Mästaren på museet fokuserar på den långa och prisbelönta karriären för Mikko Saarenpää, museimästare på Tornedalens museum och Aine konstmuseum. Förra året belönades Mikko med Finlands Museiförbunds förtjänstmärke för en 30-årig karriär och museiförbundets numrerade medalj som är förbundets högsta utmärkelse.
Till utställningen har både Tornedalens museum och Aines konstmuseum letat i sina lager efter ett brett utbud av utställningsstrukturer, verktyg och föremål gjorda av Mikko. Till och med en flodbåt ristad av Mikko har gjorts för att passa i salen. I utställningen visas också av torneåborna konstnären Jouko Alapartanens målningen “Efter anfallen”, vars ramar är gjorda av Mikko. Mikkos verk lyfts också fram i basutställningens salar och den största av dem är en sommarladugård av stockar.
Mästaren på museet behandlar också museimästarnas arbetsbeskrivning på museer, eftersom deras handavtryck ofta lämnas bakom skickligt förberedda utställningsstrukturer. Museimästaren ansvarar för utställningarnas framtagning, upphängningar, transporter och teknik samt uppgifter i anslutning till samlingsförvaltningen, så som säkerställande av museistandardenliga förvaringsförhållanden för museets verk. ”Museiarbetet kräver goda nerver. Du måste kunna se och ha en föreställning om det du håller på med.” berättar Mikko om sitt jobb. ”Man får mycket i livet, om man har med konst att göra. Och i museet kan man själv också se på föremål, ta mall och lära sig.”
Tornedalens museum och Aines konstmuseum producerade tillsammans en kort dokumentär om Mikko Saarenpääs karriär som museimästare.
Allow marketing cookies to view the content
Lär dig mer av vårt gemensamma världsarv Struves meridianbåge, besök mätningspunkterna och till och med träffa Herr Struve!
Ditt världsarv berättar om de norra delarna av Struves meridianbåge i Finland, Sverige och Norge, och dess roll som världens måttband. Torneå-Haparanda – Hammerfest-området har 11 av de 34 punkter som valts ut till världsarvslistan. Utställningen tar en tidsresa från 1800-talet till våra dagar. Besöksupplevelsen förhöjs av det virtuella material som är gjorda av Struves meridianbåge.
Utställningen genomförs i samarbete med ett antal partners och Interreg Nord (ERUF) medfinansierade Nordliga delarna av världsarvet Struves meridianbåge projekt.
Människans och boskapens långa gemensamma färd i norr undersöks genom historiska vändpunkter, nuläget och framtidsutsikter. Utställningen belyser till exempel evakueringen av nordfinsk boskap till Sverige undan Lapplandskriget. Evakueringen utgjorde en betydande räddningsaktion för rasens överlevnad. Utmärkande för dagens situation är att det i början av århundradet fanns hundratusentals exemplar av raserna svensk fjällras i de norra delarna av Sverige och tusentals av rasen nordfinsk boskap i de norra delarna av Finland. Nu räknas det totala antalet representanter för dessa skyddade och sällsynta raser i endast tusental. Systerrasen norsk sidet trönderfe har gått samma öde till mötes.
Vi bjuder de yngsta museibesökarna till att klappa och klättra på kalven, som byggts i trä, och leka med miniatyrkorna i fäboden. Besökaren kan också bekanta sig med utveckling av projektets mobilspelsapplikation om de nordiska fjällboskapen. I demoversionen kan du testa om du kan få dina djur att överleva genom historiens lopp ända in i framtiden.
Utställningen är producerad av projektet 3MC, som leds av NordGen, och Tornedalens museum.
Guidade turer och workshops för olika åldersgrupper kan bokas på Tornedalens museum.
Utställningen berättar om stadens grundare Gustav II Adolf. Gustav II Adolf blev kungen som en 17-årig och utvecklade Sveriges krigföring. Han var känd som det framgångsrika Lejonet från Norden som även sände tusen männen från Tornedalen till det 30-åriga kriget. Ytterligare förnyade Gustav II Adolf Sveriges administration och grundade tillsammans 14 städer av vilken fyra finns i nuvarande Finland, Torneå bland de.
Utställningen består av målningar, videomaterial samt föremål. Framme har vi äkta tidevarvs föremål som Finska Krigsmuseums bröstharnesk, värja och hakkapelitens hjälm. För barn bjuder utställningen ett fönster till en historia av nordens kungarike genom Gustav II Adolfs släktträd och kronaverkstad. I barns hörn kan man designa sin egen släkts vapensköld med hjälp av historiska exemplar och på detta sätt lära känna bland annat riddaretradition. Ett pedagogiskt program för skolor kommer också att finnas.
Utställningens målningar är valda med tanken på den mångsidiga betydelsen Gustav II Adolf hade både i sin egen tid och efter den. Kungen som kallades Lejonet från Norden blev efter sin död under 1800-talet personifikationen till Sveriges stormäkt.
Utställningen är öppen i Tornedalens museum från 27. Augusti 2021 till 16. Januari 2022. Välkommen!
Vi följer gällande säkerhetsinstruktioner.
2021 är det 400 år sedan städerna Piteå, Luleå och Torneå fick sina stadsprivilegier. Med anledning av det kommer Norrbottens museum, Piteå museum och Tornedalens museum att visa en gemensam utställning samtidigt på alla tre museerna under 2021.
Städernas historia presenteras uppdelat på de fyra århundradena – från 1600-talet när städerna grundades fram till och med 1900-talet. Museerna har valt ut en person, en händelse, ett föremål och ett foto för respektive århundrade och ort. Totalt 48 berättelser presenteras således på samtliga museer. På respektive museum visas också ett antal föremål som ett lokalt tillägg.
Centralt tema på utställningen i Tornedalens museum är Torneås förändring från en borgarnas stad på en ö till en vidsträck byarnas stad. Olika perioder i Torneås historia visas bland annat med privilegieboken, korskranket i Torneå kyrka, telegrafdirektörens tjänsteuniform samt skildring av industrieråd Irma Stormbom.
Under utställningsperioden planeras också ett brett programutbud, antingen fysiskt eller digitalt. Ett pedagogiskt program för skolor kommer också att finnas.
Öppning på respektive museum: • Torneådalens museum, 12 januari (pågår till och med 25 april 2021) • Piteå museum, mitten av januari (pågår minst 6 månader) • Norrbottens museum, 30 januari (pågår hela 2021)
Utställningen har producerats i ett samarbete mellan Norrbottens museum, Piteå museum, Tornedalens museum, Luleå kommun, Piteå kommun, Torneå kommun och Luleå tekniska universitet.
Utställningen Transit – gränspost berättar om samarbete mellan Finland och Sverige i första världskrigets virvlar. Utställningen har producerats av Postmuseum i Finland i samarbete med Tornedalens museum och Postmuseum i Sverige.
Webutställningen Transit – gränspost på vår Youtube-kanal bakom länken: https://youtu.be/cQIRra6DVWQ
I samarbete med Roland Jakobsson. Producerad av Norrbottens museum.
Utställningen presenterar om den tornedalska sporten som kommer från både sidor av riksgränsen. Skolidrotten, sportföreningarna samt elitsporten presenteras med hjälp av föremålen, idrottarna och via tävlingarna.
Alla har åsikter och erfarenheter av skolidrotten, både bra och dåliga. Skolidrottens landsförsvars perspektiv är mer kopplat till det förflutna medan synen på folkhälsan lever kvar. Lokala idrottsföreningar gör ett viktigt jobb när de främjer motionsidrotten och arrangerar diverse idrottstävlingar på lokal och nationell nivå, de utbildar medlemmarna och deltar i de olika idrottarnas utveckling. Skolidrotten och idrottsförbunden har lagt grund för elitidrotten. Välkommen att ta del av vintersportens värld!
I samband med utställningen finns en workshop. I workshopen kan du skapa din egen heja-flagga eller pappersmedalj. Workshopen för flaggan passar barn i åldern 4 år och uppåt. Medalj workshopen passar för barn i 2:a klass och uppåt.
Invigning
Tisdag 5/2 kl. 18.00 (finsk tid), 17.00 svensk tid
Tero Taulavuori öppnar invigningen, Alatornio Pirkat ry:s sekreterare och Lapin Suunistus ry:s ordförande
Snölek-evenemang 2/3
Tornedalens museum deltar i Snölek-evenemanget. Mer information kommer senare.
Torsdag 7/3. Sportlovsvecka
Kl 11-17 (finsk tid), 10-16 (svensk tid)
Gratis inträde till museet och workshopen.
Utställningsguidning och workshop är kostnadsfri för Torneå och Haparandas skolor och förskolor.
Man kan också boka en guidning och/eller workshop. I workshopen kan du skapa din egen heja-flagga eller pappersmedalj. Workshop där man skapar heja-flaggan riktar sig till barn i åldern 4 år och uppåt medan worshopen för medaljen riktar sig till barn I 2:a klass och framåt.
Dåtid möter nutid i en utställning för barn 0-2 år. Element från tornedalsk, samisk, romsk och svensk kultur möter varandra på ett lekfullt sätt. Man kan besöka utställningen gratis!
Utställningen har producerats av Norrbottens museum.
Utställningen är framtagen i samarbete med barn i åldern 0-2 år och utformad efter deras behov och önskemål. De yngsta har ett eget lärande och sätt att utforska världen som skiljer sig åt från äldre barn. Därför prioriteras de yngsta barnen under utställningsbesöket.
Utställningens olika delar hämtar inspiration från kulturer i Norrbotten genom föremål, gestaltningar och associativa element som bygger på mönster, färger och former ur Norrbottens museums samlingar. Barn får möta kulturarvet på deras egen nivå och med deras eget sätt. I utställningen finns till exempel en älv av spegel och mjukisfiskar, ett förstorat, dekorationsmålat skrin som blir en rutschkana, samt en stor, mjuk båt där man kan vila emellanåt mitt ibland all forskande och lekande.
Om du vill se utställningen med en större grupp, till ex förskolegrupp, rekommenderar vi att du bokar tiden i förväg. På så sättet blir det inte för många barn samtidigt i utställningslokalen. Kontakta biljettkassan, +358 50 597 1559 eller maakuntamuseo@tornio.fi.
I samband med invigningen kan man se även dans- och musikuppträdanden från barnkulturcentrum Kattila. Invigningen är en del av “Lasten iloksi” tredagarsevenemang för barn i Torneå.