Nu

Snöhvit, Punakorva, Fjellblom – Nordiska fjällboskap igår, idag och imorgon
8/4-21/8/2022

Kuvassa kolmen eri tunturilehmän päätä vaaleansinistä taustaa vasten. Päiden vieressä näyttelyn otsikko ja alareunassa näyttelyyn liittyneen tutkimushankkeen rahoittajien logot

Människans och boskapens långa gemensamma färd i norr undersöks genom historiska vändpunkter, nuläget och framtidsutsikter. Utställningen belyser till exempel evakueringen av nordfinsk boskap till Sverige undan Lapplandskriget. Evakueringen utgjorde en betydande räddningsaktion för rasens överlevnad. Utmärkande för dagens situation är att det i början av århundradet fanns hundratusentals exemplar av raserna svensk fjällras i de norra delarna av Sverige och tusentals av rasen nordfinsk boskap i de norra delarna av Finland. Nu räknas det totala antalet representanter för dessa skyddade och sällsynta raser i endast tusental. Systerrasen norsk sidet trönderfe har gått samma öde till mötes.

Vi bjuder de yngsta museibesökarna till att klappa och klättra på kalven, som byggts i trä, och leka med miniatyrkorna i fäboden. Besökaren kan också bekanta sig med utveckling av projektets mobilspelsapplikation om de nordiska fjällboskapen. I demoversionen kan du testa om du kan få dina djur att överleva genom historiens lopp ända in i framtiden.

Utställningen är producerad av projektet 3MC, som leds av NordGen, och Tornedalens museum.

Guidade turer och workshops för olika åldersgrupper kan bokas på Tornedalens museum.

 

Kommande

Ditt världsarv – I fotspåren av jordklotets mätare
15/9/2022-8/1/2023

Lär dig mer av vårt gemensamma världsarv Struves meridianbåge, besök mätningspunkterna och till och med träffa Herr Struve!

Ditt världsarv berättar om de norra delarna av Struves meridianbåge i Finland, Sverige och Norge, och dess roll som världens måttband. Torneå-Haparanda – Hammerfest-området har 11 av de 34 punkter som valts ut till världsarvslistan. Utställningen tar en tidsresa från 1800-talet till våra dagar. Besöksupplevelsen förhöjs av det virtuella material som är gjorda av Struves meridianbåge.

Utställningen genomförs i samarbete med ett antal partners och Interreg Nord (ERUF) medfinansierade Nordliga delarna av världsarvet Struves meridianbåge projekt.

Back to the top