Kansainvälinen yhteistyö ja ystävyyskaupungit

Tornion kaupunki tekee aktiivisesti kansainvälistä yhteistyötä muun muassa Perämerenkaaren ja Tornionlaakson alueella. Torniolla on myös kuusi kansainvälistä ystävyyskaupunkia Euroopassa ja Venäjällä.

TornioHaparanda -rajayhteistyö

Tornion ja Haaparannan kaupunkien rajat ylittävää yhteistyötä vetää yhteistyöjärjestö Provincia Bothniensis. Se perustettiin vuonna 1987 ja sen ensisijaisena tehtävänä on kehittää, syventää ja lisätä yhteistyötä kaupunkien ja niiden asukkaiden välillä.

Lue lisää TornioHaparanda-rajayhteistyöstä

Perämerenkaari

Perämerenkaari on Itämeren pohjoisimmassa osassa sijaitseva, Perämerta ympäröivä rannikkovyöhyke. Perämerenkaaren alueella toimii Bothnian Arc -niminen yhdistys, jonka kotipaikka on Haaparanta. Alueella on noin 710 000 asukasta.

Yhdistyksen jäsenet Suomesta ovat Kemi-Tornion, Oulunkaaren, Oulun ja Ylivieskan seutukunnat sekä Raahen kaupunki ja Keski-Pohjanmaan liitto ja Ruotsista Haaparannan, Kalixin, Luulajan, Bodenin, Piteån ja Skellefteån kunnat.

https://www.bothnianarc.net/fi/

Tornionlaakson neuvosto

Tornionlaakson neuvosto on vuonna 1987 perustettu ruotsalainen kuntayhtymä ja pohjoismainen rajakomitea, jonka kotipaikka on Haaparanta. Tornionlaakson neuvoston toiminta-alueena on Suomen ja Ruotsin Tornionlaakso sekä siihen rajoittuvat norjalaisalueet.

Tornionlaakson neuvostoon kuuluu kuusi kuntaa Suomesta (Tornio, Ylitornio, Pello, Kolari, Muonio, Enontekiö), neljä Ruotsista (Haparanda, Övertorneå, Pajala, Kiruna)  ja kolme Norjasta (Nordreisa, Kåfjord, Storfjord).

http://tornedalen.yoursuniverse.se/fi/koti/

Tornion ystävyyskaupungit

Tornion virallisesta ystävyyskaupunkiyhteistyöstä vastaa Tornion kaupunginhallitus.

Kaupunginhallitus pitää yllä yhteyksiä ystävyyskaupunkeihin, koordinoi ystävyyskaupunkien kanssa tehtävää yhteistyötä sekä järjestää erilaisia yhteistyötapaamisia ja projekteja yhteistyössä kaupungin muiden ystävyyskaupunkiasioihin suuntautuneiden toimijoiden kanssa.

Ystävyyskaupunkejamme ovat:

Sivun alkuun