Juhlavuoden teemat

Olemme valinneet Tornion 400-vuotisjuhlavuodelle kolme teemaa, jotka ovat kaikki lähtöisin torniolaisilta itseltään. Juhlavuoden teemoja valitessa käytimme pohjana Torniossa brändityön aikana tehtyjen kyselyjen sekä syyskuussa järjestetyn, juhlavuoden teemoja koskeneen kyselyn tuloksia. Teemat ovat tärkeitä, sillä ne ohjaavat juhlavuoden suunnittelua ja resursointia.

Tornio – luonnostaan villi
Rajatonta kulttuuria – pääsispä Tornioon!
Lapin vanhin – 400 vuotta historiaa ja tarinoita

Lapin vanhin – 400 vuotta historiaa ja tarinoita

Kuningas Kustaa II Adolf perusti vuonna 1621 Lapin vanhimman kaupungin, jossa valta ja kulkijat ovat vaihtuneet. 400 vuotta on jättänyt jälkeensä valtavasti tarinoita ja muistoja. Juhlavuonna nostamme huomion keskipisteeseen Tornion pitkän historian ja värikkään kulttuuriperinnön.

Tornion perustamisen 400-vuotispäivään 12.5.2021 liittyvien juhlallisuuksien halutaan koskettavan paitsi kaikkia torniolaisia myös ulkopaikkakuntalaisia. Haluamme näyttää kaikille, kuinka ainutlaatuiseksi, kiinnostavaksi ja osaavaksi kaupungiksi Tornio on vuosisatojen saatossa kasvanut.

Tornio – luonnostaan villi

Villinä virtaava joki on erottamaton osa torniolaista mieltä ja maisemaa, ja villi ja veijarimainen on myös torniolaisten omanlaatuinen, hieman hullu huumori.

Torniolainen viipyy luonnossa mielellään, sillä siellä lepää sielu ja kohenee kunto, latautuvat akut ja täyttyy pakastin. Vesistöt, elävät kylät ja puhdas, pohjoinen luonto ovat Tornion sydän, ja ne tarjoavat lyömättömiä mahdollisuuksia harrastuksiin ja vapaa-ajan viettoon.

Haluamme juhlavuoden kunniaksi nostaa näkyvästi esille torniolaisten mutkattoman suhteen aina lähellä ja läsnä olevaan luontoon. Siksi haluamme korostaa ainutlaatuisia luontoelämyksiä ja uusia luontoon liittyviä tapahtumia myös juhlavuoden ohjelmistossa.

Rajatonta kulttuuria – pääsispä Tornioon!

Tornio on Lapin vanhin kauppakaupunki, jota voidaan leikkisästi luonnehtia myös Peräpohjolan Barcelonaksi kekseliään ja hieman kulmikkaan, mutta aina sallivan ja valtavirrasta irtiottoja tekevän kulttuurielämän ansiosta. Ja onhan myös sijaintimme keskeinen ja meri lähellä, aivan kuten Barcelonassa. Niin – pääsispä Tornioon!

Pilke silmäkulmassa etsimme juhlavuottamme täydentämään kulttuurisisältöjä, joissa korostuvat torniolainen omalaatuisuus, mutkattomuus, yritteliäisyys ja kansainvälisyys, ja joista viehättyvät myös matkailijat läheltä ja kaukaa. Rajaton on kaupunkilaisten identiteetti ja vastakohdissa voimaa – anna tämän näkyä myös ideoissasi. Sääntö kuuluu – ei mitään rajaa!

Sivun alkuun