Gustavs tre städer – Jubileumsutställning 400 år Torneå, Luleå, Piteå

Kolme Kustaan kaupunkia näyttelyjuliste12.1.-25.4.2021

2021 är det 400 år sedan städerna Piteå, Luleå och Torneå fick sina stadsprivilegier. Med anledning av det kommer Norrbottens museum, Piteå museum och Tornedalens museum att visa en gemensam utställning samtidigt på alla tre museerna under 2021.

Städernas historia presenteras uppdelat på de fyra århundradena – från 1600-talet när städerna grundades fram till och med 1900-talet. Museerna har valt ut en person, en händelse, ett föremål och ett foto för respektive århundrade och ort. Totalt 48 berättelser presenteras således på samtliga museer. På respektive museum visas också ett antal föremål som ett lokalt tillägg.

Centralt tema på utställningen i Tornedalens museum är Torneås förändring från en borgarnas stad på en ö till en vidsträck byarnas stad. Olika perioder i Torneås historia visas bland annat med privilegieboken, korskranket i Torneå kyrka, telegrafdirektörens tjänsteuniform samt skildring av industrieråd Irma Stormbom.

Under utställningsperioden planeras också ett brett programutbud, antingen fysiskt eller digitalt. Ett pedagogiskt program för skolor kommer också att finnas.

Öppning på respektive museum:
• Torneådalens museum, 12 januari (pågår till och med 25 april 2021)
• Piteå museum, mitten av januari (pågår minst 6 månader)
• Norrbottens museum, 30 januari (pågår hela 2021)

Utställningen har producerats i ett samarbete mellan Norrbottens museum, Piteå museum, Tornedalens museum, Luleå kommun, Piteå kommun, Torneå kommun och Luleå tekniska universitet.

Transit – gränspost

Utställningen Transit – gränspost berättar om samarbete mellan Finland och Sverige i första världskrigets virvlar. Utställningen har producerats av Postmuseum i Finland i samarbete med Tornedalens museum och Postmuseum i Sverige.

Webutställningen Transit – gränspost på vår Youtube-kanal bakom länken: https://youtu.be/cQIRra6DVWQ

CYKELNS HISTORIA – POLKUPYÖRÄN HISTORIAA

8.6. – 11.8.2019

I samarbete med Roland Jakobsson. Producerad av Norrbottens museum.

KÄMPA, KÄMPA! – VINTERSPORTUTSTÄLLNING

6/2 – 21/4 2019

 

Utställningen presenterar om den tornedalska sporten som kommer från både sidor av riksgränsen. Skolidrotten, sportföreningarna samt elitsporten presenteras med hjälp av föremålen, idrottarna och via tävlingarna.

Alla har åsikter och erfarenheter av skolidrotten, både bra och dåliga. Skolidrottens landsförsvars perspektiv är mer kopplat till det förflutna medan synen på folkhälsan lever kvar. Lokala idrottsföreningar gör ett viktigt jobb när de främjer motionsidrotten och arrangerar diverse idrottstävlingar på lokal och nationell nivå, de utbildar medlemmarna och deltar i de olika idrottarnas utveckling. Skolidrotten och idrottsförbunden har lagt grund för elitidrotten. Välkommen att ta del av vintersportens värld!

I samband med utställningen finns en workshop. I workshopen kan du skapa din egen heja-flagga eller pappersmedalj. Workshopen för flaggan passar barn i åldern 4 år och uppåt. Medalj workshopen passar för barn i 2:a klass och uppåt.

 

PROGRAM FÖR ALLMÄNHETEN:

Invigning

Tisdag 5/2 kl. 18.00 (finsk tid), 17.00 svensk tid

Tero Taulavuori öppnar invigningen, Alatornio Pirkat ry:s sekreterare och Lapin Suunistus ry:s ordförande

 Snölek-evenemang 2/3

Tornedalens museum deltar i Snölek-evenemanget. Mer information kommer senare.

Torsdag 7/3. Sportlovsvecka

Kl 11-17 (finsk tid), 10-16 (svensk tid)

Gratis inträde till museet och workshopen.

 

WORKSHOP:

Utställningsguidning och workshop är kostnadsfri för Torneå och Haparandas skolor och förskolor.

Man kan också boka en guidning och/eller workshop. I workshopen kan du skapa din egen heja-flagga eller pappersmedalj. Workshop där man skapar heja-flaggan riktar sig till barn i åldern 4 år och uppåt medan worshopen för medaljen riktar sig till barn I 2:a klass och framåt.

_____________________________________________________

 

Kan själv!

Kulturhistoriska möten

15.9.-14.10.2018

Dåtid möter nutid i en utställning för barn 0-2 år. Element från tornedalsk, samisk, romsk och svensk kultur möter varandra på ett lekfullt sätt. Man kan besöka utställningen gratis!

Utställningen har producerats av Norrbottens museum.

Utställningen är framtagen i samarbete med barn i åldern 0-2 år och utformad efter deras behov och önskemål. De yngsta har ett eget lärande och sätt att utforska världen som skiljer sig åt från äldre barn. Därför prioriteras de yngsta barnen under utställningsbesöket.

Utställningens olika delar hämtar inspiration från kulturer i Norrbotten genom föremål, gestaltningar och associativa element som bygger på mönster, färger och former ur Norrbottens museums samlingar. Barn får möta kulturarvet på deras egen nivå och med deras eget sätt. I utställningen finns till exempel en älv av spegel och mjukisfiskar, ett förstorat, dekorationsmålat skrin som blir en rutschkana, samt en stor, mjuk båt där man kan vila emellanåt mitt ibland all forskande och lekande.

Boka ett besök för din grupp!

Om du vill se utställningen med en större grupp, till ex förskolegrupp, rekommenderar vi att du bokar tiden i förväg. På så sättet blir det inte för många barn samtidigt i utställningslokalen. Kontakta biljettkassan, +358 50 597 1559 eller maakuntamuseo@tornio.fi.

Välkommen till invigningen av utställningen på lördagen 15/9 kl. 11 (svensk tid)

I samband med invigningen kan man se även dans- och musikuppträdanden från barnkulturcentrum Kattila. Invigningen är en del av “Lasten iloksi” tredagarsevenemang för barn i Torneå.

Utställningen har producerats av Norrbottens museum. Namnet, arbetsmetoden och förhållningssättet för ”Kan själv!” kommer från Västarvet, förvaltning för natur- och kulturarv inom Västra Götalandsregionen.
Back to the top