Tornion kaupunki täyttää 400 vuotta

Tornion kaupunki kuuluu Suomen vanhimpien kaupunkien joukkoon. Kaupungin perusti Ruotsin kuningas Kustaa II Aadolf 12.5.1621. Tornio oli lähes 170 vuotta Euroopan pohjoisin kaupunki ja on Suomen nykyisistä kaupungeista ikäjärjestyksessä neljästoista. Tornio on nykyisen Lapin maakunnan vanhin kaupunki.

Vuonna 2021 Tornion kaupunki täyttää merkittävät 400 vuotta. Tornion perustamispäivää juhlitaan 12.5.2021.

Kaupungin juhlavuosi näkyy niin kaupungin kaduilla kuin tasokkaana ja houkuttavana tapahtumatarjontana ja sisältönä. Kaupungin kärkitapahtumiin satsataan juhlavuoden aikana erityisesti niin taloudellisesti kuin sisällöllisesti. Kaupungin vuotuisten päätapahtumien lisäksi juhlavuodelle kaavaillaan uutta tapahtumaa Kustaa II Aadolfin päivälle lauantaille 6.11.2021. Juhlavuoden pääjuhlaa juhlitaan Tornion perustamispäivänä 12.5.2021. Juhlavuoden ohjelman toivotaan puhuttelevan kaikkia ikäryhmiä ja ihastuttavan monipuolisuudellaan.

Tornio 400 juhlavuoden ohjelman on etenkin kaupunkilaisille suunnattu, mutta sen on tarkoitus houkuttaa Tornioon myös naapurikuntalaisia ja matkailijoita. Tapahtumien lisäksi juhlavuoden toivotaan jättävän jälkeensä myös jotain pysyvää ja konkreettista, jota vielä tulevatkin sukupolvet voivat ihastella. Juhlavuoden ohjelmassa näkyy kaupungin henkilöstön kädenjäljen lisäksi niin kaupunkilaisten, yhdistysten kuin yritysten ideat ja aloitteet. Juhlavuoden tapahtumia koordinoi Tornion kaupunki.

Osallistu juhlavuoden suunnitteluun

Miten sinä juhlisit 400-vuotiasta Torniota? Haluamme juhlavuodesta elämyksien ja tapahtumantäyteisen ja toivomme kaikkien torniolaisten osallistuvan juhlavuoden suunnitteluun ja sisällön toteuttamiseen. Avustamme juhlavuoden teemoja ja tavoitteita tukevia tapahtumia ja sisältöjä, jotka toteutetaan juhlavuonna.

Juhlavuoden toimintarahan hakuaika on päättynyt 15.4.2020. Kiitos kaikille hakijoille! Toimintarahan myöntämisperiaatteet löytyvät sivun oikeassa reunassa olevasta linkistä. Ideoita ja ajatuksia juhlavuoteen liittyen voi edelleenkin lähettää juhlavuoden koordinaattori Merja Stenbergille sähköpostitse. Järjestetään juhlavuosi yhdessä!

Juhlavuoden teemat

Voit tutustua Tornion 400-vuotisjuhlavuoden teemoihin täällä.

Juhlavuoden tunnus

Juhlavuodella on oma tunnus, jota käytetään juhlavuoden mainonnassa, tuotteissa sekä tapahtumien ja sisältöjen yhteydessä. Juhlavuoden tunnusta voi hakea käyttöönsä samalla hakemuksella, jolla haetaan juhlavuoden toimintarahaa.

Juhlavuoden tunnus on saanut vaikutteita kaupungin historiallisista sineteistä. Kuvassa vasemmalla seurakunnan sinetti 1500-luvulta ja oikealla Tornion pitäjän sinetti 1400-luvulta. Juhlavuoden tunnuksen keskellä komeilee kaupungin uusi tunnus. Lisäksi kaupungin perustajan Kustaa II Aadolfin nimen on haluttu olevan näkyvästi esillä juhlavuoden tunnuksessa.

 

 

 

 

 

Sivun alkuun