olla yhteydessä juhlavuoden koordinaattoriin.

Juhlavuoden tunnus on saanut vaikutteita kaupungin historiallisista sineteistä. Kuvassa vasemmalla seurakunnan sinetti 1500-luvulta ja oikealla Tornion pitäjän sinetti 1400-luvulta. Juhlavuoden tunnuksen keskellä komeilee kaupungin uusi tunnus. Lisäksi kaupungin perustajan Kustaa II Aadolfin nimen on haluttu olevan näkyvästi esillä juhlavuoden tunnuksessa.